ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Με δυνατές Οργανώσεις Βάσης στην πάλη για το σοσιαλισμό

Η αισιοδοξία, με την οποία βαδίζουμε μπροστά στο 10ο Συνέδριο, βασίζεται στα βήματα που έχει κάνει η Οργάνωση. Η πλούσια πείρα που έχει συγκεντρωθεί, τα σπουδαία εφόδια που έχουμε με τις επεξεργασίες του Κόμματος, τις αποφάσεις του 18ου Συνεδρίου, μας κάνουν πιο ώριμους να αντιληφθούμε το βασικό καθήκον. Χρειαζόμαστε και χτίζουμε Οργάνωση παντός καιρού, με ατσαλένια θέληση και δράση. Στο πλευρό του Κόμματος, για την προσέλκυση της νεολαίας στην πάλη για το Σοσιαλισμό.

Δώσαμε με επιτυχία πολλές παράλληλες μάχες

Είναι πραγματικά σημαντικά τα βήματα που μετράμε. Αρκεί να σκεφτούμε ότι η ΚΝΕ μέσα σε μερικούς μήνες κατάφερε να δώσει τη μάχη για την προετοιμασία και επιτυχή διεξαγωγή πέντε απεργιακών μαχών. Σκληρών μαχών με τον ταξικό αντίπαλο σε εργασιακούς χώρους. Συλλαλητηρίων, πικετοφοριών, ενημέρωσης του κόσμου, οργανωμένων συζητήσεων, εκδηλώσεων, μαζί με τη μάχη της οικονομικής εξόρμησης και, παράλληλα, οι ΟΒ να συνεδριάζουν σε 2 κύκλους για την προετοιμασία και τη συζήτηση των Θέσεων. Συζητούμε μέσα στη μάχη για το πώς θα γίνουμε πιο ικανοί στο κέρδισμα της νεολαίας με την κομμουνιστική προοπτική.

Αναδείχθηκαν σύντροφοι που ξεχωρίζουν στις ταξικές μάχες στους χώρους δουλειάς, αποτελώντας παράδειγμα για νέους που δεν είναι έτοιμοι να κάνουν το βήμα. Σύντροφοι που μετρούν πάνω από μια απόλυση. Σύντροφοι μαθητές που συγκρούονται στην τάξη τους με τις αντικομμουνιστικές διδασκαλίες. ΟΒ που με ανακοινώσεις και δυναμικές πρωτοβουλίες απαντούν στον αντικομμουνισμό και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας. ΟΒ που τσάκισαν την τακτική της εργοδοσίας για την απομόνωση συντρόφων από τους υπόλοιπους εργαζόμενους. ΟΒ που πρωτοστάτησαν να οργανώσουν και να τραβήξουν νέους στον αγώνα, είναι μερικά παραδείγματα που φανερώνουν βήματα προόδου με τη βοήθεια του Κόμματος στο επίπεδο λειτουργίας και δράσης των ΟΒ, ότι υπάρχει δίπλα στο Κόμμα μια αξιόμαχη μαχητική Οργάνωση.


Εχουμε δημιουργήσει ένα στέρεο έδαφος, για να αναμετρηθούμε με αδυναμίες και καθυστερήσεις που υπάρχουν και αναφέρονται αναλυτικά στις Θέσεις. Για να αντιστοιχήσουμε την Οργάνωση στα βήματα του Κόμματος, στην ετοιμότητα που χρειάζεται για να ανταποκριθεί με επάρκεια η ΚΝΕ σε όλες τις εκδηλώσεις και την ένταση της ταξικής πάλης.

Πιο ικανοί στην πολιτική αντιπαράθεση

Η όξυνση όλων των αντιθέσεων του καπιταλιστικού συστήματος, η σαπίλα του, που αναδύεται σε συνθήκες κρίσεις από παντού, ενώ δημιουργούν δυνατότητα, δεν αρκούν από μόνα τους για να συνειδητοποιούνται τα ιστορικά του όρια. Δεν αρκούν για να συνειδητοποιείται η αναγκαιότητα της αντικατάστασής του από την κοινωνικοποιημένη - κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή, το Σοσιαλισμό. Είναι δικιά μας ευθύνη, από την παρέμβαση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ δημιουργείται η επαναστατική συνείδηση.

Η σοσιαλδημοκρατία και ο οπορτουνισμός έχουν από την άλλη ιδιαίτερο ρόλο για να αθωώνεται ο ίδιος ο καπιταλισμός, η ανάγκη της συνεχούς - αυξανόμενης κερδοφορίας του. Να δημιουργούνται ψευδαισθήσεις, με τις διάφορες παραλλαγές διαχείρισής του, ότι μέσα στα πλαίσια του συστήματος υπάρχουν λύσεις ακόμα κι αν χρειαστούν θυσίες. Να επιλέξει ο λαός σφαγιαστή των δικαιωμάτων του, με ποιον μαζί - ΕΕ ή ΔΝΤ - η ντόπια πλουτοκρατία θα τον ξεκοκαλίσει.


Πρωτοστατούν στον αντικομουνισμό, το ψέμα, τη λάσπη στην πρώτη προσπάθεια να καταργηθεί η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, με την οικοδόμηση του σοσιαλισμού τον 20ό αιώνα. Εχουν μένος απέναντι στο Κόμμα και την Ιστορία του, κάνουν τα πάντα για να μην έρθουν σε επαφή με τη στρατηγική του ΚΚΕ, με την ΚΝΕ ιδιαίτερα οι νέοι από εργατικά - λαϊκά στρώματα. Η προσπάθειά τους, όμως, δεν έχει τα αποτελέσματα που θα θέλανε. Η αντοχή του Κόμματος, και δίπλα του της ΚΝΕ, το παραπέρα ατσάλωμα και πείσμα των δυνάμεών μας, οι δεσμοί μας με χιλιάδες νέους και νέες, η αποτυχία τους τα προηγούμενα χρόνια στοχοποιώντας την Οργάνωση να την απομονώσουν από τη νεολαία, είναι σοβαρή παρακαταθήκη για τα επόμενα χρόνια.

Αφομοιώνουμε την αντίληψή μας για το σοσιαλισμό

Το ψέμα, δίπλα σε άλλα, για τον «ξεχασμένο» Μπελογιάννη (από άρθρο στο «Βήμα», που αναπαρήγαγε ο «Δρόμος» του Αλαβάνου και τα ΕΑΑΚ στις σχολές) δείχνει για ακόμα μια φορά ότι σοσιαλδημοκρατία και κάθε λογής οπορτουνιστές σφιχταγκαλιάζονται για να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ. Γνωρίζουν το περιεχόμενο των εκδηλώσεών μας, τις εκδόσεις μας και συνεχίζουν να διαστρεβλώνουν. Ο,τι κι αν φαντασιώνονται, μόνο στο ΚΚΕ ανδρώνονται τέτοιοι φλογεροί επαναστάτες, παλικάρια της ταξικής αναμέτρησης, που η στάση και ο τρόπος που έζησαν και έδωσαν τη ζωή τους, διαπαιδαγωγούν σήμερα χιλιάδες ΚΝίτες και ΚΝίτισσες.

Η Οργάνωση έκανε σημαντικά βήματα στην αντιπαράθεση με τις αστικές και οπορτουνιστικές αντιλήψεις, στην αφομοίωση της στρατηγικής του ΚΚΕ. Μπορούμε να γίνουμε πιο ικανοί. Καλύτερα να παρακολουθούμε την παρέμβαση του αντιπάλου η οποία είναι επεξεργασμένη και πολύμορφη σε κάθε χώρο. Η δουλειά μας να εξειδικεύεται, να μπορεί η ΟΒ να μελετάει τον τρόπο που επιδρά στη συνείδηση και τη στάση των νέων στο χώρο της, για να την αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά.

Η αφομοίωση της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, η γνώση των αιτιών νίκης της αντεπανάστασης, η ιδεολογική δουλειά, η γνώση της Ιστορίας του Κόμματος, του κινήματος και των ιστορικών συμπερασμάτων είναι η βάση σήμερα για να ανταποκρινόμαστε σωστά σε αυτό το καθήκον. Για να δημιουργούμε γερές Οργανώσεις Βάσης, στρατηγεία οργάνωσης της ιδεολογικοπολιτικής διαπάλης, της αντεπίθεσης στον τομέα των ιδεών. Μαχητικές οργανώσεις πρωτοπόρων αγωνιστών, συνεχιστές της ηρωικής ιστορικής πορείας του ΚΚΕ. Με ικανότητα να συνδέονται πλατιά με νέους, να πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης, να κρατάνε ζωντανή την κομμουνιστική προοπτική κάτω από όλες τις συνθήκες.

Προσανατολισμό στα παιδιά της εργατικής τάξης

Ταυτόχρονα όλη η δουλειά μας να αντιστοιχηθεί στην ένταση της επίθεσης του κεφαλαίου, στο ότι την επίθεση δεν τη βιώνουν όλοι το ίδιο. Δεν τη βιώνουν το ίδιο τα παιδιά της εργατικής τάξης, της φτωχολογιάς, τα μεταναστόπουλα, τα παιδιά που σπρώχνονται στη κατάρτιση, τα παιδιά των ΕΠΑΛ, των ΟΑΕΔ, που από πολύ νωρίς είναι στο μεροκάματο με τους χειρότερους όρους, που μεγάλωσαν μέσα στα βάσανα και τις δυσκολίες των οικογενειών τους, οι χιλιάδες μαθητές που δεν μπόρεσαν οι οικογένειές τους να τους στείλουν στις 5ήμερες εκδρομές...

Μιλάμε για χώρους που ο αντίπαλος, τα κόμματα και οι μηχανισμοί του θρέφουν τον εθνικισμό, τη «ναρκω-κουλτούρα», ως απάντηση και «διέξοδο» για τις δυσκολίες που συναντούν οι νέοι, σπέρνουν το φόβο και την εμπέδωση της υποταγής. Συνδυάζουν την απομάκρυνση από μορφές οργάνωσης, την επαφή με τους αγώνες του ταξικού κινήματος, με τη στήριξη «αναρχοαυτόνομων» λογικών και πρακτικών.

Το σύνθημά μας «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου, η ΚΝΕ η Οργάνωσή μας» ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτό το κομμάτι της νεολαίας. Σ' αυτό τον κόσμο, έχει καθήκον η ΚΝΕ να καλλιεργεί την ελπίδα και την προοπτική του σοσιαλισμού. Οχι μόνο γιατί είναι βασανισμένος, αλλά γιατί η εργατική τάξη έχει την ιστορική αποστολή να ανατρέψει τον καπιταλισμό. Από τη νέα της βάρδια που βρίσκεται σε εργαστήρια και θρανία, από νέους εργάτες και εργάτριες θέλουμε να πυκνώσουν οι γραμμές της ΚΝΕ.

Τις δυσκολίες που είναι μεγάλες, το ότι μιλάμε για κόσμο που του έχουν επιβάλει να μη διαβάζει, να μην έχει άνεση χρόνου, τις παίρνουμε υπόψη, για να προσαρμόσουμε τον προσανατολισμό και τη λειτουργία μας. Η ετοιμότητα της ΚΝΕ να ανταποκριθεί σε όλες τις συνθήκες ως νεολαία του ΚΚΕ κρίνεται από το αν θα έχουμε συγκεντρωμένες, ετοιμοπόλεμες Οργανώσεις Βάσης σε εργοστάσια και επιχειρήσεις, σε επαγγελματικές σχολές, στη μαθητεία, στα ΤΕΙ , στα σχολεία που συγκεντρώνονται τα παιδιά της φτωχολογιάς.

Για την προετοιμασία των νέων κομμουνιστών

Ο τρόπος δουλειάς προηγούμενων χρόνων δεν αρκεί. Χρειάζεται να μάθουμε να δουλεύουμε σταθερά, πολιτικά με τον περίγυρο των Οργανώσεων Βάσης, με κόσμο που αποκτάμε επαφή. Δε γίνεται να αλλάξει ένας νέος τα κριτήρια και τη στάση ζωής που είχε διαμορφώσει μόλις γνωρίζει τη ΚΝΕ, ακόμα κι αν του φαίνονται δίκια και σωστά τα όσα λέμε. Ο ενθουσιασμός, όσο κι αν είναι απαραίτητος, δεν αρκεί μπροστά στις πιέσεις, τις απαιτήσεις της ταξικής αναμέτρησης.

Η αισιοδοξία και η πίστη στη δυνατότητα να πολλαπλασιαστούν οι νέοι κομμουνιστές να συνδυαστεί με το να προετοιμάζονται οι νέοι δίπλα μας, να αποκτούν πείρα, να διαμορφώνουν κριτήρια. Δίπλα στη δράση της ΟΒ, στην προετοιμασία μιας σύσκεψης, στο γράψιμο μιας ανακοίνωσης, με τη συμμετοχή τους στην Επιτροπή Αγώνα, το σωματείο, στην προετοιμασία και τη συμμετοχή τους στον αγώνα, στην απεργία. Να μην τους είναι ξένο όταν οργανώνονται στην ΚΝΕ η διακίνηση και η μελέτη του «Οδηγητή», το μαρξιστικό βιβλίο, ο ρόλος των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων, των μηχανισμών του αστικού κράτους. Η πολιτική δουλειά της ΟΒ να ωριμάζει την επιλογή τους. Παίρνοντας υπόψη την ηλικία, τα φυσικά κενά, η ένταξη στην ΚΝΕ να είναι επιλογή ένταξης στην πάλη για το σοσιαλισμό, συμφωνίας με την αντίληψη του ΚΚΕ, επιλογή της στάσης ζωής του νέου κομμουνιστή.

Είναι βασικός όρος αυτή η δουλειά των ΟΒ για τη σταθερή πορεία του νέου συντρόφου στην οργανωμένη ζωή. Διαμορφώνει προϋποθέσεις για να ανέβει συνολικά η ιδεολογική, πολιτική και διαπαιδαγωγητική δουλειά μέσα στην ΚΝΕ. Κάτι που είναι αναγκαίο ειδικά στις ΟΒ στους χώρους της εκπαίδευσης και για την προετοιμασία μετάβασης των συντρόφων στην παραγωγή.

Σ' αυτή την πορεία, στις μεταβατικές φάσεις στη ζωή ενός συντρόφου, χρειάζονται και με πρακτικό τρόπο μέτρα στήριξης. Είναι βασικό τα όργανα και τις ΟΒ να τους απασχολεί πώς τα βγάζει πέρα ένας απολυμένος σύντροφος, ένας άνεργος, ο σύντροφος που είναι στο στρατό. Το πώς η μωρομάνα συντρόφισσα θα διευκολύνεται να παίρνει μέρος στη ζωή της ΟΒ. Ωστε οι δυσκολίες του αγώνα και της ζωής να μην τραβούν κανέναν από την επαναστατική πάλη.

Τελικά, δυνατές ΟΒ σημαίνει λειτουργία και δράση που να προετοιμάζουν τα μέλη τους για να αποκτήσουν τον τιμημένο τίτλο του μέλους του ΚΚΕ και να ανταποκριθούν. Ολη η προσπάθεια για τη βελτίωση της εσωτερικής ζωής και λειτουργίας των οργανώσεων, της ανάπτυξης των δυνάμεών μας στους χώρους που ιεραρχούμε, σ' αυτό στοχεύει. Αφορά το να ανταποκριθούμε τα επόμενα χρόνια στην ανανέωση των γραμμών του ΚΚΕ με νέους εργάτες και εργάτριες, νέες ηλικίες. Διαπαιδαγωγημένους στην επαναστατική - κομμουνιστική στάση ζωής. Αφοσιωμένους στην εργατική τάξη και τα συμφέροντά της, στο Κόμμα της. Αδιάλλακτους στον ταξικό αντίπαλο και τον οπορτουνισμό. Που να ξεχωρίζουν για την αυταπάρνηση, τις γνώσεις, την πρωτοπόρα στάση σε όλες τις πλευρές της κοινωνικής ζωής.


Θοδωρής ΧΙΩΝΗΣ
Μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ