ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νεκρός πρόσφυγας στις όχθες του Εβρου

Αγγίζουν τις 55.000 οι εγκλωβισμένοι στα κέντρα κράτησης και φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα

Εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι
Εξακολουθούν να ζουν εγκλωβισμένοι και κάτω από άθλιες συνθήκες δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι
Στα νερά του Εβρου σταμάτησε το ταξίδι της ελπίδας ενός πρόσφυγα. Η σορός του άτυχου άνδρα ηλικίας 25-35 χρόνων εντοπίστηκε σε προχωρημένη σήψη σε περιοχή των Φερών Εβρου, στην όχθη του ποταμού. Η σορός μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας. Εχοντας διασχίσει τα σύνορα χωρών, ξεπερνώντας το εμπόδιο του φράχτη και άλλων κινδύνων που έχουν οι μεταναστευτικές - προσφυγικές διαδρομές, για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του.

Παράλληλα, σύμφωνα με την τελευταία κατάσταση των προσφυγικών ροών του συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης, 54.496 πρόσφυγες βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια. Πάνω από τους μισούς πρόσφυγες καταγράφηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (29.114), με τους περισσότερους να παραμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης (9.210), το Χέρσο του Κιλκίς (3.987) και το Πολύκαστρο της Νέας Καβάλας (3.980). Οσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα, στα νησιά μένουν 8.511, με τη Λέσβο να έχει υποδεχτεί 4.207 άτομα και τη Χίο 2.276, στην Αττική 14.466, από τους οποίους 2.880 στην προβλήτα του Σκαραμαγκά, στην Κεντρική Ελλάδα 2.081, με την πλειοψηφία να φιλοξενείται στο Κουτσόχερο Λάρισας (756), ενώ στη Νότια Ελλάδα, στην Ανδραβίδα, μένουν 324 πρόσφυγες.

Επίσης, από τις αρχές του 2016 έως και τις 15/5, 194.766 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στην Ευρώπη, από τους οποίους οι 189.414 μέσω θαλάσσης και οι 5.352 μέσω χερσαίων συνόρων, ανέφερε χτες, σε δελτίο Τύπου, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Στην Ελλάδα, μέσω θαλάσσης έχουν φτάσει 155.837 άτομα (από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν και Ιράν), στην Ιταλία 32.486 (από Νιγηρία, Γκάμπια, Σομαλία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ερυθραία και άλλες αφρικανικές χώρες) και στην Κύπρο 28, ενώ σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, το ίδιο χρονικό διάστημα 1.357 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να προσεγγίσουν την ΕΕ από τη Μεσόγειο.

Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάη καταγράφηκαν στην Ελλάδα 735 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων και στην Ιταλία 3.857 αφίξεις. Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, οι συνολικές αφίξεις για το 2015 ανήλθαν στις 853.650 και για το 2014 στις 34.442. Συγκρίνοντας κανείς την πρώτη με τη δεύτερη βδομάδα του Μάη, θα διαπιστώσει για την Ελλάδα μείωση των αφίξεων κατά 72% και για την Ιταλία 50%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγουν στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, στα νησιά από τους νεοαφιχθέντες το 44% είναι άνδρες, το 22% γυναίκες και το 34% ανήλικοι. Η πλειονότητα φτάνει από την Τουρκία στα νησιά της Λέσβου, της Κω, της Σάμου, της Ρόδου, της Καλύμνου, του Καστελόριζου, της Λέρου και της Χίου.

Τέλος, πυρκαγιά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης σε κοντέινερ μέσα στο hot spot της Μόριας, σε χώρο όπου κρατούνται Αλγερινοί καταδικασμένοι για κλοπές. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς το κοντέινερ.


Εκθεση με ζωγραφιές παιδιών για τους πρόσφυγες

Από την έκθεση με ζωγραφιές παιδιών
Από την έκθεση με ζωγραφιές παιδιών
Με τη συμμετοχή πλήθους παιδιών, γονιών, εκπαιδευτικών πραγματοποιήθηκαν χτες το πρωί, στον εκθεσιακό χώρο του «ΜΥΛΟΥ», τα εγκαίνια της έκθεσης που οργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας με θέμα «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας».

Στην έκθεση συμμετέχουν, με παιδικά και εφηβικά ιχνογραφήματα, σχολεία της περιοχής και συγκεκριμένα το 20ό,το 33ο και το 38ο δημοτικά σχολεία Λάρισας, το 1ο Δημοτικό σχολείο Αμπελώνα, το Ειδικό σχολείο Γιάννουλης, το 6ο Γυμνάσιο Λάρισας και το Μουσικό Γυμνάσιο Λάρισας. Εκτίθενται, επίσης, έργα παιδιών προσφύγων από το προσφυγικό στρατόπεδο «Ευθυμιόπουλου» στη Μάντρα.

Οι ζωγραφιές και τα ποιήματα των παιδιών ήταν γεμάτα τρυφερότητα και ευαισθησία για τους πρόσφυγες, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσε η εξαιρετική χορωδία των παιδιών του 20ού και 38ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας υπό την διεύθυνση του μουσικού Κώστα Ταμβακά.

Στα εγκαίνια της έκθεσης που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 21 Μάη και θα λειτουργεί από 10.30 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 6 έως τις 8 το απόγευμα, παραβρέθηκαν οι διευθυντές των Σχολείων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές κι άλλοι εκπρόσωποι φορέων.

Η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας συνεργάζεται κάθε χρόνο με διαφορετικά σχολεία και καλεί και τα άλλα σχολεία της πόλης καθώς και τους εκπαιδευτικούς και γονείς να επισκεφθούν αυτήν την πρωτότυπη και αξιόλογη έκθεση.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΠΓΔΜ
Ανακοίνωσε επαναπροωθήσεις στην Ελλάδα

Παρά τους φράχτες και την καταστολή στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες κατόρθωναν να διασχίσουν τα σύνορα από άλλα σημεία. Ετσι, την ώρα που περίπου 10.000 άνθρωποι παραμένουν στην Ειδομένη, μεγάλο αριθμό επαναπροωθήσεων από την ΠΓΔΜ στην Ελλάδα ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της γειτονικής χώρας. Οπως δήλωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», η διευθύντρια του τμήματος στρατηγικών υποθέσεων του υπουργείου Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, Ναταλία Σπίροβα Κόρντιτς έχουν διωχτεί στην Ελλάδα συνολικά 11.803 πρόσφυγες που είχαν περάσει στη γειτονική χώρα στο διάστημα των τελευταίων δύο μηνών. Το χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεται η Ν. Κόρντιτς ξεκινά από τις 8 Μάρτη, έξι μέρες πριν από την μαζική έξοδο προσφύγων την Καθαρά Δευτέρα. Τότε, πάνω από 2.000 άτομα πέρασαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ διασχίζοντας τον παραπόταμο του Αξιού, Μάλα Ρέκα, για να συλληφθούν και να επαναπροωθηθούν το ίδιο βράδυ πίσω στην Ελλάδα με παράνομες διαδικασίες. Στο διάστημα που ακολούθησε οι αρχές της ΠΓΔΜ ανακοίνωσαν κατά διαστήματα νέες συλλήψεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων από το έδαφός της, ενώ τις τελευταίες δύο βδομάδες το φαινόμενο έχει γίνει εντονότερο.

Είναι γνωστό, εξάλλου, πως κυκλώματα διακινητών επιχειρούν καθημερινά να μεταφέρουν πρόσφυγες στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία προκειμένου να τους περάσουν στο σερβικό έδαφος έναντι αδράς αμοιβής και βάζοντας σε τεράστιο κίνδυνο τη ζωή τους. Η αμοιβή ανά άτομο είναι στα 800 ευρώ. Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις οι πρόσφυγες προέρχονται από τον καταυλισμό της Ειδομένης και πέρασαν τα σύνορα από περάσματα με τη βοήθεια των κυκλωμάτων. Αλλωστε, υπάρχει δυνατότητα να διασχίσει κάποιος τα σύνορα από το ελληνικό χωριό Χαμηλό, πέντε χιλιόμετρα από την Ειδομένη, με κατεύθυνση το Μόιν, ένα φτωχό προάστιο της πόλης Γευγελή της ΠΓΔΜ. Εξάλλου, δύο χωριά το Βάκσιντσε και το Λογιάνε αποτελούν αναπόφευκτο κόμβο πάνω στο βαλκανικό διάδρομο που οδηγεί τους πρόσφυγες από την Ελλάδα στη δυτική Ευρώπη.

Υπενθυμίζεται πως έχουν γίνει πολλές καταγγελίες προσφύγων για κακοματαχείριση από τις αρχές ασφάλειας της ΠΓΔΜ, όπως στις 19/3 όπου 13 πρόσφυγες και μετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που έφεραν πολλαπλά τραύματα είχαν δεχτεί πρώτες βοήθειες και τρεις από αυτούς είχαν νοσηλευτεί. Οπως είχαν καταγγείλει, ξυλοκοπήθηκαν από άνδρες των αρχών της ΠΓΔΜ, μέσω της οποίας προσπάθησαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη βόρεια Ευρώπη. Σοβαρές καταγγελίες είχαν γίνει και την Καθαρά Δευτέρα όταν πρόσφυγες που γύρισαν από την ΠΓΔΜ ανέφεραν πως η «υποδοχή» τους περιελάμβανε ξυλοδαρμούς από άνδρες του Στρατού και της Αστυνομίας. Σημαντικές ήταν και οι μαρτυρίες που αποκαλύπτουν ότι στρατιώτες της ΠΓΔΜ τρύπησαν τον φράχτη και εξανάγκαζαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να επιστρέψουν στη χώρα μας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ