ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ
Οι Αθηναίοι θα πληρώσουν το πανάκριβο «όνειρο»

Ολες οι ενέργειες, όλα τα έργα στο δήμο από την καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά έργα μέχρι και τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό, έχουν ...«άρωμα» Ολυμπιακό. Ενα «άρωμα» εξαιρετικά ακριβό για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους της πόλης...

Η Δημοτική Αστυνομία αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε κατασταλτικό μηχανισμό

Eurokinissi

Η Δημοτική Αστυνομία αλλάζει μορφή και μετατρέπεται σε κατασταλτικό μηχανισμό
Ποικιλοτρόπως θα κληθεί να πληρώσει ο αθηναϊκός λαός για να εκπληρωθεί το «όραμα» των Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοίκηση του δήμου, πιστή στην πολιτική «γραμμή» που χάραξε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η Ντ. Μπακογιάννη το «τιμόνι» του δήμου, δίνει «γην και ύδωρ», για την υλοποίηση όλων εκείνων των δεσμεύσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολες οι ενέργειες, όλα τα έργα στο δήμο από την καθαριότητα, το πράσινο, τα τεχνικά έργα μέχρι και τον αθλητισμό ή τον πολιτισμό έχουν ...«άρωμα» Ολυμπιακό. Το ζήτημα, όμως, είναι ότι το «άρωμα» αυτό είναι εξαιρετικά ακριβό για τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους της πόλης. Ακριβό όχι μόνο από την οικονομική άποψη, αλλά, όπως θα διαπιστώσετε, και από την πλευρά των πολιτικών και ιδεολογικών προεκτάσεων, καθώς και των δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Μια από τις πρώτες κινήσεις της τότε νέας διοίκησης του δήμου ήταν το Μάη του 2003 να συνάψει «δάνειο - θηλιά» ύψους 180 εκατ. ευρώ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στόχος του δανείου ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση, «η υλοποίηση του έργου των Ολυμπιακών παρεμβάσεων, του λοιπού τεχνικού και επενδυτικού προγράμματος και για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων, των ήδη υφιστάμενων δανείων, ύψους 60 εκατ. ευρώ». Δηλαδή, στο ήδη υπέρογκο και δυσβάσταχτο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων, το οποίο ξεπερνά τα 3,5 τρισ. δρχ. και θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, προστίθεται άλλο ένα δάνειο, που, τελικά, και αυτό θα φορτωθεί στις πλάτες του.

Αυτό το δάνειο, όμως, δεν είναι ούτε το πρώτο ούτε το τελευταίο. Από το 1982 μέχρι και σήμερα τα δάνεια του Δήμου Αθηναίων ξεπερνούν τα 129 δισ. δρχ. Την ίδια στιγμή, το ποσόν που χρωστά η κυβέρνηση στο δήμο από τους παράνομα παρακρατηθέντες πόρους φτάνει τα 125 δισ. δρχ. Παρ' όλα αυτά, η διοίκηση του δήμου, αντί να φροντίσει να διεκδικήσει και να πάρει τα χρήματα που της ανήκουν, στην ουσία δανείζεται τα δικά της χρήματα! Ηταν μια ακόμη πράξη δικομματικής συναίνεσης, ενόψει της λεγόμενης νέας «μεγάλης ιδέας», στο όνομα της οποίας έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά και έχουν χαθεί δεκάδες ζωές εργαζομένων σε θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα για την κατασκευή των έργων της. Και όλα αυτά τα τεράστια ποσά θα κληθούν να τα πληρώσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός, όπως έχει συμβεί με όλα τα Ολυμπιακά έργα.

«Καθαρή Αθήνα», τουλάχιστον στο κέντρο

Τεράστια ποσά για την καθαριότητα δίνει ο δήμος. Το ερώτημα είναι αν η καθαριότητα θα μείνει μόνο στο κέντρο της πόλης...

Eurokinissi

Τεράστια ποσά για την καθαριότητα δίνει ο δήμος. Το ερώτημα είναι αν η καθαριότητα θα μείνει μόνο στο κέντρο της πόλης...
Τα λεφτά αυτά η διοίκηση, ασφαλώς, φρόντισε να ...«πιάσουν τόπο». Ετσι, ξεκίνησε, ένα ακόμη πρόγραμμα καθαριότητας, υπό τον τίτλο «Συμμαχία για την Καθαρή Αθήνα» αυτή τη φορά ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ένα από τα πολλά αντίστοιχα προγράμματα, αφού και ο προηγούμενος δήμαρχος είχε ως «αγαπημένη ασχολία» να κάνει προγράμματα καθαριότητας. Το κόστος του έργου αγγίζει το εξωφρενικό ποσό των 34 εκατ. ευρώ. Χρήματα που ο δήμος εξασφάλισε με το τελευταίο δάνειο, όπως προαναφέραμε.

Η διοίκηση, με αυτά τα χρήματα, αγόρασε 235 νέα μηχανήματα και ισχυρίζεται πως από το 1990 και μετά, στην ουσία, δεν έγιναν νέες παραλαβές. Βέβαια, και ο Δ. Αβραμόπουλος, προηγούμενος δήμαρχος της πόλης, δήλωνε περίπου τα ίδια όταν διοργάνωνε τις αντίστοιχες φιέστες στο Ζάππειο Μέγαρο. Το αποτέλεσμα, πάντως, μέχρι σήμερα ήταν ένα: Καθαρό κέντρο και οι υποβαθμισμένες γειτονιές να αφήνονται στη ...«μοίρα τους».

Ενα ακόμη «έργο» είναι το συνεχές «ράβε - ξήλωνε» στα πεζοδρόμια και τις πλατείες, σε συνδυασμό με το λεγόμενο πρόγραμμα «ανάπλασης των προσόψεων» των κτιρίων της πρωτεύουσας. Μια σειρά από πλατείες και πεζοδρόμια, κύρια του κέντρου της πόλης, αναπλάθονται και «εκσυγχρονίζονται». Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο για την Ομόνοια, όπου και δαπανήθηκαν τεράστια ποσά, δεν είχε προβλεφτεί το ...«πράσινο». Ετσι, η διοίκηση του δήμου ενέκρινε νέο σχέδιο στο οποίο και θα γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις, μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, που όμως δε θα είναι και οι τελικές, αφού αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς θα παρουσιαστεί η τελική πρόταση για την πλατεία Ομόνοιας.

Πολιτισμός ή φιέστες;

Ο πολιτισμός και τα προγράμματα προώθησης τουρισμού είναι ένας ακόμη άξονας παρέμβασης του δήμου ενόψει των Ολυμπιακών. Τα προγράμματα πολιτισμού θα στοιχίσουν συνολικά 14.807.000 ευρώ (δηλαδή 5 δισ. δρχ). Τα κυριότερα ήταν αυτά των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που μόλις πέρασε, καθώς και στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή, εκδηλώσεις στο κέντρο της πόλης, χωρίς καμιά προέκταση στις γειτονιές.

Παράλληλα, η διοίκηση προτίθεται να δαπανήσει το εξωφρενικό ποσό του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ για να προβάλει - μέσω ιδιώτη - την πρωτεύουσα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Ποσό που θα δοθεί από τα ταμεία του δήμου και θα κληθούν, φυσικά, να πληρώσουν οι δημότες της πρωτεύουσας. Η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με πρόσφατη απόφασή της, θα προκηρύξει ανοιχτό διαγωνισμό με σκοπό την ανάδειξη αναδόχου, «για την ανάπτυξη προγράμματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων για το Δήμο Αθηναίων, ως διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων, στο εξωτερικό και στο εσωτερικό».

Δημοτική Αστυνομία και Ολυμπιακοί Αγώνες...

Η διοίκηση του δήμου, ασφαλώς, δεν άφησε χαμένη την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων και με πρόσχημα την παραπάνω ανάγκη αστυνόμευσης τις 17 μέρες των αγώνων, αναδιάρθρωσε πλήρως τη Δημοτική Αστυνομία. Ετσι, δημιούργησε Διεύθυνση Δημοτικής Αστυνομίας με 700 άτομα προσωπικό και 7 αστυνομικά τμήματα, ένα για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα. Η Διεύθυνση αυτή θα στελεχωθεί με 25 απόστρατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και θα περιλαμβάνει υποδιευθύνσεις ελέγχου καθαριότητας, επιβολής προστίμων, ελέγχου καταστημάτων και διοικητικής υποστήριξης.

Γίνεται προφανές ότι η Δημοτική Αστυνομία παύει να έχει μόνο εισπρακτικό ρόλο (σ.σ.: ρόλο που είχε εξασκηθεί και έπαιζε πολύ καλά), αλλά αποκτά και κατασταλτικά χαρακτηριστικά, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί - σύμφωνα με τα εισηγητικά έγγραφα - η οριζόντια διασύνδεση με την ΕΛ.ΑΣ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΧΩΡΟΙ - ΠΡΑΣΙΝΟ
Από την απαξίωση στην ιδιωτικοποίηση...

Με ιδιωτικοποίηση κινδυνεύει ο Λυκαβηττός, ένας από τους τελευταίους χώρους πρασίνου

Eurokinissi

Με ιδιωτικοποίηση κινδυνεύει ο Λυκαβηττός, ένας από τους τελευταίους χώρους πρασίνου
Μπροστά στους Ολυμπιακούς Αγώνες, το πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι είναι υπό διωγμό, αφού τα μεγάλα εργολαβικά συμφέροντα εποφθαλμιούν να τους εξαφανίσουν... Σε μια πόλη που μαστίζεται από το τσιμέντο, το πράσινο δεν αποτελεί μόνο όαση, αλλά και πηγή ζωής για τους κατοίκους αυτής της πόλης.

Ωστόσο, η ουσιαστική πρόβλεψη για δημιουργία νέων ελεύθερων χώρων ή χώρων πρασίνου είναι μηδαμινή. Μάλιστα οι Ολυμπιακοί Αγώνες φαίνεται πως αποτελούν τη χαριστική βολή γι' αυτούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι η κάλυψη των δαπανών για το οικονομικό έτος 2003 όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις που έκανε ο δήμος δεν ξεπέρασε το 10%. Το ίδιο έτος, ο προϋπολογισμός της Διεύθυνσης Πρασίνου και Κηποτεχνίας υλοποιήθηκε περίπου στο 25%, που σημαίνει ότι σε μια πόλη που ασφυκτιά από το μπετό, ουσιαστικά το μόνο που γίνεται είναι η ελλιπής συντήρηση του υπάρχοντος πρασίνου και όχι η ανάπτυξή του, όπως έχει άμεση ανάγκη η Αθήνα.

Την ίδια στιγμή, για το πράσινο, που η συντήρησή του είναι κάκιστη, η διοίκηση εκείνο που στην ουσία κάνει είναι να απαξιώνει την υπηρεσία Πρασίνου και να δίνει τα έργα που η ίδια θα έπρεπε να κάνει στους ιδιώτες. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι για μια εργασία, όπως είναι το κλάδεμα των δέντρων στα εφτά δημοτικά διαμερίσματα του δήμου, η διοίκηση προχώρησε στην υπογραφή σύμβασης έργου, διάρκειας πενήντα ημερών, με ιδιώτες - εργολάβους, συνολικού ύψους 589.410 ευρώ (δηλαδή, περίπου 200 εκατ. δρχ.)! Το έργο αφορά τον έλεγχο της βλάστησης σε δέντρα που βρίσκονται σε δεντροστοιχίες, πλατείες και άλση εντός των ορίων του δήμου.

Η διοίκηση επικαλείται «έλλειψη δυνατότητας». Ξεχνά, όμως, ότι μέσα σε λίγα χρόνια μείωσε τους εργάτες πρασίνου στο μισό. Ετσι, πριν από τρία χρόνια είχε 1.100 εργαζόμενους, ενώ σήμερα διαθέτει μόλις 700, από τους οποίους ουσιαστικά μόνο οι 400 ασχολούνται με τη συντήρηση του πράσινου, σύμφωνα με όσα σημειώνουν οι εργάτες της ίδιας υπηρεσίας. Ιδια τύχη έχουν και τα αντίστοιχα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις εργασίες αυτές.

Παράλληλα, όμως, η διοίκηση δεν προστατεύει τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους που έχει στη διάθεσή του ο δήμος. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε το πάρκο στο Γουδί, όπου η ΠΑΕ ΠΑΟ εποφθαλμιούσε να δημιουργήσει το νέο της γήπεδο. Η δήμαρχος τότε είχε στηρίξει το αίτημα της ΠΑΕ για να φτιάξει ο ΠΑΟ δικό του γήπεδο...

Τέλος, χαρακτηριστικές είναι οι ενέργειες του Δήμου Αθηναίων αναφορικά με την «εκμετάλλευση» του λόφου του Λυκαβηττού. Η διοίκηση του δήμου υπέγραψε μνημόνιο με την Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ, το οποίο προβλέπει ότι ο Δήμος Αθηναίων θα αναλάβει την επίβλεψη των έργων ανάπλασης, τη διαχείριση του κοινόχρηστου χώρου, καθώς και τη μέριμνα για τη συντήρηση του λόφου. Τη χρηματοδότηση για την ανάπλαση του λόφου, ύψους 2 εκατ. ευρώ, θα αναλάβει η ΕΤΑ, η οποία θα καλύπτει, επίσης, τις δαπάνες συντήρησης, καθαριότητας και φύλαξης του λόφου, μέχρι του ποσού των 250.000 ευρώ ετησίως. Η ανάπλαση, όπως προβλέπεται, του θεάτρου του Λυκαβηττού θα κοστίσει επιπλέον 2,5 εκατ. ευρώ. Να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΤΑ ΑΕ έχει αναθέσει τη λειτουργία του εστιατορίου και του τελεφερίκ του λόφου, στην εταιρία «Καστελόριζο». Το αποτέλεσμα ήταν το εισιτήριο του τελεφερίκ να έχει ανέβει κατά 200%, ενώ στο εστιατόριο έγιναν παρεμβάσεις χωρίς περιβαλλοντική μελέτη.

Είναι προφανές πως με την υπογραφή αυτού του μνημονίου η ΕΤΑ ΑΕ «πατάει πόδι» σε όλο το λόφο του Λυκαβηττού, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά είχε πει ο επικεφαλής της Συμπαράταξης για την Αθήνα, Σπ. Χαλβατζής, «θα αλλάξει σταδιακά όψη, χαρακτήρα και, τέλος, χρήσεις. Η εξέλιξη του Λυκαβηττού, σε λίγα χρόνια, θα είναι ένα πάρκο με εισόδους και εισιτήρια. Και μπορεί να γίνει πιο όμορφο, όμως, οι Αθηναίοι δε θα μπορούν να το απολαμβάνουν».


«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Μεροληπτεί υπέρ των εργαζομένων...

Η «Συμπαράταξη», πρωτοπόρος στους αγώνες για να μην καταστραφεί και ό,τι απέμεινε από την Ολυμπιακή λαίλαπα
Η «Συμπαράταξη», πρωτοπόρος στους αγώνες για να μην καταστραφεί και ό,τι απέμεινε από την Ολυμπιακή λαίλαπα
Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», από το 1998 ακόμη, όταν όλοι ...«πανηγύριζαν» για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων, όχι μόνο δεν παρασύρθηκε από το γενικότερο αυτό κλίμα, αλλά, αντιθέτως, ήταν αυτή που πρώτη έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου». Και σήμερα, έξι χρόνια μετά, λίγο πριν από την έναρξη των Αγώνων, η «Συμπαράταξη» βρίσκεται πλήρως δικαιωμένη.

Συγκεκριμένα, συνέβαλε με όλες τις δυνάμεις που είχε και έχει, ώστε να δημιουργηθεί ένα κίνημα που αντιστάθηκε και αντιστέκεται στην καταστροφική πολιτική, στο όνομα της νέας «μεγάλης ιδέας». Αποκάλυψε σχέδια και ρυθμίσεις, που θα ήταν καταστροφικές για την Αθήνα. Η δράση της ήταν η αιτία για να αποτραπούν αρνητικές επεμβάσεις για τους κατοίκους της πόλης.

Η «Συμπαράταξη» αντιτάχθηκε στην καταστροφή των ελεύθερων χώρων. Μαζί με άλλες δυνάμεις, δημοτικές παρατάξεις όμορων δήμων και κατοίκους, απαίτησε και απαιτεί το πάρκο στο Γουδί να γίνει πράσινο. Το Πεδίον του Αρεως να μην καταστραφεί από τις συνεχείς παρεμβάσεις του ιδιοκτήτη του «Πανελλήνιου ΓΣ», μεγαλοεπιχειρηματία Μ. Κυριακού, με τις ευλογίες της κυβέρνησης. Πρωτοστάτησε στους αγώνες για τη σωτηρία του Αλσους Ριζάρη. Ηταν μπροστάρης στους αγώνες, για να μην τσιμεντοποιηθεί το Πάρκο Ελευθερίας με την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού από τη δραστηριότητα του επιχειρηματία Χρ. Λαμπράκη.

Σημείωσε πως η δήθεν «εθνική ομοψυχία» στο όνομα της «Ολυμπιακής Ιδέας», στην ουσία, χρησιμοποιείται για τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών. Ασκησε οξύτατη κριτική και αγωνίστηκε τόσο εντός, όσο και εκτός των εδράνων του δημοτικού συμβουλίου, για να μην περάσει η αναδιαμόρφωση της δημοτικής αστυνομίας σε κατασταλτικό μηχανισμό και ήταν η μόνη παράταξη που το καταψήφισε.

Τέλος, η «Συμπαράταξη» έδωσε μάχη για να αποτρέψει την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Καταψήφισε τη λήψη του υπέρογκου δανείου, που εν τέλει θα κληθεί να πληρώσει ο εργαζόμενος, όπως και όλες τις άλλες επιλογές που δεν προσφέρουν κοινωνικό έργο για τους δημότες, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της πόλης.


Κείμενα:
Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ