ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
34η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ξεκινάει αύριο στις 8 π.μ. από τον Τύμβο του Μαραθώνα

Θα καταλήξει στις 7 μ.μ., στην ισραηλινή πρεσβεία. Ανάλογες δραστηριότητες στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη χώρα

Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από την περσινή Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης
Από τον Τύμβο του Μαραθώνα, στις 8 το πρωί, θα ξεκινήσει αύριο, Κυριακή, η 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), αφιερωμένη στα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο τερματισμός θα γίνει στις 7 το απόγευμα έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.

Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εκπρόσωπος της οποίας θα απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση που θα γίνει στην Παλλήνη. Εκπρόσωποι της ΟΓΕ με το πανό της θα βρίσκονται στις 6 το απόγευμα στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, για να πορευτούν προς την ισραηλινή πρεσβεία. Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή απευθύνει και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας έχει ως εξής:

  • 8 π.μ. Τύμβος Μαραθώνα - τελετή έναρξης.
  • 8.30 π.μ. Εκκίνηση πορείας - κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • 9.30 π.μ. Νέα Μάκρη: Στάση - εκδήλωση.
  • 12 μ. Διασταύρωση Ραφήνας: Στάση - εκδήλωση.
  • 1.30 μ.μ. Πικέρμι: Στάση - ξεκούραση.
  • 2.30 μ.μ. Παλλήνη: Στάση - ξεκούραση - εκδήλωση.
  • 3.30 μ.μ. Αναχώρηση από Παλλήνη.
  • 5.30 μ.μ. Αγία Παρασκευή: Στάση - εκδήλωση.
  • 6.30 μ.μ. Υπ. Εθνικής Αμυνας: Στάση 5'.
  • 7 μ.μ. Πρεσβεία Ισραήλ: Τερματισμός πορείας - ομιλία - παράσταση διαμαρτυρίας.
Πούλμαν για Μαραθώνα

Η ΕΕΔΥΕ δρομολογεί δυο πούλμαν προς Τύμβο Μαραθώνα, αύριο, Κυριακή, στις 6.30 π.μ., από την Πλατεία Κάνιγγος (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 210.3844.853-4). Από τις τοπικές Επιτροπές Ειρήνης, πούλμαν θα αναχωρήσουν από τα εξής σημεία:

-- 6.30 π.μ. Δημαρχείο Αγ. Δημητρίου, 6.45 π.μ. Γυμναστική Ακαδημία (Λ. Βουλιαγμένης)

-- 6.45 π.μ. Δημαρχείο Πετρούπολης, 7.00 π.μ. ΟΤΕ Ιλίου, 7.15 π.μ. Αγ. Ανάργυροι («Goody's»), 7.20 π.μ. Καματερό στο «ΜΕΛΙΝΑ»

-- 6.45 π.μ. Ν. Ηράκλειο (κιν/φος ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ) και ΟΤΕ Ν. Ιωνίας

-- 7 π.μ. Πλατεία Χαλανδρίου, 7.20 π.μ. Αγία Παρασκευή

-- 6.30 π.μ. Κερατσίνι (Πλατεία Λαού), 6.45 π.μ. Νίκαια (Περιβολάκι), 7 π.μ. Πειραιάς (πλατεία Κοραή)

-- 3 μ.μ. Κερατσίνι (Πλατεία Λαού), 3.15 μ.μ. Νίκαια (Περιβολάκι), 3.30 μ.μ. Πειραιάς (πλατεία Κοραή)

Στη Θεσσαλονίκη

Η Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Θεσσαλονίκης (ΕΔΥΕΘ), σε συνεργασία με το ΠΑΜΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, διοργανώνει τις παρακάτω εκδηλώσεις:

  • Τρίτη 21/5, 7 μ.μ., αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο (πρώην 3ο Σώμα Στρατού) και πορεία προς το κέντρο της πόλης.
  • Τετάρτη 22/5, 12 μ., Λαϊκός Δρόμος, σε συνεργασία με το ΜΑΣ και με τη συμμετοχή της Θεραπευτικής Κοινότητας «ΙΘΑΚΗ». Εκκίνηση από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τερματισμός στο μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου θα γίνει κατάθεση στεφάνων.
  • Κυριακή 26/5, 9.30 π.μ., πορεία ειρήνης από το Στρατόπεδο Κόδρα στο μνημείο του Γρηγόρη Λαμπράκη (ενδιάμεση στάση στο ΝΑΤΟικό Στρατηγείο).
  • Τετάρτη 29/5, 8 μ.μ., στο Θέατρο «Κήπου», καλλιτεχνική εκδήλωση αφιερωμένη στον Γρηγόρη Λαμπράκη, στον Νίκο Νικηφορίδη και τους άλλους λαϊκούς αγωνιστές, μέσα από το ποιητικό έργο του Τάσου Λειβαδίτη. Θα συμμετάσχουν ηθοποιοί της πόλης και μουσικό σχήμα με τον Κώστα Πρατσινάκη.
Σε άλλες πόλεις

-- Παγκρήτια κινητοποίηση διοργανώνουν οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, αύριο, Κυριακή, στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα, με προσυγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην πλ. Δημοτικής Αγοράς Χανίων.

-- Πορεία Ειρήνης από την Επιτροπή Ειρήνης Σάμου, με συμμετοχή και της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης, αύριο, Κυριακή, από την πλατεία Παλαιοκάστρου, μέχρι την πλατεία Πυθαγόρα του Βαθιού.

-- Από τις Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου, αύριο, Κυριακή, πορεία Ειρήνης από την Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Μαγνησίας οργανώνει πορεία Ειρήνης, την Κυριακή 26/5. Θα ξεκινήσει το απόγευμα από την Ανακασιά και θα καταλήξει στην παραλία του Βόλου.

-- Την Κυριακή 26/5, οι αντίστοιχες Επιτροπές Ειρήνης της ΕΕΔΥΕ διοργανώνουν πικετοφορίες - λαμπαδηδρομίες σε Πάτρα, Πύργο, Ζάκυνθο.

Οδηγίες στους ειρηνοδρόμους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί τους ειρηνοδρόμους τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο για προστασία από τον ήλιο και να αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο προς αποφυγή εγκαυμάτων γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχθούν τους ειρηνοδρόμους στον τερματισμό έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ.
  • Με ευθύνη της ΠΕΔΥΕ θα υπάρχει κινητή καντίνα από την οποία οι ειρηνοδρόμοι θα μπορούν να προμηθεύονται νερά, αναψυκτικά και σάντουιτς.
Το ΠΑΜΕ καλεί στη Μαραθώνια Πορεία

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στη Μαραθώνια Πορεία απευθύνει το ΠΑΜΕ με ανακοίνωση στην οποία σημειώνει: «Ο αγώνας κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων είναι συνυφασμένος με τον αγώνα για ζωή με τα δικαιώματα της εργατική τάξης. Οι πολιτικές που στρώνουν το χαλί στους βιομήχανους, στα μονοπώλια, στις πολυεθνικές, για να ξεζουμίζουν τον ιδρώτα της εργατικής τάξης, ταυτίζονται με τις πολιτικές που σχεδιάζουν, πυροδοτούν και υλοποιούν πολέμους επιθετικούς, βομβαρδισμούς, καταστροφές.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους μετανάστες, τους νέους και τις νέες να πλαισιώσουν την 34η Μαραθώνια πορεία που οργανώνει η ΕΕΔΥΕ, να συντονίσουν το μαχητικό τους βηματισμό με τους συναγωνιστές που ανοιχτά και θαρρετά αντιστέκονται στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ανάφλεξης νέων πολέμων και σε άλλες χώρες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν νέες ενεργειακές πηγές, να μοιράσουν αγορές και να ελέγξουν τους δρόμους μεταφοράς.

Να πορευτούν με αυτούς που δεν κρύβουν τις αιτίες που γεννούν τους επιθετικούς πολέμους, που δεν κρατάνε ίσες αποστάσεις από το θύμα και το θύτη και, για άλλη μια φορά, θα βροντοφωνάξουν "ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος"».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να ανατραπεί το σύστημα που γεννά κρίσεις και πολέμους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση, για την 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Φέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη, το Μάη του 1963, από το αστικό κράτος και τους παρακρατικούς μηχανισμούς του. Τιμούμε τη μνήμη του, αναδεικνύοντας το σύγχρονο περιεχόμενο της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του φιλειρηνικού κινήματος, που συνδέεται με τη λαϊκή πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και σχεδιασμούς που προωθούν το ΝΑΤΟ και η ΕΕ. Για την ανατροπή του συστήματος που γεννά τις κρίσεις και τους πολέμους.

Αυτός ο στόχος είναι επιτακτικός και αναγκαίος σήμερα. Σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις μεταξύ των καπιταλιστικών κρατών, παλιών και ανερχόμενων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Οι εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, με τη σχεδιαζόμενη επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στη Συρία επιβεβαιώνουν ότι η κλιμάκωση των ανταγωνισμών για τη διεκδίκηση πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δρόμων μεταφοράς του ενεργειακού πλούτου εγκυμονούν τον κίνδυνο πολέμων, με την εμπλοκή και της Ελλάδας. Η απεμπλοκή από όλους αυτούς τους σχεδιασμούς είναι, από τη σκοπιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Να δυναμώσει η πάλη, για να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και όλες οι στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Να επιστρέψουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων. Να ακυρωθούν τα στρατιωτικά γυμνάσια και όλες οι συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ. Καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην 34η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Διαδηλώνουμε, αγωνιζόμαστε ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την καπιταλιστική βαρβαρότητα, την εξουσία των μονοπωλίων. Για τη φιλία, τη συνεργασία και την κοινή πάλη των λαών».

Ο Δ. Κουτσούμπας στη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα κάνει δηλώσεις κατά τη διάρκεια της 34ης Μαραθώνιας πορείας Ειρήνης, αύριο Κυριακή, στις 2.30 μ.μ., στην Παλλήνη.

Σε Πτολεμαΐδα και Φλώρινα

Σε πολιτικές συγκεντρώσεις στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αύριο Κυριακή.

  • Στη Φλώρινα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 11 π.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Πτολεμαΐδα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ