ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η παρέμβαση του λαού κατοχυρώνει τη δημοκρατία

Συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, ύστερα από αίτημά του, είχε χτες στη Βουλή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από τη χθεσινή συνάντηση στη Βουλή
Από τη χθεσινή συνάντηση στη Βουλή
Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, συναντήθηκε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ύστερα από αίτημα του πρώτου, στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος στη Βουλή. Μετά τη συνάντηση, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία να εκθέσω στον κύριο Σαμαρά, σ' αυτή τη διμερή συνάντηση, τις θέσεις μας για το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, πώς βλέπουμε εμείς την πορεία της ελληνικής οικονομίας, τη διέξοδο από την κρίση. Η ανησυχία μας ότι θα έρθουν και καινούργια μέτρα, πολύ πιο βαριά απ' ό,τι έχουμε ζήσει έως τώρα, είναι που μας κάνει να οργανώνουμε πλατιά ενημέρωση στο λαό, ώστε να παρέμβει και να γίνει ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Διότι, αν δεν υπάρχει αντίσταση σ' αυτά τα μέτρα, τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα.

Θεωρούμε ότι αποτελεί στοιχείο δημοκρατίας η λαϊκή παρέμβαση. Σε καμία περίπτωση δε δεχόμαστε την προσπάθεια που έκανε η κυβέρνηση να ταυτίσει τις λαϊκές διαδηλώσεις με τη βία, να προσπαθήσει να αξιοποιήσει τον ΛΑ.Ο.Σ. σε μια επίθεση εναντίον του ΚΚΕ. Εμείς θεωρούμε ότι η δημοκρατία κατοχυρώνεται με την παρέμβαση του λαού σε κάθε τόπο δουλειάς και γενικότερα και όταν μάλιστα δέχεται τέτοια σκληρά μέτρα.

Σε κάθε περίπτωση, θεωρούμε ότι ανάμεσα στα κόμματα μπορεί και πρέπει να γίνεται οξεία πολιτική και ιδεολογική αντιπαράθεση, αλλά αυτή η αντιπαράθεση πρέπει να γίνεται πάνω στις θέσεις που το κάθε κόμμα έχει, αν θέλετε και στην πρακτική του και τη στάση του και όχι με μέσα τα οποία, ας το πούμε, είναι αντιδημοκρατικά, γιατί η συκοφαντία για εμάς είναι αντιδημοκρατική».

Να απομονωθούν οι προβοκάτορες

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε:

-- Συμπέσατε στην κριτική σας προς την κυβέρνηση;

-- Οπως είπε και ο κ. Σαμαράς, έχουμε προγραμματικές διαφορές, εφ' όλης της ύλης. Επομένως, εμείς κάνουμε την κριτική στην κυβέρνηση απ' τη σκοπιά της ριζικής αλλαγής, για την οποία παλεύουμε και από τη σκοπιά των πραγματικών επιπτώσεων που έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης πάνω στους εργαζόμενους. Αλλά, όπως είδατε και στη συγκέντρωσή μας το Σάββατο, εμείς ταυτίζουμε τη διέξοδο από την κρίση όχι μόνο με την πάλη γύρω από τα άμεσα λαϊκά προβλήματα, αλλά για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για ριζική αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας.

-- Επειδή την Πέμπτη έχει ξανά γενική απεργία, προτίθεστε τα πράγματα να είναι πιο καλά οργανωμένα από τη δική σας πλευρά, ώστε να μην προκύψουν προβοκάτσιες, όπως την προηγούμενη φορά;

-- Η προβοκάτσια είναι ανεξάρτητη από τις λαϊκές κινητοποιήσεις και σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε αυτούς που αξιοποιούν τις προβοκάτσιες και να κλειστούμε στα σπίτια μας, να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις, για να μη γίνουν προβοκάτσιες.

Εμείς πιστεύουμε ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να αναλάβουν την περιφρούρηση των κινητοποιήσεών τους. Αποδείχτηκε και το Σάββατο ότι αυτό μπορεί να γίνει και πρέπει οι διοικήσεις των σωματείων, οι μαζικές λαϊκές οργανώσεις, να προφυλάσσουν από κάθε μορφής προβοκάτσιες, είναι ευθύνη των ίδιων των οργανώσεων.

Το ΚΚΕ περιφρουρεί τις δικές του εκδηλώσεις. Δεν είμαστε ούτε υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ούτε αστυνομία, ούτε στρατός, για να αναλάβουμε την περιφρούρηση. Οι προβοκάτορες να απομονωθούν και μιλάω πριν απ' όλα γι' αυτούς που πολιτικά επεξεργάζονται το σχέδιο της προβοκάτσιας.

Η δήλωση του Α. Σαμαρά

Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια εθνική συνεννόηση πρέπει να συμμετέχουν οι πάντες. Αλλωστε, συνεννόηση δε σημαίνει κατ' ανάγκην και συμφωνία. Αλλά και διαφωνία δεν σημαίνει να υπάρχει μεταξύ των κομμάτων αποξένωση. Εμείς αυτό θα προσπαθήσουμε να το αποφύγουμε. Μπορεί το κάθε κόμμα να έχει τη δικιά του άποψη - και πρέπει να την έχει - για το πώς θα πρέπει να είναι το αύριο της Ελλάδος.

Εμείς έχουμε σημαντικές διαφορές - όπως είναι γνωστό - με το ΚΚΕ. Παράδειγμα, το ζήτημα των διαδηλώσεων στην Αθήνα, που εμείς δεν θέλουμε να εμποδίζουν καθόλου την οικονομική δραστηριότητα. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε θέλουμε - όλα τα κόμματα - η Ελλάδα, σε αυτή τη δύσκολη ώρα, να μείνει όρθια. Και αυτό, εμείς θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ την κα Παπαρήγα, για το γεγονός ότι μας δέχτηκε σε αυτή τη συνάντηση, την οποία θεωρώ χρήσιμη».


Προσπάθεια πολτοποίησης των λαϊκών συνειδήσεων

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις δημοσκοπήσεις απάντησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Οι δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την Κυριακή, καταγράφουν το θυμό και την οργή που διακατέχει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων και προσπαθούν να την καναλιζάρουν σε ανώδυνη κατεύθυνση, μέσω κατασκευασμένων ερωτήσεων για σκληρή τιμωρία μεμονωμένων πολιτικών προσώπων, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, κ.ο.κ.

Στη δημοσκόπηση της «Public Issue» για την «Καθημερινή της Κυριακής», η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων εμφανίζονται δυσαρεστημένοι τόσο από την κυβέρνηση (76%) όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση (89%). Οι προσδοκίες των πολιτών για την οικονομία εμφανίζονται εξαιρετικά αρνητικές, καθώς το 61% πιστεύει ότι «θα χειροτερέψει». Σε ερώτημα σχετικά με το ποια είναι η καλύτερη κυβέρνηση για τη χώρα, η απάντηση «καμία από τις δύο (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ» συγκεντρώνει 59%.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 45%, η ΝΔ 27%, το ΚΚΕ 10%, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ από 6% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 3%.

Στο 91% φτάνει το ποσοστό των ερωτηθέντων που δηλώνουν οργισμένοι με «κόμματα και πολιτικούς», σύμφωνα με την αφοριστική ερώτηση που τέθηκε στη δημοσκόπηση της εταιρίας «Alco» για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Στην άλλη ερώτηση «τι θα περιόριζε την οργή σας» με «κατευθυνόμενες» απαντήσεις, το 95% δηλώνει πως την οργή τους θα περιόριζε η απομάκρυνση πολιτικών που δε δικαιολογούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ 93 από τους 100 ηρεμούν με τη φυλάκιση εκείνων που εμπλέκονται σε σκάνδαλα....

Στη ίδια δημοσκόπηση, η λεγόμενη αδιευκρίνιστη ψήφος αναδεικνύεται σε πρώτο κόμμα με συνολικό ποσοστό 36,1 και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ να ακολουθούν, με ποσοστά 26,3% και 18,3% αντίστοιχα. Το ΚΚΕ συγκεντρώνει 6,8%, το ΛΑΟΣ 4,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 2,9%. Σε άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας «MARC», για το «Εθνος της Κυριακής», σχεδόν εννέα στους δέκα (ποσοστό 87,8%) δηλώνουν ότι τα μέτρα είναι άδικα, ενώ σε ποσοστό 47,5% «διαβλέπουν» ότι η κυβέρνηση δε θα ολοκληρώσει την τετραετία.

«Οχι» σε άσφαιρα πυρά

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε και στις δημοσκοπήσεις, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Ακολουθεί ο σχετικός διάλογος:

-- Πώς σχολιάζετε τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν ότι ένα μεγάλο τμήμα του λαού που δυσφορεί απέναντι σ' αυτή την πολιτική οδηγείται στην αποχή;

-- Ο λαός πρέπει να αξιοποιήσει την εμπειρία του. Το μήνυμα αποχής που έστειλαν στις ευρωεκλογές διόρθωσε κανέναν, άλλαξε τα μυαλά κανενός; Πιστεύουμε ότι το σύστημα το οποίο ζούμε, το αστικό πολιτικό σύστημα, αν δεν μπορεί να κλέψει τη ψήφο του λαού, θα προσπαθήσει να την στείλει στο μηδέν. Με αυτή την έννοια λοιπόν, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι παρόντα παντού, να πάρουν θέση υπέρ της φιλολαϊκής διεξόδου από την κρίση και απομακρυνόμενοι από τα κόμματα εξουσίας, από τα κόμματα τα οποία ευθύνονται για την κρίση και άμεσα και έμμεσα.

-- Δηλαδή, εσείς βλέπετε κάποιο σχέδιο πίσω από τις δημοσκοπήσεις;

-- Οχι. Γίνεται μια συστηματική προσπάθεια πολτοποίησης του μυαλού του λαού και βεβαίως αυτή η κατάσταση εκφράζεται και μέσα από τις δημοσκοπήσεις. Αυτό είπα. Ομως, εμείς πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια συσσωρευμένη δυσαρέσκεια, χωρίς αυτή η δυσαρέσκεια να έχει πάρει ακόμα μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, αργά ή γρήγορα - ιδιαίτερα τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα - πιστεύουμε ότι θα πολιτικοποιηθούν και δε θα στέλνουν άσφαιρα πυρά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ