ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Ιούνη 2013
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στη Λωρίδα της Γάζας

Συναντήσεις με συνδικάτα, μαζικούς φορείς και κατοίκους της λωρίδας της Γάζας είχαν το προηγούμενο τριήμερο συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ επισκέφθηκε το προηγούμενο τριήμερο (Σάββατο έως Δευτέρα) την αποκλεισμένη Γάζα της Παλαιστίνης και μετέφερε στον αγωνιζόμενο και δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση των εργαζόμενων της χώρας μας. Είναι η πρώτη φορά που ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται στη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επιβολή από το κράτος του Ισραήλ του πολύχρονου αποκλεισμού.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Πέρρο, Γιώργο Ποντικό και Μπάμπη Βορτελίνο, είχε συναντήσεις με οργανώσεις και συνδικάτα του παλαιστινιακού λαού, ενώ επισκέφθηκε και καταυλισμούς, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τις βάρβαρες συνέπειες ενός απάνθρωπου αποκλεισμού που καταδικάζει χιλιάδες κατοίκους της Γάζας, ακόμα και στην πείνα.

Η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους της Γάζας ήρθε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός, που παλεύει για την επιβίωσή του και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους.

Το Σάββατο, πρώτη μέρα της επίσκεψης των συνδικαλιστών, η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τη Γενική Ενωση Παλαιστινίων Εργατών και με άλλα συνδικάτα. Τα συνδικάτα της Παλαιστίνης μετέφεραν στην αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Γάζας, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 45%, με μεγάλο ποσοστό της νεολαίας και των γυναικών να είναι άνεργοι, ενώ το 70% του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Τους απαγορεύουν ακόμα και να ψαρέψουν

Με τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ, με τη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο τραγική και για τους αγρότες και για τους ψαράδες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι βιοπαλαιστές ψαράδες ουσιαστικά δεν μπορούν να ψαρέψουν αφού τους επιτρέπεται μόνο μέχρι τα 3 μίλια από την ακτή, καθώς αν ξεπεράσουν αυτή την απόσταση επεμβαίνει η Ακτοφυλακή του Ισραήλ.

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισκέφθηκαν και καταυλισμούς προσφύγων καθώς και περιοχές που είχαν δεχτεί αεροπορικές επιθέσεις οι οποίες κατέστρεψαν κτίρια και υποδομές, το 2008. Σε συναντήσεις με πρόσφυγες και σε συζητήσεις μαζί τους ήταν φανερό ότι χιλιάδες άνθρωποι ζούνε καθημερινά με το φόβο πως μπορεί να δεχτούν αεροπορική επίθεση ή βομβαρδισμούς από το στρατό του Ισραήλ, ανά πάσα στιγμή.

Το ΠΑΜΕ μετέφερε στα συνδικάτα την αλληλεγγύη του ταξικού κινήματος και της εργατικής τάξης της Ελλάδας, κατήγγειλε την προσπάθεια ενοχοποίησης του κινήματος αντίστασης και της δράσης του στο όνομα της τρομοκρατίας και τόνισε ότι ο πραγματικός τρομοκράτης κατά των λαών είναι ο ιμπεριαλισμός.

Κατήγγειλε ακόμη τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Κάθε λαός, και ο παλαιστινιακός, πρέπει να έχει το δικαίωμα να αποφασίζει μόνος του για την κυβέρνηση και το μέλλον του.

Το ΠΑΜΕ, για άλλη μια φορά, επανέλαβε τη στήριξη στον αγώνα για τη δημιουργία ανεξάρτητου βιώσιμου και κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους, στα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και απαιτεί:

  • Να σταματήσουν οι εποικισμοί και να αποχωρήσουν όλοι οι έποικοι.
  • Να γκρεμιστεί το απαράδεκτο τείχος διαχωρισμού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και να επιστρέψουν όλοι οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στα σπίτια τους.
  • Να σταματήσει κάθε αποκλεισμός των Παλαιστινίων στη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.
  • Να απελευθερωθούν άμεσα όλοι οι Παλαιστίνιοι και οι πολιτικοί κρατούμενοι που κρατούνται στις φυλακές του Ισραήλ.

Το ΠΑΜΕ κάλεσε αντιπροσωπεία των συνδικάτων της Γάζας να έρθει στην Ελλάδα και μετέφερε τη διεθνιστική αλληλεγγύη της ΠΣΟ.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Χωρίς προσωπικό και υλικά, μένει... και από ρεύμα!

Τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας προκαλούν οι ελλείψεις σε προσωπικό, τεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά, που τα πληρώνουν οι ασθενείς που ταλαιπωρούνται αφάνταστα και οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξοντωτικούς ρυθμούς.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αυτές τις μέρες, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, για κάποιες ώρες, ...βυθίζεται στο σκοτάδι, καθώς, λόγω των εργασιών συντήρησης στους κεντρικούς υποσταθμούς, που γίνονται από ιδιωτική εταιρεία, το ρεύμα κόβεται.

Οι εργασίες συντήρησης, που διενεργούνται από τις 7 το πρωί μέχρι τις 11 το βράδυ, ξεκίνησαν την περασμένη Κυριακή και θα διαρκέσουν μέχρι και τις 26 Ιούνη και, όπως ενημερώνει η Διεύθυνση Τεχνικού της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, στη διάρκειά τους γίνονται διακοπές ρεύματος από 1 έως 4 ώρες, με αποτέλεσμα, αυτές τις ώρες, να σταματάει, ουσιαστικά, η λειτουργία του νοσοκομείου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι την περασμένη Κυριακή το νοσοκομείο εφημέρευε, αλλά, ακριβώς λόγω αυτού του προβλήματος με το ρεύμα, δεν λειτουργούσαν τα ακτινοσκοπικά, αλλά και άλλα τμήματα του νοσοκομείου. Κι είναι κι αυτό μια ακόμα διάψευση των ισχυρισμών του διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Λάζαρου Μακρή, ότι, τάχα, τα όσα περί προβλημάτων ακούγονται στο Πανεπιστημιακό και στα άλλα νοσοκομεία της Θεσσαλίας, είναι υπερβολικά και ψεύτικα...

Οτι το συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως και τα άλλα στη Θεσσαλία και σ' όλη τη χώρα, αντιμετωπίζει πρόβλημα αναγνωρίζεται και καταγγέλλεται, πλέον, και «από τα μέσα» και σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και η παραίτηση από τη θέση του αναπληρωτή διοικητή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, που υπέβαλε με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, Ανδ. Λυκουρέντζο, ο Γιώργος Νταλέκος, καθηγητής, διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής του νοσοκομείου.

Ως λόγους παραίτησης ο Γ. Νταλέκος επικαλείται δύο ζητήματα, που, όπως υποστηρίζει, προκαλούν αδιέξοδα στη λειτουργία του Νοσοκομείου. Το πρώτο αφορά στις προμήθειες υλικών, οι οποίες, όπως αναφέρει, γίνονται με εξωσυμβατικές διαδικασίες, με κατοχύρωση στον τελευταίο μειοδότη, καθώς δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί. Το δεύτερο αφορά στο θέμα των εφημεριών, αναφέροντας ότι έχουν μειωθεί «απίστευτα δραστικά σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας», παρότι ο πληθυσμός της περιοχής «ευθύνης» του Πανεπιστημιακού Λάρισας είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλο και μέμφεται τη διοίκηση της 5ης ΥΠΕ, σημειώνοντας ότι, παρά τις επανειλημμένες «οχλήσεις» του, δεν έχει εισακουστεί.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Επανασύνδεση νερού και ρεύματος σε άνεργες οικογένειες

Την επανασύνδεση του νερού και του ρεύματος σε δύο άνεργες οικογένειες οικοδόμων απαίτησε και κατάφερε αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Μεσσηνίας κατά τη διάρκεια παρέμβασης στα γραφεία της ΔΕΗ και της ΔΕΥΑ στην Καλαμάτα.

Και στις δύο περιπτώσεις η επανασύνδεση έγινε άμεσα αφού προηγήθηκε ευνοϊκός διακανονισμός για την αποπληρωμή των λογαριασμών. Μάλιστα στην παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία στη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, συμμετείχε και το ταξικό σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων, μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Αυτές οι πρώτες νίκες αποδεικνύουν ότι στις δύσκολες μέρες που περνάμε εμείς και οι οικογένειες μας ο μόνος δρόμος είναι η οργανωμένη πάλη και αλληλεγγύη μέσα από το συνδικάτο μας. Το σύνθημά μας είναι: "Κανένας μόνος του! Ολοι για έναν και ένας για όλους". Η Επιτροπή Ανέργων Οικοδόμων θα δέχεται άνεργους οικοδόμους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με χρέη, χαράτσια, πλειστηριασμούς κλπ, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή, από τις 6 έως τις 8, στα γραφεία του Συνδικάτου (Εργατικό Κέντρο, 1ος όροφος)».

  • Την επανασύνδεση του ηλεκτρικού ρεύματος σε συνταξιούχο με σοβαρά προβλήματα υγείας και κανένα εισόδημα πέτυχε η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης. Ο συνταξιούχος εδώ και 3 χρόνια περιμένει να πάρει τη σύνταξή του και μόλις στα τέλη Μάη ειδοποιήθηκε ότι θα αρχίσει να του καταβάλλεται το επόμενο διάστημα.
ΠΑΜΕ
Σύσκεψη για το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα

Σήμερα, 7 μ.μ., ξενοδοχείο «Novotel»

Σε σύσκεψη, με θέμα «Οι εξελίξεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η οργάνωση της πάλης και η ενιαία δράση των εργαζομένων απέναντι στις απολύσεις και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα», καλεί η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ απευθυνόμενη στα σωματεία, στους συνδικαλιστές, στα αγωνιστικά ψηφοδέλτια και τις επιτροπές αγώνα του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα της Αττικής. Η σύσκεψη θα γίνει σήμερα, στις 7 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Novotel» (Μιχαήλ Βόδα 4-6).

ΛΑΡΙΣΑ
Τουρνουά ποδοσφαίρου

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας και η Επιτροπή Νέων Οικοδόμων καλούν τα Σωματεία, Σπουδαστικούς - Φοιτητικούς Συλλόγους, Μαθητικά Συμβούλια και άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος να συμμετέχουν, με τις δικές τους ομάδες, με τα μέλη τους στο τουρνουά ποδοσφαίρου 5Χ5, που θα πραγματοποιηθεί 25-26 Ιούνη 2013, με σύνθημα «Μην φτιάχνεσαι στα μέτρα τους, ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ, Συσπείρωση - Οργάνωση - Ανατροπή.» Οι συμμετοχές μπορούν να δηλώνονται μέχρι 21 Ιούνη στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, τηλ. 2410.536.169.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ