ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Ιούνη 1997
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Γιόρτασε με ήττα η Εθνική

Ανέτοιμη η ελληνική ομάδα ηττήθηκε από την Ιταλία με 77 - 84 και από τη Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι με 72 - 92

Τα δεκάχρονα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου, η Εθνική ομάδα δεν τα γιόρτασε με την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο 11ο διεθνές τουρνουά "Ακρόπολις". Στον καθοριστικό αγώνα ηττήθηκε από την Ιταλία με 84 - 77, προβληματίζοντας τους χιλιάδες φίλους του αθλήματος που βρέθηκαν το Σάββατο στο "Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας". Η Εθνική προσπαθεί να γίνει ομάδα. Σε τομείς όπως η πειθαρχία, η άμυνα, η ομαδικότητα, ο πλουραλισμός, οι πολλές επιλογές παικτών, η Εθνική λειτουργεί καλύτερα από το παρελθόν. Ο Π. Γιαννάκης βάζει τις βάσεις για τη δημιουργία ενός συγκροτήματος που θα παίζει σύγχρονο μπάσκετ. Του λείπει όμως ο παίκτης ηγέτης. Το εύκολο καλάθι του Γκάλη. Το πάθος που διέκρινε τον ίδιο. Η επιβλητική παρουσία του Φασούλα κοντά στα καλάθια. Οι Σιγάλας, Χριστοδούλου, Οικονόμου, Αλβέρτης, που απαρτίζουν την... παλιά φουρνιά, δεν έχουν αυτά τα χαρίσματα. Ο Ρεντζιάς, τον οποίο οι δημοσιογράφοι ανέδειξαν κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης, δεν έχει φτάσει ακόμα σε αυτό το επίπεδο, ενώ ο Κορωνιός δεν έχει δέσει ακόμα στο σύνολο.

Η Ιταλία έδειξε ότι θα πρωταγωνιστήσει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ισπανίας. Εχει στη δύναμή της τον Κάρλτον Μάγιερς, τον πραγματικά κορυφαίο παίκτη του τουρνουά "Ακρόπολις", αλλά και τον Γκρεγκόρ Φούτσκα, δύο παίκτες που κάνουν τη διαφορά. Αν είχε και τον Ντίνο Μενεγκίν κάτω από τα καλάθια, θα μπορούσε ν' ανέβει στο βάθρο.

ΕΛΛΑΔΑ: Καλαϊτζής, Παταβούκας 2, Μπουντούρης, Παπανικολάου 8 (1), Σιγάλας 8 (2), Κορωνιός 5 (1), Αλβέρτης 19 (3), Οικονόμου 9, Γιαννούλης 1, Ρεντζιάς 25.

ΙΤΑΛΙΑ: Μπονόρα 3 (1), Φούτσκα 15 (1), Γκάλαντα 2, Μαρκονάτο 6, Μάιερς 27 (4), Μορέτι 12 (2), Καρέρα 8, Γκέι 11.

Στο δεύτερο παιχνίδι του Σαββάτου η Γαλλία επικράτησε της Γερμανίας με 85 - 78.

Η ελληνική ομάδα ολοκλήρωσε τα φιλικά της παιχνίδια χτες στο Βελιγράδι. Απέναντι στην πρωταθλήτρια Ευρώπης ομάδα της Γιουγκοσλαβίας, οι αδυναμίες έγιναν περισσότερο αισθητές. Σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών που έγινε τη Δευτέρα ηττήθηκε με 72 - 92. Ο Π. Γιαννάκης δε χρησιμοποίησε τον Ρεντζιά που έφτασε στο γήπεδο κατευθείαν από τη Βαρκελόνη όπου πήγε να υπογράψει συμβόλαιο στην Μπαρτσελόνα, ενώ τραυματίστηκε και αποχώρησε στο πρώτο πεντάλεπτο ο Γιαννούλης. Από την πλευρά του ο Ζ. Ομπράντοβιτς δε χρησιμοποίησε τους Ντανίλοβιτς, Τζόρτζεβιτς, Σάβιτς και Ρεμπράτσα.

ΕΛΛΑΔΑ: Μπακατσιάς 4, Παταβούκας 2, Μπουντούρης 6, Παπανικολάου 16, Σιγάλας 8, Κορωνιός 5, Αλβέρτης 6, Οικονόμου 16, Μυριούνης 2, Χριστοδούλου 7.

ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒ0ΙΑ: Ραντόσεβιτς 9, Ομπράντοβιτς 10, Λόντσαρ 6, Τσουμπρίλο 10, Μπέριτς 12, Τζόκιτς 3, Μπουλάτοβιτς 13, Ντρόμπνιακ 14, Κοτούροβιτς 12, Τομάσεβιτς 5, Τόπιτς 3.

  • Σε άλλους φιλικούς αγώνες, η Ρωσία επικράτησε 88 - 74 της Λετονίας, η Ισπανία του Ισραήλ 82 - 72, ενώ Κροατία και Σλοβενία αναδείχτηκαν ισόπαλες 1 -1. Στο πρώτο παιχνίδι νίκησαν οι Σλοβένοι με 84 - 76 και στο δεύτερο οι Κροάτες με 88 - 85.
ΑΕΚ
Σε ρουμάνικα χέρια

Ο Ντουμιτρίου νέος τεχνικός στον δικέφαλο. Ενδιαφέρον για επιστροφή Τσάρτα

Η ρελάνς Τροχανά, προς όφελος της ΑΕΚ, συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο. Μετά τη μετεγγραφή Καλλιτζάκη ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ντουμίτρι Ντουμιτρίου ως προπονητή και του Ανχελ Ιορντανέσκου στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Ο πρώτος ήταν προπονητής στη Στεάουα, με την οποία κατέκτησε τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και συμμετείχε σε όμιλο του Τσάμπιονς Λιγκ. Αναμένεται στην Ελλάδα αύριο, ώστε ν αναλάβει και επίσημα τα καθήκοντά του. Ο δεύτερος θα το πράξει αμέσως μόλις τελειώσει η σύμβαση του με τη ρουμανική Ομοσπονδία (1/1/98).

Ομως ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ δε φέρεται διατεθειμένος να σταματήσει εδώ. Χτες επισημοποίησε την προσπάθεια των "κιτρινόμαυρων" να επαναπατρίσουν τον Β. Τσάρτα. "Αυτός θα είναι ο στόχος του στρατηγικού επενδυτή που θ αναλάβει. Ο Τσάρτας είναι απαραίτητος φέτος. Η ΑΕΚ θ' αγωνιστεί με 3 - 5 - 2, γεγονός που σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τον άσο που θα δημιουργεί και θα σκοράρει με την ίδια άνεση", δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πάντως οι πληροφορίες από την Ισπανία θέλουν τον Τσάρτα να 'χει προτάσεις από άλλες ομάδες της Ιβηρικής χερσονήσου.

Στην ίδια συνέντευξη θέλοντας να αμβλύνει την εντύπωση, που ο ίδιος δημιούργησε, πως "τελειώνει" τον Μανωλά, του... πέταξε το μπαλάκι: "Ολα θα εξαρτηθούν από τη στάση του Στέλιου. Είναι η ζωντανή ιστορία της ΑΕΚ, κάτι που σεβάστηκα πέρυσι, παρά την απόκτηση του Ντόμπος. Ο Μανωλάς παραμένει υπολογίσιμος στην ΑΕΚ".

Η σιγουριά του πως ο στρατηγικός επενδυτής "θ αναλάβει" και οι τελευταίες κινήσεις, ενισχύουν τις πληροφορίες ορισμένων στελεχών ότι η πώληση έχει ήδη πραγματοποιηθεί. Υποστηρίζουν μάλιστα πως η ανακοίνωσή της είναι θέμα ημερών.

ΦΟΡΜΟΥΛΑ 1
Κυρίαρχος ο Σουμάχερ

Χωρίς να απονεμηθεί Κύπελλο και να ανοιχτούν οι καθιερωμένες σαμπάνιες ο Μίκαελ Σουμάχερ με Φεράρι αναδείχτηκε νικητής του Γκραν Πρι του Καναδά και πέρασε έτσι επικεφαλής στη βαθμολογία.

Ο αγώνας σκιάστηκε από το σοβαρό τραυματισμό του Γάλλου Ολιβιέ Πανίς, ο οποίος έπεσε πάνω στις μπαριέρες με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στα δυο του πόδια. Το γκραν πρι διακόπηκε στον 54ο γύροκαι μέτρησε η κατάταξη εκείνης της στιγμής.

Πίσω από τον Σουμάχερ τερμάτισαν οι Αλεζί (Μπένετον) και Φιζικέλα (Τζόρνταν - Πεζό). Ο μεγάλος αντίπαλος του Σουμάχερ, Ζακ Βιλνέβ, εγκατέλειψε μόλις στο 2ο γύρο, λόγω μηχανικής βλάβης.

ΠΑΟ
Κλείνει Μιλόγεβιτς

Κατά τα 4/5 ο Παναθηναϊκός πραγματοποίησε τα μεταγραφικά του πλάνα για τη νέα σεζόν. Ο Βασίλης Δανιήλ που είχε ζητήσει από τον πρόεδρο Γ. Βαρδινογιάννη πέντε παίκτες, ήδη... μετράει τους τέσσερις και απομένει ένας ακόμη ποδοσφαιριστής για να κλείσει ο κύκλος των ποδοσφαιριστών που θα έρθουν στην Παιανία. Μετά τους Νορβηγούς Στραντλ, Μίκλαντ και τις αναμενόμενες μεταγραφές των Δερμιτζάκη, Μιλόγεβιτς (μάλλον κλείνει σήμερα) οι πράσινοι θα κάνουν μια ακόμη στα τέλη του Ιούλη, αφού κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ο κ. Δανιήλ θα δει που υπάρχει κενό και ανάλογα θα αποκτηθεί παίκτης από την εγχώρια αγορά.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ
Γιορτάζει η Καλλιθέα

Η Καλλιθέα ήταν η μεγάλη κερδισμένη της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής στους δυο ομίλους. Το συγκρότημα του Γιώργου Στολίγκα κέρδισε το Μαρκό και εξασφάλισε την άνοδό του στη Β' κατηγορία μαζί με τον Εθνικό Αστέρα. Στον βόρειο όμιλο από την περασμένη Κυριακή Καρδίτσα και Λύκοι είχαν ήδη προβιβαστεί. Επεσαν στο Νότο: Ηλυσιακός, Ατρόμητος (για πρώτη φορά στην ιστορία του), Ηρόδοτος, Πάτρα, Διαγόρας, Βαρβασιακός. Στο Βορρά: Αλμωπός, Λαμία, Ηρακλής Πτ., Γιαννιτσά, Νιγρίτα, Κολινδρός.

Τα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής: ΝΟΤΟΣ: Αιγάλεω - Ιάλυσος 4-1, Καλλιθέα - Μαρκό 3-1, Ατρόμητος - Εθνικός Αστέρας 1-2, Ηλυσιακός - Αιολικός 4-2, Αίγιο - Ηρόδοτος 4-1, Πάτρα - Αγ. Νικόλαος 2-7, Διαγόρας - Ναυπακτιακός 2-1, Κόρινθος - Βαρβασιακός 2-0 άνευ αγώνα, Εργοτέλης - Κέρκυρα 1-2. ΒΟΡΡΑΣ: Αγρ. Αστέρας - Μηχανιώνα 3-1, Αετός Σκ. - Τύρναβος 1-1, Αλμωπός - Αμπελόκηποι 3-2, Γιαννιτσά - Ορέστης 0-3, Απόλλωνας Λάρισας - Καρδίτσα 0-0, Ηρακλής Πτ. - Κολινδρός 4-2, Λαμία - Λύκοι 3-3, Νιγρίτα - Αρτα 0-2, Πιερικός - Ολυμπιακός Βόλου 2-1.

Αμηχανία στους παίκτες

Αμηχανία στους παίκτες της Εθνικής μετά την ήττα στον τελικό του "Ακρόπολις" από την Ιταλία

Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Λιθουανία

H Εθνική ομάδα μπάσκετ γυναικών της Λιθουανίας είναι η νέα πρωταθλήτρια Ευρώπης. Στον τελικό της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε στην Ουγγαρία, επιβλήθηκε της Σλοβακίας με 72-62. Στον μικρό τελικό η Γερμανία επικράτησε της Ουγγαρίας με 86-61. Οι τέσσερις ομάδες αλλά και η Ισπανία, που σε αγώνα κατάταξης για την 5η-6η θέση επικράτησε της Ρωσίας με 66-56, εξασφάλισαν το εισιτήριο για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

ΒΟΛΕΪ
Δύσκολη κλήρωση

Ατυχη στάθηκε η Εθνική ομάδα βόλεϊ στην κλήρωση για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα γίνει στην Ολλανδία. Μαζί της στον Α όμιλο είναι Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Ρωσία, Σλοβακία - δηλαδή ισχυρά συγκροτήματα του αθλήματος. Η πέμπτη ομάδα που θα συμπληρώσει το γκρουπ θα γίνει γνωστή στις 10 Ιούλη με την ολοκλήρωση του προκριματικού ομίλου (Βιέννη). Το πρόγραμμα των αγώνων της Εθνικής μας είναι: Ελλάδα - Ιταλία (6/9), Ελλάδα - ομάδα προκριματικών (7/9), Ελλάδα - Γιουγκοσλαβία (8/9), Ελλάδα - Ρωσία (10/9), Ελλάδα - Σλοβακία (11/9), Ημιτελικοί (13/9), τελικοί (14/9).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
"Κοκκινίζει" ο Μαυρογεννίδης

Ο Δημήτρης Μαυρογεννίδης είναι μια... ανάσα από τον Ολυμπιακό. Ο ταλαντούχος μεσοαμυντικός του Αρη όλα δείχνουν ότι από τη νέα χρονιά θα φορά την ερυθρόλευκη στολή. Μέσα στις προσεχείς μέρες αναμένεται να υπάρξει συνάντηση του Γ. Λούβαρη με ανθρώπους της κιτρινόμαυρης ΠΑΕ, προκειμένου να λυθεί το οικονομικό μέρος της μετακίνησης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο παίκτης θα πάρει 100 εκατομμύρια για 4ετές συμβόλαιο, 200 εκατομμύρια η ομάδα της Θεσσαλονίκης, ενώ άλλα 30 εκατομμύρια θα πάνε στο ταμείο του Αρη από τη διαφήμιση στη φανέλα από τη νέα χρονιά που εξασφάλισε ο Ολυμπιακός.

Οσον αφορά την ξένη αγορά υπάρχει στασιμότητα, αφού ο Ντούσαν Μπάγεβιτς βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές. Στο προσκήνιο ήρθε και πάλι ο Σάσα Τσούρσιτς, αφού τα νέα από την Αστον Βίλα θέλουν το κασέ του Σέρβου να... πέφτει στα επίπεδα του 1 δισ. δραχμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ