ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Ακόμα μια δύσκολη χρονιά για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες

Μία ακόμα δύσκολη χρονιά περιμένει νέα ζευγάρια, που ήδη ζουν με την αγωνία εάν το παιδί τους θα γίνει δεκτό σε κάποιον παιδικό σταθμό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Μία ακόμα δύσκολη χρονιά περιμένει νέα ζευγάρια, που ήδη ζουν με την αγωνία εάν το παιδί τους θα γίνει δεκτό σε κάποιον παιδικό σταθμό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Με τις πλέον δυσοίωνες προοπτικές αναμένεται να ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, που προσδοκούν σε μία θέση σε παιδικό σταθμό. Την ώρα που οι σχετικές αιτήσεις ξεκινούν στους δήμους της χώρας, παραμένει «στον αέρα» η χρηματοδότηση που θα δοθεί φέτος μέσω ΕΣΠΑ (η οποία καλύπτει τη δωρεάν φιλοξενία ενός αριθμού παιδιών σε δημοτικούς και ιδιωτικούς σταθμούς). «Στον αέρα» είναι και αυτή καθεαυτή η λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών που πάσχουν σημαντικά σε προσωπικό, με αποτέλεσμα σοβαρές δυσλειτουργίες και άμεση συνέπεια στον αριθμό των φιλοξενούμενων παιδιών. Στην κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί και ο «κόφτης» που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ο οποίος εμφανίζει στις ενδεχόμενες περικοπές δαπάνες που αφορούν τη λειτουργία των δήμων, ανάμεσα σε αυτές, μισθούς και κοινωνικές παροχές.

Μέσα σε αυτό το τοπίο αναμένεται να επαναληφθεί, με πιο δραματικό τρόπο, η κατάσταση των προηγούμενων ετών που «άφηνε εκτός» Προσχολικής Αγωγής χιλιάδες παιδιά, γιατί:

  • δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις φιλοξενίας τους σε παιδικό σταθμό μέσω ΕΣΠΑ,
  • δεν έγιναν δεκτές οι αιτήσεις σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αφού αδυνατούσαν να τα φιλοξενήσουν λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού,
  • οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του δημοτικού παιδικού σταθμού (σ.σ. στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι δημοτικοί σταθμοί επιβάλλουν τροφεία),
  • οι γονείς δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στο κόστος του ιδιωτικού παιδικού σταθμού.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι το πρόβλημα εντείνεται, με δεδομένη την ακόμα δυσχερέστερη κατάσταση του λαϊκού εισοδήματος, αλλά και των οικονομικών των δήμων. Η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) έχει εγκαταλείψει προ πολλού το αίτημα για δωρεάν εγγραφή όλων των παιδιών στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και εστιάζει στα κονδύλια που θα δίνονται από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του υπουργείου Εργασίας, μέσω ΕΣΠΑ.

Στο πρόγραμμα αυτό στρέφονται και οι λαϊκές οικογένειες, καθώς δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στα τροφεία. Ετσι, κάθε χρόνο έχουμε χιλιάδες σχετικές αιτήσεις που απορρίπτονται και χιλιάδες παιδιά εκτός Προσχολικής Αγωγής. Βέβαια, πολλές ανάγκες έχουν απορριφθεί εκ των προτέρων, καθώς τα κριτήρια για την υποβολή της σχετικής αίτησης αποκλείουν σημαντικό αριθμό ενδιαφερόμενων.

Η ΚΕΔΕ ζητά για την επόμενη σχολική χρονιά 2016 - 2017 να εξασφαλιστούν 250 εκατομμύρια ευρώ. Θυμίζουμε ότι πέρσι δόθηκαν 184 εκατομμύρια ευρώ, ενώ φιλοξενήθηκαν 81.000 παιδιά έναντι 85.000 το προηγούμενο έτος.

  • Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη 15 Ιούνη οι αιτήσεις εγγραφής στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του Δήμου Αθηναίων για τη σχολική περίοδο 2016 - 2017. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω της ιστοσελίδας του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών www.dbda.gr. Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται πρέπει να αποσταλούν ταχυδρομικώς το αργότερο έως τις 17 Ιούνη, στη διεύθυνση του ΔΒΑ. Οσοι από τους γονείς δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και δε δύνανται να υποβάλουν την ηλεκτρονική αίτηση εγγραφής, μπορούν να απευθύνονται στο αρμόδιο τμήμα (τμήμα Επιλογής Αιτήσεων & Παρακολούθησης Εγγραφών της Διεύθυνσης Παιδικών Σταθμών του ΔΒΑ), τις εργάσιμες μέρες και ώρες.
ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
Σύσκεψη για την αντιπυρική - αντιπλημμυρική προστασία

Τα προβλήματα της αντιπλημμυρικής και της αντιπυρικής προστασίας, που αφορούν στην απουσία αντιπλημμυρικών έργων, εξαιτίας της μη χρηματοδότησης και της μη επιλεξιμότητάς τους σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, της έλλειψης προσωπικού και της μη επαρκούς και έγκαιρης χρηματοδότησης της αντιπυρικής προστασίας, συζητήθηκαν την περασμένη Παρασκευή κατά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου του Δήμου Πατρέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τον δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, και τους αντιδημάρχους, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας, πύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης, υπάλληλοι από τις Υπηρεσίες του Δήμου Πατρέων, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Αστυνομικής Διεύθυνσης, του Λιμεναρχείου, του Δασαρχείου, της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας και του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού καθώς επίσης σύλλογοι και ομάδες εθελοντών στην υποστήριξη της πυρόσβεσης και της δασοπροστασίας.

Παράλληλα, συζητήθηκαν διεξοδικά οι ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, οι προτάσεις των αρμόδιων υπηρεσιών του νομού, στην κατεύθυνση της πρόληψης και της αντιμετώπισης πυρκαγιών, οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί και δρομολογήσει η Πολιτική Προστασία του Δήμου Πατρέων, προκειμένου η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων καθώς και των εθελοντικών συλλόγων να αποδώσει κατά το καλύτερο δυνατόν, σε όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Στόχος και αγώνας της δημοτικής αρχής είναι «η πολιτική γης και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων να μην υπακούν σε σειρά νομοθετημάτων που υλοποιούν τις οδηγίες της ΕΕ, τα οποία προωθούν την εμπορευματοποίηση της γης, προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, μέσω της αλλαγής χρήσης, εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων κρατικών δασικών εκτάσεων, που μετά από δασικές πυρκαγιές - εμπρησμούς έγιναν οικισμοί, εργοστάσια, ξενοδοχεία».

ΔΗΜΟΣ ΦΑΡΚΑΔΟΝΑΣ
Αύξηση 33% στα τιμολόγια του νερού!

Aυξήσεις - φωτιά 33% επέβαλε στα τιμολόγια του νερού η δημοτική αρχή Φαρκαδόνας Τρικάλων προχωρώντας, ταυτόχρονα, στο κόψιμο της παροχής νερού σε όσους έχουν ανεξόφλητους λογαριασμούς. Οπως επισημαίνει, σε ανακοίνωσή της, η «Λαϊκή Συσπείρωση» δήμου Φαρκαδόνας, όλα αυτά γίνονται σε μια περίοδο που οι μικροί και φτωχοί αγροτοκτηνοτρόφοι που αποτελούν την πλειοψηφία των δημοτών χτυπιούνται ανελέητα από την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, καθώς:

-- Οι τιμές παραγωγού είναι εξευτελιστικές για το σύνολο των προϊόντων που παράγουν.

-- Τα αγροτοεφόδια είναι πανάκριβα, δημιουργώντας πρόβλημα στο ξεκίνημα της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

-- Το κράτος τους χρωστάει «ένα κάρο» από επιδοτήσεις, ενισχύσεις, επιστροφές φόρου και αποζημιώσεις.

-- Η κυβέρνηση με το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό ετοιμάζει μια νέα, ακόμα πιο σκληρή, επίθεση στις τσέπες τους.

Τα ίδια με τους μικρομεσαίους αγρότες βάσανα βιώνουν οι άνεργοι, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της περιοχής που πλήττονται από την άγρια φορολογία και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταγγέλλει στο λαό της Φαρκαδόνας την αντιλαϊκή πολιτική της δημοτικής αρχής, που χρησιμοποιεί ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό - και άλλες δημοτικές υπηρεσίες - ως ακριβό εμπόρευμα, φορτώνοντας στο λαό της περιοχής νέα οικονομικά βάρη.

Χαρακτηρίζει φτηνά τα επιχειρήματα του δημάρχου ότι «μπαίνουμε οικονομικά μέσα» και «θα μας κόψει η ΔΕΗ το ρεύμα» και τον καλεί να μην εκβιάζει μ' αυτόν τον τρόπο τους δημότες και ν' αποδώσει τις ευθύνες για την κακή οικονομική κατάσταση εκεί που ανήκουν: Στο κράτος και τις κυβερνήσεις του που υποχρηματοδοτούν τους δήμους και στις πολιτικές της τωρινής, όπως και των προηγούμενων Δημοτικών αρχών, που δεν διεκδικούν ούτε καν αυτά τα λίγα που δικαιούνται απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλεί τους δημότες μέσα από τους φορείς τους, τους Αγροτικούς Συλλόγους και άλλα σωματεία της περιοχής με την πάλη τους να επιβάλουν στη δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφαση για αύξηση της τιμής του νερού και το κόψιμο των παροχών του και να διεκδικήσουν μαζί με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και το ΚΚΕ:

-- Καμιά διακοπή νερού σε λαϊκές οικογένειες και σε ανέργους, χαμηλοσυνταξιούχους για ανεξόφλητους λογαριασμούς.

-- Μείωση των τιμολογίων κατά 50% με προοπτική την ελαχιστοποίησή του για τις οικιακές καταναλώσεις.

-- Να καταργηθεί το τέλος επανασύνδεσης σε όσους καταναλωτές έγινε διακοπή.

-- Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στο νερό και την αποχέτευση τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την οικιακή κατανάλωση.

Σύλληψη του πρώην προέδρου του «Ερρίκος Ντυνάν»

Ο πρώην πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν» Α. Μαρτίνης και η σύζυγός του συνελήφθησαν μετά από εντάλματα που εξέδωσε ο ανακριτής κατά της διαφθοράς, Ν. Τσιρώνης. Οι δύο κατηγορούμενοι αρνούνται τις κατηγορίες ότι πήραν μίζα, ενώ η Γ. Μαρτίνη υποστήριξε ότι τα χρήματα που μπήκαν στους λογαριασμούς της προέρχονται από την οικογενειακή της περιουσία και είναι νόμιμα και φορολογημένα. Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν την Παρασκευή καθώς αντιμετωπίζουν το κακούργημα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Ο Α. Μαρτίνης φέρεται να κατηύθυνε με δόλιο τρόπο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ώστε να αναλάβει το έργο προμήθειας νοσοκομειακού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού γερμανική εταιρεία, παρότι η σύμβαση ήταν υπερκοστολογημένη. Από την έρευνα προέκυψε ότι 2 εκατ. δολάρια κατέληξαν σε εξωχώρια εταιρεία (στη Λιβερία), τα οποία «ξεπλύθηκαν» και κατέληξαν στο ζεύγος, που τα χρησιμοποίησε για την αγορά κτιρίων στο όνομα της συζύγου.

Στις τρεις σφαίρες που δέχτηκε στο κεφάλι, στην κοιλιά και στο θώρακα, από κυνηγετικό όπλο, οφείλεται, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατος του 20χρονου, η σορός του οποίου βρέθηκε το περασμένο Σάββατο σε θαμνώδη περιοχή στην Πεντέλη. Ο νεαρός αγνοούνταν από τις 10 Μάη και οι γονείς του είχαν δηλώσει την εξαφάνισή του στο ΑΤ Γλυκών Νερών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ