ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ - ΜΟΝΑΔΩΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη των σωματείων της Αττικής

Από τη σύσκεψη για την Υγεία που πραγματοποίησαν προχτές μαζικοί φορείς της Λάρισας
Από τη σύσκεψη για την Υγεία που πραγματοποίησαν προχτές μαζικοί φορείς της Λάρισας
Σε νέα σύσκεψη προχωρούν σήμερα, Πέμπτη, στις 4 μ.μ., στο δώμα του «Ευαγγελισμού» (11ος όροφος, κτίριο ΑΧΕΠΑ), Διοικητικά Συμβούλια Σωματείων Εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων και των μονάδων Υγείας - Πρόνοιας της Αττικής, καθώς και εργαζόμενοι με ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, συμβασιούχοι, εργολαβικοί, πρώην εργολαβικοί, μέσω ΟΑΕΔ, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ.).

Τα αιτήματα αιχμής των υγειονομικών είναι τα εξής: Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά - μισθολογικά - ασφαλιστικά - επιστημονικά δικαιώματα. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις και παράλληλα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες. Να πληρώνονται απρόσκοπτα όλα τα δεδουλευμένα, χωρίς καμία εξαίρεση ή καθυστέρηση. Ανάκτηση όλων των απωλειών, αξιοπρεπείς μισθοί (κανένας κάτω από 751 ευρώ βασικό - εισαγωγικό), επαναφορά 13ου - 14ου μισθού, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας. Ενταξη στα ΒΑΕ, απρόσκοπτη χορήγηση του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας σε όλους όσοι εργάζονται σε επικίνδυνες συνθήκες, άμεση λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων υγείας και ασφάλειας για εργαζόμενους και ασθενείς. Πρόσληψη μόνιμων γιατρών εργασίας - τεχνικών ασφαλείας. Δημόσια και δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλους, χωρίς επιχειρηματική δράση.

Νέα κινητοποίηση στη Λάρισα

Κινητοποίηση στην 5η ΥΠΕ Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας οργανώνουν μαζικοί φορείς της Λάρισας την Τρίτη 23/4, προκειμένου να καταγγείλουν την πολιτική που οδηγεί σε συνεχή υποβάθμιση της δημόσιας Υγείας και να απαιτήσουν άμεσα μέτρα για την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα δύο νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και τα ιατρεία ΠΕΔΥ στο νομό, διεκδικώντας δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.

Η απόφαση για την αγωνιστική κινητοποίηση πάρθηκε σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/4 στο αμφιθέατρο του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, μετά από πρωτοβουλία της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Λάρισας (ΕΙΝΚΥΛ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, Σύλλογοι Εργαζομένων Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Κέντρων Υγείας Λάρισας, Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, Συνδικάτα Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εμποροϋπαλλήλων, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σωματεία και Σύλλογοι Συνταξιούχων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ - ΤΣΑ, ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Δημοσίου, ΔΕΗ, Πολιτικών Υπαλλήλων), Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας κ.ά.

Παραβρέθηκαν ο Γ. Παζιάνας, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, και ο Χρ. Μπίκας, δημοτικός σύμβουλος Τεμπών με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Μιλώντας στη σύσκεψη, ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ, Νίκος Νταφούλης, στάθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και τα Κέντρα Υγείας του νομού λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε τεχνολογικό εξοπλισμό, αλλά και εξαιτίας της κακής κτιριακής υποδομής. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της κατανομής των γιατρών που, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, θα προσληφθούν στα νοσοκομεία, επισημαίνοντας ότι οι 6 γιατροί που η 5η ΥΠΕ αποφάσισε να προσληφθούν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας είναι ψίχουλα, ενώ υπενθύμισε ότι στο νέο Οργανισμό του νοσοκομείου, που καταρτίστηκε το 2012, υπήρξε μείωση των θέσεων ιατρικού προσωπικού από 150 σε 122.

Στις διεκδικήσεις για το ΓΝ Λάρισας που θα τεθούν και στην κινητοποίηση στην 5η ΥΠΕ, περιλαμβάνονται: Κτιριακή αναβάθμιση με ανθρώπινες συνθήκες και χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης από 5η ΥΠΕ και υπουργείο Υγείας. Ενταξη της ΜΑΦ στον Οργανισμό. Επανέναρξη της λειτουργίας των κλινικών Γαστρεντερολογικής, Νευροχειρουργικής, ΩΡΛ, Γναθοχειρουργικής, Πνευμονολογικής, Ψυχιατρικής, Νεογνολογικής, Νευρολογικής και των εργαστηρίων Παθολογοανατομικού, Κυτταρολογικού και Γιατρού Εργασίας. Στελέχωση του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Αποκατάσταση του Οργανισμού στα επίπεδα προ του 2012. Επαρκής χρηματοδότηση του ΓΝ Λάρισας. Αμεση πρόσληψη επικουρικού προσωπικού στο Ακτινολογικό και στην Παιδοχειρουργική.

Για το θέμα της κατανομής των νέων γιατρών στα νοσοκομεία ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύλλογος Γιατρών ΕΣΥ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καταγγέλλοντας την 5η ΥΠΕ επειδή από τις 44 θέσεις γιατρών που της ζητήθηκαν αποφάσισε να δοθούν μόνο 10.

Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου

Κάλεσμα σε όλα τα σωματεία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα να συμμετάσχουν αύριο Παρασκευή στη συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Αργοστολίου, στις 11 π.μ., απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο του διοικητή, «καταγγέλλοντας τη δραματική κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΓΝΝ Αργοστολίου μετά και από την παραίτηση γιατρών και νοσηλευτών της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού».

Σύσκεψη στη Λέσβο

Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λέσβου καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους του νησιού στη συζήτηση - σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 22/4 στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43), με θέμα τα ζητήματα και τα προβλήματα στο χώρο της Υγείας.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Παρεμβάσεις για τις καταστροφές στην παραγωγή

Πρωτοβουλίες οργάνωσης αγωνιστικών αγροτικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση συγκεκριμένων μέτρων που αφορούν τους αγροτοκτηνοτρόφους οι οποίοι έχουν πληγεί το τελευταίο διάστημα, από την κακοκαιρία και άλλες αιτίες, προγραμματίζει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη».

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία τονίζει την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, καθώς και της κατασκευής και συντήρησης αντιπλημμυρικών, εγγειοβελτιωτικών, αποστραγγιστικών έργων. Παράλληλα, ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Περιφέρεια Θεσσαλίας να δώσουν λύση στο πρόβλημα των ζημιών που προκαλούν στην αγροτική παραγωγή οι αγριόχοιροι.

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών έπληξε το χαλάζι που έπεσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας και σε περιοχές των δήμων Τυρνάβου Λάρισας (Τύρναβος, Αμπελώνας, Δαμάσι, Δένδρα, Πλατανούλια) και Φαρκαδόνας Τρικάλων.

Σε ανακοίνωσή τους οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου και Αργυροπουλίου - Λυγαριάς κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, σημειώνοντας ότι «οι εξαγγελίες περί εναέριας προστασίας του ΕΛΓΑ, οι οποίες έγιναν πριν από μερικές μέρες, αποδείχθηκαν κενές».

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι, επισημαίνοντας ότι ο αντιαγροτικός κανονισμός του ΕΛΓΑ έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ οι εκτιμήσεις των ζημιών και οι αποζημιώσεις, απαιτούν άμεσα να δοθεί κρατική χρηματοδότηση στους πληγέντες αγρότες, μιας και τίθεται ζήτημα επιβίωσής τους, καθώς και να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών. Τονίζουν επίσης ότι και αυτή η καταστροφή αναδεικνύει το πάγιο αίτημα του αγροτικού κινήματος για άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική - ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.

Σε δήλωσή του ο Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», καλεί την κυβέρνηση να ικανοποιήσει άμεσα όλα τα αιτήματα των πληγέντων παραγωγών.

Κινητοποίηση αμυγδαλοπαραγωγών στη Λάρισα

Κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Λάρισα πραγματοποίησαν χτες αμυγδαλοπαραγωγοί του νομού, διεκδικώντας να αποζημιωθούν για τις μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στα δέντρα τους λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικρατούν το τελευταίο διάστημα (παγετός, ανεμοθύελλες, έντονες βροχοπτώσεις κ.λπ.). Ζητούν επίσης οι πληγέντες παραγωγοί να μην πληρώσουν τα χαράτσια και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αποζημιώσεις να δίνονται για το 100% των ζημιών από όλες τις αιτίες.

Στην κινητοποίηση παρευρέθηκαν, εκφράζοντας την συμπαράστασή τους στους αμυγδαλοπαραγωγούς, οι Ρίζος Μαρούδας και Μαρία Γαβαλά, υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ, και ο Χρ. Μπίκας, δημοτικός σύμβουλος Τεμπών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ - ΙΔΡΥΜΑΤΑ - ΣΧΟΛΕΙΑ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
Καταγγέλλει προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης

Το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες - Ιδρύματα - Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή του «νέες τραμπούκικες ενέργειες των ιδιοκτητών του ιδιωτικού κέντρου "Αυτενέργεια", που με απειλές και κλήση της αστυνομίας προσπάθησαν να εμποδίσουν τη δράση του Σωματείου τη μέρα της κλαδικής απεργίας».

Υπενθυμίζεται ότι στις 11/4 το Σωματείο είχε προκηρύξει κλαδική απεργία στα ιδιωτικά κέντρα Ειδικής Αγωγής, καλώντας σε αγωνιστικό ξεσηκωμό ενάντια στη νέα επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας στην Ειδική Αγωγή. Χώροι δουλειάς με απόφαση των εργαζομένων παρέμειναν κλειστοί, ενώ πολλοί εργαζόμενοι έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και απέργησαν.

Σε αυτό το πλαίσιο, μέλη του Σωματείου, παρουσία και της προέδρου του ΔΣ, βρέθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης στην είσοδο της «Αυτενέργειας», μοιράζοντας την κοινή ανακοίνωση του ΣΕΜΙΣΕΑ, της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

«Μόλις οι εργοδότες αντιλήφθηκαν την παρουσία μας, επιδόθηκαν, με περίσσιους θεατρινισμούς, σε μια μάταιη προσπάθεια να απομακρύνουν το Σωματείο από την "περίμετρο του κτιρίου", απειλώντας με μηνύσεις και ασφαλιστικά μέτρα για "καταπάτηση της ιδιοκτησίας τους" και "παρακώλυση της λειτουργίας της επιχείρησής τους". Εφτασαν δε στο σημείο να ζητάνε τις ταυτότητές μας (!) και να ζητούν να μάθουν ποια είναι τα μέλη του ΣΕΜΙΣΕΑ! Οταν κατάλαβαν πως οι απειλές και οι τραμπουκισμοί δεν πιάνουν, κάλεσαν την αστυνομία με την ψευδή ενημέρωση πως έχουν δημιουργηθεί επεισόδια! Οι ενέργειές τους προκάλεσαν μέχρι και την απορία των αστυνομικών που γρήγορα κατέγραψαν το περιστατικό και έφυγαν», καταγγέλλει το ΣΕΜΙΣΕΑ.

«Είναι γελασμένοι όσοι νομίζουν πως τέτοιες ενέργειες μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να περιορίσουν στο ελάχιστο τη δράση ενός ταξικού Σωματείου. Και αυτή τους η στάση επιβεβαιώνει πως οι εργαζόμενοι πρέπει να διαχωριστούν πλήρως από τα καλέσματα των εργοδοτών που όταν νιώσουν απειλή δείχνουν το αληθινό τους πρόσωπο», υπογραμμίζει το Σωματείο, καλώντας τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη μάχη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ»
Συνεχείς κινητοποιήσεις για το δικαίωμα στη δουλειά

Νέα κινητοποίηση έξω από το κατάστημα της «Market In» στην οδό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι των πρώην σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», μετά την άρνηση της «Market In» να παραβρεθεί στην τριμερή συνάντηση που είχε οριστεί στα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας Θεσσαλονίκης, παρουσία του γγ του υπουργείου Εργασίας, Α. Νεφελούδη.

Η εργοδοσία της «Market In» αρνήθηκε να παραβρεθεί και ζήτησε αναβολή με το πρόσχημα ότι θέλει να καταθέσει έφεση και ανακοπή στην απόφαση που δικαιώνει τους εργαζόμενους στο ζήτημα της διαδοχής, απόφαση την οποία αρνείται να εκτελέσει. Ούτε λίγο ούτε πολύ ο δικηγόρος της εταιρείας ισχυρίστηκε ότι για να γυρίσουν στη δουλειά τους οι εργαζόμενοι πρέπει να απολυθούν όσοι δουλεύουν ήδη στα καταστήματα της «Market In», βάζοντας σε αντιπαράθεση παλιούς και νέους εργαζόμενους.

Από τη μεριά του υπουργείου, ο Α. Νεφελούδης για μια ακόμα φορά αναλώθηκε σε υποσχέσεις και γενικότητες, χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Οι εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν και ότι θα κλιμακώσουν τον αγώνα διεκδικώντας το δίκιο τους. Καλούν τους συναδέλφους τους να συμμετάσχουν δυναμικά στη νέα τριμερή που ορίστηκε για αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ. στα κεντρικά γραφεία της Επιθεώρησης Εργασίας.

Να απαιτήσουν αγωνιστικά: Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους. Διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων. Να σταματήσει τώρα κάθε δίωξη εργαζόμενου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ