ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2017
Σελ. /24
Η μεγάλη χτεσινή απεργία δίνει τη σκυτάλη στις σημερινές κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πακέτο

Παναττικό συλλαλητήριο σήμερα στις 7 μ.μ. στην Ομόνοια - Την ίδια ώρα η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου

Με δύναμη από τη χτεσινή μεγάλη πανελλαδική πανεργατική απεργία και τις δεκάδες πετυχημένες απεργιακές συγκεντρώσεις που οργάνωσαν σε όλη τη χώρα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νέοι και νέες, βρίσκονται «στο πόδι», για να δώσουν και με τα σημερινά απογευματινά συλλαλητήρια ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων που ψηφίζεται το βράδυ στη Βουλή.

Τον τόνο των χτεσινών κινητοποιήσεων έδωσε η εντυπωσιακή απεργιακή συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα, με χιλιάδες εργαζομένων και λαού να συγκεντρώνονται - παρά το βροχερό καιρό - και να διαδηλώνουν μαχητικά, με σύνθημα «Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης- κεφαλαίου - ΕΕ».

Η μάχη συνεχίζεται σήμερα, με τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε δεκάδες πόλεις, τις νέες απεργιακές κινητοποιήσεις σε κλάδους και χώρους δουλειάς, την παναττική κινητοποίηση των συνταξιούχων, τις εξορμήσεις που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί σε χώρους δουλειάς, με στόχο να ακουστεί και σήμερα δυνατά το μήνυμα πως οι εργαζόμενοι δεν αποδέχονται παλιά και νέα μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματα και τη ζωή τους, παλεύουν για ανάκτηση των τεράστιων απωλειών τους και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους.

Ξεσηκωμός - Οργάνωση - Αγώνας

Πλατεία Εθνικής Αντίστασης
Πλατεία Εθνικής Αντίστασης
«Ξεσηκωμός - Οργάνωση - Αγώνας». Αυτό το κάλεσμα απευθύνει στους εργαζόμενους με ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και τονίζει την ανάγκη η απεργία να δώσει τη σκυτάλη στις κινητοποιήσεις που συνεχίζονται σήμερα, Πέμπτη, μέρα ψήφισης των νέων βάρβαρων μέτρων στη Βουλή.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί στα σημερινά απογευματινά συλλαλητήρια, αλλά και στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων και εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, που οργανώνονται κατά τη διάρκεια της μέρας.

Στο κάλεσμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Στηρίζουμε τη νέα αγωνιστική - παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, ενάντια στο νέο σφαγιασμό των συντάξεών, τη νέα φοροληστεία, τον αυτόματο "κόφτη" σε ό,τι πενιχρό έχει απομείνει.

Στηρίζουμε επίσης την πανελλαδική κινητοποίηση συμβασιούχων εργαζομένων που θα γίνει στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 το μεσημέρι, με αίτημα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, να μην υπάρξει καμία απόλυση, να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα, να μετατραπούν οι συμβάσεις σε αορίστου χρόνου.

Τέλος, στηρίζουμε την απεργία που έχουν κηρύξει τα Συνδικάτα Οικοδόμων σε εργοτάξια για 2η συνεχόμενη μέρα, καθώς επίσης και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", ΠΕΕΜΑΓΕΝ που καλούν σε μαζική συμμετοχή και στη νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, έως την Παρασκευή 19 Μάη.

Οδός Αθηνάς
Οδός Αθηνάς
Καλούμε όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τους ανέργους, τον εργαζόμενο λαό σε μαζική συμμετοχή!».




Πανεπιστημίου
Πανεπιστημίου

Σύνταγμα
Σύνταγμα

ΑΘΗΝΑ
Μέτρα και «αντίμετρα» τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή μας!

Στην Αθήνα, χιλιάδες απεργοί, συνταξιούχοι και νέοι, πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και στην πορεία που ακολούθησε μέχρι τη Βουλή.

Με τα πανό, τις σημαίες και τα συνθήματά τους, οι προσυγκεντρώσεις από την πλατεία Κάνιγγος, την Ομόνοια και το Μοναστηράκι, με τα μπλοκ των συνδικάτων, των μαζικών φορέων και των Λαϊκών Επιτροπών, άρχισαν μετά τις 10 το πρωί να φτάνουν - υπό βροχή - στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, σχηματίζοντας μια μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση, πάνω στην πλατεία και πάνω στην οδό Αθηνάς, από το ύψος της κεντρικής αγοράς μέχρι την αρχή της Σταδίου στην Ομόνοια.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό της Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Στο βήμα της συγκέντρωσης ανέβηκαν μια σειρά ομιλητές, αναδεικνύοντας βασικές πλευρές της ενιαίας αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοσίας - ΕΕ με τα νέα μέτρα, αλλά και την ανάγκη να δοθεί ενιαία εργατική - λαϊκή απάντηση.

Στην κατάργηση της Κυριακής αργίας αναφέρθηκε ο Μιλτιάδης Κρητικός, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στα απανωτά χαράτσια που αντιμετωπίζουν αυτοαπασχολούμενοι και εργαζόμενοι με «μπλοκάκι» στάθηκε ο Ηλίας Τσιμπουκάκης, εκπρόσωπος των Επιτροπών Αγώνα Μισθωτών και Αυτοαπασχολούμενων Επιστημόνων. Ο Ανέστης Κανάκης, γενικός γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου, εξήγησε πως η «ανάπτυξη» που φέρνουν παλιοί και νέοι «επενδυτές» μεταφράζεται σε εκατοντάδες απολύσεις και τσάκισμα δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους του κλάδου. Την ανάγκη το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας να παλέψει μαζί με το λαό ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, υπογράμμισε ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛ.ΑΣ. Στον αγώνα για σταθερή δουλειά αναφέρθηκε ο Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, με αφορμή τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων που δρομολογεί η κυβέρνηση. Στην επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και ιδιαίτερα στο δικαίωμα στην απεργία στάθηκε ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ).

Από τα μεγάφωνα της συγκέντρωσης υπενθυμίστηκε η πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ να καλέσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να σχεδιάσουν δράσεις, συνελεύσεις, συσκέψεις και εκδηλώσεις, ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την επίθεση στη ζωή της εργατικής τάξης. Στο πλαίσιο αυτό, το ΠΑΜΕ μαζί με τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο οργανώνουν συναυλία στις 26 Μάη, στο Θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη, με τη συμμετοχή Ελλήνων καλλιτεχνών, καθώς και του συγκροτήματος «Ναζίμ Χικμέτ» από την Τουρκία.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε, τέλος, μήνυμα των απεργών της «Coca Cola».

Μαζική απεργιακή διαδήλωση μέχρι τη Βουλή

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ξεκίνησε η μαζική απεργιακή διαδήλωση, η οποία μέσω των οδών Σταδίου και Πανεπιστημίου κατευθύνθηκε προς τη Βουλή, όπου συζητούνταν στην Ολομέλεια το πολυνομοσχέδιο με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Χαρακτηριστικό της μαζικότητας της πορείας είναι το γεγονός ότι όταν η κεφαλή της είχε περάσει τη Βουλή και είχε φτάσει στον Εθνικό Κήπο, οι τελευταίοι διαδηλωτές βρίσκονταν ακόμα στην Ομόνοια.

«Μέτρα και αντίμετρα τσακίζουν τη ζωή μας, οργάνωση κι αγώνας η μόνη επιλογή μας». Με τα συνθήματά τους αλλά και τα πανό τους, τα μπλοκ κάθε κλάδου «φώτιζαν» τις διάφορες πλευρές αυτών των αντεργατικών μέτρων.

«Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές». Το σύνθημα φώναξαν, καθώς η πορεία κατευθυνόταν προς τη Βουλή, με μια φωνή, όχι μόνο οι εμποροϋπάλληλοι, αλλά όλα τα μπλοκ της πορείας, επιβεβαιώνοντας πως η επίθεση στην Κυριακή αργία και τα σχέδια για εργάσιμη βδομάδα επτά ημερών αφορούν το σύνολο της εργατικής τάξης.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι, ανάμεσά τους πολλοί συμβασιούχοι, διαδήλωσαν στα μπλοκ του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής και των Σωματείων στους Δήμους για το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Ενα αίτημα που συναντά την αλληλεγγύη εργαζομένων και ανέργων, που ξέρουν και οι ίδιοι από πρώτο χέρι τι σημαίνει ο εφιάλτης της απόλυσης και της ανεργίας.

Ενάντια στην πολιτική που τους καταδικάζει σε φτώχεια και λουκέτα διαδήλωσαν οι δυνάμεις της ΠΑΣΕΒΕ, Επιτροπές Αγώνα και Ενώσεις Αυτοαπασχολούμενων, που χτες έκλεισαν το μαγαζί τους, άφησαν το ταξί και πήραν μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση.

Ξεχωριστή παρουσία είχαν τα συνταξιουχικά σωματεία, καθώς οι συνταξιούχοι βρίσκονται για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της επίθεσης, με νέο «τσεκούρωμα» των πολύπαθων συντάξεών τους.

«Δεν θυσιάζουμε τις σπουδές μας και τη ζωή μας για τα κέρδη του κεφαλαίου», ήταν το σύνθημα στο πανό του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών. «Αντιπαλεύουμε τα μέτρα - κόλαση και τα αντίμετρα - κοροϊδία», διαδήλωσαν οι γυναίκες στο μπλοκ της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας.

Συνεχίζουν παίρνοντας ώθηση από την απεργία

Τα μεγάλα εργοτάξια στον κλάδο των Κατασκευών, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και τα πλοία περιλαμβάνονται στους χώρους που η απεργία σημείωσε καθολικά ποσοστά συμμετοχής. Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός οδηγών στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ (περίπου 800 εργαζόμενοι) δήλωσαν απεργοί, ακυρώνοντας στην πράξη την απεργοσπαστική απόφαση των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών των σωματείων του χώρου που καλούσαν σε στάση εργασίας.

Παίρνοντας ώθηση από την επιτυχία της απεργίας, οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις συνεχίζουν σήμερα το άνοιγμά τους στους εργαζόμενους.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων χαιρετίζει τα σωματεία και τους απεργούς που έδωσαν τη μάχη της απεργίας στον κλάδο των Κατασκευών. «Η επιτυχία της απεργίας μάς οπλίζει με δύναμη και αντοχή για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας», αναφέρει η Ομοσπονδία. «Βγαίνουμε όλοι στους δρόμους», τονίζει, απευθύνοντας κάλεσμα στα σημερινά συλλαλητήρια. Με στόχο να φτάσει πλατιά το κάλεσμα αυτό, οργανώνει από το πρωί εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς.

Αντίστοιχη δραστηριότητα έχει προγραμματίσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, καλώντας στα συλλαλητήρια.

Στο έδαφος των υψηλών ποσοστών συμμετοχής στην απεργία που καταγράφηκαν σε ορισμένους δήμους, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής συνεχίζει τη δράση του με εξορμήσεις και περιοδείες από σήμερα το πρωί. Οπως έχει αποφασίσει, σήμερα προχωρά σε στάση εργασίας (12 μ. έως λήξη ωραρίου) και συγκέντρωση στο υπουργείο Εσωτερικών, στη 1 μ.μ., διεκδικώντας το δικαίωμα στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, με αφορμή την απειλή της απόλυσης και της ανεργίας που αντιμετωπίζουν χιλιάδες συμβασιούχοι σε όλη τη χώρα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ