ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΘΕΣΗ ΔΝΤ
Κατεβάζει τον πήχη των προβλέψεων, επιβεβαιώνει την αντιλαϊκή κλιμάκωση

O επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
O επικεφαλής των οικονομολόγων του ΔΝΤ, Μορίς Ομπστφελντ κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του ιμπεριαλιστικού οργανισμού
Στο χαμήλωμα του πήχη ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης του παραγόμενου ΑΕΠ στην ελληνική οικονομία προχώρησε χτες η πλευρά του ΔΝΤ, ανοίγοντας τη συζήτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα για την επιβολή των προνομοθετημένων αντιλαϊκών μέτρων της λεγόμενης «μεταμνημονικής» περιόδου, αλλά και των παρεμβάσεων εκείνων που αφορούν στη διαχείριση του κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο επίσης συνδέεται με την κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και των «δεσμεύσεων» της «επόμενης μέρας».

Η έκθεση του ΔΝΤ για τις «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές» (World Economic Outlook) βλέπει ρυθμό ανάκαμψης μόλις στο 2% για το 2018 (από 2,6% στην προηγούμενη έκθεση, του Οκτώβρη) και μάλιστα με φθίνουσα πορεία στο 1,8% για το 2019, όπου και σταματά ο χρονικός ορίζοντας των προβλέψεων που περιλαμβάνονται στην έκθεση. Να σημειωθεί ότι η προηγούμενη έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού έβλεπε ρυθμούς περαιτέρω «εξασθένισης» στην οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του 1% για τη μετέπειτα περίοδο μέχρι το 2022. Την ίδια ώρα, οι νεότερες εκτιμήσεις του ΔΝΤ εμφανίζονται αρκετά χαμηλότερα από τις «Εαρινές Προβλέψεις» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2,5%), που με τη σειρά της επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε «αναθεώρηση» σε αντίστοιχη κατεύθυνση.

Σε κάθε περίπτωση, το χαμήλωμα του πήχη ως προς τους αναμενόμενους ρυθμούς ανάκαμψης θα ανοίξει τη συζήτηση για την περαιτέρω καρατόμηση του αφορολόγητου ορίου από το 2019 (ταυτόχρονα με την κατακρεούργηση των συντάξεων) αντί για το 2020, όπως προβλέπεται και στο συμπληρωματικό μνημόνιο της κυβέρνησης με την Ευρωζώνη.

Συμπληρώνουν το νέο αντιλαϊκό «πακέτο»

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΔΝΤ θα δημοσιοποιήσει σήμερα και τη «συνοδευτική» έκθεση αναφορικά με την αναμενόμενη εξέλιξη των «πρωτογενών πλεονασμάτων» και του κρατικού χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ βλέπει τα «πλεονάσματα» του κρατικού προϋπολογισμού αρκετά χαμηλότερα από τον αντιλαϊκό στόχο που έχει κλειδώσει στο 3,5% του ΑΕΠ. Το γεγονός αυτό, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών παζαριών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα καλυφθεί με παρεμβάσεις όπως είναι η εμπροσθοβαρής κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, η «ελάφρυνση» των δόσεων για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, είτε μέσω κάποιου συνδυασμού των αντιλαϊκών παραμέτρων που βρίσκονται στο τραπέζι. Να σημειωθεί ότι το «συμπληρωματικό μνημόνιο» με την πλευρά της Ευρωζώνης εμπεριέχει και την πρόσθετη «ρήτρα» του ΔΝΤ σχετικά με την ταχύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, για την περίπτωση που δεν «βγαίνουν» οι στόχοι τους γύρω από τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ, Μ. Ομπστφελντ, ο οποίος, παρουσιάζοντας την έκθεση, τόνισε ότι το χρέος πρέπει να είναι μέρος μιας λύσης - πακέτο, που θα περιλαμβάνει τόσο τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσής του όσο και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Αναφορικά με τις διαφορές των εκτιμήσεων με την πλευρά της ΕΕ, επανέλαβε ότι «η συνεπής μας άποψη (του ΔΝΤ) είναι ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους και πρέπει να αποτελεί μέρος του πακέτου. Και νομίζουμε ότι με την ελάφρυνση του χρέους και τις κατάλληλες διαρθρωτικές πολιτικές, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα μπορεί να είναι καλές».

Οι τραπεζικοί όμιλοι

Την ίδια ώρα, η έκθεση του ΔΝΤ κάνοντας μια πρώτη αναφορά στα ζητήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος επισημαίνει ότι κράτη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία έχουν μεγάλα προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια.

Οπως λένε, «η κατάλληλη και προβλέψιμη χρησιμοποίηση εργαλείων προστασίας καταθετών και προληπτικών ανακεφαλαιοποιήσεων θα είναι ζωτικής σημασίας για τη μείωση της αβεβαιότητας και των κινδύνων σε καταστάσεις χρηματοοικονομικής πίεσης (financial stress) καθώς και για τον περιορισμό των βαρών που μπορεί να επωμισθούν οι φορολογούμενοι». Με άλλα λόγια, πρόκειται για τους τρόπους διάσωσης των τραπεζών και για τον επιμερισμό της χασούρας σε περίπτωση νέων κλυδωνισμών.

Ειδικότερες αναφορές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα (και αυτό της Ελλάδας) αναμένονται τις επόμενες μέρες.

Διεργασίες σε «υψηλό» επίπεδο

Στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας (20 - 22 Απρίλη) αναμένεται να συνεδριάσει το λεγόμενο Washington Group, που απαρτίζεται από το κουαρτέτο (Κομισιόν, ΕΚΤ, ESM, ΔΝΤ) καθώς και από υπουργούς Οικονομικών των «ισχυρών» καπιταλιστικών οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.). Σε αυτό το επίπεδο, θα συζητηθεί το συνολικό «πακέτο», το οποίο βέβαια, πέρα και πάνω από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς, έχει «κοινό παρονομαστή» την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής σε ορίζοντα δεκαετιών, μέχρι και το 2060.

Παράλληλα, το «παρών» στη σύνοδο του ΔΝΤ (χωρίς βέβαια συμμετοχή στο Washington Group) θα δώσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, ο οποίος, πριν από τη σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον θα μεταβεί στη Βοστόνη για σειρά επαφών με «επενδυτές», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση.

Η παγκόσμια οικονομία

«Η σημερινή δυναμική δεν είναι διασφαλισμένη», επισημαίνει το ΔΝΤ αναφορικά με τις προοπτικές στην παγκόσμια οικονομία. Η έκθεση του ιμπεριαλιστικού οργανισμού κάνει αναφορές σε «κινδύνους» που σχετίζονται με «εσωστρεφείς πολιτικές» οι οποίες πλήττουν το διεθνές εμπόριο καθώς και στην επιδείνωση των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ «ενδεχόμενη περαιτέρω δημιουργία χρηματοπιστωτικών αδυναμιών θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία σύσφιξη των παγκόσμιων χρηματοπιστωτικών συνθηκών, μειώνοντας την εμπιστοσύνη και την ανάπτυξη».

Σε γενικές γραμμές, οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ παραμένουν στο εύρος των προηγούμενων εκτιμήσεων, ενώ οι εκτιμώμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2018 και το 2019 αντίστοιχα, διαμορφώνονται ως εξής:

  • Παγκόσμια οικονομία: 3,9% και 3,9%
  • ΗΠΑ: 2,3% και 2,5%
  • Ευρωζώνη: 2,4% και 2%
  • Βρετανία: 1,6% και 1,5%
  • Κίνα: 6,6% και 6,4%
  • Ιαπωνία: 1,2% και 0,9%
  • Ρωσία: 1,7% και 1,5%
  • Ινδία: 7,4% και 7,8%.
ΜΕ ΤΟΝ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ» 21 - 22 ΑΠΡΙΛΗ
«Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε»

Θα κυκλοφορήσει το DVD με τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση

Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» 21 και 22 Απρίλη, θα κυκλοφορήσει δωρεάν ένθετο το DVD με μαγνητοσκοπημένη τη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ στο ΣΕΦ στις 26 Νοέμβρη 2017, για να τιμήσει τα 100 χρόνια από τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση.

Στο DVD περιλαμβάνονται η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και η συγκλονιστική θεατρική παράσταση που ακολούθησε, με τίτλο «Ο πάγος έσπασε, ο δρόμος χαράχτηκε».

Θυμίζουμε ότι η παράσταση αυτή σχεδιάστηκε ειδικά για τη σημαντική επέτειο της Οκτωβριανής Επανάστασης και, κατά τη διάρκειά της, «ζωντάνεψαν» πλευρές της προετοιμασίας της, των ημερών του Οκτώβρη που συγκλόνισαν τον κόσμο, της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με τα τεράστια επιτεύγματα της ΕΣΣΔ σε όλους τους τομείς, αλλά και αντιφάσεις και ταλαντεύσεις, φτάνοντας μέχρι και τις αντεπαναστατικές ανατροπές.

Η κυκλοφορία της μοναδικής παράστασης σε DVD είναι ευκαιρία για όσους βρέθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση να την ξαναδούν και να την κρατήσουν, αλλά και για όσους δεν κατάφεραν να δώσουν το «παρών» να απολαύσουν αυτήν την εξαιρετική δημιουργία.

Το σενάριο βασίστηκε σε κείμενα των Κ. Μαρξ, Φρ. Ενγκελς, Β. Ι. Λένιν, Ι. Β. Στάλιν, Ρ. Λούξεμπουργκ, Λ. Γκιούρκο, Τζ. Ριντ, Βλ. Μαγιακόφσκι, Μπ. Μπρεχτ και Ι. Ερενμπουργκ. Εμπλουτίστηκε με οπτικοακουστικό υλικό και μουσική από σοβιετικά τραγούδια, αλλά και πρωτότυπη.

Το εξώφυλλο του DVD
Το εξώφυλλο του DVD
Στον ρ/σ «News 24/7»

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα παραχωρήσει συνέντευξη, σήμερα Τετάρτη, στις 10.30 το πρωί, στον ρ/σ «News 24/7» και τους δημοσιογράφους Β. Σκουρή και Αγγ. Σπανού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ