ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ
Εδώ και τώρα χωρίς περιστροφές να διεκδικηθεί το σύνολο των αποζημιώσεων

«Εμείς σας το λέμε καθαρά, δεν θα γίνουμε συνένοχοι στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις συγκάλυψης όλων των κυβερνήσεων να μη διεκδικήσουν τις γερμανικές οφειλές», τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, και κατέθεσε το σχέδιο απόφασης του Κόμματος, με το οποίο απαιτεί την άμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε πως αν και έχουν περάσει τρία χρόνια από την ολοκλήρωση του πορίσματος, μόλις τώρα το φέρνουν στην Ολομέλεια. «Η μόνη περίοδος που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θυμάται τις γερμανικές αποζημιώσεις είναι η προεκλογική», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως μέχρι τώρα η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα, αν και ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επανειλημμένως με την Γερμανίδα καγκελάριο. Δηλαδή, «ακολούθησε κατά γράμμα τα βήματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δεν διεκδίκησε ποτέ τις γερμανικές οφειλές για να μη διαταραχθούν οι συμμαχίες του ελληνικού κεφαλαίου».

Αναφερόμενη στο πόρισμα, επισήμανε πως δεν περιέχει καμία ρητή δέσμευση της κυβέρνησης να διεκδικήσει το σύνολο των γερμανικών αποζημιώσεών, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινείται η πρόταση που καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση για να ψηφιστεί από τη Βουλή, παραπέμποντας το θέμα στις ελληνικές καλένδες. Επίσης, υπογράμμισε πως στο πόρισμα δεν συμπεριλαμβάνονται οι απαιτήσεις των θυμάτων των ναζιστικών δυνάμεων, των ομήρων και της αναγκαστικής εργασίας, δηλαδή των ιδιωτών, ούτε και θέτει ζήτημα άμεσης διεκδίκησής τους από τη Γερμανία. Πρόσθεσε πως δεν ευσταθεί το επιχείρημα ότι πρώτα έπρεπε να τεκμηριωθεί η οφειλή, γιατί στοιχεία υπήρχαν και υπάρχουν, όπως οι εκθέσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. «Είναι θέμα πολιτικής βούλησης και μόνο», είπε η βουλευτής του ΚΚΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο που έχουν αναλάβει διάφορα ιδρύματα, όπως το Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας, για να ξεχαστούν τα ναζιστικά εγκλήματα.

Παράλληλα, επισήμανε πως την ίδια πρακτική ακολούθησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό κράτος, παραπέμποντας στις ελληνικές καλένδες την απόφαση της Βουλής για την αναγνώρισή του, «για να μην κακοκαρδίσετε τους κολλητούς σας συμμάχους, το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ και τον "διαβολικά καλό" Τραμπ».

«Το λέμε καθαρά, ο λαός μας έχει το δικαίωμα και οφείλει να διεκδικήσει τις αποζημιώσεις και επανορθώσεις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, τις τεράστιες καταστροφές σε υποδομές, τις αποζημιώσεις των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων, τους πολιτιστικούς θησαυρούς, ταυτόχρονα με τον αγώνα του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου», ανέφερε η Δ. Μανωλάκου, προσθέτοντας πως «εμείς θα επιμένουμε να αναδεικνύουμε το θέμα πολύμορφα, μέσα και έξω από τη Βουλή και την Ευρωβουλή θέτοντας το θέμα της διεκδίκησης ως λαϊκή απαίτηση».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Καθαρά πολιτικό θέμα ότι 74 χρόνια δεν έχει λυθεί το θέμα

«Είναι καθαρά πολιτικό θέμα ότι 74 χρόνια τώρα δεν έχει λυθεί το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης.

Οπως ανέφερε, «η εξήγησή του μπορεί να δοθεί και για την Ελλάδα, οι περισσότερες χώρες που πήραν αποζημιώσεις ήταν οι σοσιαλιστικές χώρες, είναι στο τι συνέβη μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί ο φασισμός, ό,τι και να λένε, είναι γέννημα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, είναι γνήσιο τέκνο του, η πιο ακραία μορφή της εξουσίας του κεφαλαίου».

Τόνισε πως αυτό αποδείχτηκε ιστορικά και αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς βιομήχανοι και τραπεζίτες παρέδωσαν την εξουσία στον Χίτλερ, υπενθύμισε ότι οι σοσιαλδημοκράτες στη Γερμανία αρνήθηκαν τότε το αντιφασιστικό μέτωπο που είχε προτείνει το ΚΚ Γερμανίας, «οι σημερινοί σας προοδευτικοί σύμμαχοι, γιατί απόγονοί τους είναι», το πώς «οι σύμμαχοι, δηλαδή οι ΗΠΑ, έκαναν τη συμφωνία του Μονάχου, παρέδωσαν την Τσεχοσλοβακία αμαχητί, τροφοδοτούσαν ακόμα και στη διάρκεια του πολέμου τα αμερικανικά μονοπώλια τη γερμανική βιομηχανία, ότι ο Φορντ παρασημοφόρησε τον Χίτλερ γιατί πίστευε ότι θα συντρίψει τη Σοβιετική Ενωση», στη φυγάδευση των εγκληματιών ναζί, στο γεγονός ότι 260 στρατηγοί του Χίτλερ με την ίδρυση του ΝΑΤΟ το 1949 έγιναν ανώτατα στελέχη του.

«Αυτοί ήταν γενικά οι πολιτικοί λόγοι που υπαγόρευσαν να μη μιλάνε οι αστικές κυβερνήσεις και να μη διεκδικούν από τη Γερμανία που την ανέστησαν για δικούς τους λόγους οι ιμπεριαλιστές», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για τον εξωραϊσμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον οποίο επιδόθηκαν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και όλων των άλλων αστικών κομμάτων με την ευκαιρία της συζήτησης στην Ολομέλεια, ο Θανάσης Παφίλης, δείχνοντας ποιος πραγματικά είναι ο χαρακτήρας της, ανέφερε ενδεικτικά ότι από το 2000 και μετά άλλαξε την 9η Μάη από μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης σε «μέρα της Ευρώπης», εξίσωσε τον θύτη με το θύμα, τους 20 εκατομμύρια νεκρούς Σοβιετικούς, με 5 εκατομμύρια ανάμεσά τους κομμουνιστές στην πρώτη γραμμή για τη συντριβή του φασισμού, συγκρίνοντας Χίτλερ και Στάλιν, αθωώνοντας δηλαδή τον φασισμό, δεν έβγαλε άχνα για το γεγονός ότι στις βαλτικές χώρες αναγνώρισαν ως αντιστασιακούς ανδρείκελα των SS που δολοφόνησαν 7.000 παιδιά, ενώ στηρίζει την κυβέρνηση των φασιστών στην Ουκρανία που στήνουν αγάλματα των ναζιστών και γκρεμίζουν αγάλματα αντιφασιστών.

«Και περιμένετε, αλήθεια, αυτή η ΕΕ να στηρίξει το δίκαιο αίτημα του ελληνικού λαού;», διερωτήθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, που αναφέρθηκε και στην απάντηση Γιούνκερ ότι δεν έχει αρμοδιότητα η ΕΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις, όταν όπως σημείωσε, «η ΕΕ έχει αρμοδιότητα και βγάζει ανακοινώσεις καταγγελίας για Βενεζουέλα, Κούβα, Λιβύη».

Επισήμανε ότι όλα αυτά είναι ένα ακόμα κριτήριο για το λαό στις εκλογές, τονίζοντας «ο κόσμος να μη μασάει το παραμύθι των προοδευτικών και των αντιδραστικών δυνάμεων, γιατί όλοι έχουν την ίδια πολιτική και τις ίδιες αξίες».

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΥΝΤΥΧΑΚΗΣ
Προσβολή στη μνήμη των θυμάτων η προεκλογική αξιοποίηση του θέματος

Κίνηση εντυπωσιασμού από την πλευρά της κυβέρνησης χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης την απόφασή της να συζητηθεί λίγο πριν από τις εκλογές το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, εξηγώντας πως κύριος στόχος της κυβέρνησης με αυτήν την κίνηση είναι «να ανεβάσει την προεκλογική, ανούσια αντιπαράθεση με τη ΝΔ, και να αποπροσανατολίσουν από κοινού το λαό, για να υφαρπάξουν την ψήφο του, "ξεπλένοντας" ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό την αντιλαϊκή, βάρβαρη πολιτική τους».

«Δεν ταιριάζει ούτε αξίζει να υποστεί η μνήμη των εκτελεσμένων της επαρχίας Βιάννου, της Κανδάνου, των Ανωγείων, της Δαμάστας, του Ανω Μέρους και πολλών άλλων, δεκάδων μαρτυρικών χωριών και πόλεων της Κρήτης τέτοια βάναυση προσβολή», πρόσθεσε. Οπως εξήγησε, η κυβερνητική πρόταση δεν περιλαμβάνει καμία δέσμευση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ενιαία και στο σύνολό τους.

Ο βουλευτής του Κόμματος σχολίασε εξάλλου την προκλητική στάση της ΕΕ, που, όπως είπε, «κάνει ότι "δεν είδε, δεν άκουσε τίποτα για το φόνο"», δείχνοντας ότι πρόκειται για ιμπεριαλιστική ένωση, «η οποία κάθε άλλο παρά τα συμφέροντα των λαών υπηρετεί, αρνούμενη να αναγνωρίσει το δίκαιο αίτημα του λαού μας για τις γερμανικές αποζημιώσεις» και υπογράμμισε πως το ΚΚΕ, ενάντια στους παραχαράκτες της Ιστορίας θα συνεχίσει αταλάντευτα να παίρνει πρωτοβουλίες για τη δικαίωση των θυμάτων και των οικογενειών τους.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ
Δεν θέλουν να πειράξουν στο ελάχιστο τις διεθνείς συμμαχίες της αστικής τάξης

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής επισήμανε ότι με το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συντριβή του ναζισμού η εφημερίδα «Ελεύθερη Ελλάδα» του ΕΑΜ παρουσίασε έρευνα του κομμουνιστή δημοσιογράφου Κώστα Βιδάλη για τις καταστροφές και τη λεηλασία των ναζιστών σε βάρος του λαού, η οποία αποτελεί και την πρώτη θεμελίωση του δίκαιου λαϊκού αιτήματος για τις γερμανικές επανορθώσεις και αποζημιώσεις, σημειώνοντας: «74 χρόνια μετά, αυτά τα αιτήματα του λαού, που θεμελιώθηκαν με πρωτοστάτη το ΚΚΕ, για τα ανήκουσα εγκλήματα των ναζιστών, ακόμα περιμένουν δικαίωση».

Τόνισε πως «η πικρή αλήθεια είναι ότι η ελληνική αστική τάξη ποτέ δεν νοιάστηκε πραγματικά για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων όχι μόνο γιατί αυτοί που πλήρωσαν το βαρύ φόρο αίματος και καταστροφής της φασιστικής κατοχής ήταν η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τη στιγμή που σημαντικά τμήματα της ελληνικής αστικής τάξης συνεργάστηκαν με τον κατακτητή και πλούτισαν, αλλά κυρίως γιατί δεν θέλουν να πειραχτούν ούτε στο ελάχιστο οι διεθνείς της συμμαχίες μέσα στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Και έτσι εξηγείται γιατί διαχρονικά όλες οι ελληνικές αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, όχι μόνο αρνήθηκαν να διεκδικήσουν τις δίκαιες αυτές απαιτήσεις από τη Γερμανία, αλλά με τους χειρισμούς τους υπονομεύουν και την ικανοποίησή τους, ενισχύοντας έτσι την προκλητική στάση των αστικών γερμανικών κυβερνήσεων». Τόνισε δε ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ πως «όλα τα χρόνια σήκωνε κουρνιαχτό με παχιά λόγια, όμως στην πράξη λούφαζε και δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για να τις διεκδικήσει», όχι γιατί του λείπει κάποιο ψήφισμα της Βουλής αλλά γιατί ούτε εκείνος «θέλει να ενοχλεί με τέτοιες διεκδικήσεις τους συμμάχους του κεφαλαίου, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για τη Γερμανία».

Συνειδητή υπονόμευση

Κλείνοντας χτες τη συζήτηση στη Βουλή, ο Ν. Βούτσης προσπάθησε να κάνει το μαύρο άσπρο για την καταγγελία του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση απέφυγε να πάρει θέση υπέρ της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου, όταν το Σεπτέμβρη του 2016 κρινόταν η τύχη σχετικής Αναφοράς που συνέταξε η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και προώθησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Σαν αποτέλεσμα, η Επιτροπή έκλεισε την υπόθεση και η Αναφορά δεν προωθήθηκε για συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά το γεγονός ότι η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ είχε προσκομίσει πρόσθετα στοιχεία και πρότεινε την ανάληψη συγκεκριμένων ενεργειών, προκειμένου να υπάρξει επίσημη τοποθέτηση της γερμανικής και της ελληνικής κυβέρνησης. Είχε προηγηθεί από τις 3/11/2015 αίτημα της Επιτροπής προς την ελληνική κυβέρνηση να τοποθετηθεί επί της Αναφοράς, πράγμα το οποίο αρνήθηκε, συμπράττοντας στο «κλείσιμο» της υπόθεσης. Ο Ν. Βούτσης ισχυρίστηκε χτες ότι η κυβέρνηση παρενέβη στην Επιτροπή, στέλνοντας επιστολή μεταφρασμένη σε τρεις (!) γλώσσες. Πέρα από το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν τοποθετήθηκε ως όφειλε πάνω στην Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ακόμα και το έγγραφο που λέει ότι έστειλε ήταν μια κοινή επιστολή του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση και του προέδρου της «διακομματικής επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών», βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Τρ. Μηταφίδη, κι αυτή όχι απευθείας, αλλά μέσω της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κ. Κούνεβα. Η επιστολή, που διαβιβάστηκε μία μόλις μέρα πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, περιείχε το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής, που δεν έχει ακόμη συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, και μία δήλωση του πρωθυπουργού στις 16/8/2016 από το Κομμένο της Αρτας! Δεν υπήρχε δηλαδή επίσημη τοποθέτηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι διεκδικεί τις αποζημιώσεις! Με τέτοιον προκλητικό τρόπο και με πλήρη συνείδηση υπονόμευσε η κυβέρνηση μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να αποτελέσει πραγματικό στήριγμα στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org