ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Ούτε βήμα πίσω στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Νέα κινητοποίηση σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 το μεσημέρι, με συμμετοχή από Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές

Συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους κλαδικά συνδικάτα, σωματεία δήμων και Επιτροπές Αγώνα συμβασιούχων στους ΟΤΑ, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χτεσινή πανεργατική πανελλαδική απεργία και από τις κινητοποιήσεις που προηγήθηκαν την Τρίτη.

Σήμερα θα γίνει συγκέντρωση εργαζομένων στους ΟΤΑ από πολλές περιοχές της χώρας, στη 1 το μεσημέρι, στην πλατεία Κλαυθμώνος, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Για την κινητοποίηση αυτή, κάλεσμα έχουν απευθύνει το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αττικής, που έχει κηρύξει στάση εργασίας (12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας), το Συνδικάτο ΟΤΑ νομού Αχαΐας που έχει επίσης κηρύξει στάση εργασίας (9 π.μ. έως λήξη του ωραρίου), τα Συνδικάτα ΟΤΑ στους νομούς Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Μαγνησίας που έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία και συμμετοχή στην κινητοποίηση της Αθήνας. Επίσης, συμμετοχή έχουν δηλώσει η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων Δήμου Κορινθίων, η Επιτροπή Συμβασιούχων Πειραιά κ.ά. Κάλεσμα απευθύνει και η ΔΑΣ ΟΤΑ.

Την περασμένη Τρίτη, πραγματοποιήθηκαν κινητοποιήσεις σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα κ.λπ. Στη συγκέντρωση της Αθήνας που οργάνωσε το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, συμμετείχαν συμβασιούχοι, σωματεία και Επιτροπές Αγώνα από διάφορους δήμους του Λεκανοπεδίου. Επίσης, στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν οι κομμουνιστές δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλ. Σταμέλος, Πετρούπολης, Β. Σίμος και Χαϊδαρίου, Μ. Σελέκος.

Από την κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα
Από την κινητοποίηση της Τρίτης στην Αθήνα
Στη συγκέντρωση μίλησε ο Βαγγέλης Βασιλάκος, μέλος της Επιτροπής Συμβασιούχων δήμου Ωρωπού. Ακολούθησε συνάντηση αντιπροσωπείας με τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, και μετά με πορεία κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Εκεί, η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη τους δέχτηκε μόνο ύστερα από τη συμβολική κατάληψη του ισογείου του υπουργείου. Και στις δυο συναντήσεις οι συμβασιούχοι απαίτησαν η κυβέρνηση να προχωρήσει τώρα σε νομοθετική πρωτοβουλία και να μετατρέψει τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

«Καμία μέρα να μην πάει χαμένη»

Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής για την κινητοποίηση της Τρίτης και τις συναντήσεις με τους υπουργούς αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι ο υπουργός Εσωτερικών «δεν δεσμεύτηκε για τίποτα στο βασικό αίτημα των συμβασιούχων να παραμείνουν στη δουλειά. Στην ουσία αναμασούσε δικαιολογίες για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν δίνει λύση για το πρόβλημα. Είναι ξεκάθαρο ότι ρίχνουν το μπαλάκι στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και στους δημάρχους (...).

Αντιθέτως, είχε το θράσος να μας πει ότι προέχει να περάσουν τα μέτρα και η αξιολόγηση από τους θεσμούς και μετά θα δούμε το πώς θα τακτοποιηθεί ένα κομμάτι που είναι "μακροχρόνιοι" συμβασιούχοι. Και αυτό δεν θα πιάσει και όλους. Αποκρύπτοντας από τους εργαζόμενους ότι το πέρασμα της δεύτερης αξιολόγησης είναι αυτό που φέρνει τις απολύσεις (...) Η υπουργός Ολγα Γεροβασίλη αναμασούσε τις ίδιες δικαιολογίες με τον υπουργό Εσωτερικών, ότι το νομοθετικό πλαίσιο δεν τους επιτρέπει να παραμείνουν οι συμβασιούχοι στη δουλειά τους.

Καταγγέλλουμε τους δημάρχους που μπροστά στην πανεργατική απεργία τρομοκρατούν τους εργαζόμενους που δουλεύουν μέσα από τα προγράμματα της φτώχειας και της μιζέριας. Είναι εκείνοι οι δήμαρχοι που έχουν υλοποιήσει μέχρι κεραίας την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από το δικαίωμά μας στη μόνιμη και σταθερή δουλειά. Καμία ώρα, καμία μέρα να μην πάει χαμένη! Κάθε μέρα στους δρόμους».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ «MIRAMARE» - ΡΟΔΟΣ
«Στα κάγκελα» η εργοδοσία για να αποφύγει τη διαπραγμάτευση ΣΣΕ

Επιστράτευσε μέχρι και τους εργοδοτικούς συνδικαλιστές άλλου ξενοδοχείου του ομίλου, για να επιτεθεί στο ταξικό σωματείο

Παρέμβαση στη διεύθυνση του ξενοδοχείου «Miramare» (όμιλος «Sunwing») πραγματοποίησε την Κυριακή αντιπροσωπεία μελών ΔΣ σωματείων της Ρόδου που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Η παρέμβαση έγινε ως απάντηση στην προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης, ύστερα από την πρόσκληση σε διαπραγμάτευση για την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης που απηύθυνε το Σωματείο στην επιχείρηση.

Συγκεκριμένα, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Miramare», υλοποιώντας την απόφαση που είχε πάρει η Γενική Συνέλευση, απέστειλε τις προηγούμενες μέρες στην εργοδοσία πρόταση για διαπραγμάτευση με στόχο την υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ. Η «απάντηση» της εργοδοσίας στην πρόταση για ΣΣΕ δεν άργησε καθόλου: Δόθηκε μέσα από την προσπάθεια να αποσπάσει την υπογραφή εργαζομένων «κάτω από ένα κείμενο το οποίο καταδικάζει την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου με την οποία διεκδικεί Συλλογική Σύμβαση».

Παράλληλα, το Σωματείο καταγγέλλει πως στα αυτιά των εργαζομένων άρχισαν να φτάνουν φήμες, με «αγωγό» τα στελέχη της εταιρείας, πως δεν θα πληρωθούν τη μισθοδοσία του Μάη εξαιτίας των ενεργειών του Σωματείου και άλλα παρόμοια. Μάλιστα, προϊστάμενος έχει καταθέσει μήνυση εναντίον του προέδρου του Σωματείου, επειδή υποτίθεται πως τον απείλησε.

Η εργοδοσία «μίλησε» όμως και μέσα από το σωματείο που υποτίθεται εκπροσωπεί τους εργαζόμενους σε άλλο ξενοδοχείο του ομίλου στο νησί. Σε ανακοίνωσή του, το σωματείο στο ξενοδοχείο «Sunwing Kallithea» κάνει λόγο για «άδικη και επονείδιστη» κίνηση, ενώ «δηλώνει υπεύθυνα» την ...ευγνωμοσύνη του στους ξενοδόχους: «Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέλη της οικογένειας "Sunwing" και μέσα από αυτήν έχουμε θρέψει τις οικογένειές μας. Είμαστε περήφανοι για αυτή την εταιρεία που έχει επιτύχει τόσα παγκοσμίως. Είμαστε περήφανοι για τη διοίκησή μας, την περιφερειακή μας διοίκηση, γιατί είναι Ανθρωποι με Αλφα κεφαλαίο απέναντί μας». Τέτοια και άλλα παρόμοια περιλαμβάνει η ανακοίνωση του «σωματείου».

Οπως σχολιάζει το Σωματείο Εργαζομένων στο «Miramare», πρόκειται για σωματείο «το οποίο εδώ και δεκαετίες δεν έχει εκδώσει έστω μισή ανακοίνωση για την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, κανείς δεν ξέρει πού και πότε κάνει εκλογές και ποιο είναι το Διοικητικό του Συμβούλιο». Τώρα, τη μία φορά «που αποφάσισε να πάρει δημόσια θέση για ένα ζήτημα, είναι για να υπερασπιστεί την εργοδοσία! Οσα δεν μπορεί να πει η εργοδοσία μόνη της, τα λέει με το στόμα του "σωματείου"».

Δίκη συνδικαλιστών αύριο στη Λάρισα

Στα δικαστήρια σέρνονται, για μια ακόμα φορά, στελέχη του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, αύριο Παρασκευή, μετά από μήνυση που υπέβαλε η εργοδοσία του Κέντρου Αποκατάστασης «ΑΡΩΓΗ», στο εδώλιο του κατηγορουμένου θα βρεθούν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, η πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών, καθώς και οκτώ εργαζόμενοι της επιχείρησης, από τους οποίους οι 5 δεν εργάζονται πια εκεί.

Η κατηγορία αφορά στην 29ήμερη αγωνιστική κινητοποίηση των εργαζομένων της επιχείρησης, που διεκδικούσαν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών του 2014. Σ' εκείνη την κινητοποίηση, το ΕΚΛ και το σωματείο στάθηκαν έμπρακτα στο πλευρό τους. Να σημειωθεί ότι τα δεδουλευμένα δεν έχουν ακόμα καταβληθεί στο σύνολό τους, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες, η εργοδοσία συνεχίζει την ίδια τακτική, αφήνοντας τους εργαζόμενους απλήρωτους για μήνες.

Απαντώντας στις διώξεις, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας οργανώνει συγκέντρωση αύριο, στις 10 π.μ., μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας. Σε ανακοίνωσή του, αφού επισημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γίνει ή βρίσκονται σε εξέλιξη κι άλλες δίκες συνδικαλιστών μετά από μηνύσεις των εργοδοτών για απεργιακές κινητοποιήσεις, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα: «Αυτή η προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού και λαϊκού κινήματος δένει "νύχι - κρέας" με τη λυσσαλέα αντιλαϊκή επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων και του λαού γενικότερα από την κυβέρνηση, την ΕΕ, την εργοδοσία».

Συνεχίζουν την επίσχεση στον ΟΑΣΘ

Συνεχίζουν την επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι του ΟΑΣΘ, διεκδικώντας να πληρωθούν δεδουλευμένα δύο μηνών. Χτες, το δικαστήριο απέρριψε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η Διοίκηση του ΟΑΣΘ, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η επίσχεση. Σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ η Διοίκηση του ΟΑΣΘ επικαλείται πρόβλημα ρευστότητας για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, την περασμένη Παρασκευή κατέβαλε μέρισμα στους μετόχους.

Στο μεταξύ, κλιμακώνονται οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους για να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις τους. Μετά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, χτες πήρε σειρά ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που τους κάλεσε «να κάνουν ένα βήμα καλής θέλησης, να λύσουν τα χειρόφρενα, να βγουν τα λεωφορεία στους δρόμους και να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, δίνοντας κάποιες μέρες προθεσμία στη Διοίκηση του ΟΑΣΘ για να τακτοποιήσει τις οφειλές».

Νεκρός 58χρονος εναερίτης στην Καβάλα

Θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας 15 Μάη στο Ποδοχώρι Καβάλας. Ενας 58χρονος εναερίτης στη ΔΕΔΗΕ Καβάλας, ο οποίος βρισκόταν μέσα σε καλάθι οχήματος για τις ανάγκες αποκατάστασης βλάβης σε κολόνα δημόσιου φωτισμού, κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, χτυπήθηκε από ρεύμα. Παρά την έγκαιρη μεταφορά του στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, τελικά εξέπνευσε, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για να διαπιστωθεί κάτω από ποιες συνθήκες έγινε το δυστύχημα και πώς έπαθε ηλεκτροπληξία ο άτυχος άνδρας.

Αγροτική σύσκεψη στην Αγιά

Σύσκεψη στην οποία θα γίνει ενημέρωση στους αγρότες για τις εξελίξεις που υπάρχουν στο θέμα του παγετού και των αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ και θα καθοριστούν τα επόμενα βήματα των διεκδικήσεών τους οργανώνουν αύριο, Παρασκευή, 19 Μάη, στις 8.30 μ.μ., στην ταβέρνα «Χατζάκος», η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της επαρχίας Αγιάς.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ