ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΣΡΑΗΛΙΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Κλιμακώνει το έγκλημα σε Γάζα και Δυτική Οχθη με τις πλάτες ΗΠΑ - ΕΕ

Τρίτο βέτο από την κυβέρνηση Μπάιντεν στον ΟΗΕ και έγκριση πώλησης στο Ισραήλ νέων πυραυλικών συστημάτων!

Copyright 2021 The Associated

Τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς εναντίον των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας κλιμακώνει το κράτος του Ισραήλ, ενισχυμένο από την απροκάλυπτη στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στην κατοχή και το νέο έγκλημα.

Από το μπαράζ των φονικών επιδρομών του κατοχικού στρατού από την περασμένη Δευτέρα στη Λωρίδα της Γάζας, τουλάχιστον 212 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων 61 παιδιά, τουλάχιστον 1.350 είναι οι τραυματίες, πάνω από 2.500 έχουν μείνει άστεγοι με κατεστραμμένα σπίτια, 45.000 εκτοπίστηκαν από τις εστίες τους.

Παράλληλα, στη Δυτική Οχθη οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις είχαν σκοτώσει μέχρι χτες τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιους και είχαν τραυματίσει δεκάδες...

Την ίδια ώρα που, όπως αποκαλύφθηκε, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενέκρινε νέα πώληση οπλικών συστημάτων για πυραυλικά συστήματα «ακριβείας», ύψους άνω των 735 εκατομμυρίων δολαρίων, το Ισραήλ με τέτοια εγκληματικά χτυπήματα «ακριβείας» επιδιώκει να γονατίσει τον Παλαιστινιακό λαό.

Δεκάδες οικογένειες ξεκληρίζονται από τους σφοδρότατους βομβαρδισμούς πυκνοκατοικημένων περιοχών και προσφυγικών καταυλισμών, τα οποία «βαφτίζονται» ...«νόμιμοι στόχοι» με την επίκληση ότι υπάρχουν σπίτια που ανήκουν σε αξιωματούχους της «Χαμάς» και της «Ισλαμικής Τζιχάντ» κ.α.

Χτυπιούνται υποδομές κοινής ωφέλειας, δίκτυα υδροδότησης και γραμμές διανομής ηλεκτρικού ρεύματος. Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ, από τις επιθέσεις η Γάζα έχει μείνει με περίπου 6 ως 8 ώρες ρεύμα τη μέρα...

Σπίτια, εργοστάσια και χωράφια καταστράφηκαν από τις ισραηλινές βόμβες στις πόλεις Τζαμπαλίγια, Μπέιτ Λαχίγια και Αλ Μπουρέιζ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας που βρέθηκαν στο ισραηλινό στόχαστρο.

Πλήττονται και οι ελάχιστες υγειονομικές υποδομές στη Γάζα, εν μέσω πανδημίας: Καταστροφές υπέστησαν κλινική των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το υπουργείο Υγείας της Γάζας και παρακείμενη κλινική.

Ταυτόχρονα, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις σε ντόπια και ξένα ΜΜΕ, ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε το Σάββατο το πολυόροφο κτίριο που φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις του πρακτορείου «Associated Press» και του αραβικού δικτύου «Al Jazeera».

Επιχειρώντας να «νομιμοποιήσει» όλα τα παραπάνω, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χτες ότι κατέστρεψε «δίκτυο» τούνελ της «Χαμάς», μήκους 15 χλμ., ενώ εξολόθρευσε και έναν διοικητή της «Ισλαμικής Τζιχάντ». Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, από τις ρουκέτες που εξαπολύουν σε απάντηση οι δύο οργανώσεις, έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι στο Ισραήλ.

Ο πολιτικός ηγέτης της «Χαμάς», Ισμαήλ Χανίγια, που ζει στο εξωτερικό, ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν θα δεχτεί «μία λύση που δεν είναι αντάξια με τις θυσίες του παλαιστινιακού λαού». Χτες επίσης, η «Χαμάς» επιχείρησε επίθεση από θαλάσσης με αυτοσχέδια υποβρύχια με εκρηκτικά, την οποία το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε πως αναχαίτισε.

Γενική απεργία σήμερα στα κατεχόμενα

Στο μεταξύ, για σήμερα Τρίτη, έχει κηρυχθεί γενική απεργία στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη και σε ισραηλινές πόλεις όπου εργάζονται Αραβες, ενάντια στη δολοφονική επέμβαση στη Γάζα, τις εξώσεις και τη βία κατά των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα.

Την απεργία στηρίζουν παλαιστινιακά συνδικάτα δημόσιων μεταφορών, δασκάλων, δικηγόρων κ.ά., οργανώσεις Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων, καθώς και η «Ανώτερη Επιτροπή Αραβικών Κοινοτήτων Ισραήλ» που έχει κηρύξει γενική απεργία σε όλες τις επιχειρήσεις όπου εργάζονται Αραβες. Στο πλαίσιο της απεργίας θα πραγματοποιηθούν σειρά από διαδηλώσεις.

Το Σαββατοκύριακο χιλιάδες Παλαιστίνιοι πραγματοποίησαν πορείες και διαμαρτυρίες και στη Δυτική Οχθη, ενώ δεν έλειψαν οι κοινές κινητοποιήσεις Εβραίων και Αραβων που διαδήλωσαν χέρι χέρι κατά των επιθέσεων στη Γάζα και υπέρ της ειρήνης, όπως αυτή που έγινε στο Εϊλάτ της Ερυθράς Θάλασσας την περασμένη Παρασκευή.

Από τα πυρά των κατοχικών αρχών σκοτώθηκαν τουλάχιστον 22 Παλαιστίνιοι, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις έκαναν χρήση τοξικών δακρυγόνων, προκαλώντας σοβαρά και πολυάριθμα περιστατικά δύσπνοιας και τραυματισμούς διαδηλωτών σε Βηθλεέμ, Χεβρώνα και Τζενίν.

Παράλληλα, συνεχίστηκαν και το Σαββατοκύριακο οι διαμαρτυρίες και οι συγκρούσεις Αράβων σε πόλεις του κεντρικού και βόρειου Ισραήλ (Λοντ, Χάιφα, Γιάφα, Μπατ Γιαμ, Ακκό κ.ά.), με τις δυνάμεις καταστολής και ομάδες αντιδραστικών Εβραίων. Από τις 7 Μάη έως την Κυριακή υπολογίζεται πως έχουν συλληφθεί σε τέτοιες συγκρούσεις πάνω από 900 Αραβες του Ισραήλ, εκ των οποίων το 25% είναι παιδιά.

ΗΠΑ: Πουλάει συστήματα για πυραύλους ακριβείας στο Ισραήλ εν μέσω της σφαγής!

Την ίδια ώρα, τα «ρέστα» της δίνει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση Μπάιντεν, με τη διακομματική στήριξη του Κογκρέσου, για τη στήριξη του νέου εγκλήματος στην Παλαιστίνη.

Οπως αποκάλυψε η «Washington Post», η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε την πώληση στο Ισραήλ νέων οπλικών συστημάτων για κατευθυνόμενους πυραύλους ακριβείας, ύψους 735 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο εξοπλισμός JDAM (Joint Direct Attack Munitions) για την «αναβάθμιση» των δολοφονικών βλημάτων κατασκευάζεται από την «Μπόινγκ». Το Κογκρέσο ενημερώθηκε επίσημα για την έγκριση της κυβέρνησης Μπάιντεν από τις 5 Μάη. Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, από τότε ξεκίνησε μια περίοδος 15 ημερών κατά την οποία το Κογκρέσο έχει το δικαίωμα να εναντιωθεί στην πώληση. Ωστόσο οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, οι οποίες εξετάζουν τέτοιου είδους συμφωνίες, δεν έφεραν αντιρρήσεις, παρά τη σφαγή που είναι σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας...

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ έθεσαν το τρίτο κατά σειρά βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εμποδίζοντας έτσι την έκδοση ανακοίνωσης για όσα διαδραματίζονται σε Γάζα και Ισραήλ. Τη σχετική πρωτοβουλία είχαν λάβει η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με στόχο την καταδίκη των επιθέσεων με θύματα αμάχους και την ανάσχεση των εχθροπραξιών. Για μεθαύριο, Πέμπτη, προγραμματίστηκε έκτακτη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (όργανο που δεν παίρνει νομικώς δεσμευτικές αποφάσεις).

Επειτα δε από το σαββατιάτικο τηλεφώνημά του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου διεμήνυσε την Κυριακή σε τηλεοπτικό διάγγελμα πως θα συνεχίσει τις επιθέσεις στη Γάζα, τονίζοντας ότι αυτές «θα πάρουν χρόνο».

Ο Νετανιάχου και ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ ευχαρίστησαν τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ, της Γερμανίας και άλλων για την «πλήρη στήριξή» τους...

Τουρκική πρόταση για «ισλαμική δύναμη»

Παράλληλα, οι εξελίξεις «εργαλειοποιούνται» σημαντικά και από την Τουρκία, αλλά και χώρες του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης (OIC), για την προώθηση ευρύτερων γεωπολιτικών επιδιώξεων.

Μιλώντας την Κυριακή στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών του OIC, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πρότεινε χώρες μέλη του οργανισμού να συνδράμουν με στρατεύματα και με χρήματα ώστε να συγκροτηθεί μία «ισλαμική» δύναμη ανάπτυξης στα παλαιστινιακά εδάφη, ως μέσο ανάσχεσης των ισραηλινών επιθέσεων.

Ο Τσαβούσογλου τόνισε ότι «ο μουσουλμανικός κόσμος αναμένει από μας την ηγεσία και το θάρρος μας» και πως η Τουρκία είναι έτοιμη «να αναλάβει την απαραίτητη δράση».

Ο δε Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επικοινώνησε χτες τηλεφωνικά με τον Πάπα Φραγκίσκο για να του πει αφενός πως εκτιμά τις πρόσφατες δηλώσεις του υπέρ των Παλαιστινίων και να του ζητήσει, αφετέρου, να υποστηρίξει την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ. Αργότερα χτες, ο Ερντογάν κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν πως γράφει Ιστορία «με χέρια βαμμένα σε αίμα».

Επιπροσθέτως ο Τούρκος ε.α. ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊκσίν με άρθρο του στην εφημερίδα Γενί Σαφάκ που φέρει τον τίτλο «Μοντέλο Λιβύης στην Παλαιστίνη» πρότεινε ως «στρατηγική κίνηση σκακιού» στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου την υπογραφή συμφωνίας για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σε ευθεία γραμμή παράκτιων τουρκικών περιοχών στο ύψος της Μαρμαρίδας (βόρεια της Ρόδου) μέχρι δυτικά του Φετχιγιέ με μέρος της παράκτιας Λωρίδας της Γάζας (γραμμή που περνάει καταμεσής από τα θαλάσσια «οικόπεδα» της Κύπρου). Θέτει ως πρότυπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και τη συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδων Τουρκίας - κατεχομένων Βόρειας Κύπρου (2011).

Διπλωματικές διεργασίες και παρεμβάσεις

Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Λίντα Τόμας - Γκρίνφιλντ μιλώντας στην Κυριακή στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είπε πως οι ΗΠΑ «δουλεύουν πυρετωδώς» με διαύλους της διπλωματίας ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες και από τις δύο πλευρές ιδιαίτερα σε συνεργασία με Κατάρ και Αίγυπτο. Πρόσθεσε πως η επιστροφή των δύο πλευρών στην ένοπλη σύγκρουση θα υπονομεύσει περαιτέρω προσπάθειες για ισραηλινο-παλαιστινιακή λύση στη βάση των δύο κρατών.

Παράλληλα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντ. Μπλίνκεν συνέχισε τα τηλεφωνήματα σε Αραβες αξιωματούχους, ζητώντας τάχα από το Ισραήλ «περισσότερες διευκρινίσεις» σχετικά με την «δικαιολόγηση» της επίθεσης το Σάββατο στον πύργο Τζαλάα που στέγαζε διεθνή Μέσα Ενημέρωσης. Εχυσε δε και κροκοδείλια δάκρυα για τον άδικο χαμό παιδιών στη Γάζα. Μέσα σε όλα αυτά, ο απεσταλμένος του Στέιτ Ντηπάρτμεντ στο Ισραήλ, Χάντι Αμρ συνέχισε τις επαφές με τον Ισραηλινό υπηρεσιακό Μπ. Νετανιάχου και τον υπουργό Αμυνας Μπένι Γκαντς δίχως απτό αποτέλεσμα.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι από την άλλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε «περισσότερες διεθνείς προσπάθειες» με στόχο την παύση αιματοχυσίας σε βάρος αμάχων, καλώντας τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να σταματήσουν την μεροληπτική στάση στην κρίση. Απαίτησε επίσης όταν επιτευχθεί εκεχειρία να ξεκινήσει η λήψη «σθεναρών μέτρων» από τον ΟΗΕ για την εξεύρεση λύσης στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη στη βάση των δύο κρατών.

Οι εκπρόσωποι της Αλγερίας και του Αραβικού Συνδέσμου ζήτησαν επίσης εκεχειρία και ενεργοποίηση του Κουαρτέτου (ΟΗΕ, ΕΕ, Ρωσία, ΗΠΑ) με στόχο ενεργοποίηση διπλωματικής διαδικασίας.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών χτες ανακοίνωσε πως είναι απαραίτητη η άμεση ενεργοποίηση του Κουαρτέτου για το παλαιστινιακό και συνέστησε συζήτηση σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Αιγύπτιοι διπλωμάτες μιλώντας στο πρακτορείο ΑΡ είπαν πως καταβάλλουν έντονες προσπάθειες με τις δύο εμπόλεμες πλευρές, εστιάζοντας στην παύση των εχθροπραξιών και στον τερματισμό των ενεργειών του Ισραήλ που παραβιάζουν συμφωνίες για την Ανατολική Ιερουσαλήμ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ