ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Eurokinissi

Σε εξέλιξη βρίσκεται από χτες στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα - φωτιά σε βάρος του λαού που συμφώνησε η κυβέρνηση με το κουαρτέτο, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου. Το νομοσχέδιο το οποίο αποτελείται από πάνω από 900 σελίδες, κατατέθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη διαδικασία του επείγοντος, υπερψηφίστηκε στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ η ψήφισή του αναμένεται σήμερα το βράδυ. Σήμερα επίσης προγραμματίζεται να τοποθετηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί.

Από την πρώτη μέρα της συζήτησης, αυτό που κυριάρχησε αφενός ήταν η προσπάθεια των υπουργών και των βουλευτών της κυβέρνησης να τεκμηριώσουν ότι τα αντιλαϊκά μέτρα αποτελούν τον «οδικό χάρτη» του εγχώριου κεφαλαίου «για την έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία» και παράλληλα να αμπαλάρουν την αντιλαϊκή συμφωνία με το απατηλό «περιτύλιγμα» των λεγόμενων «φιλολαϊκών αντίμετρων» και της «ισορροπημένης» συμφωνίας. Αφετέρου οι διαγκωνισμοί της κυβέρνησης με τη ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα για το αν τα μέτρα υπηρετούν τον «εθνικό» στόχο της καπιταλιστικής ανάκαμψης, στον οποίο ομονοούν, κι ακόμα για το ποιος είναι πιο αποτελεσματικός στην προώθηση των σχεδιασμών του κεφαλαίου και στην ικανοποίηση των αναγκών του.

Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ με τις παρεμβάσεις τους αποκάλυψαν τον ταξικό χαρακτήρα των μέτρων και τις συνέπειές τους για το λαό, ανέδειξαν ότι οι θυσίες του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου και η ένταση της εκμετάλλευσης αποτελούν «προαπαιτούμενα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης και δεν θα έχουν τελειωμό στο πλαίσιο αυτού του συστήματος, και κάλεσαν σε οργάνωση της πάλης ενάντια σε παλιά και νέα μέτρα, αγωνιστικό ξεσηκωμό και αντεπίθεση με στόχο την «καρδιά» του προβλήματος, την εξουσία και την οικονομία του κεφαλαίου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Ο λαός δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη

«Το ΚΚΕ θα καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις όχι μόνο να συνεχιστούν, αλλά και να κλιμακωθούν, για συνολικότερες ρήξεις και ανατροπές», ήταν το πρώτο που επισήμανε από το βήμα της Βουλής ο ειδικός αγορητής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, χαιρετίζοντας τις χιλιάδες λαού που βγήκαν χτες στους δρόμους, δίνοντας την «καλύτερη απάντηση στην πρόκληση του πρωθυπουργού να ισχυρίζεται ότι ο λαός αποδέχεται τα μέτρα και την κυβερνητική πολιτική».

Οπως τόνισε, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση, φιλοδοξώντας να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κεφαλαίου για την καπιταλιστική ανάκαμψη, «θα δράσουν σωρρευτικά στα ήδη χτυπημένα και χειμαζόμενα λαϊκά νοικοκυριά», από τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων τριών μνημονίων που νομιμοποιεί και ενισχύει τώρα η κυβέρνηση και γι' αυτό «το τέταρτο μνημόνιο αποτελεί το θανατηφόρο μείγμα για το λαό».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέπτυξε τα μέτρα που προβλέπονται παραθέτοντας στοιχεία για το παραπέρα δραστικό πετσόκομμα των συντάξεων, τη νέα επέλαση σε βάρος ιδιαίτερα των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου και τη μείωση ακόμα και κατάργηση επιδομάτων, σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για τη στήριξη του κεφαλαίου, των μονοπωλιακών ομίλων όπως η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας κ.ο.κ.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα «αντίμετρα», επισήμανε ότι και αυτά είναι για την ενίσχυση του κεφαλαίου και σημείωσε ενδεικτικά ως παράδειγμα τη «μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από 29% σε 26%, τα προγράμματα απασχόλησης, όπου θα παρέχετε ακόμη περισσότερο φθηνούς εργαζόμενους στους επιχειρηματικούς ομίλους, χρηματοδοτώντας από το κόψιμο των συντάξεων, από τη μείωση του αφορολόγητου», την αύξηση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων «για να στηριχθούν τα επιχειρηματικά σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων».

Πρόσθεσε πως επιπλέον, με τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά» μέτρα, η κυβέρνηση αναδιανέμει κι άλλο τη φτώχεια, καθώς «κόβετε τις συντάξεις από τους συνταξιούχους, από τους φτωχούς, δηλαδή, για να στηρίξετε τους εξαθλιωμένους», καλλιεργώντας ταυτόχρονα τον κοινωνικό αυτοματισμό, ώστε «ο εξαθλιωμένος να βλέπει ότι φταίει ο συνταξιούχος» και όχι το καπιταλιστικό σύστημα. «Τι υπόσχεστε», σημείωσε, «στο λαό; Οτι και τα χρόνια της ανάπτυξης θα βολεύεται με τα συσσίτια... Θέλετε να μειώσετε τις απαιτήσεις του και να βολεύεται με τα ψίχουλα που θα πέφτουν από το τραπέζι των πλουσίων».

Ταυτόχρονα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ επισήμανε ότι η κυβέρνηση φοβάται το λαό και γι' αυτό, όπως είπε, «θέλετε να θωρακίσετε το σύστημα, μέσα από τη μείωση των λαϊκών απαιτήσεων, να μην κινητοποιούνται, να αποδέχονται τη μοίρα τους, βάζοντας εμπόδιο στην οργάνωση της λαϊκής πάλης μέσα από τα νέα μέτρα που θα πάρετε ενάντια στην απεργία, ενάντια στα συνδικαλιστικά δικαιώματα». Ακόμη, σημείωσε πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η αντιδραστική αναθεώρηση του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων, που αποτελεί, όπως ανέφερε, «παρέμβαση στη λειτουργία των κομμάτων για να θωρακίσετε την αστική εξουσία και να διαμορφώσετε κόμματα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο δεν αμφισβητούν την εξουσία του κεφαλαίου». Στο σημείο αυτό, έκανε σαφές ότι έλεγχος στα οικονομικά του Κόμματος «μπορεί να γίνεται και γίνεται», αλλά «δεν θα σας παραδώσουμε ποτέ καταλόγους μελών και εργαζομένων που παίρνουν ένα κουπόνι με μικρό ποσό».

Απάντηση έδωσε και στην κυβερνητική προπαγάνδα ότι τα μέτρα αυτά «είναι οδικός χάρτης για το τέλος των μνημονίων» και την «επιτροπεία»: «Ποιον κοροϊδεύετε; Τα μέτρα αυτά είναι σε μόνιμη βάση. Υπάρχει η ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση και το ευρωπαϊκό εξάμηνο που ελέγχει το σύνολο των προϋπολογισμών όλων των κρατών - μελών, ο αυτόματος δημοσιονομικός κόφτης, το ταμείο για 99 χρόνια που έχετε δεσμεύσει τη δημόσια περιουσία προς όφελος της εξυπηρέτησης του χρέους, του κρατικού χρέους, και προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων».

Κατέληξε λέγοντας: «Τα μέτρα αυτά είναι αναπόφευκτα για το κεφάλαιο, για το καπιταλιστικό σύστημα, όχι όμως για τον λαό. Δεν έχει πει την τελευταία λέξη. Πρέπει να διεκδικήσει το σύνολο των απωλειών, αλλά και να βάλει στην προμετωπίδα της πάλης του την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών. Μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Υπάρχουν όλοι οι όροι και οι προϋποθέσεις. Γι' αυτό απαιτείται σήμερα η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, που πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί για τη λαϊκή πάλη, την Κοινωνική Συμμαχία, τη ρήξη και την ανατροπή, τη λαϊκή αντεπίθεση. Το φόβο του λαού να έχετε».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Οι αγώνες έχουν μεγαλύτερη αξία όταν στρέφονται κατά του ίδιου του συστήματος

Με τη σημασία που έχει «να μην υπάρχει μέτρο αντιλαϊκό που να μην συναντάει τη λαϊκή αντίσταση, που να μην υποδηλώνει ότι με κάθε μορφή πάλης, εφικτή και δυνατή, ένα μεγάλο μέρος του λαού, η πλειοψηφία δεν συναινεί, δεν το νομιμοποιεί και ας έχει ψηφίσει τη κυβέρνηση», ξεκίνησε την ομιλία της στη Βουλή η Αλ. Παπαρήγα.

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «δεν φτάνουν αυτοί οι αγώνες καταγγελίας, μη νομιμοποίησης πολιτικά μιας απόφασης, αλλά κάθε αγώνας έχει τη σημασία του, γιατί μπορεί να προετοιμάσει ένα μεγάλο κίνημα, που βεβαίως δεν μπορεί να είναι απλά αντικυβερνητικό, πρέπει να στρέφεται κατά όλων των κομμάτων που στηρίζουν το σύστημα, κατά του ίδιου του συστήματος στην πορεία. Επομένως, κάθε αγώνας, ακόμα κι όταν δεν μπορεί να φέρει άμεσα αποτελέσματα είναι πολύ σημαντικός, αρκεί οι εργαζόμενοι μέσα και από την ίδια τους την πείρα - και εδώ το ΚΚΕ παίζει πάρα πολύ σοβαρό ρόλο για να ανεβαίνει η πείρα του λαού, δεν μπορεί να την επιβάλει, αλλά μπορεί να βοηθήσει να ανέβει- να ξέρουν πού πρέπει να φτάσει το κίνημα. Το κίνημα δεν είναι αυτοσκοπός. Κάπου πρέπει να φτάσει».

Αναφερόμενη στη κυβερνητική προπαγάνδα σημείωσε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύεται σε «πρωτεργάτη της λαϊκής εξαπάτησης», σημειώνοντας παράλληλα ότι όσο και αν η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξαπάτηση, «δεν υπάρχει κυβέρνηση, είτε μονοκομματική είτε συνεργασίας, που ακολουθεί ενεργητικά, που στηρίζει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, που ακολουθεί αντιλαϊκή πολιτική» και θεωρεί μονόδρομο την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που να «μην χρησιμοποιεί το στοιχείο της εξαπάτησης».

Σημείωσε ακόμα για τον ΣΥΡΙΖΑ πως έχει ως ατού σε σχέση με τη ΝΔ ή το ΠΑΣΟΚ ότι «η γκαρνταρόμπα του έχει πολλές στολές παραλλαγής»: «Μπορεί να φορέσει και τη στολή του Φιντέλ Κάστρο, του Τσε, του Μπελογιάννη, του Μαρξ. Μπορεί τον Οκτώβρη να φορέσει και του Λένιν λόγω της Οχτωβριανής Επανάστασης», όμως «κάτω από τις στολές παραλλαγής, υπάρχει ένας μονόδρομος και τον ζούμε μέσα από τα μέτρα που πήρε, τα μέτρα που ψηφίζουμε σήμερα και από τα μέτρα που θα πάρει αύριο».

Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε ακόμα στην κοινή στρατηγική της κυβέρνησης και των άλλων αστικών κομμάτων, η οποία, όπως σημείωσε, αποτυπώνεται και στο γεγονός πως όλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη των «επενδυτών», δημιουργώντας κατάλληλο, «φιλικό» περιβάλλον, όπως και στον κοινό τους στόχο για «έξοδο της χώρας στις αγορές».

Οπως σημείωσε, το περί «φιλικού περιβάλλοντος» για τους επενδυτές «σημαίνει πάμφθηνη εργατική δύναμη, ζούγκλα εργασιακών σχέσεων, εργασιακές σχέσεις σμπαράλια. Και όχι μόνο φτηνή εργατική δύναμη, αλλά χειραγωγημένη, τσακισμένη, με συνείδηση ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αφεντικά».

«Σημαίνει ακόμα», σημείωσε, «πως η Ελλάδα να παίζει το ρόλο που επιδίωξαν και τα άλλα κόμματα και που ο ΣΥΡΙΖΑ, εδώ που τα λέμε, το προωθεί με τα μπούνια, η Ελλάδα να παίξει το γεωστρατηγικό της ρόλο στη διαπάλη που δεν είναι μόνο οικονομική πολιτική, είναι και στρατιωτική, στη διανομή των δρόμων του πετρελαίου κτλ. κτλ., στους "τρεις κύκλους", Ουκρανία - Μεσόγειος - Β. Αφρική».

Οσο για τα περί εξόδου στις αγορές, σημείωσε ότι αυτό έρχεται να ενισχύσει την εξαπάτηση, καθώς η Ελλάδα είναι ήδη στις αγορές, αφού αυτές είναι τα κράτη, οι κυβερνήσεις, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές.

Χαρακτήρισε τα «αντίμετρα» «τραγωδία», γιατί «είναι πιστοποίηση της μονιμοποίησης, όσο ο λαός δεν παίρνει την υπόθεση στα χέρια του και δεν ανατρέπει αυτή την κατάσταση, της ανεργίας, της φτωχοποίησης κ.λπ.». Επιπρόσθετα, δείχνουν «τα μέσα που έχει η εξουσία του κεφαλαίου, το πολιτικό της προσωπικό, που είναι τα κυβερνητικά κόμματα, να εξαπατά τον λαό». Μάλιστα έδωσε και ένα παράδειγμα σχετικά με τα «αντίμετρα» «για ολοήμερα σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικούς σταθμούς κ.λπ. Φαίνεται ωραίο μέτρο, εκσυγχρονιστικό. Μα, με την ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας, με τα κυλιόμενα ωράρια, με τη γενίκευση της κυριακάτικης εργασίας, δεν έχετε άλλη επιλογή» και βέβαια τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, θα δουλεύουν παραπάνω, όπως σημείωσε, αλλά «με το ίδιο προσωπικό και με λιγότερα λεφτά».

«Εχει» σημείωσε «το καπιταλιστικό σύστημα τρόπους να χειραγωγεί τον λαό, πάρα πολλούς. Από αυτήν την άποψη, έχει πολύ μεγάλη σημασία το ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένα εργατικό κίνημα, υπάρχει ένα κίνημα αυτοαπασχολουμένων, υπάρχει ένα αγροτικό κίνημα - δεν είναι μαζικό όσο χρειάζεται - και υπάρχει και ένα ΚΚΕ που πάει, όχι γενικά κόντρα στο ρεύμα, γιατί δεν έχει αξία να πας κόντρα στο ρεύμα, σημασία έχει να πεις αυτό που λένε τα συνθήματα στους δρόμους και που τα στηρίζουμε και εμείς, "εργάτη, μπορείς χωρίς αφεντικά"».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ
Καπιταλιστική ανάκαμψη σημαίνει ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων

Χαιρετώντας τη μεγάλη συμμετοχή των εργαζομένων στην 24ωρη χτεσινή πανελλαδική πανεργατική απεργία ξεκίνησε την ομιλία του ο Χρήστος Κατσώτης, βουλευτής του ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι και η σημερινή μέρα θα είναι επίσης μέρα μαζικής αντίδρασης της εργατικής τάξης, εναντίωσης στο 4ο μνημόνιο.

Αναφερόμενος στον πραγματικό χαρακτήρα των μέτρων που περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί η απαίτηση των μονοπωλιακών ομίλων για ακόμα φτηνότερη εργατική δύναμη, για μεγαλύτερη αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης ώστε να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάκαμψη και κερδοφορία. Οπως είπε, «οι λέξεις "ανάπτυξη", "μεταρρύθμιση", "βέλτιστες πρακτικές", σημαίνουν ανεργία, υποαπασχόληση, φτώχεια, κατάργηση ασφαλιστικών δικαιωμάτων, αύξηση της εκμετάλλευσης του εργάσιμου βίου, του ημερήσιου χρόνου δουλειάς, χωρίς κανένα συλλογικό εργατικό δικαίωμα όπως αυτό της απεργίας ή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας...»

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις αντεργατικές ρυθμίσεις που προωθούνται, σημειώνοντας ειδικά για τις Συλλογικές Συμβάσεις ότι η κυβέρνηση υπογράφει τη συνέχιση της κατάργησής τους, αφού «πάνε στις ελληνικές καλένδες» όσα έλεγε για την επαναφορά τους. «Προέχει η φτηνή εργατική δύναμη, που είναι βασικός όρος του λεγόμενου "φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος"», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της ΝΔ, υπογράμμισε ότι έχει την ίδια στρατηγική με την κυβέρνηση, την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οπως είπε, «συγκλίνουν και οι δύο στο ότι τα μέτρα είναι αναγκαίο κακό, ότι έπρεπε να τα έχουν πάρει πιο γρήγορα, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανάπτυξη». Συμπλήρωσε πως υπηρετούν και οι δύο, όπως και τα άλλα κόμματα, τον πραγματικό αντίπαλο των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, που είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και οι ανάγκες τους.

«Η μόνη αντιπολίτευση είναι το ΚΚΕ», υπογράμμισε ο Χρήστος Κατσώτης, συμπληρώνοντας ότι η λύση είναι η πολιτική του Κόμματος, η συμπόρευση των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στην πάλη για αλλαγή τάξης στην εξουσία.

ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ εξυπηρετούν τον ίδιο στόχο, τη θωράκιση των κερδών του κεφαλαίου

«Το ρεσιτάλ αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων για το ποιος πέρασε τα περισσότερα αντιλαϊκά μέτρα, ποιος φτώχυνε περισσότερες λαϊκές μάζες, συρρικνώνοντας δικαιώματα που κερδήθηκαν τον προηγούμενο αιώνα με αγώνες και αίμα, πάει σύννεφο», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως «το κύριο είναι ότι όλη αυτή η συζήτηση δεν έχει καμία σχέση με τις αγωνίες, τα βάσανα, τις ανάγκες του λαού. Κοροϊδεύετε, προσπαθείτε να κρύψετε ότι είστε στην ίδια όχθη, "στυλοβάτες", εξυπηρετείτε τον ίδιο στρατηγικό στόχο: Τη θωράκιση και ισχυροποίηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου».

Αναφερόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ, η Δ. Μανωλάκου ανέφερε πως «παριστάνετε ότι αντιπολιτεύεστε τη ΝΔ και την ίδια στιγμή ενσωματώνετε, παγιώνετε ό,τι πιο αντιδραστικό πέρασαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ», «προσθέτετε και νέα σκληρότερα, αντιδραστικότερα μέτρα, ό,τι ζητάει το κεφάλαιο για να γίνει πιο φτηνή, πιο εξευτελιστική η αμοιβή της εργασίας. Εξαθλιώνοντας νέες εργατικές λαϊκές μάζες, στραγγαλίζοντας το δικαίωμα στην απεργία».

«Και βέβαια ούτε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, «υπόσχονται επαναφορά στα προ του 2009 επίπεδα. Γιατί; Γιατί την ίδια στρατηγική έχετε, αυτή της ΕΕ, αφού τα ίδια μέτρα προωθούνται σε όλες τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν μνημόνια, ούτε κουαρτέτο. Γιατί είναι απαιτήσεις του κεφαλαίου για την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων.»

Η Δ. Μανωλάκου αναφέρθηκε ανάμεσα στα άλλα και στο παράδειγμα της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά, στον απεργοσπαστικό μηχανισμό που έβαλε χτες μέρα απεργίας μπροστά «στους εργασιακούς χώρους γκέτο, με τους εμπόρους των σκλαβοπάζαρων, με εντατικοποίηση και απλήρωτη δουλειά, με ατυχήματα που δε δηλώνονται».

«Αυτές είναι οι "επενδύσεις" και η "δίκαιη ανάπτυξή" σας, αυτό θεωρείτε "βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος", τέτοιες επενδύσεις υπόσχεστε. Μόνο που όλο το σχέδιο ανάπτυξης που επαγγέλλεστε δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες και τα συμφέροντα του λαού. Και γι' αυτό πρέπει να το απορρίψουν, να αρνηθούν τη φτωχοποίηση και δυστυχία τους», σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ, που κάλεσε σε λαϊκό ξεσηκωμό, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. «Αυτή την προοπτική προσπαθείτε να κρύψετε με τις κοκορομαχίες σας», σημείωσε, κλείνοντας την παρέμβασή της.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Βαθιά ταξικά τα μέτρα

Ως «βαθιά ταξικά, που συνιστούν κλιμάκωση της επίθεσης του κεφαλαίου απέναντι στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα» χαρακτήρισε τα μέτρα ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ. Οπως είπε, είναι μέτρα μόνιμα, που προστίθενται σε όλα τα προηγούμενα, οδηγώντας στη φτωχοποίηση χιλιάδων ακόμα λαϊκών νοικοκυριών, και συμπλήρωσε: «Επιβεβαιώνεται ότι κανείς δεν εξαιρείται από τη νέα επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από τους επιχειρηματικούς ομίλους στους οποίους υπόσχεται νέα προνόμια, νέες φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις».

Ο βουλευτής του Κόμματος στάθηκε αναλυτικά στις νέες περικοπές στην Υγεία, την Πρόνοια και το Φάρμακο, που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, σημειώνοντας ότι σε συνδυασμό με το κυβερνητικό σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, υπηρετείται ακόμα περισσότερο η ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση.

Ο Γιώργος Λαμπρούλης υπογράμμισε ότι τα μέτρα φέρνουν βάθεμα της εργασιακής εκμετάλλευσης, ξεκλήρισμα χιλιάδων ακόμα αυτοαπασχολούμενων επαγγελματοβιοτεχνών και μικρομεσαίων αγροτών, προκειμένου το κεφάλαιο να κατακτήσει νέα πεδία κερδοφόρας δράσης. Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ανάφερε ότι «σήμερα που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν κάνει άλματα, που η εκτόξευση της παραγωγικότητας και ο συγκεντρωμένος πλούτος επιτρέπουν μείωση του εργάσιμου χρόνου, σταθερή δουλειά για όλους, Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία υψηλών προδιαγραφών με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και δωρεάν, η συζήτηση δεν μπορεί να γίνεται για το πόσα λιγότερα ή περισσότερα θα χάνει ο λαός στο όνομα της ανάκαμψης της οικονομίας και της ανάκτησης μεγαλύτερων ρυθμών ανάπτυξης, αλλά για το ποιες προϋποθέσεις απαιτούνται για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τι καθήκοντα προκύπτουν για τους εργαζόμενους, για το ίδιο το κίνημα. Κι αυτό μένει ο λαός να το σκεφτεί και να το αποφασίσει».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ