ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
Προφυλακιστέος κρίθηκε ο Α. Τσοχατζόπουλος

Οδηγήθηκε χτες στον Κορυδαλλό, μετά την απολογία του τη Δευτέρα

Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε χτες Τρίτη ο πρώην υπουργός Αμυνας του ΠΑΣΟΚ Ακης Τσοχατζόπουλος, μετά την σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκισή του, αφού κρίθηκε ύποπτος φυγής και τέλεσης νέων αδικημάτων. Προφυλακιστέοι κρίθηκαν επίσης, μετά την απολογία τους η Ε. Λαμπροπούλου, λογίστρια του Α.Τσοχατζόπουλου, ο ξάδελφός του Ν. Ζήγρας και ο επιχειρηματίας Γ. Σαχπατζίδης.

Ο πρώην υπουργός κατηγορείται για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες κατ' επάγγελμα, κατ' εξακολούθηση και κατά συναυτουργία, με βάση στοιχεία από την υπόθεση των υποβρυχίων και άλλες δικογραφίες που αφορούν σε εξοπλιστικά προγράμματα. Να σημειωθεί ότι βασικό αδίκημα του πρώην στελέχους του ΠΑΣΟΚ είναι η πράξη της δωροδοκίας (μίζες για υποβρύχια και άλλο εξοπλιστικό πρόγραμμα), αλλά έχει παραγραφεί.

Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, κατά την απολογία του στον ανακριτή την δεύτερη μέρα του Πάσχα, παρέδωσε υπόμνημα και δέχτηκε ερωτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να αρνήθηκε ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων υπεράκτιων εταιρειών, ενώ για την προμήθεια των υποβρυχίων φέρεται να υποστήριξε ότι την ευθύνη της συγκεκριμένης απόφασης την έχει συνολικά το ΚΥΣΕΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κατηγορούμενος επιφυλάχτηκε να δώσει διευκρινίσεις για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1, υπερασπίστηκε όμως την αγορά τους.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, οι δικηγόροι του Α. Τσοχατζόπουλου χαρακτηρίζουν «υπερβολική» την προφυλάκιση του πρώην υπουργού. Η ανάκριση για την υπόθεση συνεχίζεται και ο ανακριτής θα καλέσει εντός της εβδομάδας σε απολογία τους υπόλοιπους 10 κατηγορούμενους, ανάμεσα σε αυτούς την σύζυγο και την κόρη του πρώην υπουργού.

Στο μεταξύ, ευκαιρία για προεκλογική (ψευτο)αντιπαράθεση, με στόχο να κρυφτεί η ουσία της υπόθεσης και η συνευθύνη τους στη διαπλοκή των μονοπωλίων με τα κόμματά τους, βρήκαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με αφορμή την υπόθεση Τσοχατζόπουλου. Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Μιχελάκης υπέδειξε τον Ευ. Βενιζέλο σαν «βασικό συνήγορο του κ. Τσοχατζόπουλου στην Εξεταστική Επιτροπή για το σκάνδαλο των TOR-M1» και σαν τον υπουργό «που - το 2010 - αναθεώρησε την επαχθή σύμβαση Τσοχατζόπουλου, για τα υποβρύχια, αποδεχόμενος ακόμη επαχθέστερους όρους».

Η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά παρουσίασε τη διαγραφή Τσοχατζόπουλου σαν απόδειξη ότι το κόμμα της ξεπλύθηκε από τα σκάνδαλα και κάνοντας σινιάλο για «κουκούλωμα», πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν θέλησε ποτέ να συνδέσει τον κ. Σαμαρά προσωπικά, ούτε με το Βατοπέδι, ούτε με τους "κουμπάρους", ούτε με τα δομημένα ομόλογα, ούτε με την υπόθεση Παυλίδη, δηλαδή με υποθέσεις της περιόδου 2004-2009».

ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Παραμυθιάζει το λαό προς άγραν ψήφων

Ορκους πίστης στην ΕΕ των μονοπωλίων και αυταπάτες για «αέρα αλλαγής» στη λυκοσυμμαχία

Μόνο «λαγούς με πετραχήλια» δεν έταξε ο Αλ. Τσίπρας σε μια ιταμή προσπάθεια ψηφοθηρίας, κατά την περιοδεία του στα Γρεβενά. Υποδεικνύοντας το μνημόνιο σαν την πηγή όλων των δεινών, υποσχέθηκε απεμπλοκή και ανατροπή της σημερινής πραγματικότητας με αποκατάσταση μισθών και συντάξεων, με αναβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας κ.λπ. Και όλα αυτά χωρίς σύγκρουση με τα μονοπώλια και την ΕΕ, την οποία, σε άλλη συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα («Free Sunday»), διαβεβαίωσε ότι αναγνωρίζει σαν θέσφατο.

Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με το ΚΚΕ για αποδέσμευση της Ελλάδας από την ΕΕ, είπε: «Δεν συμφωνούμε. Γιατί θα βρεθούμε οικονομικοί ανταγωνιστές με λαούς που είναι φυσικοί μας σύμμαχοι. Με τους Ιταλούς, τους Ισπανούς, τους Πορτογάλους εργαζόμενους, αλλά και τους Γάλλους και τους Γερμανούς. Δεν έχει νόημα η επιστροφή στον απομονωτισμό. Σημασία έχει ο αγώνας για την αλλαγή των συσχετισμών σε μια κλυδωνιζόμενη Ευρώπη».

Οι εργαζόμενοι μεταξύ τους κανέναν ανταγωνισμό δεν έχουν. Αντίθετα, είναι θύματα της πολιτικής των μονοπωλίων που ταυτόχρονα σφάζονται μεταξύ τους για το κέρδος. Για λογαριασμό τους μιλάει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, που ανησυχεί μήπως το ντόπιο κεφάλαιο χάσει τα πλεονεκτήματα που του δίνει η συμμετοχή στην ιμπεριαλιστική ΕΕ, κύρια στα μέσα που έχει να τσακίζει με μέτρα το λαό. Αυτός είναι ο «απομονωτισμός» που φοβάται ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, όπως άλλωστε και όλα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Μιλώντας στα Γρεβενά, «είδε» ότι υπάρχει «άνεμος αλλαγής» και «κλίμα ανατροπής» στην ΕΕ. Επανέλαβε ότι για την καπιταλιστική κρίση φταίει «το σχέδιο Μέρκελ - Σαρκοζί» και παίνεψε τον ομοϊδεάτη του στη Γαλλία, τον υποψήφιο πρόεδρο Μελανσόν, χαρακτηρίζοντάς τον «έκπληξη των εκλογών», χωρίς βέβαια να πει ότι ετοιμάζεται στο δεύτερο γύρο να στηρίξει το σοσιαλδημοκράτη Φ. Ολάντ, δείχνοντας ποια στρατηγική πραγματικά υπηρετεί.

Μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «ασπίδα προστασίας στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ότι «δεν θα μείνει σπίτι χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, δεν θα μείνει άρρωστος χωρίς αξιοπρεπή περίθαλψη στα δημόσια νοσοκομεία, δεν θα υπάρξει άνεργος χωρίς αξιοπρεπές επίδομα, δεν θα υπάρχουν πια παιδιά που θα πηγαίνουν το πρωί στο σχολείο και θα είναι νηστικά»... Στο πώς θα γίνουν όλα αυτά, ο επικεφαλής του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι ο τρόπος αφορά στις «τεχνικές λεπτομέρειες» (!) που δεν έχει αυτή τη στιγμή πλήρη γνώση τους! «Μη μπούμε σε επιμέρους τεχνικές λεπτομέρειες» ήταν η απάντησή του.

Τέλος, αφού πιάστηκαν στα πράσα με την πρότασή τους προς το ΚΚΕ για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές και αφού αποκαλύφτηκε η πολιτική απατεωνιά τους, ο Αλ. Τσίπρας προσπάθησε να τα μπαλώσει, ισχυριζόμενος ότι «μας απαντάνε με τεχνικού χαρακτήρα επιχειρήματα και δικαιολογίες», εμμένοντας στην προσπάθεια να κοροϊδέψει το λαό.

ΓΥΡΝΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΤΑ ΑΣΤΙΚΑ ΜΜΕ
Η ουσία με τα σκάνδαλα

Η σύλληψη, κράτηση και προφυλάκιση Τσοχατζόπουλου μονοπώλησε την ειδησεογραφία στα αστικά ΜΜΕ τις μέρες που πέρασαν. Τι λένε και τι κρύβουν;

-- Προβάλλουν τον Τσοχατζόπουλο σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα του πολιτικού συστήματος που τάχα ευθύνεται για την κρίση, την οποία παρουσιάζουν σαν αποτέλεσμα της «λαμογιάς», της «ρεμούλας» και των σκανδάλων γενικά των πολιτικών. Κρύβουν ότι τα σκάνδαλα είναι γέννημα - θρέμμα της διαπλοκής του κεφαλαίου με τα κόμματά του στον καπιταλισμό. Γι' αυτό τα σκάνδαλα υπάρχουν και σε χώρες που δεν έχουν κρίση ή σε χώρες που διαφημίζονται σαν πρότυπα «διαφάνειας» και «αξιοκρατικής» λειτουργίας του κράτους. Την κρίση δεν τη δημιούργησαν οι μίζες, η «σπατάλη» ή ο ατομικός πλουτισμός μιας μερίδας πολιτικών και κρατικών υπαλλήλων, κύρια από τα κόμματα που άσκησαν εξουσία. Την κρίση την δημιούργησε η υπερκερδοφορία των πολυεθνικών, που ήρθε σαν αποτέλεσμα της πριμοδότησής τους από το αστικό κράτος με προνόμια, φοροελαφρύνσεις και φοροαπαλλαγές.

-- Λένε πως η Δικαιοσύνη έκανε τη δουλειά της και πως όταν αφήνεται να λειτουργήσει χωρίς πολιτικές επιρροές, μπορεί να είναι αποτελεσματική. Η αστική δικαιοσύνη δεν είναι πέρα και έξω από το αστικό κράτος. Λειτουργεί για να θωρακίζει τα συμφέροντα της αστικής τάξης και στο πλαίσιο αυτό προσαρμόζεται στις εκάστοτε περιστάσεις. Για παράδειγμα, στις σημερινές συνθήκες, που φουντώνει η λαϊκή αγανάκτηση για την πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, η αποκαθήλωση από τη Δικαιοσύνη ενός εκπροσώπου του ενός ή του άλλου κόμματος που σχετίζεται με σκάνδαλα, βοηθάει στον αποπροσανατολισμό του λαού από την ουσία της πολιτικής που συνυπηρετούν τα αστικά κόμματα, πλευρά της οποίας είναι οι μίζες και τα σκάνδαλα. Επιπλέον, προσπαθούν να καλλιεργήσουν στο λαό την αυταπάτη ότι το αστικό σύστημα είναι ικανό να αυτοκαθαίρεται, αρκεί να λειτουργούν οι θεσμοί. Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά πως συνήθως η αστική Δικαιοσύνη βγάζει παράνομες και καταχρηστικές σχεδόν όλες τις απεργίες.

-- Κρύβουν ότι οι μίζες είναι καθεστώς στους εξοπλισμούς και ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα πολυεθνικά μεγαθήρια είναι τεράστιος. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία ξοδεύει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού της στην αγορά οπλικών συστημάτων, που - συν τοις άλλοις - καμιά σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες άμυνας της χώρας, αλλά υπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και το ΝΑΤΟ. Πίσω από τους ανταγωνισμούς των πολυεθνικών, που μοιράζουν μίζες σε πρόσωπα - κλειδιά της κρατικής μηχανής για να κερδίσουν παραγγελίες, κρύβονται ισχυρότατες αντιθέσεις ανάμεσα σε καπιταλιστικά κράτη και σε ανταγωνιζόμενες μερίδες της πλουτοκρατίας, που συνδέουν τα συμφέροντά τους με το ένα ή το άλλο ιμπεριαλιστικό κέντρο. Για παράδειγμα, στο ζήτημα της προμήθειας εξοπλισμών στην Ελλάδα συγκρούονται τα αμερικανικά συμφέροντα με τα ρωσικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά, ενώ ισχυρές αντιθέσεις υπάρχουν και ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, που επιδιώκουν να μεγαλώσουν το μερτικό τους στην παγκόσμια πίτα και ταυτόχρονα αξιοποιούν τις παραγγελίες πολεμικού υλικού σαν μέσο πιέσεων στην εξωτερική τους πολιτική. Σύμπτωμα αυτών των ανταγωνισμών είναι η αποκάλυψη σκανδάλων της μιας πολυεθνικής από την άλλη, όπως έγινε και με το σκάνδαλο «Siemens», που αποκαλύφθηκε από αμερικανικές πολυεθνικές.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που συγκαλύπτουν προεκλογικά τα αστικά ΜΜΕ. Παρουσιάζουν μάλιστα το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να διαγκωνίζονται μεταξύ τους, όταν είναι γνωστό πως τα δυο κόμματα όχι μόνο έχουν την ευθύνη για το συγκεκριμένο και τα άλλα σκάνδαλα, αλλά μαζί τα συγκάλυψαν στις Εξεταστικές Επιτροπές της Βουλής. Οι ίδιοι, μάλιστα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να «κάψουν» και ορισμένα από τα παροπλισμένα στελέχη τους, προκειμένου να κοροϊδέψουν το λαό ότι «άλλαξαν» και ότι με δική τους πρωτοβουλία προωθείται η κάθαρση στο αστικό σύστημα. Ο λαός να αξιοποιήσει την πείρα του. Να απαιτήσει να τιμωρηθούν όλοι όσοι εμπλέκονται σε σκάνδαλα και να τιμωρήσει ο ίδιος με την ψήφο του τα κόμματα που εμπλέκονται. Να γυρίσει την πλάτη σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, να βγάλει πανίσχυρο το ΚΚΕ, που πολεμάει τα μονοπώλια και το σαπισμένο κράτος τους.

Νέες δημοσκοπήσεις

Σε δημοσκόπηση της MRB που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Real News, καταγράφονται τα εξής στην πρόθεση ψήφου: ΝΔ 20,5%, ΠΑΣΟΚ 12,7%, ΣΥΡΙΖΑ 8,6%, ΚΚΕ 7,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 7,1%, Δημοκρατική Αριστερά 7%, Χρυσή Αυγή 3,9%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,9%, ΛΑΟΣ 2,5%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,4%. Σε άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η Μarc για λογαριασμό του Alpha, στην πρόθεση ψήφου καταγράφονται τα εξής ποσοστά: ΝΔ 17,1%, ΠΑΣΟΚ 13%, ΚΚΕ 7,9%, ΣΥΡΙΖΑ 6,9%, Ανεξάρτητοι Ελληνες 6,8%, Δημοκρατική Αριστερά 5,6%, Χρυσή Αυγή 3,9%, ΛΑΟΣ 2,8%, Οικολόγοι-Πράσινοι και Δημοκρατική Συμμαχία 2,2%, άλλα κόμματα 5%, αναποφάσιστοι 16,6%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ