ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΠΑΙΔΙΩΝ
Απλήρωτοι μέχρι και ενάμιση χρόνο

Απλήρωτοι από οκτώ μήνες έως και ενάμιση χρόνο μένουν οι περισσότεροι εργαζόμενοι στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στο πλαίσιο της πολιτικής που υπονομεύει κάθε υπηρεσία κοινωνικού χαρακτήρα και οδηγεί στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίησή τους.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ, οι εργαζόμενοι φθάνουν σήμερα περίπου τους 650 και οι περισσότεροι από αυτούς είναι απλήρωτοι. Σχεδόν οι 500 είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και στο σύνολό τους απασχολούνται από πέντε έως και 10 χρόνια σε αυτές τις δομές.

Μέχρι το Σεπτέμβρη του 2009 λειτουργούσαν 240 ΚΔΑΠ τα οποία απασχολούσαν σχεδόν 1.000 εργαζόμενους. Σήμερα, με την εφαρμογή των κριτηρίων που έχει νομοθετήσει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, και διατηρεί η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πολλές οικογένειες έχουν αποκλειστεί από το δικαίωμα να στέλνουν τα παιδιά τους στα ΚΔΑΠ, με αποτέλεσμα να μειώνεται και η αντίστοιχη επιχορήγηση σε αυτά. Ετσι, έχουν κλείσει ήδη 41 ΚΔΑΠ και έχουν απολυθεί περίπου 350 εργαζόμενοι.


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
«Αντί να κρυφτούν τολμούν να λασπολογούν»

Ανακοίνωση για τη συκοφαντική επίθεση, που εξαπολύει η διοίκηση των ΕΛΠΕ με τη συμβολή και της πλειοψηφίας του επιχειρησιακού σωματείου

Θέλουν τους εργάτες με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς δικαιώματα, γι' αυτό λυσσάνε με τη δράση των ταξικών δυνάμεων
Θέλουν τους εργάτες με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς δικαιώματα, γι' αυτό λυσσάνε με τη δράση των ταξικών δυνάμεων
Την τακτική της πλειοψηφίας του Σωματείου Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που επιτέθηκε με λάσπη, μέσω ανακοίνωσης, την περασμένη Πέμπτη στα ταξικά σωματεία Μετάλλου Πειραιά (Ν/Ζώνης) και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας "Η ΜΑΣΙΝΑ" και το ΠΑΜΕ καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ».

Την περασμένη βδομάδα, η διοίκηση των ΕΛΠΕ αλλά και το Σωματείο εξαπέλυσαν με ανακοινώσεις τους κοινή συντονισμένη επίθεση στα Σωματεία και το ΠΑΜΕ και στον αγώνα που δίνουν εδώ και πέντε μήνες, απαιτώντας δουλειά για τους άνεργους τεχνίτες του κλάδου τους και μη εφαρμογή της συνθήκης «ΜΠΟΛΚΕΣΤΑΪΝ» που εφαρμόζεται από τη διοίκηση της επιχείρησης στα έργα επέκτασης των διυλιστηρίων της ΠΕΤΡΟΛΑ, όπου ήδη απασχολούνται ξένοι εργαζόμενοι μέσω ιταλικής εταιρείας.

Οπως επισημαίνει η παράταξη την περασμένη Πέμπτη «τελείως συμπτωματικά αλλά προφανώς καθοδηγούμενες από το ίδιο κέντρο, τουλάχιστον δέκα εφημερίδες των βαρόνων του Τύπου και του κεφαλαίου με τα παπαγαλάκια τους έκαναν βρώμικη συκοφαντική επίθεση κατά του ΠΑΜΕ και των συνδικάτων που διεκδικούν τα αυτονόητα με όμοια δημοσιεύματα τα οποία βασίστηκαν στο κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε το Σωματείο».

«Εδώ υπάρχει δυναμική αντίδραση από ταξικά συνδικάτα και εφόσον δε θέλετε να βοηθήσετε, τουλάχιστον αφήστε τη λάσπη», επισημαίνει το Αγωνιστικό Μέτωπο απευθυνόμενο στην πλειοψηφία του Σωματείου. Σχολιάζοντας, στη συνέχεια, την υποστήριξη της πλειοψηφίας στην ανακοίνωση ότι τα Συνδικάτα ζήτησαν να προσληφθούν «τοποτηρητές» (κομισάριοι) για να ελέγχουν τις προσλήψεις επισημαίνει: «Αλήθεια, πού ήσασταν εσείς όταν αυτοί οι "τοποτηρητές" με τον αγώνα τους και τον αγώνα των εργαζομένων στους εργολάβους κατάφεραν αύξηση 18% στο κάθε μεροκάματο των ενοικιαζόμενων εργολαβικών! Εκτός και εάν το γεγονός στεναχώρησε πέρα από τα αφεντικά και εσάς και γι' αυτό δε θέλετε την παρουσία των συνδικάτων μέσα στις εργολαβίες των ΕΛΠΕ!! Η αύξηση αυτή όμως παρέμεινε στους εργαζόμενους που εργάζονται αυτή τη στιγμή στη συντήρηση, αλλά οι "κομισάριοι" που εσείς λέτε είναι άνεργοι».

«Γνωρίζετε, βέβαια, αν και "ποιείτε την νήσσα" ότι η αυθαιρεσία και η παραβίαση των νόμων οργιάζει στους χώρους όπου λειτουργεί η ενοικίαση των εργαζομένων και συγκεκριμένα: Οι υπό ενοικίαση εργαζόμενοι στη συντήρηση δεν έχουν στα χέρια τους τις συμβάσεις εργασίας αλλά τις κρατάει το αφεντικό με κενά ποσά ή διαφορετικά από αυτά που παίρνουν καθαρά στο χέρι. Δεν παίρνουν εκκαθαριστικά, ώστε να ξέρουν και ποιες είναι οι κρατήσεις για το ΙΚΑ που πάντα είναι λιγότερες των προβλεπόμενων. Τα ίδια συμβαίνουν και στο χώρο της καθαριότητας, όπου μετά από εξαντλητικά ωράρια και εντατικοποίηση της δουλειάς, δεν κολλιούνται βαρέα ένσημα. Αυτό και άλλα πολλά συμβαίνουν παντού και αυτονόητο είναι γιατί δεν υπάρχουν επώνυμες καταγγελίες», καταλήγει στην ανακοίνωση η παράταξη.

Στο μεταξύ, χτες οι βουλευτές του ΚΚΕ κατέθεσαν αναφορά με την ανακοίνωση των συνδικάτων Μετάλλου Πειραιά και Ελευσίνας, όπου καταγγέλλονται οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και της διοίκησης των ΕΛΠΕ να αξιοποιήσουν τη Συνθήκη Μπολκεστάιν επιβάλλοντας τρομακτικά διλήμματα στους εργαζόμενους και ανέργους του χώρου: «ή να αποδεχτούμε να εργαζόμαστε χωρίς συλλογικές συμβάσεις και συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα ή να γίνουμε θύματα δουλεμπορικών γραφείων και εμείς ή να σαπίσουμε στην ανεργία»!


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΥΤ. ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για τους μετανάστες

Η ανάγκη Ελληνες και ξένοι εργάτες να δώσουν μαζί, με αλληλεγγύη, τη μάχη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους μέσα από τα ταξικά σωματεία, εκφράστηκε στην πρόσφατη σύσκεψη για τους μετανάστες που διοργάνωσε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Οι ίδιοι οι μετανάστες που συμμετείχαν σημείωσαν πόσο θετική ήταν η πρωτοβουλία του σωματείου και τόνισαν ότι πρέπει να συνεχιστεί. Η σημασία της πρωτοβουλίας μεγαλώνει αν αναλογιστεί κανείς ότι το σωματείο δε μετρά πολλά χρόνια ζωής, αλλά ήδη εντάσσει στη δράση του τη σχεδιασμένη παρέμβαση στους μετανάστες.

Στη σύσκεψη παρευρέθηκε η Χρυσούλα Λαμπούδη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η οποία μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις πολιτικές της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις ώστε να συνεχίσει το μεγάλο κεφάλαιο να έχει συνεχώς φτηνούς ξένους εργάτες. Στη σύσκεψη μίλησαν και αρκετοί μετανάστες που αναφέρθηκαν στα προβλήματα νομιμοποίησης ακόμα και μετά από πολλά χρόνια παραμονής τους στην Ελλάδα, την ασυδοσία στους χώρους δουλειάς από τους εργοδότες, αλλά και εμπειρία μετά από παρεμβάσεις του ΠΑΜΕ σε ζητήματα μεταναστών.


ΟΕΝΓΕ
Καταγγέλλει την τρομοκρατία

Στην εκλογή προεδρείου κατέληξε η χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Δ. Βαρνάβας (Μέτωπο) και ταμίας ο Σ. Παπαδόπουλος (Μέτωπο), ενώ οι άλλες θέσεις έμειναν κενές. Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση Γιατρών τάχτηκε υπέρ του αναλογικού αντιπροσωπευτικού προεδρείου και στις ψηφοφορίες ψήφισε λευκό.

Την ίδια στιγμή, σε ανακοίνωσή της για την προβοκάτσια που στήθηκε στις 5 Μάη οδηγώντας στο θάνατο τριών εργαζομένων της MIG, ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει «τους μηχανισμούς (κρυφούς ή φανερούς) που χρησιμοποιούν την προβοκατόρικη δράση τους ώστε να εντείνουν την καταστολή ενάντια στο λαϊκό κίνημα». Επίσης, η ΟΕΝΓΕ με ανακοίνωσή της καταδικάζει «την πρωτοφανή σε αντιδημοκρατικό σκεπτικό μήνυση που κατέθεσαν επιχειρηματικοί κύκλοι, με τη συμμετοχή της "Δράσης" του πρώην υπουργού της ΝΔ και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στέφανου Μάνου ενάντια σε εργαζόμενους που κινητοποιούνται διεκδικώντας την επιβίωσή τους». «Η μήνυση κατά του ΠΑΜΕ, στην παρούσα συγκυρία, με την επίθεση της κυβέρνησης, Ευρωπαϊκής Ενωσης, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε όλα ανεξαιρέτως τα λαϊκά δικαιώματα να κορυφώνεται, αποτελεί ευθεία βολή για την περαιτέρω κατεδάφιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών στη χώρα μας» σημειώνει.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΥΒΟΙΑ: Σε 24ωρη απεργία από σήμερα στις 4 το πρωί προχωρά το σωματείο εργαζομένων στη βιομηχανία τροφίμων «ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ - Σουλιώτης» στα Πολιτικά της Εύβοιας, ενάντια στις απολύσεις που ξεκίνησε η εργοδοσία. Μετά τις δύο απολύσεις που έκανε την προηγούμενη βδομάδα, την Παρασκευή έγιναν ακόμα τέσσερις. Το σωματείο τις χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες και τρομοκρατικές, προκειμένου να δεχτεί την εφαρμογή τετραήμερης εργασίας.

ΚΕΠ: 48ωρη απεργία - χτες και σήμερα - έχει κηρύξει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, με ζήτημα αιχμής τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

«ΙΡΙΔΑ»: Κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι και γονείς των παιδιών με αναπηρίες του μοναδικού στη χώρα κέντρου για την εκπαίδευση και φροντίδα παιδιών με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες, «Ιριδα». Το Κέντρο έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο, αφού το τελευταίο διάστημα έχει σταματήσει η χρηματοδότησή του από κράτος. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τέσσερις μήνες, ενώ τα χρέη του Κέντρου ανέρχονται σε 200.000 ευρώ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ