ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Σαρωτική επίθεση και στον ιδιωτικό τομέα

Η ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» θα δώσει το σύνθημα και το άλλοθι για γενικευμένο χτύπημα μισθών και δικαιωμάτων

Κυβέρνηση και πλουτοκρατία θα επιχειρήσουν να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Από τη δική τους απάντηση εξαρτάται, αν θα γυρίσουν χρόνια πίσω τους όρους που δουλεύει και ζει η εργατική τάξη
Κυβέρνηση και πλουτοκρατία θα επιχειρήσουν να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων. Από τη δική τους απάντηση εξαρτάται, αν θα γυρίσουν χρόνια πίσω τους όρους που δουλεύει και ζει η εργατική τάξη
Αύριο καταφτάνει στην Αθήνα το κλιμάκιο των τεχνοκρατών της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά από επίσημο αίτημα που κατέθεσε την Πέμπτη η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσουν οι «διαβουλεύσεις» για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης».

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής Παπακωνσταντίνου στο ΔΝΤ και τους άλλους οργανισμούς του κεφαλαίου, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει την κατάρτιση ενός σχεδίου «μακρόπνοου δανεισμού», γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η αντιλαϊκή επίθεση δεν έχει ημερομηνία λήξης. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση των αντιδραστικών σχεδιασμών από την πλευρά της κυβέρνησης, μέσα και από την αξιοποίηση του «μηχανισμού δανειοδότησης» της ΕΕ και του ΔΝΤ που ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Το επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση για λογαριασμό της πλουτοκρατίας θα διευθύνει μια πρωτοφανούς αγριότητας επίθεση σε βάρος του λαού, ενάντια στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές: Βίαιη και ραγδαία μείωση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, περικοπές ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού και στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα και πλήθος άλλων σκληρών μέτρων.

Η έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο την Πέμπτη του νέου ασφαλιστικού που προωθεί άμεση μείωση των συντάξεων, γενική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των ορίων σύνταξης των γυναικών από 5 έως 17 χρόνια, δείχνει το δρόμο που ανοίγει η κυβέρνηση. Στο ίδιο πνεύμα, το Φορολογικό που ψηφίστηκε οριστικά την περασμένη Πέμπτη, σηματοδοτεί μια νέα επιδρομή φοροληστείας σε βάρος του λαού και νέων φοροαπαλλαγών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Προετοίμασαν το έδαφος

Πρόγευση των αντιλαϊκών σχεδίων που δρομολογεί με αρχή το 2010 η κυβέρνηση, συμπληρωματικά στις ανατροπές που ήδη εφαρμόζονται, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και του ΔΝΤ, έδωσαν τις προηγούμενες μέρες πολιτικοί και φυσικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου με δηλώσεις τους.

Την Πέμπτη, ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Ολι Ρεν, τόνιζε ότι «είναι σημαντικό τα μέτρα περικοπής των δαπανών που έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση για το δημόσιο τομέα να επεκταθούν και στον ιδιωτικό τομέα», ζητώντας ευθέως να μειωθούν οι μισθοί των ιδιωτικών υπαλλήλων.

Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός της κυβέρνησης, την ίδια μέρα, μεταφέροντας την επίσημη θέση της κυβέρνησης έσπευδε να υιοθετήσει την προτροπή του επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν περί «αποπληθωρισμού» που θα προέλθει από τη «μείωση μισθών και τιμών», τονίζοντας ότι «συμφωνεί 100%» με τη θέση του. Σημειώνεται ότι ο αποπληθωρισμός επιτυγχάνεται είτε με τη μείωση των τιμών, είτε με τη μείωση των μισθών.

Με δεδομένο ότι για να μειωθούν οι τιμές πρέπει να μειωθεί θεαματικά το κόστος των πρώτων υλών ή το ποσοστό κέρδους του εργοδότη ή η τιμή της εργατικής δύναμης, είναι φανερό ότι αυτό που προκρίνει το κεφάλαιο και υιοθετεί η κυβέρνηση είναι το τρίτο.

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν, απαντώντας στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την έλευση κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα και δίνοντας το εύρος, αλλά και το χρονικό ορίζοντα της αντιλαϊκής επέλασης σημείωνε: «Το κλιμάκιο του ΔΝΤ θα αρχίσει συζητήσεις πάνω σε πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο στο πλαίσιο ενός προγράμματος πολλών ετών».

Δεδομένες οι ανατροπές

Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μαδρίτη, προκειμένου να συμμετέχει στις συνεδριάσεις Γιουρογκρούπ και του ΕΚΟΦΙΝ και ξεκαθαρίζοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προωθήσει την επιβολή ενός νέου ακόμα πιο σκληρού πακέτου μέτρων, σημείωνε ότι το μεικτό κλιμάκιο που θα έρθει στην Αθήνα θα συζητήσει με την κυβέρνηση «το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι η κυβέρνηση «θα χρησιμοποιήσει όλες τις αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ» και διευκρινίζοντας ότι «το ΔΝΤ δε δεσμεύεται από τις αποφάσεις των "27" της ΕΕ».

Την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να επιβάλει τα άγρια ταξικά μέτρα στο όνομα της ενίσχυσης της «ανταγωνιστικότητας» της ελληνικής οικονομίας, τόνισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια του άτυπου υπουργικού συμβουλίου, την Πέμπτη.

«Οι αγορές δοκιμάζουν κάθε λεπτομέρεια και κάθε φορά που υπάρχει μια γκρίζα ζώνη τα "σπρεντ" ανεβαίνουν. Από κει και πέρα όμως, όλη αυτή η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανάγκη των μεγάλων τομών που κάνουμε στη χώρα. (...) Η πορεία της χώρας θα εξαρτηθεί από τις μεγάλες αλλαγές, τις τομές που κάνουμε σε όλους τους τομείς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με το γεγονός με οι όροι αποπληρωμής των δανείων που θέτουν ΕΕ και ΔΝΤ δε σχετίζονται μόνο με το ύψος των επιτοκίων, αλλά και τη λήψη νέων βάρβαρων μέτρων, φανερώνουν ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από αύριο το πρωί είναι έτοιμη να θέσει επί τάπητος την ταχύτερη εφαρμογή των προαποφασισμένων αντιδραστικών πολιτικών.

Την επίσπευση, δηλαδή, όλων των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων που θα μειώσουν ακόμα παραπέρα την τιμή της εργατικής δύναμης και ταυτόχρονα θα γίνουν το «διαβατήριο», για να εξασφαλιστούν μέσω των δανείων νέα κεφάλαια για την ενίσχυση της πλουτοκρατίας.

Ο λαός στην αντεπίθεση

Αυτό που οφείλουν να συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι είναι ότι τα σκληρά ταξικά μέτρα που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση είναι μόνιμου χαρακτήρα και αφορούν τους πάντες, ανεξάρτητα από ηλικία, ειδικότητα, κλάδο και τομέα δουλειάς. Θα επιφέρουν ραγδαία και βίαιη μείωση του βιοτικού επιπέδου, θα δημιουργήσουν μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας για τους νεοεισερχόμενους στην παραγωγή.

Αν οι εφιαλτικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης προχωρήσουν, τα λαϊκά στρώματα θα απολέσουν τα τελευταία εναπομείναντα δικαιώματά τους. Οσα χάσουν σήμερα εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι δεν πρόκειται να «γυρίσουν πίσω».

Η επιβολή των νέων μέτρων σηματοδοτούν την όξυνση του ταξικού πολέμου από τη μεριά των κεφαλαιοκρατών και των κομμάτων τους, απέναντι στους εργαζόμενους. Μόνη διέξοδος για τα λαϊκά στρώματα στην ενιαία επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ είναι η ένταση της ταξικής πάλης, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Για να μπουν σοβαρά εμπόδια στο προχώρημα της αντιλαϊκής πολιτικής. Να πάρει το κεφάλαιο και τα κόμματά του το μήνυμα ότι ο λαός δεν τρομοκρατείται.

Σήμερα, αυτό που είναι διπλά αναγκαίο είναι να ξεπεράσει η αντίδραση των εργαζόμενων κάθε προηγούμενο ως προς τη μαζικότητα των κινητοποιήσεων και το περιεχόμενό τους. Να στοχοποιήσει η εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα τη στρατηγική του κεφαλαίου και τους πολιτικούς φορείς της, όχι τη διαχείριση. Η δύναμη, η διάρκεια και σε τελική ανάλυση η αποτελεσματικότητα του αγώνα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον ευρύτερες εργατικές λαϊκές δυνάμεις θα μπολιάζονται στο στίβο της ταξικής πάλης με το στόχο του άλλου δρόμου ανάπτυξης, προϋπόθεση του οποίου είναι η ανατροπή των μονοπωλίων και της εξουσίας τους.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τι ετοιμάζουν

Γίνεται φανερό ότι τα νέα σκληρά πακέτα μέτρων που δρομολογεί η κυβέρνηση, θα βασίζονται στις κοινές αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών των 27 κρατών - μελών του ΕΚΟΦΙΝ και στις «συστάσεις» του ΔΝΤ, που έρχονται να θωρακίσουν την κερδοφορία και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Ανάμεσα σε άλλα, οι εργαζόμενοι και ο λαός θα βρεθούν αντιμέτωποι με:

  • Μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.
  • Μείωση των συντάξεων για τους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.
  • Περικοπές στο 13ο και 14ο μισθό και για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά και για τους συνταξιούχους. Δεν αποκλείεται να υπάρξει και οριστική κατάργηση των «δώρων», αφού το ΔΝΤ προτείνει «πληρωμές μισθών και συντάξεων για 12 μήνες το χρόνο αντί για 14», ενώ η Κομισιόν έχει θέσει ήδη από το Δεκέμβρη θέμα περικοπής του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.
  • Παραπέρα μείωση στους μισθούς του Δημοσίου με την περικοπή όλων των επιδομάτων που ξεπερνούν το ύψος του καθιερωμένου βασικού μισθού.
  • Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και των συμβάσεων αορίστου χρόνου με νομοθετική ρύθμιση, ώστε να καταργηθεί η υποχρεωτική εφαρμογή των κατώτατων αμοιβών.
  • Επέκταση όλων των μορφών ελαστικής απασχόλησης.
  • Μείωση του κόστους περίθαλψης.
  • Επιβολή νέων φόρων σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομεσαίους.
  • Κατάργηση οργανισμών του Δημοσίου και απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.
  • Κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση των ΔΕΚΟ και κρατικών επιχειρήσεων.
  • Αρση της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ