ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Ομοβροντία νέων αντιλαϊκών μέτρων, διαχειριστικά ζόρια για το κρατικό χρέος

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο - Με τροπολογία θα προστεθεί ο «αυτόματος κόφτης»

Με τη διαδικασία του «επείγοντος» και ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρνει η κυβέρνηση και το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων...

Icon

Με τη διαδικασία του «επείγοντος» και ξανά μέσα στο Σαββατοκύριακο φέρνει η κυβέρνηση και το νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων...
Με «ελάχιστο κοινό παρονομαστή» την πλήρη εφαρμογή και ανάπτυξη των αντιλαϊκών μέτρων, αλλά και με κόντρες και αντιθέσεις σε Ευρωζώνη και ΔΝΤ (μεταξύ τους, αλλά και στο εσωτερικό τους), σχετικά με τη διαχείριση του ελληνικού κρατικού χρέους, συνεχίζονται οι διεργασίες ενόψει του Γιούρογκρουπ την ερχόμενης Τρίτης.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο - εφαρμοστικό νόμο με την ομοβροντία των νέων αντιλαϊκών «προαπαιτούμενων», με επίκεντρο τα βαριά χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση, το «υπερταμείο» ιδιωτικοποιήσεων, το «άνοιγμα» της αγοράς «κόκκινων» δανείων και μια σειρά άλλες παρεμβάσεις.

Την ίδια ώρα, η διάταξη για τον «αυτόματο κόφτη» θα κατατεθεί ως τροπολογία, μετά την κατάθεση του πολυνομοσχεδίου, καθώς για το εν λόγω ζήτημα συνεχίζονται τα παζάρια με το «κουαρτέτο», κυρίως γύρω από το ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των ελέγχων για τον εντοπισμό τυχόν αποκλίσεων.

Ενδοκαπιταλιστικά παζάρια γύρω από τη «διευθέτηση» του κρατικού χρέους

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης διατυπώνει επιφυλάξεις γύρω από την επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» μέχρι το Γιούρογκρουπ, έτσι ώστε να επέλθει συμβιβασμός με το ΔΝΤ σχετικά με το κρατικό χρέος, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο «εφεδρικός μηχανισμός» (δηλαδή ο «αυτόματος κόφτης») αποτελεί πλέον τμήμα του μνημονίου και του συνολικού πακέτου μέτρων, λέγοντας ότι θα ικανοποιεί τα κριτήρια περί «αυτοματισμού, νομοθέτησης και διαφάνειας».

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωζώνης:

-- Τα ζητήματα που αφορούν στο κρατικό χρέος, σύμφωνα με την απόφαση του προηγούμενου Γιούρογκρουπ, θα εξεταστούν μετά την ολοκλήρωση της πρώτης «αξιολόγησης», ωστόσο, όπως είπε, η «προσδοκία» για την προσεχή συνεδρίαση, είναι να υπάρξει «πολιτική συμφωνία», σχετικά με τη μορφή των ρυθμίσεων και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής τους, και «εφόσον κριθεί απαραίτητο», δεδομένου, μάλιστα, ότι «η Ελλάδα έχει ήδη ψηφίσει ένα μεγάλο μέρος των προαπαιτούμενων».

-- Σε ό,τι αφορά την επίτευξη «συνολικής συμφωνίας» (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) τόνισε: «Προς αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Είναι δύσκολο αλλά όχι αδύνατο».

-- Σε σχέση με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημείωσε πως το ιδανικό σενάριο είναι να υπάρχει απόφαση «σχετικά σύντομα, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές».«Εχω την ισχυρή εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα συμμετάσχει σε συνέχεια και στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης», και ότι δε θα μεταθέσει τις αποφάσεις του «για την 2η ή την 3η αξιολόγηση» σημείωσε, παραπέμποντας και στη δήλωση του προηγούμενου Γιούρογκρουπ, με την οποία η Ευρωζώνη ζητά τη συμμετοχή του ΔΝΤ.

-- Σχετικά με τις προτάσεις του ΔΝΤ για σταθεροποίηση των επιτοκίων, ανέφερε πως είναι δύσκολο να αποφασιστεί, καθώς θα επέφερε κόστος στον ESM και θα είχε στοιχεία «νομισματικών μεταβιβάσεων», οι οποίες απαγορεύονται από τις συνθήκες.

Σε αυτό το πλαίσιο, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ, με στόχο την προετοιμασία ενός προσχεδίου δήλωσης, το οποίο θα συζητηθεί στο Γιούρογκρουπ της Τρίτης. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως η δυσκολία αυτού του εγχειρήματος είναι μεγάλη - αφού το κείμενο θα περιλαμβάνει εισήγηση για το χρέος - και σημείωσε πως ακόμα και εάν φτάσουν σ' ένα προσχέδιο συμπερασμάτων ακόμη και με πολλές «αγκύλες», θα είναι «τεράστια επιτυχία». «Στόχος είναι να έχουμε κάτι σε χαρτί και οι υπουργοί θα κάνουν τα υπόλοιπα», υπογράμμισε. Να σημειωθεί ότι σε «αγκύλες» περιέχονται οι πρόσκαιρες διατυπώσεις των κειμένων εργασίας.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) θα αποπληρώσει μέχρι 10 δισ. ευρώ δάνεια που έχει χορηγήσει το ΔΝΤ προς το ελληνικό κράτος, με «αντάλλαγμα» τη συμμετοχή του Ταμείου στο τρίτο μνημόνιο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται και η «ελάφρυνση» των επιτοκίων, καθώς τμήμα του κρατικού χρέους μεταφέρεται από το ΔΝΤ στην Ευρωζώνη, που με τη σειρά της «προσφέρει» συγκριτικά χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης (χωρίς «κούρεμα») και βέβαια με το... «αζημίωτο» για την πλευρά του ΔΝΤ. Πάντως, το ενδεχόμενο αυτό δεν φαίνεται να οριστικοποιείται στο προσεχές διάστημα.

Στην ατζέντα του Γιούρογκρουπ, πέρα από την «αξιολόγηση» της εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της συζήτησης για το χρέος και το δημοσιονομικό «κόφτη») θα συζητηθούν:

  • Οι θεματικές ενότητες για το Β' εξάμηνο του 2016, με έμφαση την «ανάπτυξη και την απασχόληση» και με στόχο την «προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την ανάδειξη παραδειγμάτων βέλτιστων πρακτικών».
  • Η οικονομική κατάσταση στην Ευρωζώνη, με βάση τις Εαρινές Προβλέψεις της Κομισιόν.
  • Η εποπτεία στην Ισπανία, μετά τη λήξη του προγράμματος της χρηματοπιστωτικής ενίσχυσης.
Διεμβολισμοί από το ΔΝΤ

Την επιμήκυνση έως το 2040 της περιόδου χάριτος για την πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου των δανείων, που έχει λάβει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη (και μόνο) καθώς και τη σταδιακή αποπληρωμή των δανείων αυτών τις επόμενες δεκαετίες έως το 2080, προβλέπει νέα πρόταση του ΔΝΤ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal».

Η πρόταση του ΔΝΤ προβλέπει ακόμη τον καθορισμό του επιτοκίου για τα δάνεια από την Ευρωζώνη στο σημερινό μέσο επίπεδο του 1,5% για 30 έως 40 χρόνια και την αναστολή όλων των πληρωμών τόκων, έως ότου αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων. Με την πρόταση αυτή, που παρουσίασε το ΔΝΤ στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στα τέλη της περασμένης βδομάδας, οι ετήσιες ανάγκες εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα διατηρούνταν κάτω από το 15% του ΑΕΠ, με βάση τις προβλέψεις του Ταμείου για τη μακροχρόνια πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ενδεχόμενο μεγάλης αναδιάρθρωσης του ελληνικού κρατικού χρέους θα οδηγούσε σε έντονες αντιπαραθέσεις στη γερμανική Βουλή, ενώ σημειώνεται ότι η συμφωνία για το χρέος θα γινόταν πολιτικά δυσκολότερη, όσο πλησιάζουν οι εκλογές του 2017 στη Γερμανία.

Απογειώνεται η φοροληστεία

Σε ό,τι αφορά το πολυνομοσχέδιο που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η παραπέρα απογείωση της φοροληστείας με τη διόγκωση του «κανονικού» συντελεστή ΦΠΑ στο 24% από 23%, θα ξεκινήσει ένα μήνα νωρίτερα από την 1η Ιούνη (αντί από 1η Ιούλη που προβλεπόταν αρχικά). Παράλληλα, θα προχωρήσει και η «εξομοίωση» του συντελεστή ΦΠΑ σε ακόμη 9 νησιά του Αιγαίου (24% από 16%).

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τους ειδικούς φόρους και τα χαράτσια στη λαϊκή κατανάλωση, μεταξύ άλλων, δρομολογούνται:

-- Αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης (ΕΦΚ) που επιβάλλονται σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, πετρέλαιο θέρμανσης, υγραέριο, φυσικό αέριο και κηροζίνη (από 1η Ιούνη). Η αύξηση του ΕΦΚ στη βενζίνη θα κινηθεί στα 8-10 λεπτά ανά λίτρο, ενώ μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ οι ανατιμήσεις στις βενζίνες αναμένονται στο ύψος των 12 λεπτών ανά λίτρο.

-- Αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και καπνικά προϊόντα (από 1 Ιούνη), με «απόδοση» περίπου 100 εκατ. ευρώ.

-- Επιπλέον, εξετάζεται και η επιβολή ΕΦΚ στη σταθερή τηλεφωνία.

-- Επιβολή φόρου 10% στη συνδρομητική τηλεόραση (από 1η Ιούλη). Η επιβολή τέλους στο διαδίκτυο, που εξεταζόταν αρχικά, θα είχε σχετικά περιορισμένα αποτελέσματα και φαίνεται να αποσύρεται.

-- Αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και κατάργηση του ειδικού καθεστώτος έκπτωσης 50% στον ΕΦΚ στα αλκοολούχα στα Δωδεκάνησα, από 1η Ιούνη (100 εκατ. ευρώ).

-- Εφαρμογή νέων συντελεστών υπολογισμού των τελών ταξινόμησης για τα αυτοκίνητα με βάση τις αγοραίες αξίες τους (από 1η Ιούνη).

-- Επιβολή ΕΦΚ 15% - 30% στον καφέ και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα (από 1/1/2017).

Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων

Στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου περιλαμβάνεται η συγκρότηση και η λειτουργία του συμφωνηθέντος «Ελληνικού Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων». Το εποπτικό συμβούλιο θα διοριστεί μέχρι τον Ιούνη του 2016 και το Ταμείο θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία το αργότερο έως το Σεπτέμβρη. Παράλληλα, το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει σε 19 ιδιωτικοποιήσεις περιουσιακών του στοιχείων και θα εξετάσει αργότερα φέτος κατά πόσον περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια θα μεταφερθούν στο υπό σύσταση νέο ταμείο.

Στο προσχέδιο του επικαιροποιημένου μνημονίου προβλέπεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, για να μεταφερθούν στο νέο ταμείο το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δηλ. η κρατική συμμετοχή στους τραπεζικούς ομίλους), η ακίνητη περιουσία της ΕΤΑΔ, καθώς και η ακίνητη περιουσία που διαχειρίζονται άλλοι κρατικοί φορείς,«με περιορισμένες εξαιρέσεις που θα συμφωνηθούν ειδικά για περιπτώσεις στις οποίες υφίστανται εμπόδια στην εμπορική αξιοποίηση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στις προβλεπόμενες παρεμβάσεις αναφέρονται, ακόμη, η έγκριση από τη Βουλή της συμφωνίας πώλησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ.

Κυβέρνηση και «θεσμοί» συμφωνούν να έχουν καταλήξει στα μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου του νέου Ταμείου μέχρι τον Ιούνη, τα οποία στη συνέχεια θα επιλέξουν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι το Σεπτέμβρη. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «το Ταμείο και τα περιουσιακά του στοιχεία θα βρίσκονται υπό επαγγελματική διαχείριση, διακριτή από το Δημόσιο».

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Ερχονται τουλάχιστον 10 ακόμα αντιλαϊκά νομοσχέδια...

Την ψήφιση χωρίς «προβλήματα» για την κυβερνητική πλειοψηφία και του νέου αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, αλλά και την κατάθεση μιας σειράς ακόμα αντιλαϊκών μέτρων, προανήγγειλε χτες ο πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, στη διάρκεια άτυπης ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών συντακτών.

Σύμφωνα με τον Ν. Βούτση, το πολυνομοσχέδιο θα έχει κατατεθεί στη Βουλή μέχρι σήμερα το πρωί, ενώ επιβεβαιώνεται ότι η ψήφισή του θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την Κυριακή το απόγευμα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσει ορυμαγδός νομοσχεδίων. Με τη φράση: «Από τη Δευτέρα ανοίγουμε...», προανήγγειλε ότι θα κατατεθούν για ψήφιση το αμέσως επόμενο διάστημα το λιγότερο δέκα ακόμα νομοσχέδια «ειδικού ενδιαφέροντος», προφανώς για το κεφάλαιο. Πρόκειται για νομοσχέδια που αφορούν το νέο «αναπτυξιακό νόμο», την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, τα αδήλωτα κεφάλαια και τη λεγόμενη «κοινωνική οικονομία». Οπως ανέφερε, τα νομοσχέδια ήταν ήδη έτοιμα, «αλλά εξαιτίας "βέτο" των θεσμών» παρέμεναν σε εκκρεμότητα. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λόγω του ...«φόρτου εργασίας» να μην υπάρξουν Θερινά Τμήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ