ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ»
Οι ιμπεριαλιστές αναζητούν νέα προσχήματα

Η «πυρηνική τρομοκρατία», ο νέος ...μπαμπούλας για το χτύπημα των λαϊκών κινημάτων που παλεύουν ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου

Από τις εργασίες της υποκριτικής «Διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια»
Από τις εργασίες της υποκριτικής «Διάσκεψης για την πυρηνική ασφάλεια»
Το μότο της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον Τζορτζ Ου. Μπους «είτε είσαστε μαζί μας ή εναντίον μας» έχει τώρα μπει στο συρτάρι και έχει πλέον αντικατασταθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα από το «είμαστε όλοι μαζί». Είτε απευθύνεται στον μουσουλμανικό κόσμο, όπως έκανε με την ομιλία του στο Κάιρο, είτε όσον αφορά την παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, είτε πολύ πρόσφατα κατά τη Διάσκεψη για τη λεγόμενη «πυρηνική ασφάλεια» που πραγματοποιήθηκε στις 12 και 13 Απρίλη στην Ουάσιγκτον.

Δεν πρόκειται για κάποια αλλαγή πολιτικής, απλά η «επιθετική ρητορική» έχει εγκαταλειφθεί, όμως η ουσία παραμένει η ίδια, όπως και ο στόχος της επίδειξης της αμερικανικής ισχύος και της διατήρησης της κυριαρχίας του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στη Μέση Ανατολή, στο πλατό της Κεντρικής Ασίας, αλλά και στον υπόλοιπο πλανήτη. Η διατήρηση της κυριαρχίας, σε μία στιγμή μάλιστα κρίσιμη για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου πλέον η θέση ως μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αμφισβητείται έντονα. Για το λόγο αυτό, είναι πλέον αναγκαία η υιοθέτηση του δόγματος του «πολυπολικού» κόσμου και διαφοροποιημένες τακτικές που έχει υιοθετήσει η αμερικανική κυβέρνηση.

Καταρχήν, ο σκοπός της διάσκεψης, που αποτελούσε το τελευταίο στάδιο της εκστρατείας του Προέδρου Ομπάμα ώστε να πείσει ότι πράττει τα καλύτερα όσον αφορά το όραμά του για «έναν κόσμο απαλλαγμένο από τα πυρηνικά», συνιστούσε μέρος της προσπάθειας προετοιμασίας της εγχώριας και της διεθνούς κοινής γνώμης είτε για το «δίκαιο» μίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον του Ιράν και της ΛΔ Κορέας, είτε για την επιβολή σκληρών και ευρύτατων κυρώσεων εναντίον των δύο χωρών, τόσο σκληρών που θα ισοδυναμούν με την κήρυξη ενός οικονομικού πολέμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αμερικανική κυβέρνηση προσέφερε γην και ύδωρ, προκειμένου να υπάρξει αυτή η «ομοφωνία» για την επίτευξη του σκοπού και, σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νιου Γιορκ Τάιμς», ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε, κατά τη συνάντησή του, στο περιθώριο της διάσκεψης, με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, να μη στερηθεί η Κίνα πετρέλαιο, αν τυχόν το Ιράν για «αντίποινα» στην κινεζική υποστήριξη στις διεθνείς κυρώσεις κατά της Τεχεράνης, διακόψει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα.

«Πυρηνική τρομοκρατία»

Θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι μέσω της διάσκεψης, αλλά και των γεγονότων των τελευταίων ημερών με την υπογραφή της νέας συνθήκης «START» για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων ΗΠΑ και Ρωσίας, που έγινε την περασμένη Πέμπτη στην Πράγα, καθώς και με τη δημοσιοποίηση του νέου «διαφοροποιημένου» πυρηνικού δόγματος, οι ΗΠΑ προσπαθούν εκ νέου να επιβεβαιώσουν την πρωτοκαθεδρία τους μέσω των πρωτοβουλιών είτε για τη μείωση των πυρηνικών οπλοστασίων - πρόκειται για απαρχαιωμένο τμήμα του οπλοστασίου της Ρωσίας και των ΗΠΑ - όπου, ουσιαστικά, υπαγορεύουν τους κανόνες του παιχνιδιού, δηλώνοντας ποιος και πόσα πυρηνικά μπορεί να έχει - είτε επιβεβαιώνοντας την «ηθική εξουσία» τους έναντι ενός κρίσιμου ζητήματος είτε θέτοντας νέους όρους και εφευρίσκοντας νέους εχθρούς, όπως την «πυρηνική τρομοκρατία».

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Προέδρου Ομπάμα, με τις οποίες άνοιξε και η Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. «Γνωρίζουμε ότι τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως είναι η "Αλ Κάιντα", επιχειρούν να αποκτήσουν τέτοια όπλα, όπλα μαζικής καταστροφής που δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να τα χρησιμοποιήσουν», επισήμανε ο Αμερικανός Πρόεδρος, στη διάρκεια συνάντησής του με τον ομόλογό του της Νότιας Αφρικής Τζέικομπ Ζούμα και καταλήγοντας ότι «η σύνοδος αυτή έχει στόχο να θέσει τη διεθνή κοινότητα σε ένα δρόμο ελέγχου των πυρηνικών υλικών, που δεν είναι ασφαλή, σε καθορισμένο χρόνο και με ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας».

Ολα κύλησαν «εξαιρετικά ομαλά» για τον Πρόεδρο Ομπάμα, καθώς με το πέρας της συνάντησης και της υιοθέτησης του μη δεσμευτικού κοινού ανακοινωθέντος οι ηγέτες και ύπατοι ανώτατοι αξιωματούχοι 47 χωρών που συμμετείχαν στη διάσκεψη, μεταξύ αυτών ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Ζιντάο, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο Γάλλος Πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, «δεσμεύτηκαν» ...«να ενισχύσουν την πυρηνική ασφάλεια και να μειώσουν την απειλή της πυρηνικής τρομοκρατίας και πιστεύουν στις αρμόδιες εθνικές δράσεις και στη σταθερή και αποτελεσματική διεθνή συνεργασία». Υπόσχονται, παράλληλα, να εμποδίσουν «μη κρατικούς παράγοντες από την απόκτηση των πληροφοριών και της τεχνολογίας που απαιτείται για τη χρήση τέτοιων υλικών για κακόβουλους σκοπούς». Δηλαδή, το νέο πρόσχημα της «πυρηνικής τρομοκρατίας» πλασαρίστηκε και υιοθετήθηκε με σχετική ευκολία.

Λυκοφιλίες

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω συνεργασία τους κατά της διακίνησης πυρηνικών, αλλά μέσα στο πλαίσιο του σεβασμού του Δικαίου των κρατών και εξέφρασαν την υποστήριξή τους προς τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), υπογραμμίζοντας «το ζωτικό ρόλο της», ενώ, τέλος, δεσμεύθηκαν να της παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και την εξειδίκευση για τη συνέχιση του έργου της.

Λίγο νωρίτερα, ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε ότι «έχει έλθει η ώρα για συντονισμένη παγκόσμια δράση για να διασφαλιστούν τα ευάλωτα πυρηνικά υλικά και πρόσθεσε ότι η απόκτηση ατομικών όπλων από την "Αλ Κάιντα" θα ήταν μια καταστροφή για τον κόσμο». Φυσικά, οι Αμερικάνοι και άλλοι ιμπεριαλιστές δεν αμφισβητούν για τον εαυτό τους την κατοχή πυρηνικής τεχνολογίας, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί για άλλους. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι η επόμενη σύνοδος κορυφής για την πυρηνική ασφάλεια θα γίνει το 2012 στη Νότια Κορέα. Ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Λι Μιουνγκ - μπακ ανέφερε ότι η ΛΔ Κορέας προσκλήθηκε να μετάσχει στην σύνοδο αυτή με τον όρο να δεσμευτεί να εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Στη Σύνοδο για τα πυρηνικά δεν είχαν προσκληθεί, φυσικά, το Ιράν και η ΛΔ Κορέας, αλλά ούτε και η Συρία, καθώς φέρεται από Αμερικανούς αξιωματούχους να έχει «πυρηνικές φιλοδοξίες». Απών και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος την τελευταία στιγμή ακύρωσε την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, δεδομένων των εκδηλωμένων προθέσεων της Τουρκίας και της Αιγύπτου να θέσουν ζήτημα για το πυρηνικό οπλοστάσιο του Ισραήλ και να απαιτήσουν το Ισραήλ να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών (ΝΡΤ). Το Ισραήλ, που ποτέ επισήμως δεν έχει παραδεχθεί ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα παρότι θεωρείται από τις χώρες με το μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο, βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες οι οποίες δεν έχουν υπογράψει την επικυρωμένη από 189 κράτη ΝΡΤ, μαζί με τις Ινδία, Πακιστάν και ΛΔ Κορέας.

Επίσης η Διάσκεψη είχε και τις παράπλευρες «επιτυχίες». Ο Πακιστανός πρωθυπουργός, Γιουσούφ Ράζα Γκιλάνι, διαβεβαίωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα πως «η κυβέρνησή του λαμβάνει σοβαρά υπόψη της την πυρηνική ασφάλεια» και έχει αναπτύξει «τις απαραίτητες συνθήκες ασφαλείας», καθώς οι «ειδικοί ερίζουν» ότι η απειλή της «Αλ Κάιντα» και των «Ταλιμπάν» καθιστούν τη χώρα μία από τις βάσιμες πηγές ανησυχίας στο πεδίο της ασφάλειας.

Επίσης, στο πλαίσιο της Διάσκεψης επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, με βάση την οποία η Ρωσία είναι διαθέσιμη να δαπανήσει έως 2,5 δισ. δολάρια για να αποσύρει 34 μετρικούς τόνους εμπλουτισμένου πλουτωνίου για κατασκευή πυρηνικών όπλων στα πλαίσια της σχετικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ οι ΗΠΑ θα χρηματοδοτήσουν την απόσυρση με 400 εκατομμύρια δολάρια. Τέλος, το Μεξικό ανακοίνωσε ότι προτίθεται να απαλλαγεί απολύτως από το σύνολο του εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτει και να το μετατρέψει σε καύσιμο. Τη Δευτέρα, η Ουκρανία και ο Καναδάς ανακοίνωσαν, επίσης, την πρόθεση να απαλλαγούν από τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου που διαθέτουν.

Πάντως, και η συγκεκριμένη Διάσκεψη απέδειξε την υποκρισία των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και όλων όσοι θέλουν ρόλο στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, να διατηρούν για τον εαυτό τους τον «πυρηνικό μπαμπούλα» για να απειλούν τα λαϊκά κινήματα όπου Γης, την ίδια στιγμή που ματοκυλούν λαούς με συμβατικά όπλα. Επίσης επιβεβαίωσε ότι το ειρηνικό μέλλον της ανθρωπότητας είναι συνυφασμένο με την πάλη για την ανατροπή του ιμπεριαλιστικού συστήματος και αυτό προϋποθέτει την πάλη κάθε λαού ενάντια στη στρατηγική του κεφαλαίου.


Χρ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ