ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑ - ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ
Συνεχίζουν σήμερα με νέες απεργιακές κινητοποιήσεις

Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για τη 48ωρη απεργία σε μεγάλα εργοτάξια
Από τις εξορμήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας για τη 48ωρη απεργία σε μεγάλα εργοτάξια
Συνεχίζουν σήμερα με νέα απεργία τις κινητοποιήσεις τους εργαζόμενοι στις κατασκευές. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία για σήμερα, σε μια σειρά από μεγάλα εργοτάξια, οι εργαζόμενοι στα οποία είχαν καθολική συμμετοχή στη χτεσινή απεργία («Αστέρας» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, Τραμ Πειραιά, Μουσείο «Γουλανδρή» στο Παγκράτι, ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη). Αντίστοιχα, το Συνδικάτο Ηλεκτρολόγων Νομού Αττικής συνεχίζει τις κινητοποιήσεις, με απεργίες στα εργοτάξια της «ΙΝΤΡΑΚΑΤ» στην Καλλιθέα και του «ΑΚΤΩΡΑ» στον «Αστέρα» Βουλιαγμένης.

Τα Συνδικάτα Οικοδόμων Πάτρας και Αιγίου έχουν κηρύξει για σήμερα 24ωρη απεργία για τους εργαζόμενους των εργοταξίων στις σήραγγες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του οδικού δικτύου από την Παναγοπούλα έως τον Κόμβο του Ρίου. Τα συγκεκριμένα εργοτάξια, που απασχολούν περίπου 500 οικοδόμους, «νέκρωσαν» στο πλαίσιο της χτεσινής απεργίας. Με αφορμή το πρόσφατο εργατικό «δυστύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, οι συνάδελφοί του διεκδικούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, 8ωρο και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μεροκάματο που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες.

Νέα 48ωρη απεργία έχουν αποφασίσει οι ναυτεργάτες, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και σε όλα τα λιμάνια της χώρας. Η απεργία στα πλοία ξεκίνησε την Τρίτη 16/5 και συνεχίζεται μέχρι και αύριο Παρασκευή. Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, μετά την προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Ναυτιλίας. Στο μεταξύ, την αναστολή των απεργιακών κινητοποιήσεων έσπευσε να ζητήσει χτες ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), επικαλούμενος την τουριστική περίοδο και επιχειρώντας να καλλιεργήσει κλίμα «κοινωνικού αυτοματισμού».

Επίσης, συνεχίζεται σήμερα η 48ωρη απεργία που έχει προκηρύξει το Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

Η απεργία στα ΜΜΕ

Την Τρίτη 16/5 πραγματοποιήθηκε η 24ωρη απεργία των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. «Μη ματώνεις άλλο για την πλουτοκρατία, αγώνας τώρα για άλλη κοινωνία», ήταν το σύνθημα στο πανό των δυνάμεων του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ, στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από την ΕΣΗΕΑ. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων και η Ενωση Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου. Μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου, ο Λεωνίδας Σακκάς, ο οποίος κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη ενάντια στα νέα μέτρα μέχρι το τέλος, καθώς και να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό. Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν και εργαζόμενοι από το συγκρότημα «Πήγασος», που διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Αμέσως μετά, το μπλοκ του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ πραγματοποίησε πορεία μέχρι το υπουργείο Εργασίας.

Οι άλλες συγκεντρώσεις

Με την απεργοσπασία να «χτυπάει κόκκινο» στους χώρους όπου κυριαρχεί παραδοσιακά ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός, η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που έγινε χτες στην πλατεία Κλαυθμώνος, επιβεβαίωσε ότι η γραμμή τους στο κίνημα αφήνει το πεδίο ελεύθερο στο κεφάλαιο και στα κόμματά του να προωθήσουν τα αντιλαϊκά τους σχέδια.

Στις ομιλίες των στελεχών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού απουσίαζε κάθε αναφορά στις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων κι ως διέξοδος τάχα για το λαό προβαλλόταν μια άλλη «αναλογία» στο μείγμα της αστικής διαχείρισης, «πασπαλισμένη» με συνθήματα και αυταπάτες για «στήριξη των θέσεων εργασίας» και «αναδιανομή του εισοδήματος». Στα αξιοσημείωτα καταγράφεται και η συμμετοχή δυνάμεων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην πορεία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Συγκέντρωση φορέων και οργανώσεων έγινε επίσης στο ύψος του Μουσείου, με τη συμμετοχή και της ΛΑΕ.

Νωρίτερα χτες το πρωί, σωματεία ενστόλων έκαναν διαμαρτυρία με πανό στον Λυκαβηττό, με συνθήματα κατά των περικοπών. Το απόγευμα έγινε στην πλατεία Κολοκοτρώνη μαζική ένστολη διαμαρτυρία αστυνομικών, λιμενικών και πυροσβεστών, στην οποία συμμετείχαν η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών, η Πρωτοβουλία Αποστράτων και η Πανελλήνια Ενωση Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος. Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το Σύνταγμα. Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ με επικεφαλής τον Γ. Πέρρο, ο οποίος και χαιρέτισε.

Ανάλογη διαμαρτυρία έγινε και στην είσοδο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Σύνταγμα το μεσημέρι, όταν κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες στα ΜΑΤ, που έκαναν χρήση χημικών.

Μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Την αλληλεγγύη τους μπροστά στην απεργία και τις κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ - επιχειρηματικών ομίλων εξέφρασαν στο ΠΑΜΕ συνδικαλιστικές οργανώσεις του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, μηνύματα αλληλεγγύης απέστειλαν το Ευρωπαϊκό Περιφερειακό Γραφείο της ΠΣΟ, η Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ, η Γενική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Πορτογαλίας (CGTP In), η Ομοσπονδία Δημοσίου Πορτογαλίας, η Συνομοσπονδία Εργαζομένων Ισημερινού (CTE), η Ομοσπονδία Εργαζομένων Σρι Λάνκα (ICEU), η Ομοσπονδία Μεταφορών Τουρκίας NAKLIYAT IS, το Συνδικάτο OSCMS Τσεχίας, η Συνδικαλιστική Οργάνωση Left Bloc Αυστρίας, η Ομοσπονδία Συνδικάτων Υεμένης και η Συνδικαλιστική Οργάνωση FSOC Κανάριων Νήσων.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Σήμερα το παναττικό συλλαλητήριο

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών καλούν σε παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση σήμερα, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Συγκέντρωση συνταξιουχικών σωματείων θα γίνει σήμερα και στην Πάτρα, στις 9 π.μ., στην πλατεία Γεωργίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ