ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΜΗΛΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Θα επιστρέψουν αναδρομικά το ΕΚΑΣ που τους έκοψαν

Το ίδιο θα γίνει και με τα μερίσματα των δημοσίων υπαλλήλων

Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Από παλιότερη κινητοποίηση των συνταξιούχων
Δεκάδες χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχοι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, όχι μόνο θα χάσουν το συγκεκριμένο επίδομα, αλλά θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έλαβαν για τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους. Αυτό συμβαίνει, επειδή η ρύθμιση που ψηφίστηκε με τον πρόσφατο αντιασφαλιστικό νόμο και προβλέπει την κατάργηση του ΕΚΑΣ για μια ορισμένη κατηγορία δικαιούχων (σταδιακά θα καταργηθεί για όλους μέχρι και το 2019), έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2016.

Ετσι, οι καταβολές που έγιναν το πεντάμηνο που μεσολάβησε μέχρι την ψήφιση του νόμου, θα πρέπει να επιστραφούν και η κυβέρνηση προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι αυτό θα γίνει με τμηματική παρακράτηση από τις συντάξεις τους.

Θυμίζουμε ότι μόνο για φέτος, η κατάργηση του ΕΚΑΣ θα στοιχίσει στους χαμηλοσυνταξιούχους απώλειες ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ. Οι συνολικές απώλειες την τετραετία 2016 - 2019 θα ανέλθουν στα 2,393 δισ. ευρώ, ενώ την επόμενη χρονιά δεν θα καταβάλλεται ούτε ευρώ, αφού το ΕΚΑΣ καταργείται οριστικά και δεν αντικαθίσταται με καμία άλλη παροχή. Ο νέος αντιασφαλιστικός νόμος προωθεί την κατάργηση του ΕΚΑΣ μέσω της αλλαγής προς το δυσμενέστερο των οικονομικών κριτηρίων, μειώνοντας τα πλαφόν σε όλες τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα:

  • Για τους δικαιούχους του ποσού των 230 ευρώ το μήνα, το οποίο λάμβαναν όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις μέχρι 7.215 ευρώ, τώρα το όριο του εισοδήματος μειώνεται στο ποσό των 7.216 ευρώ.
  • Για τους δικαιούχους του ποσού των 172,5 ευρώ, το οποίο λάμβαναν όσοι είχαν ατομικό εισόδημα από συντάξεις ύψους 7.715,8 ευρώ έως 8.018,26 ευρώ, τώρα περιορίζεται στο ποσό των 7.217 έως 7.518 ευρώ.
  • Για τους δικαιούχους του ποσού των 115 ευρώ το μήνα, το εύρος των ετήσιων αποδοχών από συντάξεις μειώνεται στο 7.518,1 ευρώ από 8.018,27 έως 8.219,93 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια.
  • Για τους δικαιούχους των 57,5 ευρώ το μήνα, το εύρος των ατομικών αποδοχών από συντάξεις μειώνεται από τα 8.219,94 ευρώ έως 8.472 ευρώ, σε 7.720,01 έως 7.972 στη νέα κλίμακα.
  • Επιπλέον, καταργείται οριστικά η κλίμακα δικαιούχων των 30 ευρώ το μήνα.

Παράλληλα, όμως, με τη συμπίεση των ατομικών εισοδημάτων από συντάξεις και την κατάργηση της τελευταίας κλίμακας, ο νέος νόμος κόβει το ΕΚΑΣ και μέσω της συρρίκνωσης και των δύο άλλων κριτηρίων, του οικογενειακού εισοδήματος και του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος. Ετσι, το πρώτο μειώνεται από τα 15.389 ευρώ στα 11.000 ευρώ και το δεύτερο στα 8.884 ευρώ από τα 9.884 ευρώ που ίσχυαν πριν.

Ανάλογες μειώσεις, τέλος, θα επιβληθούν από τον επόμενο μήνα και στα μερίσματα που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι από τα Μετοχικά Ταμεία. Και αυτές οι περικοπές θα γίνουν αναδρομικά, από την αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, πέραν της μείωσης που θα ξεπεράσει το 30%, θα παρακρατηθούν και τα ποσά που έχουν καταβληθεί τους πρώτους μήνες του έτους και τώρα πρέπει να επιστραφούν.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Αθλιες συνθήκες διαβίωσης

Η βελτίωση των συνθηκών όπου ζουν κρατούμενοι ή φιλοξενούμενοι - εγκλωβισμένοι πρόσφυγες, είναι ...κύριο μέλημα της κυβέρνησης... Αυτό δήλωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος, Ολγα Γεροβασίλη. Και δεν θα είχε άδικο κάποιος εάν χαρακτήριζε άκρως υποκριτική αυτή τη δήλωση. Ετσι, λοιπόν, και χωρίς να προσδιορίζεται κάποιο χρονοδιάγραμμα αυτής της ...βελτίωσης, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν είμαι σε θέση να σας πω συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ξέρω ότι το κύριο μέλημα των συναρμοδίων, όσον αφορά τη διαχείριση του Προσφυγικού (...) είναι και η βελτίωση συνθηκών σε όλα τα υπόλοιπα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων (...). Υπήρξαν δυσκολίες, υπήρξαν εμπόδια, υπάρχουν ακόμα, είναι σύνθετο το ζήτημα. Ωστόσο, επιταχύνουν η κυβέρνηση και οι συναρμόδιοι υπουργοί το έργο τους προς αυτή την κατεύθυνση». Οι αρμόδιοι εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα «επιταχύνουν», αλλά αυτό δεν το έχουν καταλάβει οι ξεριζωμένοι που κατά καιρούς κινητοποιούνται στα πρώην hot spots, τωρινά κέντρα κράτησης, αλλά και σε χώρους φιλοξενίας, ζητώντας να μη στερούνται την ελευθερία τους, να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής τους και να τους δοθεί η δυνατότητα να φύγουν από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ, κόντρα στη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που τους κρατά εγκλωβισμένους στη χώρα μας. Συνολικά, στη χώρα υπάρχουν 31 κέντρα φιλοξενίας, όπου ζει εγκλωβισμένος ο κύριος όγκος των 55.000 προσφύγων. Θα γίνουν, δε, άλλα 15. Και τα παραδείγματα της άθλιας ζωής σε αυτά δεν είναι λίγα...

* * *

Στον Σκαραμαγκά, για παράδειγμα, όπου φιλοξενούνται 2.886 πρόσφυγες, το κέντρο βρίσκεται σε μια περιοχή που είναι εκτεθειμένη στις εκάστοτε κακές καιρικές συνθήκες, χωρίς κανένα σημείο σκίασης, δεν υπάρχει δομή του υπουργείου Υγείας για την υγειονομική και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη τόσων χιλιάδων ανθρώπων, στην πλειοψηφία τους γυναίκες και ανήλικοι. Η σίτιση των παιδιών είναι ελλιπής - για ζεστό φαγητό ούτε λόγος να γίνεται - ενώ για το καλοκαίρι υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, αφού δεν έχει γίνει ούτε ράντισμα για τα κουνούπια. Χώρια ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς, ενώ δεν υπάρχει και συγκοινωνία που να συνδέει το κέντρο με την αγορά της πόλης.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί στο στρατόπεδο της Μάνδρας στη Λάρισα. Ανάμεσα στους 800 πρόσφυγες και μετανάστες υπάρχουν πολλοί ανήλικοι που μένουν στοιβαγμένοι στις σκηνές, στον τελείως ακατάλληλο χώρο του στρατοπέδου. Οσο αυξάνεται η θερμοκρασία ενόψει καλοκαιριού, οι συνθήκες στις σκηνές και γενικότερα στον καταυλισμό θα γίνονται εντελώς ανυπόφορες, γι' αυτό πρέπει να μεταφερθούν άμεσα σε κατάλληλο στεγασμένο χώρο με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αρκετές ώρες του 24ώρου, ιδίως βραδινές, υπάρχει έλλειψη γιατρού και πρέπει άμεσα αυτό να λυθεί με ευθύνη της 5ης ΥΠΕ, ώστε να υπάρχει όλο το 24ωρο. Τα ντους που έχουν εγκατασταθεί είναι ανεπαρκή και μάλιστα ορισμένα είναι χαλασμένα και πρέπει άμεσα να επισκευαστούν. Επίσης, χρειάζεται να γίνεται καθημερινά το άδειασμα και η απολύμανση των τουαλετών. Το φαγητό που δίνει η μία από τις δύο εταιρείες, όπως καταγγέλλουν οι πρόσφυγες, δεν είναι καλής ποιότητας και χρειάζεται να λυθεί αυτό το ζήτημα άμεσα.

Στη Ριτσώνα, το πρώην στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας είναι υπαίθριος χώρος, εγκαταλειμμένος για χρόνια, χωρίς καμιά υποδομή για αξιοπρεπή διαβίωση. Η διαμονή γίνεται σε σκηνές, με 800 ανθρώπους να είναι εκτεθειμένοι στις εκάστοτε άσχημες καιρικές συνθήκες. Κακές συνθήκες επικρατούν στο Ελληνικό, στη Μαλακάσα, στη ΒΙΑΛ της Χίου και στην Καβάλα.

* * *

Για τους ξεριζωμένους που ζουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, πρέπει να επιταχυνθούν οι ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι απαραίτητες συνθήκες υγιεινής και υγείας, όπως παροχή τρεχούμενου νερού, επαρκής ποσότητα χημικών τουαλετών και ντουζιέρων, αντικατάσταση των σκηνών με οικίσκους με παροχή ρεύματος, προστασία από τη ζέστη και τους κινδύνους που προκύπτουν από αυτή και δημιουργία κατάλληλων χώρων σκίασης, άμεση στελέχωση των ιατρείων με προσωπικό από τις κρατικές δομές Υγείας. Να εξασφαλιστεί δε επαρκής, ποιοτική σίτιση, που θα καλύπτει τις διατροφικές τους ανάγκες μακροπρόθεσμα, ειδικά των παιδιών, να δρομολογηθούν όπου χρειάζεται γραμμές λεωφορείων, δωρεάν, που να συνδέουν σε τακτική βάση τους χώρους φιλοξενίας με τις παραπλήσιες πόλεις και να διασφαλιστεί νομική αρωγή για τη δυνατότητα άσκησης των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας για τους πρόσφυγες, δηλαδή όσους διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων, όπως και να διατεθούν διερμηνείς για να είναι δυνατή η επικοινωνία των φιλοξενούμενων. Πρώτη και κύρια, βέβαια, η ανάγκη για άμεσο απεγκλωβισμό αυτών των ανθρώπων, ώστε να πάνε στις χώρες προορισμού τους.


Γ. Α.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ