ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ Η ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
«Ο αγώνας σας είναι και δικός μας»!

Αμείωτα καταφθάνουν στο ΠΑΜΕ τα μηνύματα συμπαράστασης που στέλνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών

Η καπιταλιστική κρίση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την κοινή πάλη των εργατών κάθε φυλής
Η καπιταλιστική κρίση κάνει ακόμα πιο επιτακτική την κοινή πάλη των εργατών κάθε φυλής
Την ανάγκη για σταθερή και γόνιμη αξιοποίηση της πείρας από κάθε χώρα, ώστε να δυναμώνει ο διεθνής και ταξικά προσανατολισμένος συντονισμός των αγώνων αναδεικνύει το κύμα διεθνιστικής αλληλεγγύης που ασταμάτητα εκφράζουν ξένες συνδικαλιστικές οργανώσεις με μηνύματά τους στο ΠΑΜΕ.

Με μήνυμά της, η 1η Συνάντηση εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα που συγκάλεσαν πρόσφατα στη Βραζιλία η CTB (Εθνική Συνομοσπονδία Εργαζομένων) και η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία, εκφράζει τη συμπαράστασή της στον ελληνικό λαό και τονίζει πως τα μέτρα που προωθούνται στην Ελλάδα είναι «μέτρα προαποφασισμένα στη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ο στόχος αυτής της επίθεσης ενάντια στα εργατικά δικαιώματα και το δικαίωμα σε αξιοπρεπή ζωή είναι η εξασφάλιση όσο γίνεται πιο φτηνών εργατικών χεριών». Ενώ το μήνυμα καταλήγει: «Επισημαίνουμε ότι ο αγώνας του ελληνικού λαού είναι και δικός μας αγώνας. Γι' αυτό και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σταθούν στο πλευρό της εργατικής τάξης και όλου του λαού της Ελλάδας».

Επίσης, στο μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που στέλνει το Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΠ) της Τουρκίας με τις υπογραφές 27 σωματείων από την Κωνσταντινούπολη που ανήκουν στη Συνομοσπονδία των Δημοσίων Υπαλλήλων της Τουρκίας (KESK) καθώς και 79 συνδικαλιστών τονίζεται: «Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πολιτική της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης που χρησιμοποιεί το δημοσιονομικό έλλειμμα ενάντια στο λαό, έχοντας ως σκοπό τη βάρβαρη εκμετάλλευση και λεηλασία του εθνικού πλούτου. Η σημερινή κατάσταση είναι το αποτέλεσμα της καπιταλιστικής πολιτικής». Ενώ σημειώνεται: «Οι εργάτες και οι εργαζόμενοι δεν είναι αναγκασμένοι να αποδεχτούν αυτές τις επιθέσεις. Απλούστατα, γιατί για την κρίση δεν φταίνε οι εργάτες και οι εργαζόμενοι. Την κρίση να πληρώσουν αυτοί που τη δημιούργησαν.

Η εργατική τάξη της Ελλάδας και ο λαός έχουν δικαίωμα να ξεσηκωθούν ενάντια στην εχθρική πολιτική της ΕΕ και του ΠΑΣΟΚ. Ο αγώνας και η αντίσταση είναι νόμιμη. Υποστηρίζουμε και συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των εργατών και των εργαζομένων.

Το ΠΑΣΟΚ και τα υπόλοιπα συντηρητικά κόμματα προσπαθούν να διαμελίσουν την αγωνιστική ενότητα του λαού χτυπώντας τον οργανωμένο αγώνα και τις πρωτοποριακές δυνάμεις και κατασυκοφαντώντας το ΠΑΜΕ. Διαμαρτυρόμαστε έντονα γι' αυτές τις συκοφαντίες. Τους προβοκάτορες ας ψάξουν μέσα στα κόμματα του κεφαλαίου. Ο αγώνας των εργατών και εργαζομένων για τις κατακτήσεις και τα δικαιώματα δεν μπορεί να αμαυρωθεί με προβοκάτσιες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Οι εργάτες και οι εργαζόμενοι της Τουρκίας παρακολουθούν τον αγώνα σας με αδελφικά συναισθήματα. Την Πρωτομαγιά, στην Κων/πολη και σ' όλη την Τουρκία οι εργάτες και εργαζόμενοι φώναξαν τα δίκαια συνθήματά τους, αλλά και συνθήματα συμπαράστασης για τα αδέλφια τους τους Ελληνες.

Ο εχθρός των Τούρκων και των Ελλήνων εργατών και εργαζομένων είναι κοινός. Οπως και οι επιθέσεις που αντιμετωπίζουν. Επίσης, είναι κοινός ο σκοπός και οι απαιτήσεις μας.

Χαιρετίζουμε τον αγώνα του λαού και των εργατών της Ελλάδας. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας. Η νίκη είναι του ελληνικού λαού και της εργατικής τάξης της Ελλάδας».

Σε αντίστοιχο μήνυμά της, η Συνομοσπονδία Αραβικών Συνδικάτων (ICATU) υπογραμμίζει πως παρακολουθεί τις άσχημες οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και βρίσκεται στο πλευρό των Ελλήνων εργαζομένων, στο δίκαιο αγώνα που δίνουν.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
Ολοι στις κάλπες των εκλογών

Συνεχίζονται οι εκλογές της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων που ολοκληρώνονται την Παρασκευή 21 Μάη. Για την ψηφοφορία τα μέλη είναι υποχρεωτικό να έχουν μαζί τους βιβλιάριο ασθενείας και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Τις επόμενες μέρες και μέχρι τη λήξη τους, οι εκλογές γίνονται στα γραφεία του Σωματείου (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος ορ.), από τις 8.30 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ. Σε σχετική ανακοίνωση της Ενωσης, σημειώνεται: «Ψηφίζουμε μαζικά, δυναμώνουμε το Σωματείο μας, βάζουμε φρένο στην ασυδοσία των εργοδοτών, στην επίθεση στα δικαιώματά μας, εργασιακά, ασφαλιστικά της κυβέρνησης και των συμμάχων της».

Στο μεταξύ σήμερα, οι εργαζόμενοι στην εκτυπωτική εταιρεία «ΒΙΒΛΙΟΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ», πραγματοποιούν 24ωρη απεργία, απαντώντας στις απολύσεις που έχει προχωρήσει η εργοδοσία. Απολύσεις που, όπως και η ίδια η εργοδοσία ομολόγησε, αποτελούν την απαρχή κύματος απολύσεων.

Συγκεντρώσεις σε 61 πόλεις

Αθήνα, 10 π.μ., Ομόνοια.

Θεσσαλονίκη, 10 π.μ., Αγαλμα Βενιζέλου.

Πειραιάς, 11 π.μ., πλατεία Ηλεκτρικού Σταθμού.

Αλεξανδρούπολη, 10 π.μ., μπροστά στο Δημαρχείο.

Κομοτηνή, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Νάουσα, 10 π.μ., πλατεία Καρατάσου.

Μουδανιά Χαλκιδικής, 11 π.μ., στην πλατεία.

Ξάνθη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κοζάνη, 10.30 π.μ., στον πεζόδρομο.

Πτολεμαΐδα, 10.30 π.μ., παλιό Πάρκο.

Φλώρινα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καστοριά, 10 π.μ., απέναντι από τη Νομαρχία.

Γρεβενά, 10.30 π.μ., πλατεία Λαχαναγοράς.

Κατερίνη, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κιλκίς, 10.30 π.μ., πλατεία Ειρήνης.

Σέρρες, 11 π.μ., πλατεία Ελευθερίας.

Βέροια, 10 π.μ., πλατεία Ωρολογίου.

Εδεσσα, 11 π.μ., Μικροί Καταρράκτες.

Δράμα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καβάλα, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λάρισα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Βόλος, 11 π.μ., στην πλατεία Πανεπιστημίου.

Τρίκαλα, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Γιάννενα, 10 π.μ., δημαρχείο.

Πρέβεζα, 10 π.μ., παλαιό ΚΤΕΛ.

Ηγουμενίτσα, 10 π.μ., Πεζόδρομος.

Αρτα, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Αγρίνιο, 10 π.μ., πλατεία Δημοκρατίας.

Μεσολόγγι, 10 π.μ., κεντρική πλατεία.

Ναύπακτος, 10 π.μ., πλατεία Κεφαλοβρύσου.

Κέρκυρα, 10 π.μ., πλατεία Σαρόκο.

Λευκάδα, 10 π.μ., Αγιος Μηνάς.

Χαλκίδα, 11 π.μ., πλατεία Αγοράς.

Αλιβέρι, 10 π.μ., πλατεία Πολυτεχνείου (Εμπορική Τράπεζα).

Ιστιαία, 10.30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Λαμία, 10 π.μ., πλατεία Πάρκου.

Αμφισσα, 10.30 π.μ., πλατεία Λαού.

Λιβαδειά, 10.30 π.μ., πλατεία Εθνικής Αντίστασης (κεντρική πλατεία).

Θήβα, 10. 30 π.μ., κεντρική πλατεία.

Πάτρα, 10.30 π.μ., πλ. Γεωργίου.

Καλαμάτα, 11 π.μ., πλ. 23ης Μάρτη.

Πύργος, 10.30 π.μ., πλ. ΟΤΕ.

Τρίπολη, 11 π.μ., πλ. Πετρινού.

Σπάρτη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία.

Κόρινθος: 10.30 π.μ., Περιβολάκια.

Αργος, 10.30 π.μ., πλ. Αγ. Πέτρου.

Αίγιο, 10.30 π.μ., πλ. Λαύρας.

Κεφαλονιά, 10.30 π.μ., ΕΚΚΙ.

Ζάκυνθος, 10 π.μ., παλιό ΕΚΖ.

Ρόδος, 11 π.μ., Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κως, 10.30 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Μυτιλήνη, 11 π.μ., πλατεία Σαπφούς.

Λήμνος, 11 π.μ., λιμάνι Μύρινας.

Σάμος, 10 π.μ., Εργατικό Κέντρο.

Χίος, 10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς.

Ικαρία, 12 μ., Αγ. Κήρυκος.

Ηράκλειο, 10 π.μ. Νομαρχία.

Χανιά, 10 π.μ., Νέα Καταστήματα.

Ρέθυμνο, 10 π.μ., Δημαρχείο.

Λασίθι, 10.30 π.μ. Αγιος Νικόλαος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ 65ΧΡΟΝΑ ΤΗΣ ΠΣΟ
Συνεχίζονται οι προετοιμασίες

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της εκδήλωσης που διοργανώνει η Γραμματεία Νέων της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για τα 65 χρόνια ζωής της, στη Γενεύη, στις 15 του Ιούνη, στο Διεθνές Γραφείο Εργασίας. Τη δική της συμμετοχή προετοιμάζει και η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, που καλεί τους νέους εργαζόμενους να πάρουν μέρος και να δηλώσουν συμμετοχή. Η αναχώρηση γίνεται με πούλμαν το Σάββατο 12 Ιούνη και η επιστροφή στην Αθήνα, την Πέμπτη 17 Ιούνη. Το κόστος είναι 150 ευρώ το άτομο για μεταφορικά και διαμονή. Οσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στα γραφεία του ΠΑΜΕ και της ΠΣΟ, στα τηλέφωνα 210.3305.219 και 210.9214.417.

ΒΟΛΟΣ - ΖΕΦΥΡΙ
Εκδηλώσεις αύριο για το Ασφαλιστικό

Ευρεία σύσκεψη για το ασφαλιστικό διοργανώνει, αύριο Τετάρτη, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ, στις 7.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Επίσης, συγκέντρωση με θέμα: «Αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο και η βάρβαρη αντιλαϊκή επίθεση. Οργάνωση της αντεπίθεσης των εργαζομένων» διοργανώνουν το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Ζεφυρίου και ο Σύλλογος Γυναικών Ζεφυρίου αύριο, Τετάρτη 19 Μάη, στις 7 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο με ομιλητή τον Θωμά Κακαβά, στέλεχος του ΠΑΜΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org