ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Υβριδικά μοντέλα...

Το ξεχαρβάλωμα των εργασιακών σχέσεων, τα άστατα και ακανόνιστα ωράρια - λάστιχο, η μονιμοποίηση της τηλεργασίας, αλλά και η εναλλαγή τηλεργασίας και εργασίας από το χώρο δουλειάς, ανάλογα με το συμφέρον της κάθε επιχείρησης ή κλάδου, απασχολούν τους εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Η καθιέρωση της εξ αποστάσεως εργασίας αποτελούσε γεγονός σε πολλές χώρες και πριν από την πανδημία, ωστόσο, με όχημα αυτήν, όχι μόνο ήρθε για να μείνει, αλλά ανοίγει και μια συζήτηση στους κόλπους του κεφαλαίου για τους τρόπους γενίκευσης της αξιοποίησής της.

Υβριδικό μοντέλο εργασίας το ονομάζουν στη Μεγ. Βρετανία: Λίγο τηλεργασία, λίγο εργασία από το γραφείο ή από τα λεγόμενα hubs, δηλαδή επιχειρηματικούς κόμβους, διαμορφωμένους (επιπλωμένους, με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνδέσεις κ.λπ.) ως χώρους εργασίας προς ενοικίαση με ευέλικτο τρόπο για πολλούς και διαφορετικούς εργαζόμενους, πολλών και διαφορετικών επιχειρήσεων ή αυτοαπασχολούμενους.

Ο Daniel Pinto της «JP Morgan» σημειώνει: «Επιστροφή στο γραφείο για το 100% των υπαλλήλων και για το 100% του χρόνου έχει μηδέν πιθανότητες. Επίσης, το να δουλεύουν όλοι από το σπίτι, όλο τον χρόνο, έχει μηδέν πιθανότητες».

* * *

Με αιτιολογία αντίστοιχη με εκείνη της ελληνικής κυβέρνησης, δηλαδή ότι θα επιτρέψουν στον εργαζόμενο να έχει ...μεγαλύτερο έλεγχο στη ζωή του, ...ευελιξία, ...συνδυασμό επαγγελματικών με τις οικογενειακές υποχρεώσεις, ...μείωση του κόστους μετακίνησης, επιχειρήσεις στη Μεγ. Βρετανία κλείνουν γραφεία και προκρίνουν το υβριδικό μοντέλο. Ετσι, η «Nationwide» θα «επιτρέψει» σε 13.000 εργαζόμενους να «διαλέξουν» μοντέλο εργασίας, ενώ ήδη έχει κλείσει 3 γραφεία όπου στεγάζονταν 3.000 υπάλληλοι. Στο ίδιο μοτίβο και η BP, ανακοίνωσε στους υπαλλήλους που εργάζονταν σε γραφείο ότι μπορούν να εργάζονται από το σπίτι δυο φορές τη βδομάδα. Στο ίδιο πνεύμα, η Bank of Ireland θα εφαρμόσει ένα υβριδικό μοντέλο εγκαθιστώντας «κόμβους», όπου οι εργαζόμενοι θα μπορούν να χρησιμοποιούν γραφεία και να συμμετέχουν σε συσκέψεις. Μάλιστα, όπως καταγράφεται σε ρεπορτάζ του BBC, η τράπεζα ήδη πριν από την πανδημία εξέταζε την αλλαγή του «παραδοσιακού μοντέλου εργασίας στο γραφείο». Τα μεγάλα γραφεία θα παραμείνουν, αλλά με διαφορετικό ρόλο, με επανασχεδιασμό ώστε να διευκολύνουν τις συσκέψεις. Οι τράπεζες HSBC και Lloyds αναζητούν αντίστοιχες λύσεις, ενώ και η «British Airways» επεξεργάζεται την πώληση των τεράστιων εγκαταστάσεων όπου βρίσκεται η έδρα της στο αεροδρόμιο του Χίθροου, ως ένα βήμα για να προχωρήσει σε πιο ευέλικτες σχέσεις για περίπου 2.000 υπαλλήλους.

* * *

Το υβριδικό μοντέλο προκρίνεται για να αντιμετωπίσει και προβληματισμούς της εργοδοσίας. Για παράδειγμα, εκπρόσωπος της «Barclays» εκτιμά πως «παρόλο που όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχουν θετικά στην απομακρυσμένη εργασία, όπως η μεγαλύτερη ευελιξία για τους εργαζόμενους και το μικρότερο κόστος για τους εργοδότες, ανησυχούν επίσης για τις επιπτώσεις που έχει η απομακρυσμένη εργασία στην εμπιστοσύνη, στην ένταξη των νέων εργαζομένων και τη συνεργασία μεταξύ των υπαλλήλων».

Εντονότερα αποτυπώνεται στον κλάδο των χρηματοοικονομικών. Εκπρόσωπος της επενδυτικής τράπεζας VSA Capital είπε στο BBC ότι «ο κόσμος που εργάζεται από το σπίτι δεν συνειδητοποιεί ότι σταδιακά γίνεται όλο και πιο αργός» και επισημαίνει πως «στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες χρειάζεται να συζητάς ιδέες και να συζητάς το τι συμβαίνει. Εκείνοι που δουλεύουν από το σπίτι χάνουν πάρα πολύ μεγάλο μέρος της δραστηριότητας στο γραφείο, γιατί δεν έχουμε χρόνο να τους το πούμε». Ο Jamie Dimon της «JP Morgan» είχε σημειώσει από τον περασμένο Σεπτέμβρη ότι η εργασία από το σπίτι έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, ενώ ο David Solomon της Goldman Sachs σημειώνει πως παρόλο που η εταιρεία λειτούργησε την προηγούμενη περίοδο με 10% του προσωπικού στο χώρο εργασίας και παρόλο που αυτά τα μέτρα συνέβαλαν σε εκτίναξη της ψηφιοποίησης κ.λπ., «ανησυχεί» για τη νέα φουρνιά εργαζομένων - περίπου 3.000 - οι οποίοι δεν λαμβάνουν την «απευθείας καθοδήγηση» που απαιτείται.

* * *

Πιο ωμά το εξηγεί η πρόεδρος της «Global Workplace Analytics», Kate Lister: Οι μάνατζερ δεν εμπιστεύονται να έχουν τους εργαζόμενους «λυτούς». Ιδιαίτερα στους κλάδους της επενδυτικής, που είναι προσανατολισμένοι σε μετρήσιμα στοιχεία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του BBC, επιχειρήσεις τεχνολογίας προκρίνουν με ενθουσιασμό τη δουλειά από το σπίτι, δίνοντας στους εργαζόμενους τη «δυνατότητα» να εργάζονται από το σπίτι σε μόνιμη βάση. Εξάλλου, σε εταιρείες αυτού του κλάδου η δουλειά εξ αποστάσεως ήταν «κανονικότητα» πολύ πριν από την πανδημία. Για παράδειγμα, στη «Dell», ήδη το 25% των υπαλλήλων της εργαζόταν απομακρυσμένα πριν από την πανδημία.

Το «Facebook» υπολογίζει την επαναλειτουργία των γραφείων του με το 50% των εργαζομένων έως τον Σεπτέμβρη τουλάχιστον. Μάλιστα, έχει δηλώσει ότι το μισό του προσωπικό θα μπορούσε να δουλεύει εξ αποστάσεως για πέντε - δέκα χρόνια. Αλλά ο γίγαντας των social media επίσης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εξ αποστάσεως μπορεί να έχουν μικρότερες απολαβές, ανάλογα με το μέρος όπου εργάζονται και όχι με βάση τους μισθούς στη Σίλικον Βάλεϊ...

* * *

Βεβαίως, οι τεχνολογικοί κολοσσοί έχουν κι άλλους λόγους να πανηγυρίζουν για την εξ αποστάσεως εργασία, καθώς σε αντίθεση με άλλους κλάδους, η έντονη υποστήριξη της τηλεργασίας τούς βοηθάει να πωλούν τα ίδια τα προϊόντα τους.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι σε έρευνα του BBC, 43 από τους 50 εργοδότες που ρωτήθηκαν, δήλωσαν ότι θα εφαρμόσουν ένα μείγμα εργασίας και από το σπίτι και από το γραφείο, προκρίνοντας την εργασία από το σπίτι για δυο - τρεις μέρες τη βδομάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι 50 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα απασχολούν 1,1 εκατ. εργαζόμενους στη Μεγ. Βρετανία.

(Με πληροφορίες από bbc.co.uk - Αναδημοσιεύεται από το portal του «902.gr»)


Ε. Χ.


ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
ΟΧΙ στα ωράρια-λάστιχο - Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας!

Δουλειά μέχρι και τη 1 μετά τα μεσάνυχτα τις Κυριακές επιβάλλει η ΚΥΑ για την «άρση των περιορισμών»! Απεργιακές κινητοποιήσεις προχτές σε Αθήνα και άλλες πόλεις

Σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες, εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς προχώρησαν την Κυριακή σωματεία στον κλάδο του Εμπορίου, αντιδρώντας στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές 16 και 23 Μάη και στο διευρυμένο ωράριο που προβλέπει η πρόσφατη ΚΥΑ για τα «έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού».

Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ προβλέπει τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανεμπορίου και των σούπερ μάρκετ τις Κυριακές 16 και 23 Μάη «κατ' εξαίρεση κάθε άλλης διάταξης» και προαιρετικό διευρυμένο ωράριο λειτουργίας από τις 7 π.μ. έως τις 9 π.μ. για το λιανεμπόριο και από τις 7 π.μ. έως τις 10.30 μ.μ. για τα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων.

Τις πρωτοβουλίες των σωματείων στήριξαν μια σειρά Εργατικά Κέντρα (Αθήνας, Πειραιά, Πάτρας, Λάρισας), που προκήρυξαν απεργία την Κυριακή 16 Μάη στο Εμπόριο.

«Παρασκευή μεσημέρι μάθαμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή...»

Παρέμβαση στο πολυκατάστημα «Attica» στο κέντρο της Αθήνας έκανε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν στις γραμμές του και να παλέψουν για το ωράριο, την ξεκούραση, τον ελεύθερο χρόνο, τα δικαιώματά τους. Επίσης, το παράρτημα Δυτικών έκανε εξόρμηση στα καταστήματα στο κέντρο του Περιστερίου.


«Η Κυριακή αργία είναι των εργατών, όχι στο ωράριο των πολυεθνικών», ξεκαθάρισε ο Σύλλογος με το πανό και τα συνθήματά του έξω από το «Attica», μοιράζοντας την ανακοίνωσή του στους εργαζόμενους που προσέρχονταν για να πιάσουν δουλειά.

«Παρασκευή μεσημέρι οι εμποροϋπάλληλοι μαθαίνουμε ότι θα δουλέψουμε την Κυριακή 16/5, όπως δουλέψαμε και την προηγούμενη 9/5, όπως θα δουλέψουμε και την επόμενη 23/5», κατήγγειλε ο Σύλλογος.

Η πλειοψηφία των εργαζομένων που δουλεύουν Κυριακή, μάλιστα, δηλώνονται ως 5ωροι για να μη δικαιούνται μέρα ανάπαυσης, μια πραγματικότητα.

Εδώ καταρρέουν τα παραμύθια της «4ήμερης εργασίας»

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που στους εμποροϋπαλλήλους επιβάλλεται δουλειά 7 μέρες τη βδομάδα, συνάδελφοί τους στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα, όπως και σε άλλες επιχειρήσεις του κλάδου, ενημερώθηκαν ότι θα ανασταλεί για ακόμα μια φορά η σύμβασή τους. Οσοι παραμένουν στα πόστα τους, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες του προγράμματος «Συν-Εργασία», που μειώνει το ωράριο και τον μισθό των εργαζομένων, ενώ στο κάδρο έχουν προστεθεί και οι απολύσεις.

«Και κάπως έτσι το παραμύθι περί 4ήμερων εργασίας, "ελεύθερων επιλογών" του εργαζόμενου στη διαμόρφωση του ωραρίου του και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής που μας πλασάρει η κυβέρνηση της ΝΔ για να περάσει το αντεργατικό της τερατούργημα, καταρρέει», υπογραμμίζει ο Σύλλογος και προσθέτει: «Οι εμποροϋπάλληλοι δεν επιλέξαμε να εργαζόμαστε τις Κυριακές, τις αργίες, με ό,τι ωράριο και για όσο θέλει η εργοδοσία. Αυτά όλα μας τα επέβαλαν με το "έτσι θέλω" τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Μας τα επιβάλλει η εργοδοσία, αξιοποιώντας το πλούσιο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει εξασφαλίσει από τις κυβερνήσεις της, αλλά και μέσω των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων εργασίας και των κανονισμών εργασίας που μας αναγκάζει να υπογράψουμε, πάντα με την απειλή της απόλυσης».

Απέναντι στην κατάσταση αυτή, καλεί τους εργαζόμενους να βάλουν εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. «Στο χέρι μας είναι να βάλουμε εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας. Με το σωματείο μας, το δυνάμωμα του συλλογικού μας αγώνα, να μην επιτρέψουμε να περάσει ο σχεδιασμός για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, οι ανατροπές του αιώνα! Να μην περάσει το νομοσχέδιο - έκτρωμα που "απελευθερώνει" το ωράριο, καταργεί το 8ωρο, φέρνει την 10ωρη εργασία και τις απλήρωτες υπερωρίες».

Στη Λάρισα και σε άλλες πόλεις

Παρεμβάσεις σε πολυκαταστήματα και σούπερ μάρκετ πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, που είχε κηρύξει απεργία.

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου, με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου, πραγματοποίησε χτες εξόρμηση στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου Υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα Μεσσηνίας περιόδευσε στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας.

Κινητοποίηση πραγματοποίησε και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας στο εμπορικό κέντρο «Mare West».

Η ΟΒΣΑ

«Συναγερμό» σημαίνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ) στους αυτοαπασχολούμενους, απέναντι στη νέα επίθεση στην κυριακάτικη αργία, απαιτώντας τη νομοθετική κατοχύρωσή της, την κατάργηση όλων των νόμων που «απελευθερώνουν» το ωράριο και την απόσυρση του νομοσχεδίου - εκτρώματος της κυβέρνησης για τη «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας. «Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι του λιανεμπορίου, μέρες τώρα, γνώριζαν για το δωράκι που τους ετοιμάζει οι κυβέρνηση, αφού είχαν τις βάρδιες της Κυριακής έτοιμες από καιρό!», σημειώνει η ΟΒΣΑ, αναδεικνύοντας ότι πρόκειται για διακαή πόθο των των πολυκαταστημάτων, των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών αλυσίδων». Προσθέτει δε ότι με τους σημερινούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, «επί της ουσίας μάς εξωθούν σε ψυχική και σωματική εξόντωση με δουλειά 365 μέρες τον χρόνο». Καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την καταδίκη αυτής της πολιτικής, υπογραμμίζει: «Απέναντι στην οργανωμένη επίθεση κυβέρνησης - μονοπωλίων οργανώνουμε την αγωνιστική μας απάντηση».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ