ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 18 Ιούνη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ
Επίδειξη υπευθυνότητας απέναντι στην πλουτοκρατία

Ζητάει να συγκληθεί σήμερα κιόλας συμβούλιο πολιτικών αρχηγών για συγκρότηση «κυβέρνησης συνευθύνης»

Τη συγκρότηση κυβέρνησης «εθνικής συνευθύνης», με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, ζήτησε και χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, προτείνοντας παράλληλα να παρακαμφθεί η συνταγματική διαδικασία των διερευνητικών εντολών και να συγκληθεί απευθείας σήμερα το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να «σχηματιστεί κυβέρνηση».

Με δηλώσεις του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ο Ευ. Βενιζέλος έσπευσε να εκφράσει τη συνολική στρατηγική της άρχουσας τάξης για την άμεση προώθηση των αντεργατικών μέτρων, την ταξική ανάγκη του κεφαλαίου και της ΕΕ να υπάρξει διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης μέσα από την κλιμάκωση της βάρβαρη επέλασης εναντίον των λαϊκών στρωμάτων.

Σ' αυτήν ακριβώς τη γραμμή, κάλεσε σε «εθνική συστράτευση» των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται να «διαμορφωθεί» ένα ισχυρό κυβερνητικό μέτωπο που θα επιβάλει τις πολιτικές της ΕΕ προς όφελος της πλουτοκρατίας.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικοινώνησε τηλεφωνικά χτες με τον Αντ. Σαμαρά και, σύμφωνα με πληροφορίες, του παρουσίασε την πρότασή του για άμεση συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας μέσω της σύγκλησης συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι κοινή επιδίωξή τους είναι η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη συγκυβέρνηση. «Καμία σοβαρή συμφωνία, δεν μπορεί να διαμορφωθεί και να εφαρμοστεί γρήγορα και αποτελεσματικά, με κάποιους να περιμένουν στη γωνία, ως αντιπολίτευση, με μόνο κριτήριο το κομματικό τους συμφέρον», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος φωτογραφίζοντας το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο ουσιαστικά κάλεσε να συμμετέχει στη «διαπραγμάτευση», την οποία διατυμπάνιζε προεκλογικά.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα χτες το απόγευμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον Ευ. Βενιζέλο και τη συμμετοχή των Κ. Σκανδαλίδη, Α. Λοβέρδου, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, Α. Διαμαντοπούλου, Μ. Ανδρουλάκη, Φ. Γεννηματά, Π. Ευθυμίου, σύμφωνα με πληροφορίες αποφασίστηκε:

  • Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο για να συμμετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιπποκράτους εκτιμά ότι θα υπάρξουν αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αν η ηγεσία του αρνηθεί οποιαδήποτε στήριξη προς την κυβέρνηση συνεργασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι στη γραμμή πίεσης προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ η Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπει στην κυβέρνηση θα φέρει και την ευθύνη για ενδεχόμενη τρίτη εκλογική αναμέτρηση με ό,τι αυτή συνεπάγεται»...
  • Θα απορρίψει κάθε ενδεχόμενο για τη συγκρότηση κυβέρνησης μόνο με τη συμμετοχή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η συμμετοχή τουλάχιστον της ΔΗΜΑΡ.

«Δεν υπάρχει ούτε μέρα για χάσιμο. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κομματικά παιχνίδια. Αν θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει πράγματι στο ευρώ και να βγει από την κρίση», υποστήριξε ο Ευ. Βενιζέλος στη δήλωσή του και τόνισε: «Πρέπει αύριο να έχει κυβέρνηση. Κυβέρνηση ικανή να διασφαλίσει τη λειτουργία του κράτους, της οικονομίας και της κοινωνίας. Τέτοια κυβέρνηση είναι η κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή τουλάχιστον της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ».

«Καταλύτης» στην αναμόρφωση

Δίνοντας τους άμεσους πολιτικούς στόχους της συγκυβέρνησης ο ίδιος υπογράμμισε - αναπαράγοντας την προεκλογική προπαγάνδα που αξιοποίησαν όλα τα ευρωενωσιακά κόμματα - ότι πρέπει να είναι «ικανή να διεξαγάγει με επιτυχία τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους εταίρους, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών διαδικασιών».Να προχωρήσουν δηλαδή σε καινούργιο παζάρι με ΕΕ και ΔΝΤ για τη διαμόρφωση ενός «νέου» μνημονίου, χωρίς να θιγεί ο αντιδραστικός πυρήνας της δανειακής σύμβασης και της αντιλαϊκής πολιτικής, που θα σπρώξει το λαό ακόμα βαθύτερα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Ο Ευ. Βενιζέλος, εκφράζοντας τη μετεκλογική τακτική που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ, φανέρωσε ότι θα επιδιώξει να παίξει τον «καταλύτη» στις διεργασίες αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού και να λάβει ουσιαστική θέση στη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας. Ταυτόχρονα ο ίδιος προανήγγειλε -σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει το λαό- την «ανασύσταση» του ΠΑΣΟΚ μέσα στο επόμενο διάστημα, εκφράζοντας ουσιαστικά την πρεμούρα να διεκδικήσει ρόλο στη νέα σοσιαλδημοκρατία που ο ίδιος φιλοδοξεί να σχηματιστεί μέσω της προσέγγισης του ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Σενάρια επέμβασης για θωράκιση της αστικής εξουσίας

Επιβεβαιώνεται ο αντιδραστικός ρόλος της λυκοσυμμαχίας, που στοχοποιεί τους λαούς και τα κινήματά τους

Σενάρια επέμβασης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν εσωτερικές αναταραχές, οι οποίες θα ξεσπάσουν εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και οι οποίες θα διαχυθούν και ενδεχομένως θα εξελιχθούν σε περιφερειακές συγκρούσεις στα Βαλκάνια, «επεξεργάζονται» οι Αμερικανοί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Είναι φανερό από τα σενάρια ότι ο ρόλος του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη αναθεώρηση του δόγματός του, είναι η στοχοποίηση των λαϊκών κινημάτων όπου Γης, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα της αστικής εξουσίας και η δικτατορία των μονοπωλίων.

Σε πρόσφατη ανάλυσή του, ο διευθυντής ερευνών του Αμυντικού Κολεγίου της Ατλαντικής Συμμαχίας (NATO Defense College) στη Ρώμη, ο Καρλ-Χάιντς Καμπ, εκτιμά ότι «δραστικά μέτρα λιτότητας σε χώρες που ως σήμερα ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους, θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ολόκληρες κοινωνίες και να καταστήσουν κράτη μη κυβερνήσιμα. Το ξέσπασμα βίας και χάους στην Ελλάδα, θα μπορούσε να αποδειχθεί προάγγελος για άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης. Είναι μάλλον απίθανο οι ψηφοφόροι να ψηφίσουν συντεταγμένα βάσει της λογικής και να αποδεχθούν ότι οι πολιτικές πρέπει να εστιάσουν στις αντικειμενικές ανάγκες της οικονομικής ανόρθωσης. Αντιθέτως, εθνικιστικά ή ξενοφοβικά κινήματα ίσως κερδίσουν έδαφος - με την Ελλάδα να είναι και πάλι ο προπομπός. Ως αποτέλεσμα, η εγχώρια βία θα μπορούσε να διαχυθεί πέραν εθνικών συνόρων, οδηγώντας σε περιφερειακές κρίσεις και εντάσεις μεταξύ γειτόνων. Ο κίνδυνος μιας "βαλκανοποίησης" της Νότιας Ευρώπης ίσως να μην είναι υπερβολή».

Σύμφωνη με τη λογική του ΝΑΤΟικού ινστιτούτου, είναι και η πρόσφατη ανάλυση του αμερικανικού ιδρύματος stratfor, το οποίο έχει χαρακτηριστεί και ως «σκιώδης CIA». Στην ανάλυση του stratfor καταγράφεται η ανησυχία της Ουάσιγκτον για την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με τους Αμερικανούς, μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην αγκαλιά της Ρωσίας, η οποία είναι βασικός ενεργειακός της προμηθευτής. Ολα αυτά, τα οποία μάλιστα διατυπώνονται δημόσια, είναι προφανές ότι αντανακλούν τις οξυμένες αντιθέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη, κύρια τη Γερμανία.

ΣΥΝΟΔΟΣ G-20
Διαπάλη συμφερόντων μονοπωλίων και παζάρια

Ξεκινάνε σήμερα οι εργασίες στο Μεξικό

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Με κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, με επίκεντρο την Ευρωζώνη, ξεκινά σήμερα η Σύνοδος Κορυφής της «Ομάδας 20» - G20, στο μεξικανικό θέρετρο Λος Κάμπος. Σύνοδος που αναμένεται εν πολλοίς να εξελιχθεί σε πεδίο ανταγωνισμών και ταυτόχρονα σε παζάρι για νέους συμβιβασμούς.

Υπό αυτό το πρίσμα, ιδιαίτερες πιέσεις θα ασκηθούν από τις αναδυόμενες καπιταλιστικές δυνάμεις, όπως η Ινδία, η Κίνα η Ρωσία και η Βραζιλία για άμεσο ανασχηματισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ώστε ο «συσχετισμός να είναι πιο αντιπροσωπευτικός» και να αποτυπώνει τις ανακατατάξεις στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό χάρτη, τις οποίες επέτεινε και η κρίση.

Μέχρι σήμερα, οι ΗΠΑ κινούνται δημόσια σε «χαμηλούς τόνους» και σε αυτό το μήκος κινήθηκαν και οι δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων την παραμονή της Συνόδου. Αρκέστηκαν να δηλώσουν μόνο ότι ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται ότι θα πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να επιλύσουν την κρίση, όμως η Ουάσιγκτον δεν αναμένει να υπάρξει κάποια σημαντική πρόοδος πριν από το τέλος του μήνα.

Δείχνοντας την ανησυχία τους για την εξέλιξη της κρίσης στην Ευρωζώνη και τον αντίκτυπο στην παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική οικονομία, περίπου δύο μήνες πριν, οι υπουργοί οικονομικών της G20 αποφάσισαν να στηρίξουν τις «προσπάθειες διάσωσης της Ευρωζώνης και κυρίως αυτών που είναι πολύ μεγάλοι για να καταρρεύσουν», όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Απόφαση που προσπαθεί πάση θυσία να υπερασπίσει ο οικοδεσπότης της Συνόδου, πρόεδρος του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, που την παραμονή της έναρξης της Συνόδου, έκανε έκκληση για μεγαλύτερη στήριξη, οικονομική, του ΔΝΤ.

Ειδικής μνείας χρήζει η επιλογή των «προσκλήσεων» χωρών που δεν είναι μέλη, ώστε να παρακολουθήσουν τη Σύνοδο: Ισπανία, Κολομβία, Χιλή και Περού.

Απαντώντας στις πιέσεις των ΗΠΑ και άλλων να μεγαλώσει την οικονομική συνεισφορά της στη διαχείριση της κρίσης, η Γερμανία, διά στόματος της καγκελαρίου Αγγελα Μέρκελ, έκανε λόγο για «περισσότερη Ευρώπη», μιλώντας ακόμη και για «πολιτική ένωση» που σημαίνει, όπως είπε την περασμένη βδομάδα, «ότι πρέπει βήμα - βήμα να παραχωρήσουμε αρμοδιότητες στην Ευρώπη και να της εκχωρήσουμε ελεγκτικές δυνατότητες». Πρόκειται για τα γνωστά σχέδια που οδηγούν σε πιο συντονισμένη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στους εργαζόμενους και αναμένεται να συζητηθούν στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Σημαντική είναι, τέλος, και η ατζέντα των επιχειρηματιών, εταιρειών και μάνατζερ των 20 χωρών, του «Business 20 - Β20», όπως λέγεται. Μερικές από τις εταιρείες κολοσσούς που συμμετέχουν στην Β20, είναι η Monsanto, Coca-Cola, Wal-Mart, Unilever, Nestle κά.

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ
Δημαγωγεί με κορόνες περί «ανεξαρτησίας»

Ο,τι είπαμε προεκλογικά ισχύει και μετά τις εκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Π. Καμμένος και έκανε λόγο για πόλεμο και λάσπη που δέχτηκε το κόμμα του στην πορεία προς τις εκλογές. Δημαγωγώντας ασύστολα, ανέφερε ότι οι υπογραφές που έχουν βάλει στο μνημόνιο ο Α. Σαμαράς και ο Ε. Βενιζέλος αφορά αυτούς, όταν ο ίδιος έχει ανάγει σε στρατηγικό στόχο του κόμματός τους την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και το ευρώ, λόγο τον οποίο επικαλέστηκαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για να ψηφίσουν το μνημόνιο. Αργότερα, η Ε. Κουντουρά, βουλευτής του κόμματος, δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι «το ιδανικό θα ήταν να συμφωνήσουμε όλοι σε εθνική κυβέρνηση» και ότι το κόμμα της θα συμμετείχε σε κυβέρνηση με «αντιμνημονιακή κατεύθυνση». Καταλήγοντας, ο Π. Καμμένος έφτασε να επικαλεστεί τη ρήση του Θ. Κολοκοτρώνη, σύμφωνα με την οποία ο θεός έβαλε την υπογραφή του για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και κατέληξε λέγοντας: «Ο θεός μαζί μας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ