ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - «ΘΕΣΜΟΙ»
«Αξιολόγηση» με διευρυμένη την αντιλαϊκή ατζέντα

Με διευρυμένη αντιλαϊκή ατζέντα επανέρχονται στις αρχές Μάη στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια των «θεσμών» με φόντο τη νέα φουρνιά με τα «προαπαιτούμενα» που περιλαμβάνονται στον 3ο κύκλο της «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στον ίδιο κύκλο διεργασιών εντάσσεται και το ζήτημα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, μέχρι 120 δόσεις, των επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Το γεγονός αυτό φαίνεται να οδήγησε στην «αναβολή» της σχετικής ρύθμισης που διαφήμιζε η κυβέρνηση ήδη από τις αρχές αυτής της βδομάδας, θέμα που αξίζει να σημειωθεί πως, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανασύρεται κατά καιρούς από την κυβέρνηση ήδη από το περασμένο φθινόπωρο.

Σχετικά με τις οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, η προκρινόμενη «αντιμετώπιση» εστιάζει σε ρυθμίσεις επιμήκυνσης με κριτήρια αντίστοιχα με αυτά που εφαρμόστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία, όπως το ύψος του οικογενειακού εισοδήματος, της ακίνητης περιουσίας κ.ά., έχοντας ουσιαστικά ως στόχο να αυξήσει την «εισπραξιμότητα», «διευκολύνοντας» τα λαϊκά νοικοκυριά που έχουν ήδη «γονατίσει» και όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία αδυνατούν να ανταποκριθούν στους φόρους και τα χαράτσια που ολοένα και αυξάνονται, να προσέλθουν στο «ταμείο».

Στην αντιλαϊκή ατζέντα της προσεχούς περιόδου θα βρεθεί επίσης η νέα φουρνιά των παρεμβάσεων για τα «κόκκινα» δάνεια (συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας). Μάλιστα, χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην «επικαιροποιημένη» έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια στην πρώτη κατοικία: «Οι ελληνικές αρχές καλούνται να δεσμευθούν ότι δεν θα επεκτείνουν παραπέρα (μετά τις 31/12/2019) τη διάρκεια ή το πεδίο εφαρμογής του νέου καθεστώτος και ότι θα λάβουν διορθωτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης νομοθεσίας, σε περίπτωση που ανακύψουν προβλήματα εφαρμογής ή νομικά προβλήματα σχετικά με το καθεστώς».

Ταυτόχρονα, η επόμενη «αξιολόγηση» πλαισιώνεται από παρεμβάσεις, όπως η «μεταρρύθμιση» στα προνοιακά επιδόματα, η αναθεώρηση αντικειμενικών αξιών (επ' αυτών υπολογίζονται τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ κ.ά.), η ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, η επιτάχυνση παρεμβάσεων για το Κτηματολόγιο, η διενέργεια ανεξάρτητης «αξιολόγησης» για τη στελέχωση των υπουργείων κ.ά.

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, αναφορικά με τις δυνατότητες αξιοποίησης των υπερπλεονασμάτων στους κρατικούς προϋπολογισμούς (κατά το ύψος που υπερβαίνει το 3,5% του ΑΕΠ), σημείωσε ότι «η γενική μας άποψη για τα μέτρα αυτά ήταν ότι εάν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος πέρα από την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων, τότε είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός».

Ο ίδιος σε συνέντευξή του («euro2day») εμφανίστηκε «θετικός» στην πρόωρη εξόφληση των δανείων του ελληνικού κράτους προς το ΔΝΤ λέγοντας ότι «είναι σχετικά συνηθισμένη πρακτική στις χώρες που είχαν πρόγραμμα (...) Η Ελλάδα διαθέτει επί του παρόντος αρκετό απόθεμα σε κονδύλια για να αποπληρώσει τα δάνεια και έτσι να μειώσει τα επιτόκια».

Ο Δ. Κουτσούμπας στο Χαϊδάρι

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε πολιτική συγκέντρωση που διοργανώνει η ΤΟ Νοτιοδυτικών Συνοικιών, την Κυριακή 21 Απρίλη στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Δημαρχείου στο Χαϊδάρι. Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος, καθώς και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές με το ΚΚΕ, Γιάννης Αγγέλου και Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ