ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2021
Σελ. /28
ΚΛΑΔΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!

Μεγάλη εκδήλωση στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, με αφορμή το αντεργατικό νομοσχέδιο

«Σκλάβοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε, με το ΚΚΕ περνάμε στην αντεπίθεση!». Αυτό ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε η μεγάλη εκδήλωση που πραγματοποίησαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο - έκτρωμα που θέλει να φέρει η κυβέρνηση προς ψήφιση και με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Μαυροκέφαλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του Ραχίμ Σίχα, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της ΚΝΕ και Παλαιστίνιου εργαζόμενου στην Αθήνα, ο οποίος μίλησε για το νέο έγκλημα σε βάρος του λαού της Παλαιστίνης, επισημαίνοντας τις ευθύνες τόσο της σημερινής κυβέρνησης όσο και της προηγούμενης, του ΣΥΡΙΖΑ, για την ενίσχυση των σχέσεων με το κράτος - δολοφόνο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της ΚΝΕ στον Παλαιστινιακό λαό και καταγγέλλοντας όσους εξομοιώνουν τον θύτη με το θύμα, με τους συγκεντρωμένους να «απαντάνε» με το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη!».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του Γιώργου Λυκούδη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ και του Γραφείου του Συμβουλίου Περιοχής Αττικής της Οργάνωσης, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο κηρύττει πόλεμο στην εργατική τάξη και κυρίως στη νέα γενιά, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στους νέους της ΚΝΕ που «πήραν πάνω τους» την προετοιμασία αυτής της εκδήλωσης, νέους εργαζόμενους στον Επισιτισμό, στο Εμπόριο, υγειονομικούς κ.λπ. που όλο το προηγούμενο διάστημα πάλεψαν να φτάσει παντού το κάλεσμα για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.


Την κεντρική ομιλία ακολούθησε μουσική διαμαρτυρία με τους Ghetto Rock, ΖΩΓΡΑΦΟ, DASON, BRAK, Urban Pulse, «Κοινοί Θνητοί». Χαρακτηριστικό στιγμιότυπο, όταν οι «Κοινοί Θνητοί» έπαιξαν το κομμάτι τους «Του κόσμου οι λαοί», μέλη της ΚΝΕ άνοιξαν ένα πανό και ανέμισαν την παλαιστινιακή σημαία, καλώντας σε αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης.

Αποκαλύπτονται οι μεγάλες αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος

Με το σύνθημα «Ισχυρό ΚΚΕ, αντεπίθεση λαέ» υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι τον Ν. Μαυροκέφαλο στο βήμα για την κεντρική ομιλία. Μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Το νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης της ΝΔ, που έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης, αποτελεί πραγματικό κόλαφο για τα δικαιώματα των εργαζομένων. Πρέπει να αποσυρθεί!

Η κυβέρνηση κήρυξε τον πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους, πρώτα και κύρια στη νέα βάρδια της εργατικής τάξης. Τις νέες και τους νέους ιδιαίτερα έχει βάλει στο στόχαστρο η κυβέρνηση για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, αφού εάν ψηφιστεί το νομοσχέδιο και υλοποιηθούν στη ζωή όλες αυτές οι αντεργατικές διατάξεις τότε είναι καταδικασμένοι να γίνουν στην κυριολεξία σύγχρονοι δούλοι του 21ου αιώνα».

Το νομοσχέδιο «περιγράφει μια ζωή - λάστιχο. Μια ζωή χωρίς δικαιώματα. Μια εργασιακή ζούγκλα. Οπου η ανασφάλεια, η "ευελιξία" και τα εξαντλητικά ωράρια, τα 10ωρα και τα 11ωρα, οι 12 μέρες συνεχόμενης εργασίας, οι εκατοντάδες απλήρωτες ώρες δουλειάς τον χρόνο, η καθήλωση των μισθών στα κατώτερα όρια για το σύνολο του εργασιακού βίου των εργαζομένων θα γίνουν μόνιμο καθεστώς», πρόσθεσε ο Ν. Μαυροκέφαλος και συνέχισε:


«Σε συνθήκες δηλαδή τεράστιας ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων, της γνώσης και της επιστήμης, της παραγωγικότητας της εργασίας, που επιτρέπουν στην επιστήμη να φτιάχνει εμβόλια για μια πανδημία σε λιγότερο από έναν χρόνο και να σχεδιάζει τον εποικισμό του Αρη, που υπάρχουν όλες οι δυνατότητες οι άνθρωποι να δουλεύουν λιγότερο και να απολαμβάνουν περισσότερα, σ' αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ, συνομολογούν ότι πρέπει τα δικαιώματά μας να γυρίσουν ενάμιση αιώνα πίσω. Οι εργαζόμενοι δηλαδή να ζουν και να δουλεύουν για όσο θέλουν, όποτε θέλουν, όπως θέλουν οι εργοδότες, να πληρώνονται με μισθούς ψίχουλα και να μην έχουν κανένα δικαίωμα.

Αυτή η πραγματικότητα αποκαλύπτει τις μεγάλες αντιθέσεις και αντιφάσεις του καπιταλιστικού συστήματος. Αυτού του άθλιου συστήματος της βαρβαρότητας και της εκμετάλλευσης, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει ούτε τις πιο στοιχειώδεις ανάγκες των εργαζομένων και της νεολαίας. Που απαιτεί συνεχώς νέο αίμα και θυσίες στον βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Ενός συστήματος που δεν θέλει και δεν μπορεί να δώσει τίποτα άλλο για να εξασφαλίσει την ευημερία του λαού. Γι' αυτό και είναι ιστορικά ξεπερασμένο».

Σχεδιάζεται ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα

Ο Ν.Μαυροκέφαλος
Ο Ν.Μαυροκέφαλος
Παράλληλα, απαντώντας σε εκείνο που πολλοί εργαζόμενοι ρωτούν, για το τι θα αλλάξει με το νομοσχέδιο, κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τις ζωές των νέων δεδομένης της σημερινής κατάστασης, ο ομιλητής σημείωσε μεταξύ άλλων πως πράγματι, τα τελευταία 12 χρόνια έχουν θεσπιστεί τόσοι αντιλαϊκοί νόμοι, που όσοι νέοι έχουν μπει στην παραγωγή, σε αρκετούς κλάδους, έχουν γνωρίσει μόνο τέτοιες συνθήκες δουλειάς, δεν έχουν γνωρίσει δικαιώματα και κατακτήσεις που γνώρισαν οι προηγούμενες γενιές.

Ομως, τόνισε, «αυτό που φέρνει η κυβέρνηση σήμερα και έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες αντεργατικές διατάξεις είναι μια τομή. Σχεδιάζει ένα τεράστιο ιστορικό πισωγύρισμα. Την κατάργηση του 8ωρου και τον ουσιαστικό περιορισμό της δράσης των συνδικάτων.

Γιατί, παρά την υποχώρηση του εργατικού κινήματος τις τελευταίες δεκαετίες, υπάρχουν ακόμα σταθερά σημεία αναφοράς από τα οποία μπορεί να οργανωθεί η πάλη, να στηριχθούν αιτήματα, να προβληθούν οι εργατικές ανάγκες. Αυτές οι σταθερές ήταν το 8ωρο και ορισμένα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα που κατοχυρώθηκαν μέσα από σκληρούς ταξικούς αγώνες.

Ετσι, για παράδειγμα, όπου και σήμερα υπάρχουν ισχυρά ταξικά συνδικάτα, όπου υπάρχει η ανυποχώρητη δράση των μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, άλλων πρωτοπόρων αγωνιστών, μπαίνουν εμπόδια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, υπογράφονται επιχειρησιακές και κλαδικές ΣΣΕ που περιφρουρούν δικαιώματα και κατακτήσεις, απαγορεύεται η απλήρωτη δουλειά». Σχετικά παραδείγματα έφερε από μια σειρά κλάδους, από ισχυρά ταξικά συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κ.λπ.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζεται ότι το νομοσχέδιο είναι προοδευτικό, ότι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων, ότι κατοχυρώνονται το 8ωρο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα. Πόσα ψέματα μέσα σε λίγες λέξεις», συνέχισε ο Ν. Μαυροκέφαλος και «ξετίναξε» σημείο προς σημείο τα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο.

Μίλησε επίσης για τις συνέπειες των «βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών» που επικαλείται η κυβέρνηση και οι οποίες ανάμεσα στα άλλα οδηγούν εκατομμύρια Ευρωπαίων εργαζομένων να αντιμετωπίζουν κίνδυνο φτώχειας, σοβαρή υλική στέρηση, να απειλούνται από κοινωνικό αποκλεισμό.

Η νεολαία να μη συμβιβαστεί! Ο σοσιαλισμός η απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

«Αποτελεσματική απάντηση στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της ΝΔ δεν αποτελούν οι αντιπολιτευτικές κορόνες του ΣΥΡΙΖΑ. Εχει βεβαρημένο παρελθόν αλλά και παρόν, για τα οποία αναζητά "άφεση αμαρτιών" από τους εργαζόμενους», επεσήμανε ο Ν. Μαυροκέφαλος, σχολιάζοντας την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και θυμίζοντας τα «έργα και τις ημέρες» του ως κυβέρνηση, για την ενίσχυση του αντεργατικού πλαισίου.

«Αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μπορούν να συνυπάρξουν η καπιταλιστική ανάπτυξη και η λαϊκή ευημερία, αποδεικνύεται συνεχώς ένα μεγάλο ψέμα. Ομως ο ΣΥΡΙΖΑ, την ίδια στιγμή που επιδιώκει να δυναμώσει την πόλωση με τη ΝΔ, την ίδια στιγμή δίνει εξετάσεις στο μεγάλο κεφάλαιο ότι είναι καλύτερος και ικανότερος κυβερνητικός διαχειριστής. Οτι μπορεί να εξασφαλίσει να περάσουν οι ανατροπές του αιώνα με κοινωνική συναίνεση και με ταξική ειρήνη», συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ετοιμάζονται να δώσουν "τη μητέρα όλων των μαχών". Ομως στο οπλοστάσιό τους δεν έχουν τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες της εργατικής τάξης και της νεολαίας, αλλά τους δεκάδες αντιλαϊκούς νόμους που έχουν ψηφίσει».

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Ν. Μαυροκέφαλος τόνισε:

«Απευθύνουμε κάλεσμα σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε νέα και νέο, να μη συμβιβαστεί. Η νεολαία έχει όνειρα και ιδανικά που δεν χωράνε, δεν συμβιβάζονται με αυτό το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Μαζί με την ισχυροποίηση του ΚΚΕ μπορούμε να δυναμώσουμε την αντεπίθεση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, να ανοίξουμε τον δρόμο και την προοπτική της λαϊκής ευημερίας.

Ο σοσιαλισμός είναι η σύγχρονη απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ