ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - ΚΥΠΕΛΛΟ
Ανετη ... πτήση στον τελικό για ΠΑΟΚ

Την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πανηγύρισε χτες ο ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη νίκη επί του Πανιωνίου

Eurokinissi

Την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πανηγύρισε χτες ο ΠΑΟΚ μετά τη δεύτερη νίκη επί του Πανιωνίου
Την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον τίτλο του κυπελλούχου που κατέκτησε πέρσι θα έχει ο ΠΑΟΚ, ο οποίος προκρίθηκε και φέτος στον τελικό της διοργάνωσης μετά τη νίκη επί του Πανιωνίου χτες στην Τούμπα με 3-1, στη ρεβάνς για τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Μάλιστα, αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια (περίοδος 1977-'78) που ο ΠΑΟΚ προκρίνεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε τελικό Κυπέλλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο «δικέφαλος» είχε επικρατήσει με το ίδιο σκορ και στον πρώτο αγώνα εκτός έδρας στη Ν. Σμύρνη ανοίγοντας το δρόμο για την πρόκριση, ενώ επίσης με 3-1 είχε νικήσει τον Πανιώνιο πριν από τρεις μέρες για το πρωτάθλημα, και πάλι στην Τούμπα.

Στο χτεσινό παιχνίδι αν και με αλλαγές στο βασικό σχήμα οι γηπεδούχοι ήταν σε γενικές γραμμές αρκετά καλύτεροι από τους αντιπάλους τους, ενώ το έργο τους έγινε ακόμα πιο εύκολο μετά την αποβολή του Μακρύλλου για τους φιλοξενούμενους (70'). Το τέλος του πρώτου ημιχρόνου βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες, 1-1 (Κουλούρης 20' - Μασούρας 40') και να έχουν από ένα δοκάρι με τους σκόρερ τους. Ωστόσο στο β' μέρος ο ΠΑΟΚ ανέβασε τους ρυθμούς, κυρίως στην επίθεση, έγινε πιο απειλητικός δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες και κατάφερε αρχικά με τον Πέλκα (68') και στη συνέχεια με εύστοχο πέναλτι (ανατροπή του Μάτος) του Πρίγιοβιτς (70') να επικρατήσει.

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Βαρέλα, Κρέσπο (76' Κάνιας), Μάτος, Αζεβέδο, Μαουρίσιο, Σάχοβ, Πέλκας, Λημνιός (60' Κάμπος), Μπίσεσβαρ, Κουλούρης (61' Πρίγιοβιτς)

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Κότνικ, Σαραμαντάς (46' Πινιώτης), Σταυρόπουλος, Μπανανά, Παπαγεωργίου, Μακρύλλος, Κόρμπος, Οικονομίδης, Μασούρας (63΄ Σπιριντόνοβιτς), Μπραχίμι (75' Νόβακ), Γεσίλ

Λεπτές ισορροπίες στο ΟΑΚΑ

Με την ΑΕΛ να έχει αποκτήσει προβάδισμα στα προγνωστικά μετά τη νίκη με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι, η ΑΕΚ καλείται σήμερα για την ανατροπή φιλοξενώντας τη θεσσαλική ομάδα στο ΟΑΚΑ (19.30 Cosmote Sports 1) στη ρεβάνς του άλλου ημιτελικού. Με τον αέρα της πρωτοπόρου του πρωταθλήματος αλλά και τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο στην αποστολή καθώς ξεπέρασε τις ενοχλήσεις του, στην «Ενωση» κυριαρχεί η αισιοδοξία για επίτευξη του στόχου της παρουσίας στον τελικό για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Από την άλλη πλευρά με το δέλεαρ της παρουσίας σε τελικό μετά από 11 χρόνια (τροπαιούχος το 2007), η νίκη στο πρώτο παιχνίδι προσφέρει έξτρα κίνητρα στην ΑΕΛ, που κατεβαίνει στην Αθήνα με πίστη για την πρόκριση. Από την αποστολή απουσιάζουν οι Φατιόν (τιμωρημένος), Ουάλας (τραυματίας) και Ρέτζας (ανέτοιμος).

ΠΟΛΟ
Κομβική στροφή για την πρωτιά

Τη νίκη που θα τον φέρει ακόμα πιο κοντά στην κατάκτηση της πρωτιάς του Α' ομίλου του Τσάμπιονς Λιγκ πόλο ανδρών ψάχνει σήμερα (18.45 - ΕΡΤ2) ο Ολυμπιακός στον Πειραιά, με αντίπαλο την ιταλική Μπρέσια, για τη 12η αγωνιστική. Η ελληνική ομάδα έχει ήδη προκριθεί στο Φάιναλ 8 της διοργάνωσης και με την κατάκτηση της 1ης θέσης θα βρεθεί απευθείας στα ημιτελικά, αποφεύγοντας τη διαδικασία του πρόσθετου αγώνα.

Με τη διοργάνωση να βρίσκεται μόλις τρεις «στροφές» πριν το φινάλε της φάσης των ομίλων, η νίκη θα αποτελέσει για τους «ερυθρόλευκους» το πλέον αποφασιστικό βήμα για την πρωτιά. Από τη μεριά της η Μπρέσια, 3η αυτήν τη στιγμή, θέλει πρωτίστως να εδραιωθεί στην πρώτη τετράδα που δίνει πρόκριση στο φάιναλ 8, παίζοντας παράλληλα το τελευταίο της «χαρτί» για την 1η θέση.

Το στοιχείο αυτό, σύμφωνα με τον Θοδωρή Βλάχο, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τον πήχη της δυσκολίας για τη σημερινή αναμέτρηση. Ο τεχνικός του Ολυμπιακού χαρακτήρισε την ιταλική ομάδα σκληρή και δυνατή αντίπαλο και είπε ότι περιμένει από τους παίκτες του να παίξουν ελεύθερα και δυναμικά, καθώς πλέον δεν υπάρχει το άγχος της πρόκρισης. Σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα θα παίξει η δύναμη της έδρας, συνέχισε, καλώντας τον κόσμου του Ολυμπιακού να δώσει βροντερό «παρών». Η ελληνική ομάδα θα παραταχθεί χωρίς απουσίες.

  • Οι άλλοι αγώνες του ομίλου: Ορβόσι - Μπαρτσελονέτα, Γιουγκ - Ανόβερο, Ντιναμό Μόσχας - Παρτιζάν Βελιγραδίου.
  • Η βαθμολογία: Ολυμπιακός 28, Μπαρτσελονέτα 24, Μπρέσια 20, Ντιναμό Μόσχας 19, Γιουγκ 19, Ανόβερο 9, Ορβόσι 7, Παρτιζάν 0.

Α1 ΑΝΔΡΩΝ: Με το ενδιαφέρον να στρέφεται κυρίως στις κόντρες της «ουράς», διεξάγεται σήμερα το πρώτο μέρος της 21ης και προτελευταίας αγωνιστικής της κανονικής περιόδου στην Α1 ανδρών. Τα παιχνίδια (15.30): ΝΟ Βουλιαγμένης - Πανιώνιος, ΑΟ Παλαιού Φαλήρου - Υδραϊκός, ΟΦΗ - Απόλλων Σμύρνης, ΝΟ Χανίων - ΑΝΟ Γλυφάδας. Η αυλαία πέφτει το Σάββατο με τους αγώνες Ολυμπιακός - ΠΑΟΚ και Χίος - Εθνικός.

ΠΑΟ - ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 95-67
Καταιγιστικό... προβάδισμα

Με καταιγιστική εμφάνιση, χτες στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός επικράτησε της Ρεάλ Μαδρίτης με 95-67, στην πρώτη αναμέτρηση για τα προημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ετσι οι «πράσινοι», κάνοντας το 1-0 στις νίκες, πήραν το προβάδισμα για την πρόκριση στο Φάιναλ 4 (χρειάζονται 3) και παράλληλα σημαντική ψυχολογική ώθηση ενόψει του αυριανού δεύτερου αγώνα στο ίδιο γήπεδο.

Στην καλύτερη ίσως φετινή του εμφάνιση, ο Παναθηναϊκός κυριάρχησε επιθετικά και μετέτρεψε σε περίπατο την αναμέτρηση, με άψογη αμυντική τακτική και διατηρώντας υψηλό ρυθμό σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Τα δείγματα είχαν φανεί από το εντυπωσιακό ξεκίνημα της ελληνικής ομάδας, που προηγήθηκε με 20-0 στο πρώτο πεντάλεπτο, ενώ παρά το επιθετικό «φρενάρισμα» στη συνέχεια, με όπλο την άμυνα και την κυριαρχία στα ριμπάουντ (συνολικά 38 έναντι 23) διατήρησε σημαντικό προβάδισμα μέχρι την ανάπαυλα (46-30).

Καθοριστική ήταν η 3η περίοδος, όπου ο Παναθηναϊκός ανέβασε ξανά τους ρυθμούς του, με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς και Καλάθη, και με ένα επιμέρους σερί 20-7 μόλις σε ένα επτάλεπτο προηγήθηκε με 66-37 στο 27', για να φτάσει τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της με τη λήξη της περιόδου (77-44). Η τελευταία περίοδος είχε ουσιαστικά τυπικό χαρακτήρα, με τον Πασκουάλ να κάνει πολλές αλλαγές, αλλά ο ρυθμός παρέμεινε υψηλός από τους «πράσινους», φτάνοντας στο τελικό σκορ.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Σίνγκλετον 5 (1 τρίποντο), Τζέιμς 24 (3), Πέιν 8, Παππάς 3 (1), Ντένμον 9 (3), Γκιστ 8, Βουγιούκας 4, Λεκαβίτσιους 2, Λοτζέσκι 6 (2), Καλάθης 11 (1), Αντετοκούνμπο 6.

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κοζέρ, Ραντλ 8, Ράντολφ 11, Φερνάντεθ 3, Ντόντσιτς 10 (2), Ρέγιες, Αγιόν 8, Γιούστα 4, Κάρολ 4, Ταβάρες 5, Τόμπκινς 12 (1), Τέιλορ 2.

  • Στον άλλο αγώνα της βραδιάς, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε το 1-0 επί της Κίμκι νικώντας με 98-95, σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε σε ντέρμπι στα τελευταία λεπτά.
OΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ ΚΑΟΥΝΑΣ
Κόντρα σε αντιπάλους και προβλήματα

Απέναντι στην ομάδα από την οποία υπέστη δύο ήττες στην κανονική περίοδο της Ευρωλίγκας, τη Ζαλγκίρις Κάουνας, και αγωνιώντας για την επιστροφή βασικών παικτών από τους τραυματισμούς τους, ο Ολυμπιακός θέλει απόψε στο ΣΕΦ (21.15 - Novasports 2), στον εναρκτήριο αγώνα της προημιτελικής σειράς ανάμεσα στις δύο ομάδες, να κάνει το πρώτο βήμα για την πρόκριση στο φάιναλ φορ του Βελιγραδίου. Οι «ερυθρόλευκοι» επιδιώκουν συν τοις άλλοις να προστατεύσουν το πλεονέκτημα έδρας, ενώ η λιθουανική ομάδα, που φέτος αποτελεί την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, έρχεται με υψηλές φιλοδοξίες.

Εκτός όλων των άλλων, στον Ολυμπιακό καλούνται απόψε να ξεπεράσουν τα πολλά προβλήματα απουσιών από τραυματισμούς σημαντικών παικτών τους. Αμφίβολοι είναι οι Πρίντεζης, Τίλι, Στρέλνιεκς και Παπανικολάου, με τους δύο τελευταίους μέχρι αργά χτες το απόγευμα να συγκεντρώνουν τις λιγότερες πιθανότητες για παρουσία στην πρώτη αναμέτρηση.

Μιλώντας για τους αγώνες της προημιτελικής φάσης, ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Γιάννης Σφαιρόπουλος, στάθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του έχει προετοιμαστεί όλη τη χρονιά γι' αυτούς, έχοντας χτίσει τον τρόπο δουλειάς της και τη φιλοσοφία της κατά τη διάρκεια της σεζόν. Εκανε λόγο για μια δύσκολη σειρά και περιέγραψε τη Ζαλγκίρις ως ομάδα δύσκολη και φιλόδοξη, με όνειρα για παρουσία στο φάιναλ φορ. Οι δύο ομάδες δεν έχουν να κρύψουν κάτι, τόνισε, αφού γνωρίζονται αρκετά καλά, ενώ η δική του πρέπει να δείξει συγκέντρωση και να ελέγξει το ρυθμό της αναμέτρησης.

  • Στον άλλο αποψινό αγώνα η Φενερμπαχτσέ υποδέχεται την Μπασκόνια (20.15 - Novasports 4) στην πρώτη αναμέτρησή τους για τα προημιτελικά, με την τουρκική ομάδα να έχει το πλεονέκτημα έδρας.
SUPER LEAGUE
Προσωρινή ανάσα για Παναθηναϊκό

Ανάσα, έστω και προσωρινή, σε κάποια από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει τον τελευταίο καιρό, κυρίως στον οικονομικό τομέα, πήρε χτες ο Παναθηναϊκός. Η ΠΑΕ κατάφερε να εξοφλήσει τις δόσεις στα οφειλόμενα των Σεμπάστιαν Λέτο, Χοσέ Τοτσέ και Μάικλ Εσιέν αποφεύγοντας την αφαίρεση 9 βαθμών που της είχε επιβληθεί. Κάτι που θα οδηγούσε άμεσα σε υποβιβασμό βάσει του κανονισμού, που θέλει μια ομάδα να υποβιβάζεται εάν υποστεί τρεις αφαιρέσεις βαθμών σε μια σεζόν. Υπενθυμίζεται πάντως ότι ο κίνδυνος παραμένει καθώς εκκρεμεί η αφαίρεση 3 βαθμών για οφειλόμενα προς τον Βέμερ και μάλιστα για σημαντικό ποσό (περίπου 600.000 ευρώ), το οποίο εάν δεν καλυφθεί για τρεις αγώνες θα οδηγηθεί σε υποβιβασμό. Σημειώνεται πως εκτός των οφειλομένων προβλήματα φέρεται να υπάρχουν στον Παναθηναϊκό και στην κατάρτιση του φακέλου για την αδειοδότηση ενόψει της νέας χρονιάς. Κάτι που με βάση τα όσα προβλέπονται επιφέρει την ποινή του υποβιβασμού (σε περίπτωση μη αδειοδότησης). Την ίδια στιγμή δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών κάνουν λόγο για ύπαρξη ενδιαφέροντος για την ΠΑΕ από ασιατικό γκρουπ επενδυτών με έδρα την Ελβετία.

Δοκιμάστηκε το VAR

Το σύστημα της ηλεκτρονικής υποβοήθησης διαιτητή (το λεγόμενο VAR) παρουσιάστηκε χτες στους Ελληνες διαιτητές από τους αρμόδιους της UEFA. Σημειώνεται πως η χρήση του VAR θα ξεκινήσει τη νέα σεζόν στο πρωτάθλημα της Super League. Το σύστημα εφαρμόστηκε φέτος σε κάποια ευρωπαϊκά πρωταθλήματα προκαλώντας ποικίλες αντιδράσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ