ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΕΣ «ΜΕΒΓΑΛ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Ομόφωνα αποφάσισαν συνέχιση της απεργίας

23η μέρα απεργίας σήμερα

Τη συνέχιση και κλιμάκωση των απεργιακών τους κινητοποιήσεων αποφάσισαν ομόφωνα οι εργάτες της ΜΕΒΓΑΛ στο υποκατάστημα της Αθήνας, μετά και τη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση, με ενίσχυση της περιφρούρησης και επαγρύπνησης ώστε να αποτραπεί κάθε απεργοσπαστική προσπάθεια που ίσως επιδιώξει η εργοδοσία. Οι απεργοί, που βρίσκονται σήμερα στην 23η μέρα απεργίας, απαιτούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών, καμιά μείωση των μισθών και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας του ομίλου.

Ανήσυχη από το αγωνιστικό τους μέτωπο, η εργοδοσία επιδιώκει να τους δημιουργήσει ψευτοδιλήμματα. Οπως καταγγέλλουν οι απεργοί, η εταιρεία, με χτεσινή επιστολή της, κατηγορεί τους εργαζόμενους ότι αν δεν είχαν «κλείσει» το διακινητήριο της Αττικής, δε θα χάνονταν χρήματα για την εταιρεία από τα οποία θα μπορούσαν να είχαν πληρωθεί ορισμένα απ' τα δεδουλευμένα! Για τα δεδουλευμένα που τους χρωστά, δηλώνει ότι όταν πάρει κάποια χρήματα, τότε θα... εξετάσει τι μπορεί να δώσει στους εργαζόμενους.

Χτες το πρωί, δίπλα στους απεργούς βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τη Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, την «Εργοστασιακή Επιτροπή» των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά και το Σωματείο Εργαζομένων της Ελληνικής Χαλυβουργίας Ασπροπύργου, που πρόσφερε και μεγάλη ποσότητα τροφίμων.

Στη διάρκεια της χτεσινής Γενικής Συνέλευσης, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του συντρόφου Κώστα Λιαπάτη, ο οποίος «έφυγε» πρόσφατα.

Συζητήθηκε η Ερώτηση του ΚΚΕ

Χτες, συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, ζητώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρ. Κατσώτης κατήγγειλε ότι ο εργοδότης είναι προκλητικός και δηλώνει ότι προτιμάει να πληρώσει πρόστιμο στο ΣΕΠΕ παρά να καταβάλει τα δεδουλευμένα, προτιμάει να έχει μήνυση από το ΣΕΠΕ και δεν τον νοιάζει γιατί, όπως λέει, «έχει άκρες στη Δικαιοσύνη». Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΠΕ έχει γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο και ισχυρίστηκε ότι για τα δεδουλευμένα του υποκαταστήματος της Αθήνας δεν έχει υποβληθεί καταγγελία εργαζομένου και όταν επιχειρήθηκε να γίνει έλεγχος στις 15 Μάη η επιχείρηση βρέθηκε κλειστή γιατί οι εργαζόμενοι ήταν συγκεντρωμένοι στην είσοδο λόγω απεργίας.

Επίσης, το ΚΚΕ ζητούσε με την Ερώτηση να απαγορευτεί η διακοπή της σύνδεσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό, στο σταθερό τηλέφωνο, να ανασταλούν οι πληρωμές των δανείων και να απαγορευτούν κατασχέσεις και πλειστηριασμοί μέχρι να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ο υφυπουργός είπε ότι αυτά είναι γενικότερα θέματα και ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει συγκεκριμένα.

ΠΑΜΕ
Απαίτησε μέτρα για τους εργάτες γης στη Μανωλάδα

Συνάντηση αντιπροσωπείας με τον ειδικό γραμματέα του ΣΕΠΕ

Μέτρα στήριξης των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα απαίτησε χτες αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε συνάντηση με τον Ειδικό Γραμματέα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μ. Κανδαράκη. Στη συνάντηση, συμμετείχε και η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδος Ν. Παναγιωτάρα.

Η αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια της συνάντησης κατήγγειλε, για ακόμα μια φορά, τις μεγάλες ευθύνες που έχει τόσο το ΣΕΠΕ όσο και συνολικά η κυβέρνηση για τα «σύγχρονα εργατικά κάτεργα που έχουν στηθεί στη Μανωλάδα», αλλά και σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Με υπόμνημα που κατέθεσαν οι συνδικαλιστές στον Ειδικό Γραμματέα του ΣΕΠΕ, απαιτούν:

  • Να καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα και να τιμωρηθούν οι δράστες των εγκληματικών επιθέσεων.
  • Σε όλους τους εργάτες γης που διεκδίκησαν τα μεροκάματά τους (και όχι μόνο στους 32 που τραυματίστηκαν) στη Μανωλάδα, αλλά και σε οποιαδήποτε περίπτωση εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας απέναντι σε μετανάστες εργάτες, να δίνεται ως άμεσο μέτρο η ειδική άδεια παραμονής που προβλέπεται στο άρθρο 44 του Ν. 3907/2011.
  • Να δοθούν άδειες παραμονής στους μετανάστες εργάτες γης.
  • Καθημερινή καταβολή του μεροκάματου, ανάλογα με τις ώρες εργασίας που δεν μπορεί να ξεπερνάνε τις οκτώ και θα πρέπει να μειώνονται σε περίπτωση υψηλών θερμοκρασιών, κατά τα ισχύοντα σε άλλους κλάδους.
  • Ενταξή τους στο ΙΚΑ, δεδομένου ότι παρέχουν εξαρτημένη εργασία, και όχι στον ΟΓΑ.
  • Αξιοπρεπής αμοιβή, ίση με τουλάχιστο το μεροκάματο του ανειδίκευτου εργάτη.
  • Υποχρεωτική παροχή ενός τουλάχιστο ρεπό τη βδομάδα.
  • Πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας στους εργάτες γης και έλεγχος από τις τοπικές Επιθεωρήσεις Εργασίας.
  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική και ασφαλιστική κάλυψη για όλους.
  • Υπογραφή διακρατικών συμφωνιών με όλες τις χώρες καταγωγής τους για τη μεταφορά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.
  • Ελεγχος των χώρων δουλειάς από γιατρό Εργασίας, τουλάχιστο μία φορά το μήνα.
  • Εξασφάλιση από την εργοδοσία και τους κρατικούς φορείς επαρκών και υγιεινών χώρων διαμονής και τακτικός έλεγχός τους από υγειονομική επιτροπή.
  • Μέριμνα για τα παιδιά των εργατών γης, εξασφάλιση δωρεάν πρόσβασης σε βρεφικούς σταθμούς, σχολεία, νοσοκομεία και κέντρα προληπτικής υγιεινής για εμβολιασμούς κ.λπ.
ΠΟΛΥΚΛΙΝΙΚΗ
Οριστικό «λουκέτο» στην περιφερόμενη Αιμοδοσία

Να προχωρήσουν σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε από Δευτέρα όλος ο εξοπλισμός να έχει μεταφερθεί στο Τμήμα Αιμοδοσίας του «Ευαγγελισμού» (όπου θα παρέχουν εφεξής -εκτός από έναν που μεταφέρεται στους Αγίους Αναργύρους- τις υπηρεσίες τους) κλήθηκαν την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στο Τμήμα Αιμοδοσίας της Πολυκλινικής.

Η Αιμοδοσία της Πολυκλινικής προέρχεται απ' το πρώην 3ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ που συγχωνεύτηκε με την Πολυκλινική. Συγκεντρώνει κάθε χρόνο περίπου 5.000 μονάδες αίματος, από 20 συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών. Μ' αυτές καλύπτει κυρίως τις ανάγκες των νοσηλευομένων της και 20 εξωτερικών ασθενών με μεσογειακή αναιμία, που τώρα θα στριμωχτούν στη μονάδα του «Ευαγγελισμού». Ταυτόχρονα, τροφοδοτεί με αίμα τις ιδιωτικές κλινικές Βουγιουκλάκειο, Ταξιάρχες, Γενική Κλινική, Αθηνά και Γαληνός.

  • Σε μια απαράδεκτη ενέργεια, με σκοπό να δημιουργήσει προηγούμενο σε όλη τη χώρα, προχώρησε η νομική υπηρεσία του «Ευαγγελισμού», με την κατάθεση στο Ειρηνικοδικείο αίτηση ανακοπής, ώστε να ανασταλεί η αποζημίωση δεδουλευμένων οφειλών προς τους ειδικευόμενους της Πολυκλινικής, οι οποίοι έχουν δικαιωθεί δικαστικά με έκδοση απόφασης διαταγής πληρωμής. «Οι οφειλές δεν είναι ληξιπρόθεσμες, διότι δεν έχουν εκδοθεί εντάλματα», σημειώνεται προκλητικά στο σκεπτικό της νομικής υπηρεσίας του «Ευαγγελισμού». Την ανάκληση της απόφασης ζητά η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) που προκήρυξε στάση εργασίας (9 μ.μ. - 12 το μεσημέρι) για τις 21.5.2013 που εκδικάζεται η απόφαση.
Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΦΑΓΕ: Να δεχτούν 4ήμερη εκ περιτροπής εργασία καλεί τους εργαζόμενους στην αποθήκη η εργοδοσία της «ΦΑΓΕ ΑΕ», με το γνωστό δίλημμα «ή απολύσεις ή 4ήμερο». Το Σωματείο Εργαζομένων καλεί τους εργαζόμενους να μη δεχθούν κανένα αντεργατικό μέτρο και καλεί σε έκτακτη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 20 Μάη στις 2 μ.μ.

ΗΛΕΚΤΡΟΤΕΧΝΙΤΕΣ: Απεργία στις 24 Μάη και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εργοδοτικής ένωσης (Πειραιώς 118) στις 10 π.μ., προκήρυξε η Ενωση Ηλεκτροτεχνιτών Νομού Αττικής για τους εργαζόμενους στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων, απαιτώντας υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας χωρίς μείωση μισθών και απώλεια δικαιωμάτων, αντιδρώντας στην πρόταση της εργοδοσίας για μείωση μισθών κατά 20%. Ταυτόχρονα, αύριο Κυριακή στις 11 π.μ., πραγματοποιεί σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση της απεργίας, στα γραφεία του Σωματείου στο ΕΚΑ (Γ' Σεπτεμβρίου 48β, 5ος όροφος).

«ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ»: Την απόφασή τους να αντιπαλέψουν τα σχέδια της εργοδοσίας (που πρόσφατα τους ανακοίνωσε διαθεσιμότητα για 1,5 μήνα) εξέφρασαν στη χτεσινή τους Γενική Συνέλευση οι εργαζόμενοι της «Χαλυβουργίας Ελλάδας». Δίνουν απάντηση με πρώτο σταθμό τη μαζική τους συμμετοχή στα συλλαλητήρια στις 23 Μάη.

ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ «ΕΞΤΡΑ»: Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στα σούπερ μάρκετ «Εξτρα» στο Λαύριο -όπως αποφάσισαν σε γενική τους συνέλευση- ενάντια στην απόλυση συναδέλφισσάς τους, λόγω «μείωσης προσωπικού», όπως δηλώνει η εταιρεία. Σήμερα προχωρούν σε νέα 24ωρη απεργία. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου καλεί σήμερα, στις 10.30 π.μ., σε συγκέντρωση συμπαράστασης έξω από το κατάστημα.

Τραυματίστηκε ναυτεργάτης

Τον αριστερό του αντίχειρα έχασε 47χρονος ναυτεργάτης σε ναυτεργατικό «ατύχημα» που έγινε χτες το πρωί στο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο «ΝΗΣΟΣ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ». Ο ναυτεργάτης με την ειδικότητα του ναύτη ακρωτηριάστηκε κατά τη διάρκεια χειρισμών πρόσδεσης του πλοίου στο λιμάνι της Κεφαλληνίας.

Σχόλιο του ΠΑΜΕ

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ, σημειώνει:

«Ορισμένοι ενοχλήθηκαν από το σχόλιο Τύπου του ΠΑΜΕ για τον τρόπο της παρουσίασης της περίπτωσης της ηθοποιού Αντζελίνα Τζολί από τα ΜΜΕ. Για κάποιους καλοπροαίρετους σημειώνουμε:

Σε κανένα σημείο του σχολιασμού δε γίνεται υποβάθμιση του προβλήματος που αντιμετωπίζει η γνωστή ηθοποιός και του τρόπου που η ίδια το αντιμετωπίζει.

Η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ είχε στόχο να αναδείξει το πώς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης των αστών προσεγγίζουν τέτοια ζητήματα αποκόβοντάς τα από τις πολιτικές και κοινωνικές προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για την αντιμετώπισή τους.

Η υποβάθμιση έως απόκρυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα αντικαρκινικά, των τεράστιων δυσκολιών της εργατικής οικογένειας στην πρόληψη και θεραπεία τέτοιων καταστάσεων - καθώς και η υποστήριξη από μέρους τους των πολιτικών που οδηγούν σε αυτές τις θανατηφόρες ελλείψεις απαντούν από μόνα τους στην υποκρισία των μέσων μαζικής ενημέρωσης των αστών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ