ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ – ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΟΝΟΝΟΦ
Η αστική νομιμότητα υποκλίθηκε στους νόμους του Χίτλερ!

Πλήρως επιβεβαιώθηκαν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες της ρωσικής εφημερίδας «Κομερσάντ» (τις είχε αναδημοσιεύσει ο «Ριζοσπάστης» στις 29 Απρίλη), σύμφωνα με τις οποίες η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) θα δικαιώσει τη Λετονία και θα είναι εις βάρος του πρώην Σοβιετικού παρτιζάνου Βασίλι Κόνονοφ, 87 χρόνων.

Να υπενθυμίσουμε πως οι φιλοναζιστικές αρχές της Λετονίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Ιστορίας, συνέλαβαν, το 1998, δίκασαν και φυλάκισαν (για διάστημα 20 μηνών), τον Βασίλι Κόνονοφ, με την κατηγορία της διάπραξης «εγκλημάτων πολέμου» και συγκεκριμένα γιατί η παρτιζάνικη ομάδα, στην οποία ήταν επικεφαλής, εξολόθρευσε το 1944 φυλάκιο δωσίλογων, σκοτώνοντας 9 απ' αυτούς στο χωριό Μάλιε Μπάτι. Ο Κόνονοφ καταδικάστηκε το Γενάρη του 2000 σε 6 χρόνια φυλάκιση. Στις 25 Απρίλη του 2001 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας, κάτω από την παγκόσμια κατακραυγή αντιφασιστικών οργανώσεων, ακύρωσε την καταδίκη και αναγνώρισε τις κατηγορίες ως «ανεπαρκώς στηριγμένες και αποδεδειγμένες». Ωστόσο, οι δικαστικές αρχές της Λετονίας επανήλθαν και τον Απρίλη του 2004 το Ανώτατο Δικαστήριο της Λετονίας καταδίκασε τον βετεράνο αντιφασίστα σε ποινή 20 μηνών (που είχε ήδη εκτίσει). Κατά της απόφασης αυτής, στράφηκε ο Β. Κόνονοφ και κέρδισε τη δικαστική μάχη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Δεκέμβρη του 2007. Στη συνέχεια, η Λετονία ζήτησε την ακύρωση αυτής της απόφασης.

Η νέα κατάπτυστη απόφαση του ΕΔΔΑ

Η Ευρεία Ολομέλεια του παραπάνω Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με οριστική απόφασή της, που ανακοινώθηκε επίσημα τη Δευτέρα 17/5, και με ψήφους 14 έναντι 1 (του Ρώσου δικαστή), δικαιώνει τη Λετονία, ενώ 3 δικαστές (ο Γάλλος πρόεδρος του δικαστηρίου Ζαν - Πολ Κόστα, ο Μολδαβός Στανισλάβ Πάβλοφσκι και η Βουλγάρα Σνεζάνα Μπατουτσάροβα) διατύπωσαν ξεχωριστή τοποθέτηση.

Ο Ρώσος δικαστής Γκεόργι Ματιούσκιν χαρακτήρισε τη νέα απόφαση ως «εξωτική», στην οποία «διακρίνονται προσπάθειες επανεκτίμησης των αποφάσεων της Δίκης της Νυρεμβέργης» και τόνισε πως η Ρωσία θα εκφράσει την αντίθεσή της σ' αυτήν την απόφαση τόσο με πολιτικούς όσο και με νομικούς τρόπους.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του αντιφασίστα βετεράνου, Μιχαήλ Ιόφφε, το δικαστήριο πήρε μια πολιτική κι όχι μια νομική απόφαση. «Λόγος δε γίνεται για δικαιοσύνη, αλλά για την έγκριση μιας απόφασης με πολιτικά κίνητρα, που δεν έχουν νομική υπόσταση», είπε ο δικηγόρος και πρόσθεσε: «Εάν ακολουθήσουμε τη λογική της Ευρείας Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, τότε θα έπρεπε να δεχτούμε πως το 1944 ίσχυαν οι ναζιστικοί νόμοι, αφού άλλοι νόμοι στο έδαφος της κατακτημένης Λετονίας δεν υπήρχαν».

Η νέα αυτή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, λίγες μόλις μέρες μετά την 65η επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης, δείχνει πως οι λεγόμενοι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» συνεχίζουν την αντικομμουνιστική επίθεση που έχουν εξαπολύσει με αιχμή την Ιστορία της ΕΣΣΔ και του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου.

Ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, χαρακτηρίζει τη νέα απόφαση ως «ιδιαίτερα επικίνδυνο προηγούμενο, που μας προκαλεί μεγάλη ανησυχία», η οποία «θέτει σε αμφισβήτηση μια σειρά θεμελιακές πολιτικές και νομικές αρχές, που διαμορφώθηκαν από τα αποτελέσματα του Β` Παγκοσμίου Πολέμου και της μεταπολεμικής διευθέτησης στην Ευρώπη, μεταξύ άλλων και της δίωξης των ναζιστών εγκληματιών πολέμου». Οπως σημειώνεται, με την απόφαση αυτή, «η Ευρεία Ολομέλεια ουσιαστικά συμφώνησε μ' εκείνους που επιδιώκουν την επανεξέταση των αποτελεσμάτων του Β` Παγκοσμίου Πολέμου για να δικαιώσουν τους ναζιστές και τους συνεργάτες τους».


Ι. Π.

ΙΑΠΩΝΙΑ
Νέες κινητοποιήσεις κατά των βάσεων

Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
Από την προχτεσινή κινητοποίηση ενάντια στις αμερικανικές βάσεις
ΤΟΚΙΟ.-- Παρά την ισχυρή καταιγίδα, πάνω από 17.000 κάτοικοι της ιαπωνικής νήσου Οκινάουα σχημάτισαν προχτές (Κυριακή) μία τεράστια ανθρώπινη αλυσίδα έξω από την αμερικάνικη αεροπορική βάση «Φουτένμα» απαιτώντας να τους επιστραφεί η γη τους που έχει καταπατηθεί εδώ και δεκαετίες από τον αμερικανικό στρατό.

Δήμαρχοι πόλεων του νησιού συμμετείχαν στις λαϊκές κινητοποιήσεις ζητώντας από κοινού την απομάκρυνση των αμερικανικών βάσεων από το νησί τους και όχι τη μετεγκατάσταση όπως αναμένεται να αποφασίσει ως το τέλος τρέχοντος μηνός ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα (που προεκλογικά τασσόταν κατά των αμερικανικών βάσεων στην Οκινάουα...). Παράλληλα, η Μιζούκο Κουσίμα, υπουργός Κατανάλωσης και Ισότητας των δύο φύλων, που ηγείται του μικρού «Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος» που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό του Χατογιάμα, δήλωσε ότι το κόμμα της θα απορρίψει την πρόταση για μετεγκατάσταση των βάσεων εντός της Οκινάουα.

Χτες ωστόσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χιροφούμι Χιρόμο δήλωσε ότι η απόφαση για τις βάσεις θα παρθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό και εάν χρειαστεί θα το κάνει δίχως να ζητήσει τη γνώμη του υπουργικού συμβουλίου «για χάρη των ιαπωνο-αμερικανικών στρατηγικών σχέσεων, για την ειρήνη και την ασφάλεια της Ιαπωνίας»...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες αγνοούμενοι σε ορυχείο

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε χθες σε ανθρακωρυχείο της βόρειας Τουρκίας, με αποτέλεσμα να παγιδευτούν τουλάχιστον 32 εργαζόμενοι, σύμφωνα με τις αρχές. Το ορυχείο βρίσκεται κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, στην περιοχή Ζονγκουλντάκ, ενώ το νέο αυτό έγκλημα είναι το τρίτο που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία το τελευταίο εξάμηνο, δείχνοντας τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και την αδιαφορία απέναντι στη ζωή των εργαζομένων. Οι αρχές μέχρι στιγμής δεν αναφέρονται στα αίτια του συμβάντος, σημειώνοντας μόνο τις προσπάθειες διάσωσης που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται 540 μέτρα κάτω από το έδαφος. Οκτώ εργάτες, που κατάφεραν να απεγκλωβιστούν, μεταφέρθηκαν με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα σε νοσοκομείο.

ΚΙΡΓΙΣΙΑ
Φυλάκισαν τον Πρόεδρο του ΚΚ

Οι νέες αρχές της Κιργισίας συνέλαβαν και φυλάκισαν, μέσω αυτόφωρου, σε δύο μήνες φυλάκιση τον Ισχάκ Μασαλίεφ, Πρόεδρο του Κόμματος Κομμουνιστών της Κιργισίας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.

Να σημειωθεί πως ο Ι. Μασαλίεφ είχε προληπτικά συλληφθεί στις 12/5, πριν τα τελευταία αιματηρά γεγονότα, ωστόσο αφέθηκε ελεύθερος, για να ξανασυλληφθεί στις 14/5.

Οι αρχές της Κιργισίας κατηγορούν τον Μασαλίεφ ως έναν από τους διοργανωτές των αιματηρών ταραχών στα νότια της χώρας «με στόχο την κατάληψη της εξουσίας».

Ο δικηγόρος του Ι. Μασαλίεφ, Κεϊράτ Ζαγκιμπάεφ, δήλωσε πως η σύλληψη είναι πολιτική δίωξη και πως σε όλη την ποινική διαδικασία δεν έγινε ξεκάθαρο με βάση ποια άρθρα του ποινικού κώδικα καταδικάστηκε σε δίμηνη φυλάκιση ο Ι. Μασαλίεφ.

Μερικές εκατοντάδες διαδηλωτές απαίτησαν στις 17/5 την αποφυλάκιση του Ι. Μασαλίεφ σε κινητοποίηση που διοργάνωσαν στην πρωτεύουσα Μπισκέκ. Αντισυγκέντρωση επεδίωξαν να οργανώσουν οπαδοί του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που στηρίζει την λεγόμενη «Προσωρινή κυβέρνηση».


Ι.Π.

ΡΩΣΙΑ
Σύγκρουση ανθρακωρύχων και ΜΑΤ

Οι εκατοντάδες ανθρακωρύχοι, που διαδήλωσαν την περασμένη Παρασκευή σε κεντρικό δρόμο της πόλης Μεζντουρέτσενσκ, όπου βρίσκεται το ανθρακωρυχείο «Ρασπάντσκαγια», και στο οποίο πρόσφατα έγινε το νέο πολύνεκρο αντεργατικό έγκλημα, συγκρούστηκαν το βράδυ της ίδιας μέρας με τα ΜΑΤ.

Συγκεκριμένα οι ανθρακωρύχοι τα μεσάνυχτα της Παρασκευής επεδίωξαν να μπλοκάρουν τις κοντινότερες σιδηροδρομικές γραμμές. Οι αρχές έστειλαν για να τους εμποδίσουν τα ΜΑΤ γειτονικών περιοχών, αφού οι δυνάμεις καταστολής της περιοχής του Κέμεροβο (όπου βρίσκεται και η πόλη Μεζντουρέτσενσκ) αρνήθηκαν να καταστείλουν τη διαμαρτυρία των συμπολιτών τους.

Βασικά αιτήματα των ανθρακωρύχων ήταν οι καλύτερες συνθήκες εργασίας και η ουσιαστική αύξηση των μισθών τους. Ακόμη ζητούν να αποκαλυφθούν οι πραγματικές αιτίες της έκρηξης στο ανθρακωρυχείο που προκάλεσε το θάνατο δεκάδων συναδέλφων τους. Να σημειωθεί πως σε ορισμένα ρωσικά ΜΜΕ διαρρέουν πληροφορίες για πάνω από 150 νεκρούς κι όχι για 66, όπως βεβαιώνει η ρωσική κυβέρνηση.

Σήμερα κοντά στα παραπάνω αιτήματα οι ανθρακωρύχοι ζητούν την απελευθέρωση των 28 συναδέλφων τους που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

Ανακοίνωση συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους εξέδωσε το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας, ενώ δηλώσεις συμπαράστασης στους ανθρακωρύχους έκαναν βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας.


Ι. Π.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ