ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Πολυσχιδής η επίθεση των ΗΠΑ

Associated Press

ΓΕΝΕΥΗ - ΑΒΑΝΑ.--

Είναι απορίας άξιο πώς μπορεί να ξαφνιάζει κάποιους, σήμερα, 42 χρόνια μετά από τον Απρίλη εκείνο που «αντικαθεστωτικοί», που είχαν εγκατασταθεί στο Μαϊάμι, εξοπλισμένοι και εκπαιδευμένοι από τη CIA, με «πράσινο φως» από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζον Κένεντι, προσπάθησαν να εισβάλουν στον Κόλπο των Χοίρων, ευελπιστώντας ότι οι Κουβανοί θα ξεσηκωθούν κατά του «καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο», θα ενωθούν μαζί τους και θα καταπνίξουν τη διαδικασία της Επανάστασης εν τη γενέσει της. Εσφαλαν. Ο κουβανικός λαός ενώθηκε σαν γροθιά γύρω από τους «μπαρμπούδος». Σφάλλουν και σήμερα 44 χρόνια μετά, με τις ενορχηστρωμένες προσπάθειες ανατροπής εκ των έσω, που φάνηκαν με τις αλλεπάλληλες αεροπειρατείες και την προσπάθεια πειρατείας επιβατηγού πλοίου από το λιμάνι της Αβάνας... και δεν είναι μόνοι τους, αφού ολόκληρο το κίνημα της Λατινικής Αμερικής συσπειρώνεται δίπλα τους.

Εξάλλου, οι πρόσφατες δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στον Δομινικανή Δημοκρατία, Χανς Χέρτελ, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο AFP, είναι αποκαλυπτικές αναφορικά με την απόφαση των ΗΠΑ, να «τελειώνουν με το καθεστώς Κάστρο». Τι είπε, λοιπόν, ο Αμερικανός πρέσβης... ότι ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί ένα πολύ θετικό μήνυμα και ένα πολύ καλό παράδειγμα για την Κούβα, ενώ την επομένη, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής από τον δημοσιογράφο Ράντι Αλόνσο (10/04) τι ακριβώς εννοεί με αυτή την «πολύ επιθετική δήλωση», διευκρίνισε ότι ο «πόλεμος κατά του Ιράκ, στον οποίο ηγείται η χώρα του, είναι απλώς η αρχή μίας σταυροφορίας απελευθέρωσης που θα αγκαλιάσει πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο, της Κούβας περιλαμβανομένης»!

Συνωμοσία

Associated Press

Για κάποιους που ίσως ακόμη έχουν αμφιβολίες και προτάσσουν τα «ανθρώπινα δικαιώματα» ως πρωταγωνιστή σε αυτή την ιστορία που «προκάλεσε παγκόσμιο σάλο», ίσως αξίζει κάποιος να υπενθυμίσει ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Κούβας, Φελίπε Πέρες Ρόκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, παρόντων δημοσιογράφων από 22 χώρες, αποκάλυψε όλο το δίκτυο που είχαν οργανώσει, εγκαταστήσει, στηρίξει και χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ, μέσω του συντονιστή, που δεν είναι άλλος από τον επικεφαλής του γραφείου αμερικανικών συμφερόντων στην Αβάνα Τζέιμς Κάσον, που οδήγησε στη διάπραξη των προαναφερόμενων «εγκληματικών πράξεων», οι οποίες επισπεύστηκαν (31/03 και 02/04), αφού η κουβανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να αποκαλύψει και να συλλάβει τους 75 «αντιφρονούντες» προτού δράσουν. Αποκάλυψη που θα είχε ως αποτέλεσμα να φέρει την ηγεσία των ΗΠΑ, σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, όπως ακριβώς έγινε και στην περίπτωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, σε μία κρίσιμη στιγμή. Ο πόλεμος κατά του Ιράκ είχε μόλις αρχίσει και οι λαοί του κόσμου βρίσκονταν στους δρόμους.

Ισως πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει ότι ο Dr. Μανουέλ Εβια, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Granma», έδωσε μία συνολική εικόνα του αποκαλούμενου «Σχεδίου Κούβα», που ουσιαστικά αποτελεί συνωμοσία της κυβέρνησης Μπους με «ανθρωπιστικό» προσωπείο και κύριος στόχος είναι η αποσταθεροποίηση της χώρας και η ανατροπή της επαναστατικής κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτού του «Σχεδίου» διανοίχτηκε και το μέτωπο στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με την «πρόταση της Κόστα Ρίκα», που κατέθεσε το αμερικανικό σχέδιο - παρά τις περί αντιθέτου διακηρύξεις των Αμερικανών αξιωματούχων - με τη στήριξη της ΕΕ και των ΗΠΑ φυσικά, με την οποία ζητούσε τη ρητή καταδίκη της Κούβας για τις «σκληρές επιχειρήσεις καταστολής Κουβανέζων αντιφρονούντων τα τελευταία χρόνια στην Κούβα». Η πρόταση που συζητήθηκε χτες, κατά τη διάρκεια της ολομέλειας της Επιτροπής, στη Γενεύη, απορρίφθηκε με ψήφους 15 υπέρ και 31 κατά. Ολες οι χώρες της Λατινικής Αμερικής ψήφισαν κατά...

«Πατώντας σε δύο βάρκες»

Εντούτοις, ένα ακόμη σχέδιο, μία εναλλακτική εκδοχή, για να μην υπάρξει κάποιο διπλωματικό φιάσκο, υπήρξε. Κείμενο απόφασης, το οποίο παρουσίασαν τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής (Ουρουγουάη, Περού, Νικαράγουα) και υποστήριξαν εννοείται οι ευρωπαϊκές χώρες και οι ΗΠΑ, και συνιστά μια επανάληψη του αιτήματος που υποβλήθηκε το 2002, να δεχτεί στο έδαφός της την απεσταλμένη του Υπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Γαλλίδα νομικό Κριστίν Σανέ, τελικά έγινε αποδεκτό, αφού έλαβε 24 ψήφους υπέρ, 20 κατά και 9 αποχές, μεταξύ των 53 μελών της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η απόφαση χαρακτηρίστηκε από τα διεθνή ΜΜΕ, «μετριοπαθής».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση καταψήφισαν, σύμφωνα με το «Prensa Latina», η Αλγερία, το Μπαχρέιν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Κίνα, η Κούβα, η ΛΔ Κογκό, η Ινδία, η Λιβύη, η Μαλαισία, το Πακιστάν, η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία, η Νότια Αφρική, το Σουδάν, η Συρία, η Ουκρανία, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ και η Ζιμπάμπουε, ενώ Αργεντινή και Βραζιλία, από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, απείχαν της ψηφοφορίας. Αντιθέτως υπερψήφισαν το Μεξικό, η Χιλή, η Γουατεμάλα, η Κόστα Ρίκα και η φυσικά η Ουρουγουάη και το Περού που είχαν καταθέσει την πρόταση.

Επίσης, η Επιτροπή του ΟΗΕ απέρριψε τροπολογία, που είχε παρουσιάσει η Κούβα, με την οποία ζητούσε την άρση του εμπάργκο που της έχει επιβληθεί εδώ και 40 χρόνια από τις ΗΠΑ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το παρασκήνιο αυτής της απόφασης, όπου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Granma», οι ΗΠΑ από κοινού με τις χώρες της ΕΕ άσκησαν αφόρητες πιέσεις ακόμη και απειλές προκειμένου να γίνει αποδεκτό το κείμενο που είχε καταθέσει η Κόστα Ρίκα. Η πίεση και οι απειλές έγιναν κυρίως κατά κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής. Συγκεκριμένα οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί διπλωμάτες απείλησαν ότι θα ασκήσουν πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας ώστε να γίνει αποδεκτή πρόταση απόσυρσης από τη Σιέρα Λεόνε των 14.900 μελών των ειρηνευτικών αποστολών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ απείλησαν επίσης ότι θα ασκήσουν βέτο να κατακρατηθεί η δωρεάν βοήθεια ύψους 25 εκατ. δολαρίων για την επίτευξη του σχεδίου αποναρκοθέτησης...

Δε θα μας χειραγωγήσουν

Αρθρο του Χόρχε Ινσούνσα, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΚ Χιλής

«Η Αβάνα καταστέλλει την αντιπολίτευση» ισχυρίζεται σχεδόν ολοσέλιδο άρθρο της γαλλικής «Humanite», της 9ης του Απρίλη και συμπληρώνεται και από την ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, όπου «καταδικάζει με τη μεγαλύτερη δυνατή αποφασιστικότητα» τις διώξεις ενάντια στους Κουβανούς αντιφρονούντες «με διαδικασίες, στις οποίες σύρθηκαν άνδρες και γυναίκες, από κάθε άποψη απαράδεκτες». Εν συνεχεία στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι το ΚΚΓ απαιτεί «την άμεση απελευθέρωσή τους» και ζητά επίσης να γίνουν όλες οι απαιτούμενες, από τη Γαλλία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενέργειες, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Δηλαδή της απελευθέρωσης...

Ο «Ριζοσπάστης» αναδημοσιεύει σήμερα άρθρο του Χόρχε Ινσούνσα, μέλους της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, που διαφωτίζει αρκετές πτυχές των γεγονότων. Το άρθρο απαντά ουσιαστικά στην ανακοίνωση του ΚΚΓ αλλά και τις δηλώσεις της Εθνικής Γραμματέα.

«Δε θα μας χειραγωγήσουν»

«Διάβασα με έκπληξη και κάποια πικρία τη δήλωση της Μαρί Ζορζ Μπουφέ, Εθνικής Γραμματέα του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος για την Κούβα. Με εκπλήσσει, αν είναι δυνατόν να εκπλήσσεται κανείς ακόμα, το καταστροφικό αποτέλεσμα που έχει ο αυτοκρατορικός έλεγχος στα μέσα επικοινωνίας στη διαμόρφωση συνειδήσεων και απόψεων σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της Αριστεράς.

Η Μαρί Ζορζ Μπουφέ αντέδρασε υπό αυτήν την πίεση και δεν μπορώ παρά να λυπάμαι βαθύτατα για το περιεχόμενο της δήλωσής της: ένας δημοσιογράφος μου τη γνωστοποίησε χρησιμοποιώντας την ως όπλο για να χαρακτηρίσει αρνητικά την υπεράσπιση, από εμάς τους Χιλιανούς κομμουνιστές, των ενεργειών της Κούβας.

Τα μέτρα που αναγκάστηκε να υιοθετήσει ο κουβανικός λαός και η κουβανική κυβέρνηση δεν μπορούν να εκτιμηθούν χωρίς να παρθεί υπόψη το δράμα που ζει σήμερα ο λαός του Ιράκ.

Εκεί υλοποιήθηκε το παράνομο και ανήθικο δόγμα του προληπτικού πολέμου. Με αυτόν, ο ιμπεριαλισμός σφερετίζεται το δικαίωμα να επιτεθεί σε οποιαδήποτε "σκοτεινή γωνιά του κόσμου" (Μπους) σε όλους εκείνους που θα υψώσουν τη φωνή τους ενάντια στην απαίτησή του να εγκαθιδρύσει μία παγκόσμια δικτατορία.

Χωρίς να έχει τελειώσει ακόμα ο πόλεμος στο Ιράκ, μιλούν ανοιχτά για κινδύνους που αφορούν το Ιράν, τη Συρία, τη Βόρεια Κορέα. Θα ήταν αφέλεια να αποκλείσει κανείς την Κούβα από αυτά τα σχέδια. Γι' αυτό φτάνει να ακούσει κανείς τους αρχηγούς της κρατικής τρομοκρατίας: Την ημέρα της κατάκτησης της Βαγδάτης, ο Ντικ Τσένεϊ, αντιπρόεδρος του εισβολέα αποφάνθηκε ότι αυτό που συνέβη είναι "ένα ξεκάθαρο μήνυμα για όλες τις χώρες που ασκούν τρομοκρατία". Πριν λίγο καιρό, η αξιοσημείωτη εξέλιξη της κουβανικής επιστήμης, παρά τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του εισβολέα για να καταγγείλει την υποτιθέμενη παραγωγή όπλων μαζικής καταστροφής στην Κούβα.

Για να τεθεί σε πράξη κάθε επίθεση απαιτείται κατευνασμός της παγκόσμιας κοινής γνώμης. Πρέπει να φτιαχτεί η εικόνα της συμμετοχής στην "αυτοκρατορία του κακού". Γι' αυτό το λόγο δραστηριοποιείται ένα βρόμικο μείγμα ενεργειών των μυστικών υπηρεσιών και χειραγωγημένης επικοινωνίας. Στα γεγονότα της Κούβας αυτή η μεθοδολογία αποκαλύφθηκε.

Ο Τζέιμς Κάσον, υπεύθυνος του Γραφείου Συμφερόντων των ΗΠΑ στην Κούβα, στην ουσία βορειοαμερικανική πρεσβεία στο νησί, κάνοντας κατάχρηση των διπλωματικών του προνομίων, ενήργησε στην κατεύθυνση της δημιουργίας προκλήσεων που αρχίζουν να στρώνουν το δρόμο για μία επίθεση.

Πρέπει να παραδεχτούμε ότι δε δούλεψε άσχημα, στην πραγματικότητα κακώς το έπραξε. Κατάφερε να δημιουργήσει αντιπολιτευόμενους στην επαναστατική κυβέρνηση, να τους μεταφέρει χρήματα και άλλα μέσα για την υπονομευτική τους δουλιά, ώστε να προκληθούν γεγονότα που θα δικαιολογούσαν τη χρήση βίας κατά της Κούβας, που τόσο απεγνωσμένα επιδιώκουν ο Μπους και οι δικοί του. Είχε προχωρήσει αρκετά στις δουλιές του, οπότε και έγιναν δύο απαγωγές αεροπλάνων και μία σκάφους, η πραγματοποίηση των οποίων χρειάστηκε να επισπευστεί, όταν οι συλλήψεις πολλών από αυτούς που συμμετείχαν, απέδειξαν ότι είχε αποκαλυφθεί η δράση τους. Επρεπε να αποδείξουν στους χρηματοδότες τους ότι τα εκατομμύρια που έστειλαν δεν πήγαν στράφι.

Η δήλωση της Μαρί Ζορζ Μπουφέ που χαρακτηρίζει τις δίκες ως καταστολή της ελευθερίας του λόγου, δεν αντιστοιχεί στα γεγονότα. Αυτό που καταδικάστηκε είναι η αποδεδειγμένη ύπαρξη συνωμοσίας από μια ξένη δύναμη για την αποσταθεροποίηση της χώρας. Εμείς έχουμε εμπειρία σε σχέση με τα αποτελέσματα αυτών των πρακτικών. Ετσι δημιουργήθηκαν στη Χιλή οι συνθήκες για το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Ετσι προχωρούν σήμερα, ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για την ανατροπή της δημοκρατικής κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Μια σε βάθος εκτίμηση των γεγονότων οφείλει να ξεκινήσει από αυτές τις πραγματικότητες, οπότε το συμπέρασμα θα πρέπει να είναι μια δήλωση που να καταδικάζει όχι την κουβανική αλλά τη βορειοαμερικανική κυβέρνηση που επιμένει να παρενοχλεί την επαναστατική διαδικασία για πάνω από 40 χρόνια.

Εδώ και κάποιες δεκαετίες, ένας εξαίρετος Γάλλος κομμουνιστής, ο Ζακ Ντιουκλό, απευθύνθηκε στο Γενικό Γραμματέα του ΚΚ των ΗΠΑ με παρατηρήσεις αναφορικά με τις πολιτικές θέσεις του, έχοντας την πεποίθηση ότι αυτές ζημίωναν τη συμμετοχή των κομμουνιστών στους αγώνες των εργαζομένων και των λαών για τα δικαιώματά τους. Δεν ήταν μία επέμβαση. Ηταν ένας συλλογισμός συντρόφου. Στο πνεύμα του Ζακ Ντιουκλό γράφω αυτές τις γραμμές.

Οταν τελείωνα αυτές τις σημειώσεις, έμαθα την απόφαση των κουβανικών δικαστηρίων να καταδικάσουν σε θάνατο τρεις από τους απαγωγείς του πλοίου στην Αβάνα. Είναι μία απόφαση που πήρε τελικά το Συμβούλιο του Κράτους, στο οποίο είχαν κάνει έφεση οι καταδικασμένοι. Εγώ είμαι κατά της ποινής του θανάτου και λυπάμαι που συμπεριλαμβάνεται στην κουβανική νομοθεσία. Ωστόσο, αυτό το γεγονός, σημαντικό για μένα, δε μου δίνει επιχειρήματα για οποιαδήποτε καταδίκη του κουβανικού δικαστικού συστήματος, του Συμβουλίου του Κράτους. Απλά εκφράζω την επιθυμία μου, μακάρι, όλες οι χώρες να την εξαλείψουν από τον κώδικά τους, με πρώτες τις ΗΠΑ, όπου ένας μέτριος κυβερνήτης υπέγραψε και εκτέλεσε σε λίγα μόνο χρόνια πάνω από 150 άτομα. Γνωρίζουμε το όνομά του: Τζορτζ Μπους. Ομως, δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ, για να δούμε το ίδιο αυτό άτομο εξοργισμένο να καταγγέλλει για "απανθρωπιά" την Κουβανική Επανάσταση.

Εμείς που επιθυμούμε την πρόοδο και την ειρήνη δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τίποτε που να βοηθήσει στο να μετατραπούν οι λαοί μας σε αντικείμενο χειραγωγήσεων. Εχουμε, αντίθετα, την υποχρέωση να κάνουμε το παν, ώστε να αποκαλυφθούν και να αποτύχουν οι ελιγμοί και οι επικοινωνιακές εκστρατείες, που έχουν ως στόχο να ανοίξουν το δρόμο στις αυτοκρατορικές αξιώσεις για παγκόσμια κυριαρχία».

ΗΠΑ
Γύρος νέων κυρώσεων;

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η κυβέρνηση Μπους εξετάζει μια σειρά μέτρων για να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Κούβας, περιλαμβανομένων και της επιβολής νέων κυρώσεων ως απάντηση στη «φυλάκιση δεκάδων αντιπάλων του καθεστώτος», αναφέρουν σε χτεσινό δημοσίευμά τους, οι New York Times.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, η κυβέρνηση Μπους ενδέχεται να επιβάλει απαγόρευση στη μεταφορά κονδυλίων των εξορίστων Κουβανών προς τις οικογένειές τους στο νησί -ποσά που φτάνουν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα. Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί μέχρι στιγμής, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδέχεται να κάνει σύντομα μία δημόσια δήλωση καταδίκης των συλλήψεων.

Ο Πρόεδρος Μπους αναμένεται να προειδοποιήσει την Αβάνα ότι δε θα αποδεχτεί την επανάληψη μιας μαζικής εξόδου Κουβανών προς τις αμερικανικές ακτές, όπως στην περίοδο 1980-1994.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ