ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΟΣΑ
Συγχορδία για κλιμάκωση της επίθεσης στο λαό

Οι πρώτες δηλώσεις αξιωματούχων για το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών

Η βαθιά κρίση σε ΕΕ και Ελλάδα είναι αυτή που το επόμενο διάστημα θα καθορίσει τις εξελίξεις
Η βαθιά κρίση σε ΕΕ και Ελλάδα είναι αυτή που το επόμενο διάστημα θα καθορίσει τις εξελίξεις
Σε συγχορδία, τα ιμπεριαλιστικά κέντρα, με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων τους, δίνουν το στίγμα του νέου κύματος εκβιασμών σε βάρος του ελληνικού λαού, όποια κυβέρνηση κι αν τελικά προκύψει. Σε ανακοίνωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ), μετά από χτεσινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη με θέμα τις εξελίξεις στην Ελλάδα, αναφέρεται ότι το συμβούλιο «προσβλέπει στον γρήγορο σχηματισμό κυβέρνησης που θα αποδεχθεί το πρόγραμμα προσαρμογής στο οποίο η Ελλάδα και το Γιούρογκρουπ δεσμεύτηκαν νωρίτερα φέτος». Επίσης προαναγγέλλει επιστροφή στην Αθήνα της τρόικας το συντομότερο δυνατό.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε, υποστήριξε χτες το βράδυ ότι η νίκη της ΝΔ στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα θεωρείται από τη γερμανική κυβέρνηση απόφαση για να συνεχιστούν «οι βαθιές μεταρρυθμίσεις» στη χώρα. Ο Σόιμπλε τόνισε ότι ο δρόμος της Ελλάδας δε θα είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος.

Από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως ελπίζει ότι το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα θα οδηγήσει το ταχύτερο στο σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, η οποία θα κάνει «εγκαίρως προόδους» όσον αφορά στις «οικονομικές προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η χώρα. Σύμφωνα με τον Τζέι Κάρνεϊ, εκπρόσωπο του Αμερικανού Προέδρου, «όπως έχει πει ο Πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι παγκόσμιοι ηγέτες, πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον όλων μας η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, σεβόμενη τη δέσμευσή της να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις».

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ρόμπερτ Ζέλικ, είπε ότι τυχόν έξοδος της Ελλάδας απ' την Ευρωζώνη «πρόκειται να έχει τεράστιες επιπτώσεις» αλλά και ότι «δεν θα πρέπει η Ευρώπη να επιτρέψει να είναι ο όμηρος της Αθήνας». «Αν η ελληνική ηγεσία απειλεί να φύγει απ' την Ευρωζώνη, τότε η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να ετοιμάσει τον μηχανισμό, που θα την προστατεύσει απ' αυτό», είπε, δείχνοντας ότι τα όργανα της λυκοσυμμαχίας κρατούν ζεστό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ψήνουν» νέο συμβιβασμό

Ο Μεξικανός Ανχελ Γκουρία, γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, που εδρεύει στο Παρίσι, ανέφερε χτες σε συνέντευξή του ότι πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους του - ύψους 130 δισ. ευρώ - διεθνούς πακέτου «διάσωσης», εάν αυτό σημαίνει την παραμονή της στην Ευρωζώνη.

Εάν, είπε, η επόμενη ελληνική κυβέρνηση επιλέξει να παραμείνει στην Ευρωζώνη, είναι πιθανό να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του πακέτου διάσωσής της, που έχουν προσφέρει η ΕΕ και το ΔΝΤ. «Είναι ένα σενάριο που βλέπω πιθανό και, εάν αυτή είναι η προϋπόθεση για να παραμείνει η Ελλάδα και να προχωρήσει, θα έλεγα ότι είναι κάτι που πρέπει να επιχειρηθεί». Είναι φανερό ότι στο πλαίσιο της διαχείρισης της κρίσης αναζητούνται νέοι συμβιβασμοί, οι οποίοι, αν τελικά γίνουν, θα έχουν ακόμα μεγαλύτερο κόστος για το λαό.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, μιλώντας σε πολιτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit polls» στην Αθήνα, είπε ότι «εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει». Επισήμανε ακόμα ότι το βασικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις. «Διαφορετικά και εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια», πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι ο «παράγων χρόνος» και όχι η ουσία των συμφωνιών.

Ο υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», επαναλαμβάνει ότι «η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος» και προειδοποιεί πως «θα ήταν λανθασμένη η εντύπωση ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα έχει καμιά συνέπεια». «Καμία παροχή χωρίς αντάλλαγμα», πρόσθεσε, σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, για να διευκρινίσει ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση στο μέλλον, θα χρειαστεί να εφαρμόσει τα συμφωνηθέντα μέτρα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βαυαρίας, Χορστ Ζιχόφερ, σε συνέντευξή του είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει σε δημοψήφισμα κάθε μελλοντική οικονομική βοήθειά της, υπέρ των μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα. Προηγήθηκε, προχτές, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, η οποία με δηλώσεις της απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση των όρων του πακέτου «διάσωσης» και προέτρεψε την επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας να παραμείνει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της.

Δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Υπέρ του σχηματισμού στην Ελλάδα μιας κυβέρνησης η οποία θα τηρήσει τις συμφωνίες, τάχθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού δικτύου «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων «exit polls» από τις ελληνικές εκλογές. Αναφέρθηκε στη δήθεν «αλληλεγγύη» που έχει επιδείξει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, για να διευκρινίσει ότι «η αλληλεγγύη αυτή προσφέρεται στη βάση κάποιων συμφωνιών και, αν κάποιος λέει ότι θέλει να καταργήσει αυτή τη βάση, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να σταματήσει και η προσφορά αυτής της βοήθειας».

Δίνοντας μάλιστα το στίγμα για τα επόμενα βήματα εξαπάτησης του λαού, είπε: «Πρέπει να βοηθήσουμε τους Ελληνες να σταθούν στα πόδια τους με μια συνθήκη για την απασχόληση και την ανάπτυξη και λίγο περισσότερο χρόνο για να πετύχουν την εξοικονόμηση. Τότε (οι Ελληνες) θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους».

Η βρετανική εφημερίδα «Guardian», σε κύριο άρθρο της, εκτιμά ότι όποιος και αν σχηματίσει κυβέρνηση στην Ελλάδα, «θα χρειαστεί μια νέα συμφωνία από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αν δεν θέλει να πάψει να πληρώνει η Ελλάδα τους διεθνείς πιστωτές της και να αποχωρήσει από το ευρώ». Επί της ουσίας, προαναγγέλλουν την εξέλιξη είτε ενός νέου «κουρέματος», είτε μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας στην Ελλάδα.

Παρεμβαίνοντας στις εξελίξεις ο «Guardian» σημειώνει για την Ελλάδα: «Μεταρρύθμιση και λιτότητα είναι ο μόνος δρόμος, τόσο ηθικά όσο και οικονομικά». Ανάμεσα στις «λύσεις» που προτείνει για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης ειδικότερα είναι: «Να παραγραφεί μέρος του ελληνικού χρέους, να υιοθετηθεί μορατόριουμ σε περαιτέρω περικοπές μισθών και να προσφερθεί η ευκαιρία αναζωογόνησης της οικονομίας μέσω μιας σειράς διαρθρωτικών έργων χρηματοδοτούμενων από μια διευρυμένη Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων». Καθόλου τυχαία, πρόκειται για προτάσεις που υπάρχουν στο προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.

Τραμπουκισμοί από χρυσαυγίτες

Σε τραμπουκισμούς και προκλήσεις επιδόθηκαν χτες βράδυ ομάδες χρυσαυγιτών, που διοργάνωσαν μηχανοκίνητες πορείες για να πανηγυρίσουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Σε μια από αυτές, ομάδα 30 περίπου μοτοσικλετιστών συγκεντρώθηκε στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» στο κέντρο του Πειραιά και πραγματοποίησε πορεία σε δρόμους της πόλης. Επιστρέφοντας στην πλατεία, διαπληκτίστηκε με μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκονταν στο εκλογικό του περίπτερο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, υπήρξε τραμπούκικη επίθεση και ακολούθησε επέμβαση των ΜΑΤ, από κλούβα που βρίσκεται μόνιμα σταθμευμένη στο χώρο, κοντά στο κτίριο της Ασφάλειας Πειραιά. Σύμφωνα πάλι με αυτόπτες μάρτυρες, στη διάρκεια των επεισοδίων πυρπολήθηκε κοσμηματοπωλείο που βρίσκεται στην περιοχή.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αδιέξοδο δημιουργούν Τουρκία και ψευδοκράτος

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Συνάντηση με Τούρκους ακαδημαϊκούς και δημοσιογράφους που βρίσκονται στην Κύπρο, καλεσμένοι του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, είχε το Σαββατοκύριακο ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος κατηγόρησε τον Ντερβίς Ερογλου για το αδιέξοδο στο Κυπριακό, καθώς, όπως τόνισε, υπαναχώρησε από τα συμφωνημένα. Ο Δ. Χριστόφιας διαμήνυσε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δε θα κάνει πίσω και δε θα σταματήσει τις έρευνες για το φυσικό αέριο. Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στον απόηχο και της εγκυκλίου του Ρ. Τ. Ερντογάν, ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας στην ΕΕ, με την οποία δίνονται οδηγίες σε Τούρκους διπλωμάτες και τεχνοκράτες να μην παρίστανται σε συνεδριάσεις της ΕΕ όπου θα προεδρεύει η Κυπριακή Δημοκρατία. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ, επιμένει να εξισώνει το θύτη με το θύμα, κρατώντας ίσες αποστάσεις για το Κυπριακό, μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τουρκίας, ισχυριζόμενος ότι και οι δύο πλευρές έχουν ευθύνη, γιατί «οι Ελληνοκύπριοι δε δέχονται χρονοδιαγράμματα και οι Τουρκοκύπριοι ζητούν πολυμερή διάσκεψη για τη συνέχεια της διαδικασίας».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ