ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
«Καρότο και μαστίγιο» για τη Συρία

Πρόθυμη να συνεργαστεί και αποφασισμένη να προωθήσει την αραβική πρόταση για κήρυξη της Μ. Ανατολής ως «ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής» η Δαμασκός, που αρνείται το ενδεχόμενο επιθεωρήσεων

ΚΑΪΡΟ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Ο Κόλιν Πάουελ είναι ευπρόσδεκτος στη Δαμασκό γιατί ο διάλογος μεταξύ δύο χωρών είναι καλύτερος από την εκτόξευση απειλών». Με αυτή τη λακωνική δήλωση, ο Σύρος ΥΠΕΞ, Φαρούκ αλ Σάραα, σχολίασε τις δηλώσεις ανώνυμων αξιωματούχων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σύμφωνα με το οποίο ο Αμερικανός ομόλογός του ετοιμάζεται να επισκεφθεί τη Συρία, στο πλαίσιο περιοδείας που προγραμματίζει στις χώρες της Μέσης Ανατολής.

Ο Φαρούκ αλ Σάραα βρέθηκε, χτες, στο Κάιρο, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αχμέντ Μάχερ, και με τον Πρόεδρο, Χόσνι Μουμπάρακ. Κατέστησε, επίσης, σαφές ότι η Συρία δεν πρόκειται να δεχτεί επιθεωρήσεις από τον ΟΗΕ ή από οποιονδήποτε ούτε στο οπλοστάσιό της ούτε στην επικράτειά της. Αντίθετα, θα επιμείνει στην πρόταση, που κατέληξαν ομοφώνως όλες οι αραβικές χώρες, να προωθήσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για κήρυξη της Μέσης Ανατολής ως «ζώνης απαγόρευσης όπλων μαζικής καταστροφής». Η ιδέα επικροτήθηκε, χτες, και από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, στο Ιράκ, Χανς Μπλιξ, ο οποίος δήλωσε με νόημα ότι η ζώνη «θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει και το Ισραήλ».

Την ίδια στιγμή, η βρετανική εφημερίδα «Τάιμς», επικαλούμενη ανώτερες αμερικανικές στρατιωτικές πηγές, υποστήριζε πως οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εντολή να εισέλθουν στη Συρία σε περίπτωση που έχουν «ασφαλείς και διασταυρωμένες πληροφορίες» ότι εκεί βρίσκεται ο Σαντάμ Χουσεΐν. Παράλληλα, ανεπιβεβαίωτες και μη διασταυρωμένες πληροφορίες διέρρεαν ότι άνδρες των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έχουν, ήδη, εισέλθει στο συριακό έδαφος για να «εντοπίσουν» καταζητούμενους Ιρακινούς αξιωματούχους, τις οικογένειές τους αλλά και στελέχη εξτρεμιστικών παλαιστινιακών οργανώσεων.

«Πολέμου» συνέχεια για το ιρακινό πετρέλαιο

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΜΟΣΧΑ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΠΑΡΙΣΙ.--

Την άμεση άρση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράκ ζήτησε από τον ΟΗΕ ο Αμερικανός Πρόεδρος, «αφού τώρα ο ιρακινός λαός απελευθερώθηκε». Ο Μπους δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες, ούτε κατατέθηκε επίσημη πρόταση στον ΟΗΕ, αν και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τόνιζε ότι «θα πρέπει να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατό οι εμπορικές σχέσεις του Ιράκ με τρίτες χώρες».

Το αμερικανικό αίτημα πυροδοτεί νέο γύρο αντιπαράθεσης εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αντιπαράθεση που σχετίζεται περισσότερο με τον έλεγχο του ιρακινού πετρελαίου και όχι με την ανακούφιση του ιρακινού λαού. Οι υπάρχουσες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν στο Ιράκ μετά την εισβολή του στο Κουβέιτ το 1991, προβλέπουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας διαχειρίζεται το ιρακινό πετρέλαιο και τα κέρδη από αυτό. Το Ιράκ δε δικαιούται να προχωρήσει, μόνο του, σε πωλήσεις πετρελαίου σε τρίτες χώρες, ούτε αποφασίζει πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα από το πετρέλαιό του, που μοιράζονταν σε πολεμικές αποζημιώσεις και σε ανθρωπιστική βοήθεια μέσω του Προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι τροφίμων».

Η Ουάσιγκτον και, σε μικρότερο βαθμό, το Λονδίνο υποστηρίζουν ότι εφόσον οι δικές τους δυνάμεις ελέγχουν το Ιράκ, θα πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο και στις αγοραπωλησίες του πετρελαίου. Οσοι, όμως, διαφωνούν αναμένεται, μέσα από τον ΟΗΕ, να προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να εμποδίσουν την αμερικανική ηγεμονία στο ιρακινό πετρέλαιο, αξιοποιώντας, μάλιστα, τα ίδια εκείνα μέσα που οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν για να επιβάλουν τις κυρώσεις και να αρχίσουν τον πόλεμο.

Ετσι, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανόφ, δήλωνε ότι «αν και όλοι την επιθυμούν, η άρση των κυρώσεων δεν μπορεί να γίνει αυτόματα αλλά μόνο μέσα από την πλήρωση των όρων που θέτουν οι σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ, δηλαδή να αποδειχθεί ότι το Ιράκ δεν έχει όπλα μαζικής καταστροφής». Αμεσα αντέδρασε και ο Γάλλος Πρόεδρος, Ζακ Σιράκ, τονίζοντας ότι «ο ΟΗΕ θα αποφασίσει πότε και πώς θα αρθούν οι κυρώσεις, κάτι που εμείς επιδιώκαμε εδώ και χρόνια». Οσο για τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, απέρριψε την πρόταση Μπλερ να στείλει απεσταλμένο στη Βαγδάτη, κίνηση που θα νομιμοποιούσε την αμερικανοβρετανική κατοχή, υποστηρίζοντας ότι «πρόκειται για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας» και συμπλήρωσε ότι η θητεία των επιθεωρητών ισχύει.

Η νέα «σύρραξη» αναμένεται να αρχίσει, την Τρίτη, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, οπότε πιθανότατα ο επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, θα ζητήσει την επανάληψη των επιθεωρήσεων «ως μοναδική αξιόπιστη πηγή εξακρίβωσης του ιρακινού οπλοστασίου». Την πρόταση απορρίπτει η Ουάσιγκτον επιμένοντας ότι αρκούν οι δικοί της εμπειρογνώμονες. Τα συμπεράσματά τους, όμως, μπορούν να αμφισβητηθούν από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η αντιπαράθεση, πιθανώς, δε θα λήξει ούτε σε περίπτωση που επισήμως οι επιθεωρητές αποφανθούν ότι το Ιράκ δε διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία, ούτως ή άλλως, δεν έχουν ακόμη βρει οι δυνάμεις εισβολής. Κάτι τέτοιο ακυρώνει το πρόσχημα της στρατιωτικής επίθεσης και δίνει το διπλωματικό περιθώριο σε όσους ερίζουν να έχουν νομή στην «ιρακινή πίτα» να θέσουν σειρά νομικών κωλυμάτων στην Ουάσιγκτον, τα οποία θα την εμποδίσουν να εκμεταλλευτεί το ιρακινό πετρέλαιο τόσο για ίδιον όφελος όσο και για την κάλυψη των εξόδων ανοικοδόμησης.

«Σπίθες» στην ... πυριτιδαποθήκη Μοσούλης και Κιρκούκ

ΜΟΣΟΥΛΗ - ΚΙΡΚΟΥΚ.- Οι ταραχές συνεχίζονταν χθες στην, κατά τους Αμερικανούς κατακτητές του Ιράκ, «άναρχη» Μοσούλη, με τουλάχιστον τρεις νεκρούς - ενώ στο Κιρκούκ οι Κούρδοι φέρονταν να εκδιώκουν, από περιοχές που διεκδικούν, Αραβες. Το βόρειο Ιράκ εξακολουθεί να θυμίζει ...πυριτιδαποθήκη και οι «σπίθες» πληθαίνουν...

Αγνωστος παραμένει ο ακριβής αριθμός των θυμάτων από τις ταραχές στη Μοσούλη, όπου οι αμερικανικές δυνάμεις κατοχής, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εκτέλεσαν τουλάχιστον 20 Ιρακινούς διαδηλωτές. Η μητέρα ενός τραυματισμένου από αμερικανικά πυρά παιδιού, Ζαχρά Γιασίν, δήλωσε σε δημοσιογράφο του Associated Press ότι οι κατακτητές «μας δολοφονούν και κανείς δε μιλά γι' αυτό. Τουλάχιστον με τον Σαντάμ είχαμε ασφάλεια».

Το επίκεντρο των ταραχών είναι το κέντρο της Μοσούλης, όπου οι Αμερικανοί ισχυρίζονταν ότι «άνοιξαν πυρ κατά πλιατσικολόγων». Αλλοι αυτόπτες μάρτυρες διηγήθηκαν μια πολύ διαφορετική εκδοχή των γεγονότων, λέγοντας πως οι Αμερικανοί άνοιξαν πυρ σε πλήθος (!) για να καταστείλουν βίαια διαδήλωση κατά του Μασάν αλ Τζουμπούρι, στελέχους του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου του Τσαλαμπί και πρώην συμβούλου του Ουντάι Χουσεΐν που οι Αμερικανοί κατακτητές επαναδιόρισαν κυβερνήτη της περιοχής. Μια τρίτη εκδοχή που διηγήθηκε Ιρακινός αστυνομικός είναι πως οι Αμερικανοί άκουσαν πυρά που έριχναν για εκφοβισμό όσοι προσπαθούσαν να απομακρύνουν πλιατσικολόγους - και τους θέρισαν «πιστεύοντας ότι δέχονταν επίθεση».

Φαρμακοποιός στο νοσοκομείο της Μοσούλης δήλωσε ότι «ουδείς ελέγχει την πόλη αυτήν τη στιγμή», πράγμα που, εμμέσως πλην σαφώς, παραδέχεται και η αμερικανική διοίκηση στο Κατάρ. Η κατάσταση, είπε χθες ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, της CENTCOM, παραμένει «αβέβαιη». Οσον αφορά στη σφαγή, ο Μπρουκς είπε ότι «οι δυνάμεις μας έχουν το δικαίωμα της αυτοάμυνας» (!).

Στο μεταξύ, χθες ταραχές ξέσπασαν και στο Κιρκούκ, όπου η Πατριωτική Ενωση Κουρδιστάν ισχυριζόταν την Τρίτη ότι «αποκαταστάθηκε η ηρεμία», πράγμα που παρασάγγας απέχει από την πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, παραδεχόταν το Associated Press χθες, οι Κούρδοι έχουν αρχίσει «να εκδιώκουν Αραβες» από τα σπίτια τους, που διεκδικούν. Οι Κούρδοι μιλούν για «εκδίωξη» πάνω από 400.000 Κούρδων στην προσπάθεια «αραβοποίησης» της περιοχής.

Σύγχυση εξουσίας, επιδείνωση ανθρωπιστικής καταστροφής

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΒΑΣΟΡΑ.--

Εντείνεται μέρα με την ημέρα η σύγχυση και η οργή των Ιρακινών για την παντελή έλλειψη συντονισμού, ασφάλειας και κεντρικής εξουσίας. Χτες, δύο υψηλόβαθμα στελέχη του αντιπολιτευτικού «Εθνικού Απελευθερωτικού Κογκρέσου», που πριμοδοτούν οι ΗΠΑ, οι Μοχάμαντ Μοχσέν Ζουμπάιντι και Ζαουντάτ αλ Ομπέιντι «αυτοανακηρύχτηκαν» κυβερνήτης και δήμαρχος της Βαγδάτης, αντιστοίχως, εκπλήσσοντας τόσο τους Ιρακινούς, που στην πλειοψηφία τους δεν τους γνωρίζουν καν, όσο και τους Αμερικανούς. Σιγήν ιχθύος τήρησε και ο επικεφαλής του Κογκρέσου, Αχμάντ Τσαλαμπί, ο οποίος φέρεται, επίσης, να είναι στη Βαγδάτη όπου «εργάζεται, μέσα από επαφές με υποστηρικτές, για την ανοικοδόμηση και τον εκδημοκρατισμό».

Ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, από την Ντόχα, δήλωσε απλώς ότι «συνδιαλεγόμαστε με πολλούς ανερχόμενους ηγέτες», ενώ ο εκπρόσωπος των πεζοναυτών που ελέγχουν τη Βαγδάτη διέψευδε κατηγορηματικά ότι οι δύο έχουν την «ευλογία» των αμερικανικών δυνάμεων. Ο Αμερικανός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «ο καθένας μπορεί να αυτοαποκαλείται όπως θέλει», και τόνισε ότι η Αμερικανική Υπηρεσία Διεθνούς Αρωγής (USAid) θα ορίσει κυβερνώντες.

Αυτού του περιεχομένου οι δηλώσεις, όμως, προκαλούν εκνευρισμό στην πλειοψηφία των Σιιτών Ιρακινών, που τάσσονται κατά μιας στρατιωτικής ή αμερικανο-εμπνευσμένης ηγεσίας. Χαρακτηριστικά, ο ηγέτης του «Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση», Μοχάμαντ Μπακρ αλ Χακίμ, καλούσε σε ενότητα τους Σιίτες και κατηγορούσε τις ΗΠΑ «ότι προκαλούν εμφύλιο πόλεμο».

Στο μεταξύ, Αμερικανοί στρατιωτικοί μηχανικοί και Ιρακινοί ηλεκτρολόγοι προσπαθούν να αποκαταστήσουν, ματαίως, την ηλεκτροδότηση της πρωτεύουσας και εκτιμάται ότι σήμερα, ίσως, η μισή πόλη φωτιστεί και πάλι. Τα τηλέφωνα παραμένουν εκτός λειτουργίας, ενώ η υδροδότηση δεν έχει αποκατασταθεί, με αποτέλεσμα διαστάσεις επιδημίας να λαμβάνουν τα περιστατικά διάρροιας. Στη Βασόρα, δημοσιογραφικές πληροφορίες, ανέφεραν ότι παρουσιάστηκαν, ήδη, τα πρώτα κρούσματα χολέρας.

Ο Ερυθρός Σταυρός αποδέχτηκε με ικανοποίηση την προσφορά της ΕΕ για αερογέφυρα προς τους βαριά τραυματισμένους Ιρακινούς, ενώ επαναλάμβανε τις κατηγορίες του προς τις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις, επειδή δε δίνουν ασφαλή δίοδο στην ανθρωπιστική βοήθεια. Το πρώτο κομβόι, τουλάχιστον 50 φορτηγών με αλεύρι, νερό και φάρμακα, του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, πέρασε χθες στο Ιράκ από την Ιορδανία, ενώ ανάλογες απόπειρες, με λιγότερα φορτηγά, γίνονται από την Τουρκία και το Ιράν.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, μετά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη, από όπου φέρεται να είχε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο Μπους, δήλωνε ότι για τα αμερικανικά στρατεύματα «προτεραιότητα τώρα είναι η ανθρωπιστική βοήθεια». Ο Φρανκς υποστήριξε ότι σταδιακά επανέρχεται η έννομη τάξη, αν και μάλλον αυτό οφείλεται περισσότερο στις επιτροπές λαϊκής αυτοδιαχείρισης που στήθηκαν από τους κατοίκους στην κάθε γειτονιά. Η αμερικανική διοίκηση ανακοίνωσε, επίσης, ότι συνέλαβε στη Βαγδάτη τον 2ο από τους 3 ετεροθαλείς αδελφούς του Σαντάμ Χουσεΐν, Μπαρζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, ενώ υποστήριξε ότι «γίνονται προσπάθειες επίτευξης εκεχειρίας» με τις δυνάμεις της ιρανικής αντιπολιτευτικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Χαλκ» που εδρεύουν στο Ιράκ και εμπλέκονται ακόμη σε μάχες με τα αμερικανικά στρατεύματα.

«Μαζικοί τάφοι» στο Κιρκούκ

ΚΙΡΚΟΥΚ.- Την ανακάλυψη «μαζικών τάφων» Κούρδων κοντά σε βάση του ιρακινού στρατού κοντά στο Κιρκούκ του βόρειου Ιράκ, ανακοίνωσαν χθες κουρδικές οργανώσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, στους τάφους αυτούς υπάρχουν περί τις 2.000 σορούς, που πιστεύεται ότι ανήκουν στους Κούρδους μαχητές και αμάχους, οι οποίοι σκοτώθηκαν από τις ιρακινές δυνάμεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980. (Αυτό που βεβαίως παραλείπει να πει το BBC είναι πως τότε το Ιράκ δεχόταν τεράστια υλική και τεχνική βοήθεια από τους σημερινούς κατακτητές του Αμερικανούς και Ευρωπαίους, στο πλαίσιο του πολέμου με το Ιράν). Την περίοδο εκείνη, σύμφωνα με κουρδικές πηγές, έως και 100.000 Κούρδοι σφαγιάστηκαν με συμβατικά όπλα, αλλά και όπλα μαζικής καταστροφής, γεγονός που εκ των υστέρων χαρακτηρίζεται με τη φράση - σήμα κατατεθέν της προπαγανδιστικής καμπάνιας εναντίον των Σέρβων «πολιτική εθνικής εκκαθάρισης». (Τότε ήταν «εσωτερικό θέμα» του συμμάχου των ΗΠΑ, Σαντάμ). Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο γνωστός και ως «χημικός»Αλί Χασάν αλ Ματζίντ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ