ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Κι άλλες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων

Χάνονται πάνω από 350 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Περιστέρι
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στο Περιστέρι
Σε νέο κύμα υποβιβασμού, συγχωνεύσεων και καταργήσεων δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων προχωρά το υπουργείο Παιδείας όπως προκύπτει από το σχέδιο υπουργικής απόφαση που διαβίβασε το υπουργείο Παιδείας στις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ενόψει των μεταθέσεων των εκπαιδευτικών. Πρόκειται για συνέχεια της εφαρμογής της πολιτικής συρρίκνωσης της Παιδείας, για αποκρυστάλλωση των προσπαθειών του υπουργείου να εμφανίσει τα σχολεία με «δυσανάλογη οργανικότητα», να συλλέξει στοιχεία για την κατανομή των τετραγωνικών της κάθε αίθουσας (υπολογίζοντας 1,5 τ.μ. για κάθε μαθητή) κ.τλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο υπουργικής απόφασης:

  • Υποβιβάζονται συνολικά 34 δημοτικά και 5 νηπιαγωγεία.
  • Συγχωνεύονται 54 δημοτικά σχολεία σε όλη τη χώρα σε 27. Επίσης, 28 νηπιαγωγεία συγχωνεύονται σε 13.
  • Καταργούνται 32 δημοτικά και 89 νηπιαγωγεία.

Συνολικά από υποβιβασμούς, καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 365 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών (232 δασκάλων και 133 νηπιαγωγών). Αναλυτικά:

  • Από τους υποβιβασμούς σχολείων χάνονται 60 θέσεις δασκάλων και 5 θέσεις νηπιαγωγών.
  • Από τις συγχωνεύσεις σχολείων χάνονται 53 θέσεις δασκάλων και 14 θέσεις νηπιαγωγών.
  • Από τις καταργήσεις σχολείων χάνονται 119 θέσεις δασκάλων και 114 θέσεις νηπιαγωγών.

Με την ίδια υπουργική απόφαση ιδρύονται τρία δημοτικά κι ένα νηπιαγωγείο, ενώ άλλα δύο δημοτικά προάγονται (από 8θέσιο σε 12θέσιο και από 5θέσιο σε 6θέσιο). Είναι όμως χαρακτηριστικό ότι ενώ η απώλεια οργανικών θέσεων θα ισχύσει άμεσα και θα ληφθεί υπόψη για τις μεταθέσεις, η δημιουργία οργανικών θέσεων για τα ελάχιστα σχολεία που ιδρύονται ή προάγονται... μετατίθεται για το μέλλον!

Σε αρκετές περιπτώσεις, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημοτικών σχολείων αφορούν μονοθέσια και διθέσια σχολεία της επαρχίας. Ωστόσο, και σε αυτές τις περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα καθώς η δωρεάν μεταφορά των μαθητών γίνεται κάθε χρόνο ...μετ' εμποδίων, ενώ σχεδιάζεται η πλήρης κατάργησή της. Επιπλέον, υπάρχουν και πολλές καταργήσεις 6θέσεων δημοτικών σχολείων αλλά και ενός 12θέσιου (Βέροια).

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες στο Περιστέρι

Οι συγχωνεύσεις αφορούν κυρίως σχολεία της περιφέρειας, με εξαίρεση τα: 110ο και 131ο Δημοτικά Σχολεία Αθηνών, 36ο και 11ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, 47ο και 5ο Δημοτικά Σχολεία Περιστερίου, που ανά ζεύγος συγχωνεύονται σε ένα σχολείο.

Αμεση ήταν η αντίδραση από εκπαιδευτικούς και γονείς στο Περιστέρι που τη σχολική χρονιά που πέρασε έδωσαν αγώνα ενάντια στα σχέδια για συρρίκνωση των δημοτικών σχολείων στο δήμο ο οποίος είχε ήδη «χτυπηθεί» από το αρχικό μεγάλο κύμα συγχωνεύσεων. Την Κυριακή έγινε ευρεία σύσκεψη φορέων που καταδίκασαν τις νέες συγχωνεύσεις. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σύλλογοι Γονέων της πόλης προχωρούν σε κινητοποίηση αύριο Τετάρτη στις 10 π.μ. στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στις νέες συγχωνεύσεις. Την Πέμπτη, στις 5 το απόγευμα, θα κάνουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο απαιτώντας να πάρει θέση για το θέμα.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δημόσια και δωρεάν Φυσική Αγωγή για όλο το λαό

Εκατοντάδες νέοι και οικογένειες αγκάλιασαν τη «γνωριμία με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες»

Παγκράτιο
Παγκράτιο
Ταξίδι στα αθλήματα που γέννησε η ανάγκη. Στη φεουδαρχική κοινωνία της Ιαπωνίας, στην αρχαία Σπάρτη αλλά και σε εκείνα που η ρίζα τους χάνεται στα βάθη των αιώνων, όλα τους μαχητικά να αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια του ανθρώπου να επιβιώσει και να κυριαρχήσει στο περιβάλλον του. Ο λόγος για την ενδιαφέρουσα γνωριμία με την πάλη, τα μαχητικά αθλήματα, τις πολεμικές τέχνες, που αγκαλιάστηκε από εκατοντάδες νέους, στην πολυεπίπεδη εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΝΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο κλειστό γυμναστήριο «Νίκος Παξιμαδάς», στην Πετρούπολη. Στη διοργάνωση συμμετείχαν οι: Ελληνική Ομοσπονδία Φιλάθλων Πάλης, Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος, Ελληνική Φίλαθλος Ερασιτεχνική Ομοσπονδία Ζίου Ζίτσου.

«Να μη μένεις στην εξέδρα αλλά, αντίθετα, να μπεις μέσα και να παλέψεις», ήταν το σύνθημα. «Αυτό είναι για εμάς το περιεχόμενο της Φυσικής Αγωγής. Δεν είναι ο τζόγος, το στοίχημα, τα στημένα παιχνίδια, ούτε οι χορηγοί και οι χοροί των δισεκατομμυρίων. Ολα αυτά αναδεικνύουν τη σαπίλα που αναβλύζει μέσα από τον αθλητισμό που λειτουργεί με όρους καπιταλιστικής αγοράς, που μετατρέπει την ανάγκη για άσκηση σε απρόσιτο και ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα», τόνισε ο Νίκος Αμπατιέλος, εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ, ανοίγοντας τις διήμερες εκδηλώσεις.

Πάλη
Πάλη
Και φυσικά η επιλογή της ΚΝΕ να παρουσιάσει τα συγκεκριμένα αθλήματα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς γίνεται εν μέσω συζητήσεων και προσπαθειών για αποπομπή της πάλης από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, γεγονός που κατήγγειλαν προπονητές απ' όλα τα αθλήματα, ευχαριστώντας το ΚΚΕ για την έμπρακτη συμπαράστασή του. «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με αυτή την εξέλιξη. Δεν μπορεί κριτήριο για την ενίσχυση και την ανάπτυξη ενός αθλήματος να είναι αν πουλάει στην αγορά, αλλά αν μπορεί να συμβάλλει στη θωράκιση της υγείας και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ατόμου, στην καλλιέργεια της άμιλλας (...) Εμείς δε μιλάμε μόνο για αθλητισμό και αθλητές, αλλά για φυσική αγωγή, για τη δυνατότητα μαζικής λαϊκής άσκησης (...) Είναι προφανές ότι αν δεν καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στον αθλητισμό, αν δεν σταματήσει η σωματική άσκηση να είναι εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται, η πλειοψηφία του λαού δε θα μπορέσει να γευτεί τα οφέλη από τη συστηματικά οργανωμένη ενασχόληση με τον αθλητισμό και γενικότερα τη φυσική αγωγή», υπογράμμισε ο Ν. Αμπατιέλος.

Η αναμέτρηση αφορά τη ζωή όλων

Μέσα από την παρουσίαση και μιλώντας με αθλητές και προπονητές διαπιστώνει κανείς ότι ο στόχος των συγκεκριμένων αθλημάτων, όπως είναι η καλλιέργεια του σεβασμού προς τον άνθρωπο, η ανάδειξη της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της πειθαρχίας, η καλαισθησία της τεχνικής, «δεν έχει καμία σχέση με τα φασιστοειδή, τους μπράβους της νύχτας, τη βία και το ξύλο. Σεβόμαστε τον άνθρωπο, μαθαίνουμε την ευγένεια, πειθαρχία σε κοινωνικές αξίες και, το κυριότερο, να μην το βάζουμε ποτέ κάτω», σημείωσε ο Βαγγέλης Σίμος, διακεκριμένος αθλητής στο τζούντο. «Τα αθλήματα της αναμέτρησης αφορούν τον κάθε άνθρωπο, όπως και η αναμέτρηση αφορά τη ζωή μας γενικότερα», δήλωσε στον «Ρ» η Βούλα Ζυγούρη, ολυμπιονίκης στην πάλη. «Δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία θέλουν να βγάλουν την πάλη από το ολυμπιακό πρόγραμμα. Θέλουν να βγάλουν τη λέξη "πάλη" από το λεξιλόγιό μας και από τη ζωή μας», συμπληρώνει ο Χρήστος Σιδηρόπουλος, ομοσπονδιακός προπονητής σε αθλήματα πάλης.

Αναπόφευκτα η συζήτηση με αθλητές και γονείς αναδεικνύει την ανάγκη και τη δίψα των παιδιών να ασχοληθούν με τον αθλητισμό, αλλά και τις δυσκολίες. Πολλοί σύλλογοι και προπονητές μένουν απλήρωτοι, αφού οι συνδρομές είναι αδύνατο να δοθούν στην ώρα τους, ενώ, όπως επισημάνθηκε, υπάρχουν και διακεκριμένοι αθλητές που δεν μπορούν να πάρουν μέρος σε αγώνες (βαλκανικούς, ευρωπαϊκούς, διεθνείς) γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα συμμετοχής, όπως είναι η μετακίνηση, η διαμονή, η διατροφή κ.ά. Οι ομοσπονδίες και οι σύλλογοι δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε μια μικρή μερίδα από αυτά γιατί φυτοζωούν σήμερα.

Παρουσίαση αθλημάτων

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια του διημέρου παρουσιάστηκαν τα εξής αθλήματα:

Αθλήματα πάλης (ελληνορωμαϊκή, ελεύθερη), από τον ομοσπονδιακό προπονητή Χρήστο Σιδηρόπουλο και την ολυμπιονίκη Βούλα Ζυγούρη και αθλητές της ομοσπονδίας.

Παγκράτιο άθλημα,από τον γενικό γραμματέα της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος, Παναγιώτη Κανελλόπουλο, και αθλητές της ομοσπονδίας, ενώ την παρουσίαση έκανε ο Αθανάσιος Νακάσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ιστορικής Τεκμηρίωσης της Ομοσπονδίας.

Shito Ryu Karate και Jiu Jitsuαπό το σύλλογο Πολύμαχον Πετρούπολης, με τον εκπαιδευτή Ζήση Τζιότζιο.

Πυγμαχίααπό τον εκπαιδευτή Σταύρο Σολακάκη.

Judoαπό τον σύλλογο Ολύμπιο Πετρούπολης και τον διακεκριμένο αθλητή Βαγγέλη Σίμο.

Taekwondoαπό τον ομοσπονδιακό προπονητή Κώστα Τζιδημόπουλο.

Aikidoαπό τον ομοσπονδιακό σύλλογο.

Η ΚΝΕ επισήμανε την καθοριστική συμβολή των Ομοσπονδιών στη διοργάνωση, που έφεραν αθλητές από τις εθνικές ομάδες, Ολυμπιονίκες κ.τ.λ. ενώ και οι συμμετέχοντες, με τη σειρά τους, όπως και το πολυπληθές κοινό τις δυο μέρες των εκδηλώσεων, δε σταματούσαν να εκφράζουν τις ευχαριστίες τους στην ΚΝΕ γι' αυτή την πρωτοβουλία και την άρτια διοργάνωση.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για το αθλητικό camp της ΚΝΕ, που θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του 39ου Φεστιβάλ και ευθύς μόλις ανακοινώθηκε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα έχει και συνέχεια, πολλοί αθλητές, μέλη συλλόγων και ομοσπονδιών, έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή στο αθλητικό camp.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στη Γεωπονική
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στη Γεωπονική
Νέοι που όλο το προηγούμενο διάστημα συναντήθηκαν στα αμφιθέατρα, στους μεγάλους αγώνες και τις καθημερινές μάχες βρέθηκαν στο διήμερο φεστιβάλ της Οργάνωσης ΑΕΙ - ΤΕΙ Αθήνας της ΚΝΕ, το οποίο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο με μεγάλη επιτυχία.

Ο χώρος του Γεωπονικού Πανεπιστημίου φιλοξένησε τις εκδηλώσεις που περιλάμβαναν πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από νέους ερασιτέχνες δημιουργούς αλλά και έμπειρους καλλιτέχνες. Την Παρασκευή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων, το πρόγραμμα περιλάμβανε χορευτικό δρώμενο που ετοίμασαν και παρουσίασαν φοιτητές, με θέμα «Φασισμός, το αυγό του φιδιού». Εγινε παρουσίαση της συλλογής άρθρων του Λένιν «Για τον πόλεμο και τη σοσιαλιστική επανάσταση», με ομιλητή τον Δημήτρη Ξεκαλάκη, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ και μουσικοθεατρικό αφιέρωμα με θέμα «Ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι από το 1922 έως τις μέρες μας και η στάση του ΚΚΕ». Παρουσιάστηκαν, επίσης, παραδοσιακοί χοροί από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, ενώ η πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι με τους «Αμέθυστους».

Το Σάββατο, το καλλιτεχνικό μέρος περιλάμβανε συναυλία με τους «Bright Black», «Diminuita», «Broken Morning», προβολή της ταινίας «400 χτυπήματα». Το φεστιβάλ έκλεισε με συναυλία από τον Λάκη Παπαδόπουλο και τους «Domenica».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε τουρνουά Μπάσκετ 3on3.

Ανάμεσα στις εκδηλώσεις του διημέρου ξεχώρισε η ανοιχτή συζήτηση, με θέμα «Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές και το μέλλον μας για την πλουτοκρατία. Πώς οργανώνουμε τους αγώνες μας», με ομιλητές τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Νίκο Σταματόπουλο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Η συζήτηση απλώθηκε από τους αγώνες που δόθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σε ζητήματα επικαιρότητας, στους αγώνες τμημάτων των εργαζομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη και από τους οποίους οι φοιτητές και σπουδαστές μπορούν να αντλήσουν πολύτιμη πείρα, στο ρόλο του μέλους της ΚΝΕ στην προσπάθεια για ανασύνταξη του κινήματος μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ και άλλα. Ο «Ριζοσπάστης» θα δημοσιεύσει αποσπάσματα από τη συζήτηση σε επόμενα φύλλα.

Από αύριο στη Θεσσαλονίκη

Διήμερο Φεστιβάλ διοργανώνει η Νομαρχιακή Οργάνωση ΑΕΙ-ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ αύριο Τετάρτη και την Πέμπτη 20 Ιούνη, στα γρασίδια της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν αύριο στις 12.30 μ.μ., με τοποθέτηση τιμητικής πλακέτας για τον Καπετάν Διαμαντή, καπετάνιο του ΕΛΑΣ και φοιτητή της Νομικής. Το απογευματινό πρόγραμμα από τις 6.30 μ.μ., περιλαμβάνει: Συζήτηση, με θέμα «από τους πολέμους των εκμεταλλευτών στην κατάργηση της εκμετάλλευσης». Μουσικό αφιέρωμα με θέμα «ο Μπρεχτ για τον πόλεμο». Συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Λαϊκό γλέντι. Στο χώρο θα λειτουργήσει εργαστήριο photoshop, με θέμα «ο πόλεμός τους σκοτώνει ό,τι άφησε όρθιο η ειρήνη τους».

Την Πέμπτη στις 9.30 μ.μ. θα μιλήσει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος. Θα ακολουθήσει συναυλία με τον Δημήτρη Σταρόβα και λαϊκό γλέντι. Θα υπάρχουν ακόμα, θεατρικά δρώμενα, μουσικά συγκροτήματα, έκθεση βιβλίου, τουρνουά σκάκι, αθλητικές δραστηριότητες, χορευτικές παραστάσεις και κινηματογραφικές προβολές.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παιδότοπος της ΚΝΕ στο Γεντί Κουλέ

Μια ξεχωριστή και δημιουργική μέρα πέρασαν τα μικρά παιδιά, οι «φανατικοί» του παιδότοπου της ΚΝΕ, την Κυριακή στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με θέμα τον πόλεμο και την ειρήνη. Από νωρίς το πρωί, οι μικροί κατέφταναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Φρούριο του Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ). Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ. Εμαθαν ότι στο χώρο αυτό φυλακίζονταν αγωνιστές κατά τη διάρκεια της Κατοχής και της Χούντας. Στη συνέχεια, μίλησαν για τη ζωή και το έργο του Πάμπλο Πικάσο, για την προσφορά του στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της ζωγραφικής και για τα αντιπολεμικά έργα του όπως η «Γκουέρνικα» και «το παιδί με το περιστέρι». Μέσα από αυτές τις εικόνες, έγινε αναφορά για το πού γίνεται πόλεμος σήμερα και τι συνέπειες έχει. Τα παιδιά ζωγράφισαν για τον πόλεμο και την ειρήνη. Κάποια εμπνεύστηκαν από τις φωτογραφίες από τους πίνακες του Πάμπλο Πικάσο, άλλοι εκφράστηκαν, γράφοντας συνθήματα όπως «Ειρήνη για όλους», «Ολα τα παιδιά στο σχολείο», «Οι δίκαιοι αγώνες των λαών» κ.ά.

Στη συνέχεια, παρακολούθησαν το κουκλοθέατρο «Τα παιδιά που φέρανε την Ειρήνη» της Ζωής Βαλάση. Η παράσταση μιλούσε για την Ερημοχώρα, μια χώρα που καταστράφηκε από τον πόλεμο, και πλέον ήταν χωρίς δέντρα, χωρίς πουλιά, χωρίς παιχνίδια. Οι τρεις φίλοι όμως, ο Αστέρης, ο Μελής και η Δάφνη, δεν το έβαλαν κάτω, κίνησαν γη και ουρανό και μέσα από το δίκαιο αγώνα τους κατάφεραν να φέρουν την Ειρήνη στη χώρα τους.

Στο τέλος περπάτησαν μέχρι το «Πυροβολείο», όπου έκαναν πικ-νικ και έπαιξαν ένα γιγάντιο επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων σχετικά με τον πόλεμο.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ ΩΡΟΜΙΣΘΙΩΝ ΑΔΙΟΡΙΣΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
Κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Παιδείας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας καλεί σήμερα Τρίτη στις 1.30 το μεσημέρι η Επιτροπή Αγώνα Αναπληρωτών - Ωρομίσθιων - Αδιόριστων Εκπαιδευτικών δηλώνοντας ότι ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Κεντρικά αιτήματα της κινητοποίησης είναι: Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση! Μόνιμους, μαζικούς διορισμούς τώρα για όλες τις ειδικότητες, με βάση τις σύγχρονες, πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης και 20 μαθητές ανά τμήμα. Να παρθεί πίσω η επιστράτευση των εκπαιδευτικών!

Το ψήφισμα της Επιτροπής έχουν στηρίξει οι γενικές συνελεύσεις των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Ελλη Αλεξίου» και «Γ. Σεφέρης».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ