ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
Να φτάσουμε παντού με το κάλεσμα του ΠΑΜΕ

Σήμερα η σύσκεψη της Ναυτεργατικής Συνδικαλιστικής Κίνησης, στις 11 π.μ. στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ

«Ολοι στο δρόμο! Ξεσηκωμός!». Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη πορεία του ΠΑΜΕ στην πανελλαδική απεργία στις 5 Μάη

MotionTeam

«Ολοι στο δρόμο! Ξεσηκωμός!». Στιγμιότυπο από τη μεγαλειώδη πορεία του ΠΑΜΕ στην πανελλαδική απεργία στις 5 Μάη
Δυο μέρες πριν την 24ωρη απεργία της Πέμπτης 20 Μάη και οι ταξικές δυνάμεις εντείνουν τη δραστηριότητά τους με εξορμήσεις, συζητήσεις και περιοδείες στους χώρους δουλειάς, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στην απεργία με το ΠΑΜΕ. Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα είναι στην Ομόνοια στις 10 π.μ., στον Πειραιά στο σταθμό του ΗΣΑΠ στις 11 π.μ. και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, στις 10 π.μ.

Ταυτόχρονα, οι ναυτεργάτες κλιμακώνουν τους αγώνες τους με δύο 24ωρες πανελλαδικές απεργίες σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, στις 20 και 31 Μάη. Για την καλύτερη προετοιμασία των απεργιακών κινητοποιήσεων η αγωνιστική παράταξη «Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση» διοργανώνει σύσκεψη σήμερα Τρίτη 18 Μάη, στις 11 το πρωί στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ. ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ καλούν τους ναυτεργάτες στις 20 Μάη σε προσυγκέντρωση στις 5.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Αιχμή για την επιτυχία της απεργίας και συνολικά την προοπτική της πάλης αποτελεί η μαζική απομόνωση των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Εκείνων που είτε καλλιεργώντας αυταπάτες και εφησυχασμό στους εργάτες, είτε με αιτήματα που δεν αγγίζουν τη ρίζα του προβλήματος, εμποδίζουν την αποτελεσματικότητα και τη μαζικοποίηση των αγώνων. «Η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ εκ των υστέρων και με ανέξοδους λεονταρισμούς βγαίνουν στο προσκήνιο για να μην εκτεθούν παραπέρα και χάσουν τα προνόμιά τους. Συνάδελφοι, δεν αρκεί να περιμένουμε έντρομοι το τσουνάμι του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου από τη στιγμή που μπορούμε να το σταματήσουμε, που υπάρχουν οι συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις που σας προτείνουν διεξόδους» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΤΕΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Δε νομιμοποιούμε σε καμιά περίπτωση αυτά τα μέτρα, δεν τα αποδεχόμαστε. Δε μας τρομοκρατούν οι απειλές και οι προβοκάτσιες σε βάρος των εργαζομένων και των αγώνων τους» υπογραμμίζει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε! Εχουμε τη δύναμη για να τους σταματήσουμε! Γι' αυτό συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και στα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης και του μαύρου μετώπου του κεφαλαίου» επισημαίνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου ενώ η Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας συμπληρώνει: «Κανείς και καμιά δεν πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή τη βαρβαρότητα». Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Επιτροπών Αγώνα και Συνδικαλιστών στους ΟΤΑ Λεκανοπεδίου Αττικής καταγράφει την ανάγκη ο αγώνας να δυναμώσει ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό σχέδιο: «Με τον "Καλλικράτη" η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για χιλιάδες απολύσεις, για επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων για όλους τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ». «Τώρα είναι η ώρα του ξεσηκωμού! Αλλος χρόνος δεν υπάρχει, άλλος εφησυχασμός δεν χωρά!» επισημαίνει και ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος.

Απόφαση για απεργία έχει πάρει μεταξύ άλλων και η ΕΣΗΕΑ.

ΟΓΕ: Γυναίκες ξεσηκωθείτε!

Κάλεσμα στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων να ξεσηκωθούν και να συμμετέχουν στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ απεθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με ανακοίνωση που έχει ως εξής:

«Κήρυξαν πόλεμο ενάντια στα εργασιακά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα. Βροντερό πρέπει να είναι το μήνυμά μας και η απαίτησή μας ότι δεν σκοπεύουμε να συμβιβαστούμε, ούτε να ζήσουμε με αυτή την αντιλαϊκή βαρβαρότητα ούτε εμείς, ούτε τα παιδιά μας. Στη συνείδησή μας ούτε ένα λεπτό δε νομιμοποιούμε αυτά τα μέτρα.

Γυναίκες εργαζόμενες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες, συνταξιούχες, μετανάστριες, απεργούμε στις 20 Μάη και συμμετέχουμε μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, γιατί δε θέλουμε να δουλεύουμε 40 χρόνια χωρίς δικαιώματα, με μισθούς πείνας και να βγαίνουμε στη σύνταξη στα 70 με μια σύνταξη ελεημοσύνης των 300 ευρώ».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ να δίνουν τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης. Η εξόρμηση με τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη και κάθε λαχνός κοστίζει 5 ευρώ. Μπροστά στην ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα αλλά και τις ευθύνες που συνεπάγεται για το ΠΑΜΕ η εμπιστοσύνη του εργατόκοσμου (την άνοιξη του 2011 το ΠΑΜΕ θα φιλοξενήσει το συνέδριο της ΠΣΟ), γίνεται επιτακτική η ένταση της δράσης τόσο των τοπικών και κλαδικών Γραμματειών και ταξικών συνδικάτων, όσο κάθε εργάτη ατομικά.

Εμποδίζουν τους αποτελεσματικούς αγώνες

Ο,τι περνά από το χέρι της κάνει η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - προκειμένου να υπονομεύσει τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στην αντεργατική λαίλαπα. Στη χτεσινή συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, η πλειοψηφία, φορώντας την «αγωνιστική της μάσκα» πήρε την απόφαση ότι η ΟΤΟΕ θα συμμετάσχει στην απεργία στις 20 του Μάη και ότι εξουσιοδοτεί την Εκτελεστική Γραμματεία να κηρύξει νέα απεργία το επόμενο διάστημα.

Ομως, την ίδια ώρα καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να διεκδικήσουν αιτήματα που διευκολύνουν την ένταση της αντεργατικής επίθεσης. Τους καλεί να απαιτήσουν τη διατήρηση των σημερινών όρων λειτουργίας του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ), τους οποίους καταργεί το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ενα ταμείο που αφορά μόνο στην επικούρηση και μόνο τους παλιούς ασφαλισμένους, ενώ ακόμα και αν διατηρηθεί έχει ημερομηνία λήξης. Πρόκειται για αίτημα που διαιρεί ακόμα και τους εργαζόμενους του ίδιου του κλάδου, βάζει εμπόδια στην αδήριτη ανάγκη για ενιαία αγωνιστική απάντηση όλων των εργαζομένων στην αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση που δέχονται. Αγωνιστική απάντηση της οποίας η αποτελεσματικότητα είναι άρρηκτα δεμένη και με το διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει, το οποίο πρέπει να υπακούει στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ φροντίζει να καλλιεργεί τον εφησυχασμό, λέγοντας ότι βρίσκεται ακόμα σε διαβούλευση με το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να βγει το σχετικό άρθρο από το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο για το ΕΤΑΤ. Είναι οι ίδιες παρατάξεις που μαζί με τις άλλες παρατάξεις της υποταγής και του συμβιβασμού αποφάσισαν, την προηγούμενη βδομάδα, και έβγαλαν από το προεδρείο της ΟΤΟΕ την εκπρόσωπο των ταξικών συνδικαλιστικών δυνάμεων γιατί θέλουν να διευκολύνουν τη «συνομιλία» τους με το κεφάλαιο.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες μια και καλή. Να συνειδητοποιήσουν ότι όσοι καλούν την εργατική τάξη να συμβιβαστεί με το «μικρότερο κακό» βάζουν όρια στις δυνάμεις, υπονομεύουν τους αγώνες της, τάσσονται τελικά με την πλευρά όσων σκάβουν το λάκκο της.


Χ. Μ.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις για την απεργία έχουν οριστεί στις 9.30 π.μ. ως εξής:

  • Πλ. Κάνιγγος: Σωματεία και εργαζόμενοι: Οικοδόμοι, Μισθωτοί τεχνικοί, ηλεκτρολόγοι, Ξύλου, Εμπορίου, Επισιτισμού, Ιδ. Υπαλλήλων, Λογιστών, Καθαριστριών, Χρηματοπιστωτικού, Δημοσίου, Μεταφορών, Καλλιτεχνών, Εκπαιδευτικών.
  • Πλ. Βάθης: Σωματεία και εργαζόμενοι: Μετάλλου, Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, Τροφίμων - Γάλακτος - Ποτών, Φαρμάκου, Τύπου - Χαρτιού, Τηλεπικοινωνιών, Ενέργειας, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Χαυτεία: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ).
  • Πλ. Καραϊσκάκη: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δυτικών Συνοικιών, Βόρειων Συνοικιών, Βορειοδυτικών Συνοικιών, Νοτιοδυτικών συνοικιών
  • Πλ. Κλαυθμώνος: Εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς: Νότιων συνοικιών, Νοτιοανατολικών Συνοικιών, Υγείας, Ανατολικών συνοικιών, Βορειοανατολικών Συνοικιών, Α' Αθήνας.

Ακόμα, η Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελλάδας καλεί σε προσυγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ