ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Μάη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Γράφουν την αντιλαϊκή συμφωνία, στα σκαριά ο νέος εφαρμοστικός νόμος

Eurokinissi

Το νέο «κούρεμα» των συντάξεων από την 1η Γενάρη 2019 και βέβαια η παραπέρα κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου από το 2020 επιβεβαιώθηκαν και στο πλαίσιο των χτεσινών διαβουλεύσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου στην Αθήνα, όπως άλλωστε προβλέπεται και στο χρονοδιάγραμμα με τα προψηφισμένα αντιλαϊκά μέτρα της «επόμενης μέρας».

«Τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν», επιβεβαίωσε χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος για το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας σε «τεχνικό επίπεδο», ενόψει της συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη. Σε αυτό το πλαίσιο, οι «θεσμοί» αναμένεται να παραδώσουν στην κυβέρνηση το προσχέδιο της τεχνικής συμφωνίας (staff level agreement), ενδεχομένως και σήμερα το βράδυ ή αύριο Σάββατο.

Την ίδια ώρα, το ΔΝΤ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, «βλέπει» τα «πρωτογενή πλεονάσματα» στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018 στο 3,5% του ΑΕΠ, δηλαδή εντός του αντιλαϊκού στόχου από 2,9% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, σε μια εξέλιξη που σηματοδοτεί την περικοπή του αφορολόγητου στην «ώρα» του και σε συνέχεια βέβαια των «παρεμβάσεων» στις συντάξεις.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, κατεβάζει τον πήχη της ανάκαμψης για τη φετινή χρονιά στην περιοχή 2% - 2,1%, σε αντιστοίχιση βέβαια με τις τελευταίες εκθέσεις των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υπέρβαση των αντιλαϊκών στόχων για τα πλεονάσματα του 2019 δεν αναμένεται «ιδιαίτερα μεγάλη», κάτι που εκ των πραγμάτων κατεβάζει τον πήχη για τα λεγόμενα «αντίμετρα» που διαφημίζει η κυβέρνηση, στο έδαφος βέβαια των διαδοχικών αντιλαϊκών μέτρων.

Οι χτεσινές συζητήσεις κυβέρνησης και ιμπεριαλιστικών οργανισμών εστίασαν και στο ζήτημα των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων (σελ. 11). Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται και η πρόταση για την εκχώρηση φοροαπαλλαγών για τις πωλήσεις πακέτων με δάνεια από τις τράπεζες σε άλλους «επενδυτές» (funds).

«Αναγνώριση» για το αντιλαϊκό έργο και στην Υγεία

Στο μεταξύ, την «αναγνώριση» για το αντιλαϊκό της έργο και στην Υγεία απέσπασε για πολλοστή φορά η κυβέρνηση από τους «θεσμούς», κατά τη συνάντηση που είχαν χτες με τον υπουργό Υγείας Α. Ξανθό και τον αναπληρωτή υπουργό Π. Πολάκη. «Από τους εκπροσώπους των δανειστών αναγνωρίστηκε η πολύ σημαντική πρόοδος στην προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στο σύστημα Υγείας και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές αλλαγές που είναι σε εξέλιξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι εν λόγω «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» (αντιλαϊκή μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, γενίκευση «πρωτοκόλλων» κ.ο.κ.) αφορούν στην κλιμάκωση της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Υγεία και απαλλάσσει όλο και περισσότερο το αστικό κράτος από το «κόστος» της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων και του λαού. Επιχειρώντας να «κουκουλώσουν» αυτήν την πραγματικότητα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι «στόχος των αλλαγών αυτών είναι η καθολική, ισότιμη και ποιοτική φροντίδα Υγείας και ταυτόχρονα η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων και η βιωσιμότητα του δημόσιου Συστήματος Υγείας». Τον πραγματικό στόχο βέβαια ήδη τον βιώνει ο λαός, με τις δημόσιες δομές Υγείας και το προσωπικό τους «στο κόκκινο» και πληρώνοντας αδρά από την τσέπη του για φάρμακα, εξετάσεις, ιατρικές επισκέψεις και διαγνώσεις, θεραπείες κ.ο.κ.

Η σημερινή αντιλαϊκή ατζέντα

Στη σημερινή ατζέντα των συνεννοήσεων κυβέρνησης και κουαρτέτου περιλαμβάνονται τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, τα ζητήματα της κοινωνικής Πρόνοιας, όπου ετοιμάζουν νέα κατακρεούργηση των επιδομάτων στις λαϊκές οικογένειες, ορισμένες «εκκρεμότητες» στα δημοσιονομικά (αντικειμενικές τιμές ακινήτων, χαράτσια ΕΝΦΙΑ κ.ά.), οι παρεμβάσεις γύρω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς και το «επιχειρηματικό περιβάλλον - αγορές προϊόντων», που αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ισχυρών επιχειρήσεων και ομίλων.

Η νέα φουρνιά με τα προαπαιτούμενα της 4ης «αξιολόγησης» προβλέπει μεταξύ άλλων την κατάθεση νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ), όπου και θα ενσωματώνεται το σύνολο των αντιλαϊκών δημοσιονομικών μέτρων για την 4ετία 2019 - 2022.

Η κατάθεση του νέου αντιλαϊκού «εφαρμοστικού πολυνομοσχεδίου» στη Βουλή αναμένεται στις αρχές Ιούνη, ενώ σε αυτό θα ενσωματωθεί και το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

«Κλεψύδρα» από το ΔΝΤ

«Ο χρόνος τελειώνει με ταχύ ρυθμό, αν καταλήξουμε πολύ γρήγορα σε συμφωνία και οι πολιτικές παραμείνουν στη σωστή πορεία, τότε θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε την πρόταση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο». Αυτό υπογράμμισε σε χτεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, αναφορικά με το ρόλο του ιμπεριαλιστικού οργανισμού στο αντιλαϊκό πρόγραμμα στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη, Π. Τόμσεν, ότι η προθεσμία που απομένει προκειμένου το Ταμείο να προλάβει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας, είναι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 24 Μάη, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ σημείωσε ότι «η συμμετοχή μας σημαίνει εξ ορισμού ότι θα έχουμε μια καλή συμφωνία για το χρέος. Αυτό θα είναι σημαντικό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να προχωρήσει, να προσελκύσει ξένες επενδύσεις και πιστεύουμε ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για μια βιώσιμη ανάπτυξη».

ΔΝΤ
Προδιαγράφει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης

Τις θυσίες χωρίς τέλος του λαού, με ή χωρίς μνημόνια για την κερδοφορία των μονοπωλίων, περιέγραψε ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Μ. Ψαλιδόπουλος, ενημερώνοντας χτες την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για τις οικονομικές εξελίξεις.

Σχετικά με τη «βιωσιμότητα» του ελληνικού χρέους, γύρω από το οποίο είναι σε εξέλιξη έντονοι ενδοαστικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία, ο εκπρόσωπος στο ΔΝΤ σημείωσε, αναφερόμενος στην «έκθεση βιωσιμότητας» του χρέους που ετοιμάζει το Ταμείο, ότι «η υπάρχουσα ανάλυση περί χρέους θεωρεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο έως το 2030. Το ζήτημα είναι ότι μετά το 2030 υπερτερούν οι αρνητικοί παράγοντες και για το λόγο αυτό το χρέος χαρακτηρίζεται ως μη βιώσιμο».

Επανέλαβε και εκείνος ότι «τελευταία ευκαιρία που δίνεται» για τη συμμετοχή ή μη του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το Γιούρογκρουπ της ερχόμενης βδομάδας, σημειώνοντας ότι «εάν θέλουν οι Ευρωπαίοι να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα να πουν τα μέτρα για το χρέος, τα οποία έχουν κατά νου», ενώ πρόσθεσε ακόμα ότι «τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι ποσοτικοποιημένα. Δηλαδή, το Ταμείο έχει συντάξει μια ανάλυση του ελληνικού χρέους βασισμένη σε ορισμένες υποθέσεις που αφορούν στη μελλοντική εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, το πώς θα πάνε τα επιτόκια και άλλες υποθέσεις και να δώσουν την εικόνα ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, αφού αναφέρθηκε στο ρόλο του ΔΝΤ, λέγοντας ότι «είναι πολύ συγκεκριμένος, είναι να τσακίζει δικαιώματα των εργαζομένων, των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων, να δημιουργεί ένα ευνοϊκό πεδίο για τη δράση των πολυεθνικών στις χώρες όπου βάζει το πόδι του», στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων όπως το ποια θα είναι τα ανταλλάγματα, τα οποία ζητούν ΔΝΤ και ΕΕ για την όποια ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους και σε τι πρέπει να υποβληθεί ο ελληνικός λαός για να έχουμε αυτήν την απομείωση καθώς και ποιες θα είναι οι συνέπειες στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία από τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - ΕΕ που οξύνεται.

Ρώτησε ακόμα, δεδομένου πως σε όλες τις εκθέσεις του ΔΝΤ αναφέρεται ότι «είναι ευκαιρία που βρισκόμαστε σε φάση ανάκαμψης να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις. Ομως θα θέλαμε κάτι πιο συγκεκριμένο με τον όρο "μεταρρύθμιση". Αυτό, για να γίνεται κατανοητό για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τους εργαζόμενους και για τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα στην πορεία υλοποίησης αυτών των μεταρρυθμίσεων και κατά πόσον αυτές οι μεταρρυθμίσεις επιβεβαιώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης περί δίκαιης ανάπτυξης, περί καθαρής εξόδου στις αγορές και περί του τέλους των βασάνων των λαϊκών στρωμάτων;».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ απέφυγε να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις, λέγοντας ότι θα μελετήσει τις ερωτήσεις και θα απαντήσει γραπτώς «εν καιρώ». Ωστόσο, δίνοντας το στίγμα σημείωσε: «Δεν χρειάζεται να ξαναπώ γνωστά πράγματα. Είναι αυτό που ήδη από τη δεκαετία του 1990 ονομάζεται Συναίνεση της Ουάσιγκτον, δηλαδή μια προσέγγιση να εξυγιάνεις τα δημόσια οικονομικά σου με μείωση δαπανών, με ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, με ένα βραχυχρόνιο νοικοκύρεμα στα γρήγορα, να τελειώνουμε και να φεύγουμε. Αυτή είναι η πολιτική του Ταμείου».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι δύο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία

Ημερίδα με θέμα «Οι δύο δρόμοι ανάπτυξης στη Δυτική Μακεδονία», διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Τετάρτη 23 Μάη, στις 8 μ.μ. στο «Κοβεντάρειο» στην Κοζάνη.

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Θανάσης Χαστάς, Γραμματέας Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν θεματικές παρεμβάσεις για:

  • Τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια, από τον Νώντα Στολτίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Τις εξελίξεις στον κλάδο της Γούνας και τις θέσεις του ΚΚΕ, από τον Μιχάλη Καραμπατζιά, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Την αγροτική παραγωγή προς όφελος του λαού, από τον Αβραάμ Εγρέ, μέλος της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου, από τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
  • Την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών στην Υγεία και την Παιδεία, από τον Γιάννη Βήττα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ