ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΓΔΜ
Επίσπευση για ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ

Eurokinissi

Συνεχίστηκαν χτες οι εντατικές διαπραγματεύσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια, ανάμεσα στους πρωθυπουργούς των δύο κρατών, Αλ. Τσίπρα και Ζ. Ζάεφ. Οι διαπραγματεύσεις γίνονται υπό το «άγρυπνο βλέμμα» της ΕΕ, που προσφέρεται μάλιστα να τεθεί «εγγυητής» της υλοποίησης της όποιας συμφωνίας - η οποία όπως όλα δείχνουν θα εκτείνεται στο χρόνο - προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η πορεία ένταξης της γειτονικής χώρας σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.

Ο Αλ. Τσίπρας, πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χτες, ξεκαθάρισε ευθύς εξαρχής ότι η συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως και οι υπόλοιπες «διευθετήσεις» αλλά και τα σχήματα που στήνει η κυβέρνηση με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, εντάσσονται στην προσπάθεια της αστικής τάξης να «αναβαθμίσει» τις θέσεις της στην περιοχή, μέσα από τους ρόλους σημαιοφόρου των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Σημείωσε εξάλλου ότι «η αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή αποτελεί κεντρικό στόχο της χώρας μας» και «κεντρικό πρόταγμα για να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή, να ανακτήσουμε έναν ρόλο ουσιαστικό, εποικοδομητικό, ηγετικό στην περιοχή της Βαλκανικής».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες για «συνεργασία και συνανάπτυξη» και «για ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων», καθώς και ότι η συγκεκριμένη Σύνοδος ήρθε ως επιστέγασμα της πολυμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με άλλες βαλκανικές χώρες, ενώ υπερασπίστηκε τον εχθρικό για τους λαούς στόχο της ένταξης των κρατών της περιοχής στην ΕΕ, παρουσιάζοντάς την σαν παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας.

«Κλεψύδρα» επικίνδυνων σχεδιασμών

Ειδικότερα για το Σκοπιανό και τη συνάντησή του με τον Ζ. Ζάεφ, δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος, ωστόσο είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρήζουν διευκρίνισης. «Πιστεύω ότι έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί (...) δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία», ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας.

Δήλωσε πως ενδεχομένως θα υπάρξει νέα συνάντηση στις αρχές του επόμενου μήνα και εξέφρασε την αγωνία και «κοινή επιδίωξη» των δύο κρατών να έχουν αποτέλεσμα οι διαπραγματεύσεις τους πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όπου θα παρθούν αποφάσεις σχετικές με την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας για τα βαλκανικά κράτη. Επιβεβαιώνοντας ότι τελικά αυτό είναι το ζητούμενο των παζαριών και τα άλλα κρίσιμα έρχονται σε δεύτερη μοίρα, δήλωσε ότι ναι μεν η ελληνική πλευρά «δεν αισθάνεται την πίεση της κλεψύδρας, υπάρχει όμως κλεψύδρα για την έναρξη ενταξιακής διαδικασίας, στις 25 Ιούνη, και έτσι πρέπει πολύ σύντομα να έχουμε μια εξέλιξη».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση υπερασπίζεται μια «εθνική» θέση, επιδιώκει μια συμφωνία που «θα αντέξει στο χρόνο και θα γίνει αποδεκτή από τους λαούς των δύο χωρών».

Σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις με την Αλβανία, υποστήριξε ότι η διαπραγμάτευση ήταν πιο δύσκολη, καθώς χρονίζουν τα άλυτα ζητήματα, όπως της ΑΟΖ ή των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά «βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο, είμαι εξαιρετικά αισιόδοξος ότι μπορούμε να έχουμε θετική έκβαση μέσα στον Ιούνη».

Ευρωατλαντικός «συντονισμός»

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση του προέδρου της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκη, που τοποθετήθηκε «υπερασπιζόμενος την εθνική θέση που υπερασπιζόμαστε», και πρόσθεσε ότι στο εσωτερικό της χώρας «η διαμόρφωση ενός κλίματος συνεννόησης μόνο θετικά αποτελέσματα θα έχει».

Απαντώντας με ανακοίνωσή της η ΝΔ στις δηλώσεις Τσίπρα, τον «έψεξε» που δεν επιχείρησε ...συναίνεση νωρίτερα: «Αργά τη θυμήθηκε τη συναίνεση ο κ. Τσίπρας, όταν επί μήνες διαπραγματεύεται εν κρυπτώ, διχάζοντας τον ελληνικό λαό και χλευάζοντας τις ευαισθησίες του».

Από πλευράς Κινήματος Αλλαγής, σε κοινή πορεία με την κυβέρνηση πάνω σε ευρωατλαντική τροχιά, ανέφεραν ότι «η γεωπολιτική αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή καθιστά ιδιαίτερα σημαντική κάθε προσπάθεια για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων», ενώ προηγουμένως ο Στ. Θεοδωράκης έλεγε στον «Alpha» ότι «σήμερα υπάρχει μια φιλοευρωπαϊκή ηγεσία στα Σκόπια και δεν πρέπει να χάσουμε και αυτήν την ευκαιρία», τονίζοντας πως «αν η λύση που θα έρθει έχει τη σφραγίδα της Ευρώπης, πρέπει να τη στηρίξουμε όλοι».

Υπάρχει συμφωνία, λέει ο Ζάεφ

Ο δε πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζ. Ζάεφ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό, υποστήριξε ότι έχουν συμφωνήσει σε λύση και πως μένει η έγκριση στο εσωτερικό των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, ο Ζάεφ επεσήμανε ότι οι δύο πρωθυπουργοί πρέπει να προχωρήσουν σε διαβουλεύσεις με τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα σε ΠΓΔΜ και Ελλάδα. «Αν δεχτούν, τότε μπορούμε να έχουμε λύση», τόνισε. «Εχουμε καταλήξει σε ένα σενάριο το οποίο θεωρούμε ότι είναι το πιο πιθανό να οδηγήσει σε λύση», υποστήριξε.

Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον Αλ. Τσίπρα για τα επόμενα βήματα του «οδικού χάρτη» ο οποίος θα οδηγήσει σε μια οριστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. «Ελπίζω να έχουμε λύση μέχρι τον Ιούνιο», επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Ζάεφ, ωστόσο, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί «μια τόσο καλή άνευ όρων σχέση (σ.σ. με τον κ. Τσίπρα) που ακόμη κι αν δεν γίνει αυτό θα συνεχίσουμε να συζητάμε και μετά τον Ιούνιο».

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επεσήμανε πως τότε ευελπιστεί ότι η χώρα του θα λάβει και ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, καθώς και πρόσκληση από το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου, σε επίπεδο ΕΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης, Γ. Χαν, δήλωνε χτες αισιόδοξος ότι οι δύο χώρες θα διευθετήσουν τελικά το ονοματολογικό. Επίσης, στη συνάντηση Ζάεφ με τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, οι δύο πλευρές «χαιρέτισαν την υποστήριξη των πολιτών της ΠΓΔΜ στην προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ», ενώ επίσκεψη στην ΠΓΔΜ πραγματοποιεί από χτες και η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τ. Μέι.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΕ - ΔΥΤΙΚΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ
Σφίγγει η ευρωενωσιακή «θηλιά»

Στίγμα επιτάχυνσης των διαδικασιών ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής και ανάσχεση της επιρροής που ασκεί σε αυτήν η Ρωσία, εξέπεμψε η πρώτη μετά από 15 χρόνια Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε χτες στη Σόφια.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, επανέλαβε την έκκληση - «προειδοποίηση» «η ευρωπαϊκή προοπτική να παραμείνει η γεωστρατηγική επιλογή των δυτικών Βαλκανίων». «Δεν βλέπω κανένα άλλο μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, από εκείνο της ΕΕ. Καμία εναλλακτική λύση, κανένα σχέδιο β'. Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης και ανήκουν στην κοινότητά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Είναι σημαντικό και για εμάς, επειδή, αν δεν υπάρχει ευρωπαϊκή προοπτική στα Βαλκάνια, η τουρκική επιρροή και άλλες επιρροές θα γίνονται όλο και πιο ισχυρές», δήλωσε, αποκαλύπτοντας την «αγωνία» της ΕΕ και τους λόγους της επιτάχυνσης των σχετικών διεργασιών, ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς.

Αν και η Σύνοδος δεν έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις ως προς το χρονοδιάγραμμα της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς παραμένουν ανοιχτές εκκρεμότητες όπως π.χ. το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, εντούτοις στη Διακήρυξη που εκδόθηκε η ΕΕ αναλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις στήριξης στα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων, με ροή χρήματος για επενδύσεις, έργα υποδομών στους τομείς της Ενέργειας, των Μεταφορών και την «ψηφιακή» οικονομία καθώς και «τεχνογνωσία», για να προχωρήσουν αστικές «μεταρρυθμίσεις» και εκσυγχρονισμοί και για την αντιμετώπιση των «κοινών προκλήσεων» σε «ασφάλεια» και μετανάστευση.

Η ενταξιακή διαδικασία για τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων (πλην Σερβίας και Μαυροβουνίου που έχει ήδη αρχίσει) θα απασχολήσει εκ νέου τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη, όπου θα αποφασιστεί αν θα αρχίσει η διαπραγμάτευση με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Κρίσιμο ρόλο ως προς αυτό θα παίξει η πρόοδος των διαπραγματεύσεων και των δύο αυτών κρατών με την Ελλάδα για την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων.

Η Διακήρυξη της Συνόδου

Στη Διακήρυξη της Συνόδου η ΕΕ επαναβεβαιώνει «την αδιαμφισβήτητη υποστήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» και δηλώνει αποφασισμένη «να ενισχύσει και να στηρίξει σε όλα τα επίπεδα τον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό μετασχηματισμό της περιοχής», αλλά και τις προσπάθειες για «εξεύρεση και εφαρμογή οριστικών, συνεκτικών και δεσμευτικών λύσεων για τις διμερείς διαμάχες» που άφησε ως «εκκρεμότητες» ο προηγούμενος γύρος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και ανταγωνισμών στην περιοχή.

Η οικοδόμηση ενός «πυκνού δικτύου συνδέσεων» μεταξύ των κρατών και με την ΕΕ χαρακτηρίζεται ως «ζωτικής σημασίας» για τις καπιταλιστικές τους οικονομίες και διατυπώνεται η δέσμευση για ουσιαστική ενίσχυση της συνδεσιμότητας «σε όλες τις διαστάσεις της, Μεταφορές, Ενέργεια, ψηφιακή οικονομία» κ.ά., ενώ η ΕΕ «συμφωνεί να προωθήσει ένα περιβάλλον φιλικό» προς τις επενδύσεις με προτεραιότητα στη λεγόμενη «ενεργειακή ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της «ασφάλειας», η Διακήρυξη επικεντρώνεται στην ενίσχυση της συνεργασίας για «την εξάλειψη της παράνομης μεταναστευτικής ροής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού» κ.ά., ενώ εκφράζει την ικανοποίησή της για τη συμβολή των «εταίρων των Δυτικών Βαλκανίων στην Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ)» και δηλώνει ότι «αναμένει μια σταδιακή εμβάθυνση της συνεργασίας στον τομέα αυτό».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εχθρικές για τους λαούς εξελίξεις, αναγκαίο το δυνάμωμα της κοινής τους πάλης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού:

«Παρά την προσπάθεια καλλιέργειας κλίματος αισιοδοξίας, οι εξελίξεις και τα παζάρια δείχνουν πως βασικός στόχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και της αντίστοιχης πλευράς της FYROM είναι η επίσπευση της ένταξης της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και όχι η επίλυση των κρίσιμων ζητημάτων. Μέσα από αυτόν το στόχο, της "ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης" των Δυτικών Βαλκανίων, υπηρετούνται και τα συμφέροντα τμημάτων του ελληνικού κεφαλαίου για αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή, όπως είπε άλλωστε και ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του.

Το ΚΚΕ έχει αντιταχθεί εξαρχής στην ένταξη της FYROM και συνολικά των Δυτικών Βαλκανίων στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς πρόκειται για μια εξέλιξη εχθρική για τους λαούς της περιοχής. Κι αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, όσο κι αν ο κ. Τσίπρας προσπαθεί ανιστόρητα να το αποσιωπά. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι η πραγματική λύση απαιτεί επίσης καθαρές εγγυήσεις για εξάλειψη του αλυτρωτισμού και για το απαραβίαστο των συνόρων, που σημαίνει αλλαγές στο Σύνταγμα της γειτονικής χώρας, άμεσα και όχι στο μέλλον.

Ο λαός χρειάζεται να αντιταχθεί σ' αυτές τις εξελίξεις, που δεν εξασφαλίζουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Να δυναμώσουν η κοινή πάλη, η φιλία και η αλληλεγγύη των λαών, μακριά από τις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικοπολιτικές συμμαχίες».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ