ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ - ΜΙΚΡΩΝ ΕΒΕ
Συζήτηση και πρόγραμμα δράσης για την οργάνωση και την ενίσχυση της πάλης

Με μεγάλη συμμετοχή και αποφασιστικότητα για ένταση της αγωνιστικής δράσης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, με αιχμή τις κατασχέσεις και τη φορολεηλασία, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ για την οργάνωση της πάλης, με τη συμμετοχή 7 Ομοσπονδιών, 28 Σωματείων και 3 Επιτροπών Αγώνα.

Από την αρχή της εισήγησης στη σύσκεψη, την οποία παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), Γιώργος Ντάλιος, καταγγέλθηκε η νέα απρόκλητη δολοφονική επίθεση που εξαπέλυσαν ΗΠΑ - Βρετανία - Γαλλία στη Συρία, αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που «με την πολιτική της μπλέκει το λαό μας στη δίνη των ανταγωνισμών και των πολεμικών συγκρούσεων».

Η σύσκεψη ενέκρινε επίσης ψήφισμα ενάντια στη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας με εντολή της κυβέρνησης σε βάρος διαδηλωτών του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε το πρωί της ίδιας μέρας στην Αθήνα.

Αναδεικνύοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης, ο Γ. Ντάλιος υπογράμμισε ότι την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους εγκληματικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, «κρατά σταθερά το μέτωπο της αντιλαϊκής πολιτικής, το εσωτερικό της χώρας», βάζοντας μεταξύ άλλων «στο χορό» των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών και τα χρέη εργατικών - λαϊκών οικογενειών προς το Δημόσιο.

Απέναντι σε αυτήν την επίθεση και κόντρα στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ και της ΕΣΕΕ που «βάζουν πλάτη» σε αυτήν, συνέχισε ο Γ. Ντάλιος, οι αγωνιστικές δυνάμεις στο κίνημα των αυτοαπασχολούμενων θα πρέπει το επόμενο διάστημα να «ανοίξουν» τη δουλειά τους στους συναδέλφους τους, με στόχο να δυναμώσει η πάλη και η διεκδίκηση, με κύριες αιχμές την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ένταση της αγωνιστικής δράσης ενάντια σε πλειστηριασμούς και κατασχέσεις.

Αγωνιστικοί σταθμοί του επόμενου διαστήματος, όπου θα πρέπει να συσπειρωθούν ακόμη περισσότερες δυνάμεις με το αγωνιστικό πλαίσιο αιτημάτων, αποτελούν η Πρωτομαγιά, η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης στις 13 Μάη και το κλείσιμο των καταστημάτων στις 16 Μάη.

Στις παρεμβάσεις που ακολούθησαν από τους εκπροσώπους Ομοσπονδιών και Σωματείων, καταγράφηκαν τόσο οι δυσκολίες που πρέπει να υπερνικήσουν στις καθημερινή τους δουλειά για την κινητοποίηση των συναδέλφων τους, εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων, όσο και η πείρα ότι οι δυσκολίες αυτές μπορούν να ξεπερνιούνται όταν η δουλειά γίνεται συστηματικά, με συγκεκριμένο πλάνο οργάνωσης και με επίμονη τακτική παρέμβαση.

Σύσκεψη και στη Θεσσαλία

Αντίστοιχο στόχο, οργάνωσης της πάλης, είχε η πανθεσσαλική σύσκεψη σωματείων αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και εμπόρων που οργάνωσε η ΠΑΣΕΒΕ στις 12/4 στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Από τη σύσκεψη αποφασίστηκε πρόγραμμα αγωνιστικών δράσεων, το οποίο περιλαμβάνει:

-- Κινητοποιήσεις το διήμερο 26 και 27 Απρίλη στις Εφορίες των θεσσαλικών νομών, αφού την 1η Μάη ξεκινούν οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο από τα 500 ευρώ.

-- Παραστάσεις διαμαρτυρίας αρχές Μάη στον ΟΑΕΕ και το ΚΕΑΟ για τα ζητήματα της Ασφάλισης, των συντάξεων, των χρεών στο Ταμείο.

-- Συμμετοχή στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς.

-- Συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές πορείες ειρήνης που θα πραγματοποιηθούν το Μάη στους τέσσερις νομούς της περιοχής.

-- Να συσταθεί στους νομούς επιτροπή για τη νομική και άλλη στήριξη όσων κινδυνεύουν άμεσα με κατασχέσεις.

Στην εισηγητική ομιλία στη σύσκεψη από τον Γ. Σιγάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΕΒΕ, καθώς και στις παρεμβάσεις εκπροσώπων σωματείων ΕΒΕ, τονίστηκε ότι κάθε αυτοαπασχολούμενος, μέσα από τα σωματεία και τις ομοσπονδίες, πρέπει σήμερα να πάρει στα χέρια του την υπεράσπιση κάθε συναδέλφου που θα βρεθεί στη μέγγενη των πλειστηριασμών και των κατασχέσεων. Ολοι μαζί μπορούν να υπερασπιστούν το δικαίωμα στη δουλειά, τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, την Κοινωνική Ασφάλιση. Μαζί με τους εργαζομένους, τους αγρότες και τα άλλα λαϊκά στρώματα που έχουν τους ίδιους αντίπαλους, έχουν κοινά συμφέροντα, μπορούν να πολλαπλασιάσουν τη δυναμική των αγώνων.

Το αγωνιστικό πλαίσιο πάλης
  • Καμιά κατάσχεση, κανένας πλειστηριασμός στην πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη, τα εργαλεία και τα μέσα εργασίας από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο». Κατάργηση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών για χρέη στον ΟΑΕΕ.
  • Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη προς τις τράπεζες. Κούρεμα του κεφαλαίου κατά 30% για τους εν ενεργεία αυτοαπασχολούμενους και κατά 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Επαναφορά του αφορολόγητου για τους αυτοαπασχολούμενους. Ατομικό αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία στο πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αύξηση της φορολογίας προοδευτικά στο 45% για το μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακατάσχετος τραπεζικός λογαριασμός που να καλύπτει τις απαραίτητες λειτουργίες κάθε μικροεπιχείρησης.
  • Αποσύνδεση των ασφαλιστικών οφειλών από την πρόσβαση σε παροχές Υγείας - Πρόνοιας - Περίθαλψης. Δωρεάν πρόσβαση για όλους τους αυτοαπασχολούμενους και τις οικογένειές τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες υψηλού επιπέδου. Επίδομα τοκετού και επίδομα μητρότητας (6μηνο). Αντίστοιχη μέριμνα για τους παιδικούς σταθμούς σε κάθε δήμο.
  • Αναπλήρωση των απωλειών στις συντάξεις και κατάργηση των νέων αυξήσεων στις εισφορές. Ορια συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους άντρες και στα 55 για τις γυναίκες. Σύνταξη με βάση τις καταβεβλημένες εισφορές, για όσους αυτοαπασχολούμενους έχουν συμπληρώσει συντάξιμη ηλικία και δεν μπορούν να ρυθμίσουν τμήμα ή το σύνολο των οφειλών τους. Οριστική διαγραφή όσων οφειλών απομείνουν.
  • Αμεση νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Κατάργηση των νόμων που «απελευθερώνουν» τα ωράρια λειτουργίας.
  • Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων στη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη, χωρίς προϋποθέσεις και αποκλεισμούς. Δυνατότητα ένταξης όλων των αυτοαπασχολούμενων που αναγκάστηκαν να κλείσουν με χρέη τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να χρειάζεται επανέναρξη.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μαχητική κινητοποίηση στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαχητική και μαζική κινητοποίηση στη Φλώρινα ενάντια στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε χτες βράδυ, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, εν αναμονή του νομοσχεδίου της κυβέρνησης που θα καθορίσει τους όρους πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ στη Φλώρινα (ΑΗΣ Μελίτης) και τη Μεγαλόπολη.

Με συνθήματα όπως «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη και όχι τα κέρδη του κεφαλαιοκράτη», «Ρεύμα φτηνό - ΔΕΗ για το λαό», «Τη ΔΕΗ τη χτίσανε με αίμα οι εργάτες, δεν την παραδίδουμε στους κεφαλαιοκράτες», οι εργαζόμενοι διαδήλωσαν την απόφασή τους συντονισμένα να δώσουν τη μάχη ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων.

Στη συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της Φλώρινας, χαιρέτισε εκ μέρους των ταξικών σωματείων της περιοχής ο Πέτρος Γκερτσάκης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Φλώρινας, καλώντας τους εργαζόμενους όλων των κλάδων να βρεθούν στο πλευρό των εργαζομένων της ΔΕΗ, στους αγώνες ενάντια στην πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς Ενέργειας, συνολικά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο αντιπρόεδρος του ΣΕΕΕΝ, Σταύρος Μωυσιάδης. Σημείωσε ότι στην περιοχή μας συνωστίζονται μονοπωλιακοί όμιλοι για το ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα, βουτώντας τους λαούς στο αίμα και τη δυστυχία. Οπου δεν μπορούν να τα μοιράσουν με νόμους στη Βουλή για «αποεπένδυση» ή όπως αλλιώς ονομάσουν την πώληση, τα λύνουν με την ισχύ των όπλων.

Κατήγγειλε ότι περιφερειακή αρχή, δήμαρχοι, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές εμφανίζονται αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση, έχοντας όμως στο μυαλό τους άλλα σχέδια ιδιωτικοποίησης, ανάλογα με ποια επιχειρηματικά σχέδια συντάσσονται.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μπουν στη μάχη ενάντια στις πωλήσεις, με μαζική συμμετοχή την πρώτη μέρα της απεργίας που θα κηρύξει η ΓΕΝΟΠ στις πύλες των ορυχείων και των ΑΗΣ, για την περιφρούρηση της απεργίας. Μαζί με το λαό να παλέψουν για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό όχι εμπόρευμα, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις για όλο το προσωπικό, ανεξαρτήτου εργασιακής σχέσης. Να δυναμώσουν τον αγώνα για απεμπλοκή της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τις επαναλαμβανόμενες απεργίες των εργαζομένων στη ΔΕΗ, οι οποίες ξεκινούν τα μεσάνυχτα της Κυριακής 22/4.

Σε κινητοποιήσεις οι συνταξιούχοι

Σειρά κινητοποιήσεων έχουν προγραμματίσει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων, μπροστά στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στην Αττική, την Τετάρτη 25/4, στις 10 π.μ., θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί μια σειρά συγκεντρώσεων μέσα στο Μάη.

Στη Θεσσαλονίκη, πανσυνταξιουχική κινητοποίηση τη Δευτέρα 23/4, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου, διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης.

Στη Λάρισα, η ΣΕΑ των Συνταξιουχικών Οργανώσεων νομού Λάρισας οργανώνει συγκέντρωση την Τρίτη 24/4, στις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία.

Στα Γιάννενα, την Πέμπτη 26/4 θα γίνει πανγιαννιώτικη - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση από τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ Ιωαννίνων, στις 10.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σύσκεψη της Γραμματείας την Κυριακή

Σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων με θέμα τον καθορισμό προγράμματος αγωνιστικών δράσεων των αγροτών και κτηνοτρόφων για το επόμενο διάστημα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/4, στις 12 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org