ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αξονες διάλυσης του συνταξιοδοτικού

ΠΑΡΙΣΙ.--

Τους βασικούς «κατευθυντήριους άξονες» της συνταξιοδοτικής «μεταρρύθμισης» (δηλαδή, της διάλυσης του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος) έστειλε, γραπτώς σε 14 σελίδες, στους «κοινωνικούς εταίρους» η κυβέρνηση, καλώντας τους σε διάλογο. Σύμφωνα με αυτούς, τρεις είναι οι βασικοί πυλώνες της παρουσιαζόμενης ως «προσπάθειας επιβίωσης των συνταξιοδοτικών ταμείων», τα οποία, όπως τονίζει, κλυδωνίζονται λόγω «ελλειμμάτων» και κυρίως «λόγω της αναμενόμενης αύξησης των συνταξιούχων από 15,5 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 18 εκατομμύρια το 2030».

Οι άξονες αυτοί είναι: Αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης, αύξηση των χρόνων συνταξιοδοτικών εισφορών και υιοθέτηση κινήτρων για την περαιτέρω παραμονή στην εργασία. Προσπαθώντας να «χρυσώσει το χάπι», ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ, αφού κάλεσε σε «εθνική συναίνεση», σημείωνε ότι «όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά, από γενιά σε γενιά, και θα επανεξετάζονται σε τακτά χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί από ένα σημείο και μετά να κριθεί ότι δε χρειάζονται πια».

Ως «παραδείγματα ευελιξίας», στο κείμενο αναφέρεται ότι θα υιοθετηθούν ειδικές ρυθμίσεις για όσους «λόγω κάποιου είδους προβλήματος θα πρέπει να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα» και για όσους «έχουν αρχίσει να εργάζονται σε πολύ νεαρή ηλικία». Επιπλέον, για να δελεάσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, το κείμενο «προσανατολισμού» αναφέρεται, γενικά και αόριστα, σε «αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα υψηλά εισοδήματα και αύξηση των εισφορών στο μεγάλο κεφάλαιο».

Εντούτοις, όπως επισήμαναν και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις στις πρώτες τους αντιδράσεις, δεν υπάρχει στο κείμενο καμία συγκεκριμένη πρόβλεψη για το τι σημαίνει «υψηλό εισόδημα ή μεγάλο κεφάλαιο», ούτε για το τι μπορεί να σημαίνει «αύξηση των εισφορών» σε αυτές τις κατηγορίες. Αντίθετα, τονίζουν, είναι ξεκάθαρο ότι ανατρέπεται το ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης των 60 χρόνων, που ισχύει σήμερα, και ότι κάποιος για να λαμβάνει αξιοπρεπή σύνταξη θα πρέπει να εργάζεται πολύ περισσότερα χρόνια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΝΕΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ο λαός στο στόχαστρο

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Με πρόσχημα πάντα την κρίση, την «άσχημη κατάσταση της βρετανικής οικονομίας» και το «υπέρογκο έλλειμμα», ο νέος πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον σε συνέντευξη στο BBC επανέλαβε την άποψη της κυβέρνησης ότι το κύριο βάρος της δράσης που θα αναληφθεί για την αντιμετώπιση του ελλείμματος-ρεκόρ που ανέρχεται σε περισσότερο από 11% του ΑΕΠ θα είναι περικοπές δαπανών και όχι αύξηση των φόρων. Συνεπώς, το έλλειμμα που ξεπερνά το 11% καλούνται οι εργαζόμενοι να «κάνουν θυσίες» ώστε να «χαλιναγωγηθεί», ένα έλλειμμα που δημιουργήθηκε κατά αποκλειστικότητα από τον πακτωλό που διοχετεύθηκε προς το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο για «τη διάσωσή του».

«Η βρετανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, θα έλθουν δύσκολες στιγμές καθώς η κυβέρνηση θα προσπαθεί να πάρει μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος», προειδοποίησε από την πλευρά του και ο νέος υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ Οσμπορν. Ας σημειωθεί ότι ταυτόχρονα με το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελύθερων Δημοκρατών η νέα κυβέρνηση δεσμεύθηκε ότι θα επιταχύνει τις διαδικασίες για τη μείωση του ελλείμματος στα προσεχή πέντε χρόνια, περικόπτοντας άμεσα δαπάνες ύψους 6 δισεκατομμυρίων λιρών κατά το τρέχον οικονομικό έτος με τον έκτακτο προϋπολογισμό που θα καταθέσει στις 22 Ιουνίου, όπως ανακοίνωσε ο Οσμπορν.

  • Σε μια προσπάθεια να μπλοκάρει την απεργία η «British Airways» προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας με την κλασική πλέον δικαιολογία «περί παρατυπίας κατά την ψηφοφορία για την απεργία». Το Δικαστήριο φυσικά δικαίωσε την εταιρεία και κήρυξε παράνομη την πενθήμερη απεργία που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφαση ενόσω η διοίκηση της ΒΑ και το συνδικάτο Unite βρίσκονταν στις διαπραγματεύσεις.
Καθημερινές οι διαδηλώσεις στη Ρουμανία

Από πρόσφατη διαδήλωση δημόσιων υπαλλήλων στο Βουκουρέστι
Από πρόσφατη διαδήλωση δημόσιων υπαλλήλων στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Μεγάλη μαζική συγκέντρωση προειδοποιούν πως θα πραγματοποιήσουν, αύριο Τετάρτη, τα εργατικά συνδικάτα της Ρουμανίας, αν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να εγκρίνει τα αντιλαϊκά μέτρα λιτότητας που ανακοίνωσε πρόσφατα. Μεταξύ άλλων, αυτά προβλέπουν μείωση κατά 25% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, μείωση κατά 15% στις συντάξεις και τα επιδόματα ανεργίας, «πάγωμα» των πρόωρων συντάξεων, 70.000 απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων μέσα στο 2010. Ηδη, είχε επιβληθεί περικοπή κατά 15% των μισθών των δημόσιων υπαλλήλων, αλλά και αναγκαστική «απλήρωτη» άδεια.

Χτες, τη στιγμή που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μανάδες με παιδιά ενάντια στα τελευταία μέτρα λιτότητας, διεξήχθη ο λεγόμενος «κοινωνικός διάλογος», στον οποίο συμμετέχουν τα συνδικάτα, εκπρόσωποι της κυβέρνησης, αλλά και των εργοδοτών. Εκεί, οι εκπρόσωποι των συνδικάτων ζήτησαν να υπάρξει ένας «συμβιβασμός», ώστε να μην αναγκαστούν να προβούν στην κήρυξη της συγκέντρωσης. Χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής της «Cartel Alfa», Μπογκντάν Χόσου, υποστήριξε πως γνωρίζει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια κρίσιμη κατάσταση, σημειώνοντας, όμως, πως διαφωνεί εξ ολοκλήρου στο να πληρώσουν για την κρίση μόνο ορισμένοι...

Καθημερινές είναι οι συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στο Βουκουρέστι. Μαζική διαδήλωση έχει κηρυχθεί για αύριο Τετάρτη 19 Μάη, με τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, ενώ στις 25 Μάη ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε γενική απεργία σε ολόκληρη τη χώρα.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Καμπανάκι» στους εργαζόμενους

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Ολα τα σχέδια στήριξης για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη ήταν για να κερδίσουμε χρόνο, ώστε να διευθετηθούν οι διαφορές στην ανταγωνιστικότητα και στα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης», τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DFB).

Επί της ουσίας όμως η Γερμανίδα καγκελάριος απευθυνόταν στους Γερμανούς εργαζόμενους ειδικά υπό το πρίσμα της ήττας του κυβερνώντος συνασπισμού της Ρηνανίας - Βεστφαλίας και της απώλειας της πλειοψηφίας στην Ανω Βουλή καθώς περισσότερο από ποτέ χρειάζεται τη «συναίνεσή τους» για την αντιλαϊκή λαίλαπα που έρχεται και στη Γερμανία.

Εξάλλου, μία μέρα πριν η Αγκελα Μέρκελ, μέσω συνέντευξής της στην εφημερίδα «Suddeutsche Zeitung», είχε προειδοποιήσει ότι για την ...ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών της η Γερμανία θα πρέπει να κάνει «πολύ δύσκολες επιλογές», ενώ μία μέρα πριν, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην ετήσια οικουμενική σύνοδο μεταξύ καθολικών και προτεσταντών στη Γερμανία, τόνισε ότι οι Γερμανοί «δεν μπορούν να ζουν για πάντα πάνω από τις δυνατότητές τους».

Προφανώς η Αγκελα Μέρκελ, υπηρετώντας το κεφάλαιο, ουδεμία αναστολή έχει, παρά την απώλεια της πλειοψηφίας στην Μπούντεσρατ, να επιβάλει το «κυβερνητικό πρόγραμμα» «σκληρών διαρθρωτικών αλλαγών», όπως τη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας, περικοπές στις δημόσιες δαπάνες μέχρι 10 δισεκατομμύρια το χρόνο, κ.ά.

Σταθερά στη διαχείριση

Η αναμενόμενη αλλαγή φρουράς στην ηγεσία του γερμανικού κόμματος «Η Αριστερά» (Linke) πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο δεύτερο συνέδριό του που πραγματοποιήθηκε στο Ροστόκ. Το συνέδριο εξέλεξε συμπροέδρους την Ανατολικογερμανίδα Γκεζίνε Λοτς και τον Δυτικογερμανό Κλάους Ερνστ. Απαράλλαχτη μένει η ίδια διαχειριστική γραμμή, εξωραϊσμού του καπιταλισμού. Χαρακτηριστικές και οι δηλώσεις της Λοτς ότι «δεν αρκεί να ασκούμε κριτική» αλλά «στόχος μας πρέπει να είναι να αλλάξουμε τη χώρα» μέσα από κυβερνήσεις συνασπισμού. Τα αντιλαϊκά προγράμματα λιτότητας σε συμμαχικές κυβερνήσεις με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα στα κρατίδια του Βερολίνου και του Βραδεμβούργου είναι η καλύτερη απόδειξη του πόσο επικίνδυνος είναι για το λαό ο οπορτουνισμός της «Λίνκε», πρωτεργάτη του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και συνοδοιπόρου του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Αύξηση της έντασης

ΣΕΟΥΛ.-- Η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε χτες την αναστολή της χρηματοδότησης προγραμμάτων διμερούς συνεργασίας με τη γείτονα ΛΔ Κορέας, καθώς η ένταση συνεχίζει να τροφοδοτείται από φήμες που φροντίζει να διοχετεύει στον Τύπο η συντηρητική κυβέρνηση του Προέδρου Λι Μιουνγκ Μπακ, σχετικά με την πιθανή «ανάμειξη» της Πιονγκγιάνγκ στην πολύνεκρη έκρηξη νοτιοκορεατικού πολεμικού πλοίου στις 26 Μάρτη ανοιχτά της Κίτρινης Θάλασσας.

Νωρίτερα, το Σαββατοκύριακο, δυνάμεις του νοτιοκορεατικού πολεμικού ναυτικού έριξαν προειδοποιητικά πυρά κατά δύο σκαφών της ακτοφυλακής της ΛΔ Κορέας, καθώς θεωρήθηκε πως παραβίασαν τα νοτιοκορεατικά εγχώρια ύδατα στην Κίτρινη Θάλασσα. Το συμβάν έληξε με την αποχώρηση των βορειοκορεατικών σκαφών και την προχτεσινή προειδοποίηση αξιωματούχου του στρατού της ΛΔ Κορέας πως πλέον θα εμποδίζεται το πέρασμα των συνόρων από Νοτιοκορεάτες και θα ληφθούν «και άλλα ουσιαστικά μέτρα», εφόσον συνεχιστεί η διανομή φυλλαδίων πολιτικής προπαγάνδας στο έδαφος της ΛΔ Κορέας.

Η ένταση τροφοδοτείται, ενώ η έκθεση ξένων εμπειρογνωμόνων για τα αίτια της έκρηξης του πολεμικού σκάφους «Τσεονάν» αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως την ερχόμενη Πέμπτη.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org