ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΚΟΦΙΝ
Συντονισμένη επίθεση στους λαούς της Ευρώπης

Πορτογαλία και Ισπανία ανακοινώνουν νέα αντιλαϊκά μέτρα, καθώς γίνεται προσπάθεια να θωρακιστεί το ευρωενωσιακό καπιταλιστικό οικοδόμημα

Νέα δεινά για τους λαούς της Ευρώπης απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη συνεδρίαση του Εκοφίν)

Eurokinissi

Νέα δεινά για τους λαούς της Ευρώπης απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου (φωτ. από παλιότερη συνεδρίαση του Εκοφίν)
Η κλιμάκωση της σκληρής και βίαιης επίθεσης σε βάρος των ευρωπαϊκών λαών, με φόντο την οικονομική κρίση του καπιταλισμού που βαθαίνει, βρίσκεται στο επίκεντρο των συμβουλίων Γιουρογκρούπ και Εκοφίν, οι εργασίες των οποίων ξεκίνησαν χθες στις Βρυξέλλες και ολοκληρώνονται σήμερα. Μοναδικό θέμα είναι η παραπέρα συρρίκνωση των λαϊκών εισοδημάτων και η ανατροπή των όποιων κατακτήσεων έχουν απομείνει στους λαούς.

Στο όνομα της αντιμετώπισης των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων που δημιούργησε η ληστρική υπέρ του κεφαλαίου πολιτική, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, αλλά και Γαλλία, Βρετανία, έσπευσαν να ανακοινώσουν σκληρά μέτρα λιτότητας, που πλήττουν μισθούς και συντάξεις, ενώ ταυτόχρονα προχωρούν και σε αυξήσεις φόρων, πρώτα και κύρια του ΦΠΑ.

Την περασμένη Πέμπτη στην Πορτογαλία, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σόκρατες ανακοίνωσε μέτρα όπως η μείωση κατά 5% στους μισθούς των ανώτατων δημοσίων υπαλλήλων και των πολιτικών, αύξηση του ΦΠΑ από 20 στο 21%, αύξηση του φόρου εισοδήματος κατά 1,5% και άλλα. Τον περασμένο Μάρτη είχαν προηγηθεί εξαγγελίες για «πάγωμα» των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων για τα επόμενα τρία χρόνια αλλά και περικοπές στις δημόσιες δαπάνες. Οπως και στην Ελλάδα, οι περικοπές γίνονται στο όνομα της «εθνικής ευθύνης» ώστε «να μην χρεοκοπήσει η χώρα», όπως διακηρύττει ο Σόκρατες.

Αντίστοιχα, η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε πρόσφατα μείωση κατά 5% των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, «πάγωμα» των μισθών και των συντάξεων, ακύρωση του επιδόματος 2.500 ευρώ για τις γεννήσεις, κατάργηση του προγράμματος φροντίδας για την 3η ηλικία, περικοπές 6 δισ. στις δημόσιες δαπάνες, καθώς και 13.000 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και περικοπές 1,2 δισ. των δαπανών για τις περιφερειακές κυβερνήσεις. Παρόμοια νέα αντιλαϊκά μέτρα αναμένονται και στην Ιταλία τις επόμενες μέρες.

Χτυπούν με κάθε μέσο το λαό

Τα σκληρά και αλλεπάλληλα μέτρα περιορισμού των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του χρέους που λαμβάνουν οι κυβερνήσεις, αντικειμενικά συμβάλλουν στο βάθεμα της κρίσης, δεδομένου ότι ο περιορισμός των δημοσίων δαπανών και η αύξηση της φορολογίας οδηγούν σε περιστολή της οικονομικής δραστηριότητας και σε υφεσιακές καταστάσεις. Κάτι που τελικά αποδεικνύεται αδιάφορο, για την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου.

Το περιβόητο «πακέτο στήριξης» των 750 δισ. ευρώ, που διαφημίστηκε ως το εργαλείο αντιμετώπισης των δημοσιονομικών προβλημάτων, σήμερα από τους ίδιους τους εκπροσώπους της ΕΕ, κρίνεται ως μη επαρκές, στρώνοντας το έδαφος για το επόμενο μεγάλο πεσκέσι στις τράπεζες.

Οι εξελίξεις αυτές είχαν τον αντίκτυπό τους και στο ευρώ, η ισοτιμία του οποίου υποχώρησε χθες ως προς το δολάριο σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,23, πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ οι αναλυτές αναμένουν και νέα υποχώρηση της ισοτιμίας του ευρωπαϊκού νομίσματος, σε σχέση με τα ισχυρότερα νομίσματα του πλανήτη.

Οι τεχνοκράτες της ΕΕ και οι κυβερνήσεις των 27 κρατών μελών, προκειμένου να αποκαταστήσουν τα δημοσιονομικά μεγέθη στα προβλεπόμενα από τις ευρωενωσιακές συνθήκες μεγέθη και επικαλούμενοι τα προβλήματα «ανταγωνιστικότητας» εντός των κόλπων της ΕΕ, επιτίθενται με σφοδρότητα ενάντια στις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Η αντιλαϊκή ατζέντα

Στα πλαίσια αυτά, συζητείται σήμερα στο Εκοφίν, η ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 12ης του Μάη, η οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, θέτει ζήτημα να τεθούν οι εθνικοί κρατικοί προϋπολογισμοί υπό τον πλήρη έλεγχο των ευρωενωσιακών υπερεθνικών οργάνων.

Τα προς συζήτηση θέματα είναι τα ακόλουθα:

  • Ενίσχυση της συμμόρφωσης προς το Σύμφωνο Σταθερότητας και του συντονισμού των δημοσιονομικών πολιτικών. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη λιτότητα, για να περισσεύουν περισσότερα χρήματα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς για το κεφάλαιο.
  • Παρακολούθηση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και των εξελίξεων της ανταγωνιστικότητας. Δηλαδή, ασφυκτικό πλαίσιο ελέγχου των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων σε κάθε χώρα και επιβολή αλλεπάλληλων πακέτων μέτρων στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας».
  • Καθιέρωση ενός «ευρωπαϊκού εξαμήνου» για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών, έτσι ώστε τα κράτη μέλη να επωφελούνται από τον έγκαιρο συντονισμό σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά τον σχεδιασμό των εθνικών Προγραμμάτων Σταθερότητας και των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου επιβεβαιώνουν ότι μπορεί στους ανταγωνισμούς να είναι χώρια, στην επίθεση όμως σε βάρος των λαών είναι μαζί.
  • Καθιέρωση ενός δυναμικού πλαισίου για τη διαχείριση κρίσεων εντός της ευρωζώνης. Οι «κανόνες» στις καπιταλιστικές αγορές που ευαγγελίζονται οι κυβερνήσεις των κρατών μελών είναι «φούσκες» για λαϊκή κατανάλωση, αφού αυτό που υφίσταται υπεράνω όλων είναι οι νόμοι της ελευθερίας στην κίνηση των κεφαλαίων.

Ολες οι προτάσεις θα συζητηθούν αναλυτικά την ερχόμενη Παρασκευή 21 Μάη στο πλαίσιο Ομάδας Δράσης υπό τον πρόεδρο της ΕΕ Βαν Ρομπέι.

Πιέσεις ασκεί η Γερμανία

Η γερμανική κυβέρνηση εξάλλου, προτίθεται να πάει ένα βήμα παραπέρα και να υποβάλει πρόταση, σύμφωνα με την οποία, οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να είναι συνταγματικά κατοχυρωμένες. Δηλαδή, ο στόχος της μείωσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων να αποκτήσει συνταγματική ισχύ.

Εισηγείται επίσης τη λήψη μέτρων κατά των κυβερνήσεων που δεν επιτυγχάνουν τους δημοσιονομικούς στόχους, όπως, τη διακοπή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων προς την απείθαρχη χώρα, την επιβολή χρηματικού προστίμου, ενώ υπάρχουν και φωνές που ζητούν την αποπομπή από την ευρωζώνη, των χωρών που κατ' εξακολούθηση παραβιάζουν τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Στα προς συζήτηση θέματα, συμπεριλαμβάνονται και η εξέταση της κατάστασης στον τραπεζικό τομέα, με στόχο να υπάρξουν συντονισμένες παρεμβάσεις. Θα εξεταστούν επίσης και οι προτάσεις για τη λειτουργία θεσμικού πλαισίου που αφορά σε δήθεν περιορισμούς και ελέγχους στη δράση των καπιταλιστικών αγορών.


Φταίνε αυτοί και το σύστημά τους

«Εμμένουν οι οργανώσεις αριστερών κομμάτων στην απόφασή τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να αυξήσουν και άλλο την ανεργία και να βυθίσουν τη χώρα στο τέλμα. Τώρα απειλούν με νέες κινητοποιήσεις για να σταματήσουν κρουαζιερόπλοια που θέλουν να δέσουν σε ελληνικά λιμάνια. Η Ελλάδα ζει από τον τουρισμό και δεν αντέχει άλλη ζημιά από τέτοιες κινήσεις. Η εικόνα της χώρας διεθνώς απωθεί τουρίστες και βεβαίως επενδυτές. Αν η μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας και του πολιτικού κόσμου δεν αντιδράσει δυναμικά και κάθετα στις παράλογες προκλήσεις των οργανώσεων αυτών, το κόστος θα είναι ανυπολόγιστο για όλους μας». Χιλιοειπωμένη η παραπάνω πίεση που ασκείται από τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων και αναπαράγεται από το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης «Καθημερινής». «Φταίνε οι διαδηλώσεις για την ανεργία». Δηλαδή, τις στρατιές ανέργων τις δημιουργούν οι αγώνες; Τους απολυμένους στις επιχειρήσεις που κλείνουν τους δημιουργούν οι αγώνες; Μήπως οι αγώνες έκλεισαν εργοστάσια και τα μετέφεραν στο εξωτερικό; Μήπως οι αγώνες έκλεισαν τα μικρομάγαζα, επέβαλαν τη δουλειά - λάστιχο; Μήπως εξαιτίας των αγώνων πέφτουν τα μεροκάματα, καταργούνται ασφαλιστικά δικαιώματα, παραδίδονται στο κεφάλαιο οι υποδομές της χώρας; Η απάντηση είναι αυτονόητα όχι και η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Ακριβώς αυτή την πραγματικότητα θέλουν να κρύψουν, για να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να ενεργοποιήσουν αντιδραστικά αντανακλαστικά σε βάρος των κινητοποιήσεων.

Τα εργοστάσια κλείνουν και η ανεργία αυξάνει επειδή ο ιδιοκτήτης - επιχειρηματίας «επενδύει» σε μια χώρα ή σ' έναν κλάδο με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος και όχι τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Τα μικρομάγαζα και οι μικρές επιχειρήσεις κλείνουν ασφυκτιώντας από τον ανταγωνισμό με τα πολυεθνικά μεγαθήρια, την ανάπτυξη των οποίων ευνοούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις στα κράτη - μέλη. Η δουλειά - λάστιχο επιβάλλεται από τους εργοδότες που θέλουν ευέλικτο το εργατικό δυναμικό, προκειμένου να ρίχνουν την τιμή της εργατικής δύναμης και να καταργούν στην πράξη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Την άρση του καμποτάζ τη θέλουν οι εφοπλιστές για να ανοίξει ο δρόμος για κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, για ανασφάλιστη εργασία Ελλήνων και μεταναστών ναυτεργατών. Αλλά επειδή τα παραπάνω - και ακόμα περισσότερα σε βάρος του λαού - είναι αυτά που ζητούν οι επιχειρηματίες, γι' αυτό και οι πρόθυμοι προπαγανδιστές των συμφερόντων της πλουτοκρατίας παρουσιάζουν την αλήθεια με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Συκοφαντούν τους αγώνες επειδή αποτελούν εμπόδιο στα σχέδιά τους οι εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις με ταξικό προσανατολισμό και δίκαια αιτήματα υπέρ του λαού. Σ' αυτήν ακριβώς τη βάση ο λαός καλείται να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα και με αίσθημα υπεροχής να απαντήσει, να τσακίσει την άθλια προπαγάνδα τους.


Ε. Χ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ