ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ
Επαληθεύονται οι ανησυχίες για νέα μείωση στις συντάξεις

Σε μαζική συγκέντρωση των συμβασιούχων του Οργανισμού μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με την διοικητή του ΟΑΕΕ
Από τη συνάντηση με την διοικητή του ΟΑΕΕ
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συναντήθηκε χτες με το Σύλλογο Εργαζομένων και το Σύλλογο Συμβασιούχων στον ΟΑΕΕ καθώς και τη διοικητή του Οργανισμού Γεωργία Κοτίδου, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του Κόμματος για τα Ταμεία και τις συντάξεις. Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο του ΙΚΑ και η ευρεία σύσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με εκπροσώπους των Συνταξιουχικών Οργανώσεων και των εργαζόμενων στα Ταμεία.

Στη χτεσινή συνάντηση με τους Συλλόγους των εργαζομένων του ΟΑΕΕ, πήραν μέρος και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι, οι οποίοι εκείνη την ώρα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στα γραφεία του Οργανισμού. Στη συνάντηση, ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημερώθηκε από τους Συλλόγους των εργαζομένων για τα σοβαρά προβλήματά τους και κυρίως για το πρόβλημα που έχει προκύψει με τους περίπου 250 συμβασιούχους, οι οποίοι παραμένουν στη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις.

***

Μιλώντας στους εργαζόμενους, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί θα πρέπει να βρουν διέξοδο σε όφελος των εργαζομένων και του λαού, και όχι σε όφελος πάλι των λίγων, όπως τόσα χρόνια τώρα. Ξέρετε τη θέση μας, δε θα ήθελα να σας κάνω αυτή τη στιγμή ανάλυση, αλλά όμως εδώ είναι πάρα πολύ σοβαρά τα ζητήματα και συμμεριζόμαστε απόλυτα και τις ανησυχίες σας και τα προβλήματα, είναι και δικές μας ανησυχίες.

Μας έλεγαν προχτές σε επίσκεψη στο ΙΚΑ οι εργαζόμενοι, αλλά και η διοίκηση η ίδια -το ξέρει- για να γίνει ο έλεγχος που απαιτείται να κάνει στις εταιρείες, για να πας να πάρεις τα χρήματα, τις εισφορές που δεν αποδίδουν στο ΙΚΑ οι μεγαλοεργοδότες, θα πρέπει να έχεις πάρα πολλούς, εκατοντάδες εργαζόμενους στον ελεγκτικό μηχανισμό. Αυτή τη στιγμή έχουν απομείνει 25 ελεγκτές για όλη την Ελλάδα να πάνε να ελέγξουν επιχειρήσεις!

Αρα, λοιπόν, αποδεικνύεται κι αυτό το ζήτημα που βάλατε, ότι εδώ χρειάζεται να είναι μόνιμη και σταθερή η δουλειά, γιατί ικανοποιούν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες οι συμβασιούχοι, όπως τους λένε σήμερα. Πρέπει να έχουν σταθερή εργασία και βεβαίως να καλύπτουν τις ανάγκες, γιατί παλεύουν και οι ίδιοι για τους ίδιους τους εργαζόμενους, για τον επαγγελματία που πάει να βάλει λουκέτο στο μαγαζί του, που αγωνιά, που δεν ξέρει τι να κάνει, που δεν έχει ούτε ο ίδιος περίθαλψη, ούτε η οικογένειά του πλέον, έτσι όπως είναι με τα λουκέτα που βάζουν και που δεν μπορεί να αποδώσει. Πώς θα εξυπηρετηθεί αυτός; Είναι απόλυτα και κατανοητά και υπαρκτά τα προβλήματα.

Απευθύνομαι όχι τόσο στις διοικήσεις των Συλλόγων σας, όσο σε εσάς τους ίδιους, μιας και είμαστε εδώ σε μια ευρύτερη σύσκεψη, αν και -ξαναλέω- πρέπει μια άλλη φορά να τα συζητήσουμε, να ακούσουμε πιο αναλυτικά και τις δικές σας απόψεις και να σας πούμε κι εμείς κάποιες σκέψεις που έχουμε. Πρέπει να δούμε αυτά τα ζητήματα και να συζητήσουμε.

Γιατί, κοιτάξτε, ενότητα πρέπει να υπάρχει, πρώτα απ' όλα ανάμεσα στους εργαζόμενους. Κοινή συμμαχία πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους εργάτες, στους υπάλληλους, αλλά κι ανάμεσα στους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, άλλες κατηγορίες εργαζομένων, με τη φτωχή αγροτιά που κι αυτή έχει προβλήματα με τον ΟΓΑ κ.λπ.

Ενότητα μέσα στη Λαϊκή Συμμαχία

Χρειάζεται αυτό που λέμε, αν θα έχετε ακούσει την πρότασή μας, μια μεγάλη λαϊκή συμμαχία, η οποία δε θα καθορίζεται από τα πολιτικά κόμματα ή τι ψηφίζει, τι άποψη ιδεολογική έχει ο καθένας, ή σε ποιο κόμμα ανήκει, αλλά θα καθορίζεται από το αν είναι εργάτης, αν είναι υπάλληλος, αυτοαπασχολούμενος, αγρότης, δηλαδή αν είναι άνθρωπος που καταπιέζεται και δεν έχει στον ήλιο μοίρα και παλεύει να ζήσει την οικογένειά του. Δεν μιλάμε, δηλαδή για τα μονοπώλια, για τους μεγάλους, γι' αυτό που λέμε εμείς αστική τάξη.

Εδώ μπορούν να ενωθούν όλοι μέσα από τα σωματεία, μέσα από τους συλλόγους. Και, βεβαίως, πρέπει να δημιουργηθεί και μια ενιαία αντίληψη αυτών των προβλημάτων. Γιατί, κοιτάξτε να δείτε, όταν περιγράφουμε τα προβλήματα όλοι, όλα τα κόμματα, όλες οι συνδικαλιστικές παρατάξεις κι εσείς οι ίδιοι ως άτομα, θα πείτε κι εσείς οι ίδιοι, συμφωνούμε, έτσι είναι το πρόβλημα. Είναι φως φανάρι, τι να πεις; Να κρυφτείς ότι δεν είναι έτσι; Ομως τα ζητήματα που λέμε εμείς ότι πρέπει να διαμορφωθεί κάπως ενιαία αντίληψη, ενιαίοι στόχοι, είναι όταν αρχίσεις και συζητάς, για παράδειγμα, ποιος ευθύνεται για αυτή την κατάσταση; Ποιες είναι οι αιτίες; Γιατί φτάσαμε εδώ;

Οχι για να δεις το παρελθόν τι έκανε η τάδε κυβέρνηση πριν 20, πριν 30 χρόνια. Αλλά για να βγάλεις συμπέρασμα ως εργαζόμενος και να δεις τι πρέπει να κάνω από δω και πέρα. Γιατί έγιναν αυτά μέχρι σήμερα και γιατί δεν πρέπει να ξαναγίνουν τα ίδια πράγματα. Είτε τα ίδια ακριβώς, είτε με διάφορες εκδοχές, που θα είναι όμως εκδοχές διαχείρισης.

Ακόμα το πιο δύσκολο για αυτό που λέμε ενότητα και συμμαχία, είναι όταν αρχίζεις και συζητάς ποια προοπτική θα έχω, ποια διέξοδο. Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Εκεί δεν μπορούμε πάντα να τα βρούμε όλοι και να συμφωνήσουμε, όμως πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση. Πρέπει να ανοίξει αυτή η συζήτηση όχι στις ηγεσίες, εκεί γίνονται για τα κανάλια, για τις δημόσιες σχέσεις τα περισσότερα, να το έχετε καθαρό αυτό. Εδώ κάτω πρέπει να γίνει αυτή η συζήτηση, να, έτσι όπως είμαστε εδώ τώρα μαζί, όπως είστε μεταξύ σας και χωρίς εμένα ή την αντιπροσωπεία μας, να συζητήσετε και να ανοίξετε αυτά τα θέματα. Και βέβαια μαζί, όλη η εργατική τάξη με την ενότητά της, αλλά και οι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, η νεολαία, οι γυναίκες κ.λπ.

Μη σας περιγράψω προβλήματα, τα ξέρετε. Το ΚΚΕ είναι μαζί σας, συμπαραστέκεται σε αυτά, όμως πρέπει να ανοίξουμε και αυτά τα ζητήματα: Τι κίνημα χρειαζόμαστε σήμερα, τι αγώνες χρειαζόμαστε, πώς θα οργανώσουμε αυτό που λέμε λαϊκή συμμαχία, ενότητα στη δράση και πώς θα ανοίξουμε αυτό το δρόμο, που δεν επαφίεται μόνο στους βουλευτές ή στους αντιπροσώπους του κοινοβουλίου ή στα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα, που τα περισσότερα υπηρετούν δυστυχώς άλλα συμφέροντα».

Με την διοικητή του ΟΑΕΕ

Στη συνέχεια, ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με τη διοικητή του ΟΑΕΕ από την οποία ενημερώθηκε για την ασφυκτική οικονομική κατάσταση του ασφαλιστικού οργανισμού και της έθεσε τα προβλήματα των εργαζομένων στον Οργανισμό, όσο και το σοβαρό πρόβλημα που έχει προκύψει με τους εκατοντάδες συμβασιούχους, που παραμένουν στη δουλειά τους με δικαστικές αποφάσεις, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του ασφαλιστικού οργανισμού.

Μετά τη συνάντηση με τη διοικητή του ΟΑΕΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είπε, μεταξύ άλλων:

«Επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας. Είναι κρίσιμη η κατάσταση. Νομίζουμε ότι έχει ανοίξει ο δρόμος, αυτό που ακούγεται, για παραπέρα μείωση των ήδη πενιχρών συντάξεων. Βέβαια, το ΚΚΕ, με την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει, για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της κοινωνικοασφαλιστικής κάλυψης των εργαζομένων, την υπεράσπιση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, και των συντάξεων του λαού μας και με αυτήν τη συνάντηση σήμερα με τη διοικητή του ΟΑΕΕ, θέλουμε να πούμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, τη διεκδίκηση, έτσι ώστε να υπερασπίσουμε το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, και τις συντάξεις των εργαζομένων, που αυτή τη στιγμή και στο χώρο των αυτοαπασχολουμένων πλήττονται δραματικά».

Για το σοβαρό πρόβλημα των συμβασιούχων δήλωσε: «Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, τόσο στη Βουλή, όσο με άλλες δραστηριότητες, έτσι ώστε να γίνει γενικά γνωστό το πρόβλημα, να διεκδικηθεί και σε κοινή πάλη όλων των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, να μπορέσει να βρει οριστική λύση».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Στον αέρα εργαζόμενοι και ασφαλισμένοι

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων περιέγραψαν χτες την εξής κατάσταση στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ: Το 2007, μετά την ενοποίηση τριών Ταμείων και το σχηματισμό του ΟΑΕΕ, οι εργαζόμενοι ήταν 3.660. Σήμερα, με περισσότερες υποχρεώσεις, έχουν απομείνει 1.780 και 248 συμβασιούχοι. Από το 2010 μέχρι σήμερα το προσωπικό έχει μειωθεί κατά 26,7%. Τα Περιφερειακά Τμήματα του ΟΑΕΕ στην Αττική στελεχώνονται μέχρι και 50% από τους συμβασιούχους, τους οποίους διώχνουν και παραμένουν στην εργασία τους με ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει και θα εκδικαστούν το φθινόπωρο. Η διαρκής μείωση του προσωπικού θα έχει σαν αποτέλεσμα η αναμονή για έκδοση της σύνταξης να φτάσει στα 3 χρόνια, η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων θα πολλαπλασιαστεί. Από τη συνάντηση με τη διοικήτρια του ΟΑΕΕ, προέκυψε ότι ο Οργανισμός είναι υπό οικονομική κατάρρευση, αφού στηρίζεται σε έκτακτες κρατικές επιχορηγήσεις και δανεικά για να πληρώνει συντάξεις. Σύμφωνα με τη διοίκηση, ο ΟΑΕΕ έχει περίπου 780.000 ασφαλισμένους και 345.000 συνταξιούχους. Για καταβολή συντάξεων απαιτούνται ετησίως 3,2 εκατ. ευρώ και ήδη ο Οργανισμός καταγράφει έλλειμμα περίπου 40 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις καταβαλλόμενες εισφορές μειώθηκαν κατά 8% σε σχέση με το 2012, ενώ υπάρχει αύξηση αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Περίπου 380.000 ενεργοί ασφαλισμένοι είναι μικροοφειλέτες προς τον ΟΑΕΕ (το 35% χρωστάει μέχρι 5.000 ευρώ και το 65% ως 15.000 ευρώ) και μόνο το τελευταίο διάστημα 195.000 έχουν διακόψει την ασφάλισή τους. Συνολικά, μόλις το 58% των αυτοαπασχολούμενων ανταποκρίνεται στις ασφαλιστικές εισφορές, δείγμα της βαθιάς κρίσης που έχει σαρώσει τους μικρούς ΕΒΕ. Η διοικητής παραδέχτηκε πως αν δεν υπάρξει κρατική επιχορήγηση, τότε η μείωση των συντάξεων θεωρείται βέβαιη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ