ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Μάη 2016
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

-- Φοιτητικές εκλογές: Ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ για ζωντανούς και μαχητικούς Συλλόγους.

-- Αρθρο: «Πού το πάει η κυβέρνηση στην Παιδεία;».

-- Πεζοπορία σε αντάρτικα μονοπάτια διοργανώνουν στις 29/5, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Αθλητισμού και Φυσικής Αγωγής της ΚΕ του ΚΚΕ, αυτήν τη φορά στον Παρνασσό.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ούτε μια ψήφος χαμένη για την Πανσπουδαστική ΚΣ στη σημερινή μάχη!

Σήμερα, είναι μέρα μάχης! Μάχης για ζωντανούς, δυνατούς φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, έτοιμους να αντιπαλέψουν την επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου στα δικαιώματα του λαού και της νεολαίας που είναι σε εξέλιξη, να φέρουν στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες των χιλιάδων φοιτητών και σπουδαστών, τα δικαιώματά τους στη ζωή και τη μόρφωση. Ψήφος για τέτοιους συλλόγους είναι μόνο η ψήφος στην Πανσπουδαστική ΚΣ. Γι' αυτό και στις σημερινές φοιτητικές εκλογές δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια ψήφος για την Πανσπουδαστική ΚΣ. Κάθε φοιτητής και σπουδαστής που μοχθεί για τις σπουδές και τη ζωή του, πρέπει σήμερα, μπροστά στην κάλπη, να σκεφτεί την επόμενη μέρα. Κυριολεκτικά, αφού από αύριο ξεκινάει στη Βουλή η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της νέας φοροληστείας του λαού και του «αυτόματου κόφτη» των δικαιωμάτων του. Κι αυτά μόλις δυο βδομάδες μετά την ψήφιση της «λαιμητόμου» του Ασφαλιστικού. Μιλάμε για μέτρα που υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον της νέας γενιάς. Και την ίδια ώρα που η κυβέρνηση αδειάζει τις τσέπες του λαού, δίνει ζεστό χρήμα και κάθε λογής διευκολύνσεις στα μονοπώλια με τον «αναπτυξιακό νόμο». Κάθε φοιτητής και σπουδαστής, που μοχθεί για να τα βγάλει πέρα και βλέπει το εισόδημα της οικογένειάς του διαρκώς να συρρικνώνεται και τα δικαιώματά του στις σπουδές και στη δουλειά να εξανεμίζονται, πρέπει σήμερα να αξιοποιήσει την ψήφο του, όπως κι από την επόμενη μέρα με τον αγώνα του, για να δώσει απάντηση, να κάνει τη δική του φωνή να ακουστεί δυνατά, ενισχύοντας την Πανσπουδαστική ΚΣ. Να στείλει μήνυμα σε κυβέρνηση - ΕΕ - κεφάλαιο ότι η νεολαία δεν είναι του χεριού τους, δεν εγκρίνει το τσάκισμα του Ασφαλιστικού, τη φορολεηλασία του ίδιου και της οικογένειάς του, την επίθεση στο δικαίωμά του στη μόρφωση, στην επιστήμη, στη δουλειά.

Καμιά ψήφος χαμένη!

Καμιά άλλη επιλογή δεν ταιριάζει στα συμφέροντα των νέων από τις λαϊκές οικογένειες.

Οι δυνάμεις των ΔΑΠ και ΠΑΣΠ συναινούν στην αντιλαϊκή επίθεση. Ο,τι κι αν λένε σήμερα «αντιπολιτευτικά», συμφωνούν ότι πρέπει να πληρώσει ο λαός για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Τις κυβερνήσεις τους τις ζήσαμε στο πετσί μας τα προηγούμενα χρόνια, ακόμα και οι πρωτοετείς φοιτητές έχουν εμπειρία από αυτές. Αλλά και οι προτάσεις τους για τις σχολές αποκαλύπτουν τη στράτευσή τους στα συμφέροντα του κεφαλαίου: Θέλουν τις επιχειρήσεις μέσα στις σχολές να λύνουν και να δένουν, να καθορίζουν το περιεχόμενο των σπουδών, να υποτάσσουν την έρευνα και τη λειτουργία των ιδρυμάτων στην κερδοφορία τους και, από την άλλη, θέλουν τους φοιτητές πελάτες, με δίδακτρα και δάνεια, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα με το κόστος των σπουδών!

Τίποτα δεν έχει να περιμένει ο φοιτητής και από τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και τη ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) που, αφού πρώτα ζέσταιναν στα Ιδρύματα το κλίμα στο κίνημα για να ανέβει στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού βοήθησαν στην καλλιέργεια αυταπατών για την κυβέρνηση, διαδηλώνοντας υπέρ της «σκληρής διαπραγμάτευσής της» για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τώρα ξανασερβίρουν την ίδια ξαναζεσταμένη σούπα, για κίνημα εντός των τειχών του συστήματος, σαμποτάροντας με κάθε τρόπο την προσπάθεια αγωνιστικής ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος.

Κανένας φοιτητής δε στέλνει μήνυμα, μένοντας στη γωνία, απέχοντας. Η απογοήτευση, η μοιρολατρία, η ηττοπάθεια είναι όπλα όσων του στερούν τα δικαιώματα στη μόρφωση και τη ζωή. Κανέναν δεν τιμωρεί με αυτήν τη στάση. Ισα - ίσα που αφήνει χώρο, ελεύθερο πεδίο σε όλους όσοι αποφασίζουν σε βάρος του.

Για ζωντανούς, μαχητικούς συλλόγους

Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση που δέχεται ο κάθε φοιτητής και σπουδαστής, έχει ανάγκη από ένα δυνατό και μαχητικό σύλλογο, σε «θέσεις μάχης» από την επόμενη κιόλας μέρα. Γι' αυτό πρέπει σήμερα να εκλέξει μαζικά στα ΔΣ των συλλόγων τους αγωνιστές από τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ, μαχητικούς, πρωτοπόρους. Γιατί απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου χρειάζονται σύλλογοι που θα μπαίνουν μπροστά, οργανώνοντας την πάλη των φοιτητών και σπουδαστών για όλα όσα δικαιούνται στις σπουδές και τη ζωή τους. Χρειάζονται σύλλογοι που θα δίνουν λόγο σε κάθε φοιτητή, θα ενεργοποιούν τις συνελεύσεις και τις επιτροπές ετών, θα οργανώνουν τον αγώνα και την αλληλεγγύη, θα αναπτύσσουν πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα.

Σ' αυτόν το δρόμο μπορεί να ενισχυθεί και η συμπόρευση των φοιτητών μαζί με το λαό, μαζί με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες. Να δυναμώσει το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η συσπείρωση δεκάδων φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, Επιτροπών Αγώνα, Επιτροπών Ετών, αλλά και φοιτητών και σπουδαστών απ' όλη την Ελλάδα. Που έχουν πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης που απαντά στις σύγχρονες ανάγκες για σπουδές και ζωή που αξίζει στη νέα γενιά. Που βάζουν στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο.

Τα περσινά συγκεντρωτικά αποτελέσματα
Τα περσινά συγκεντρωτικά αποτελέσματα
Πρακτικά ζητήματα για την ψηφοφορία και τα αποτελέσματα

Δικαίωμα ψήφου στις φοιτητικές - σπουδαστικές εκλογές έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη των Συλλόγων, που ψηφίζουν με την επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας. Την ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας και την έκδοση των αποτελεσμάτων έχει η Εφορευτική Επιτροπή που ορίζεται σε κάθε Σύλλογο. Για τα αποτελέσματα ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής και τα λευκά ψηφοδέλτια καταμετρούνται στα έγκυρα.

Απόψε, αφού κλείσουν οι κάλπες, στην ιστοσελίδα ekloges-spoudastes.gr θα αναρτώνται τα αποτελέσματα από κάθε Σύλλογο, μόλις τελειώνει η καταμέτρηση. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μπαίνουν στην ιστοσελίδα με τα αποτελέσματα και μέσω συνδέσμου (link) από την ιστοσελίδα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (www.spoudastes.gr). Πίνακες αποτελεσμάτων θα αναρτώνται και στο portal www.902.gr.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ