ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Ομοσπονδία - Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα: Στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας της 1ης Μάη
  • Συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ: Απέτυχε η προσπάθειά της για αποκλεισμό της ΔΑΣ από τη διοίκηση της ΓΣΕΕ - Διαβάστε ακόμα μια συνοπτική αναδρομή σε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά «κατορθώματα» των εργατοπατέρων τα τελευταία χρόνια
  • ΕΕ και Εργασιακά: «Ευρωπαϊκή κανονικότητα» η διαχρονική ένταση της εκμετάλλευσης και το χτύπημα των εργατικών δικαιωμάτων
  • Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο: Τοποθέτηση για την πραγματική ουσία πίσω από τις εξελίξεις στο Φάρμακο και τη σχετική κοκορομαχία

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ
Πραγματικός αντίπαλος για ασθενείς και εργαζόμενους η ίδια η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου

Τοποθέτηση της διοίκησης της ΟΕΦΣΕΕ με αφορμή τις εξελίξεις και τη σκανδαλολογία

Παρακολουθούμε το τελευταίο διάστημα τις έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης και φαρμακοβιομηχάνων γύρω από το Φάρμακο. Η «σκόνη» που σηκώνεται από αυτήν την κοκορομαχία, με αναφορά σε σκάνδαλα, σε υπουργούς που λειτούργησαν υπέρ εταιρειών, σε παρατυπίες κυβερνήσεων, σκεπάζει τα αίτια και τον πραγματικό υπεύθυνο των υπαρκτών προβλημάτων, κυρίως, όμως, βάζει στο περιθώριο τους ουσιαστικά χαμένους της υπόθεσης, που δεν είναι άλλοι από τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στον κλάδο του Φαρμάκου.

Πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή ψηφίστηκε τροπολογία που αλλάζει τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων από το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών στην ΕΕ, στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών στην Ευρωζώνη, ανεβάζοντας τις τιμές σε περίπου 1.800 κωδικούς φαρμάκων, με το υπουργείο Υγείας να ισχυρίζεται πως αντίστοιχα τόσοι κωδικοί θα μειωθούν και έτσι... «το ισοζύγιο θα είναι αμετάβλητο». Η ανατιμολόγηση θα είναι 10% και θα γίνεται μία φορά το χρόνο, προς τα πάνω ή προς τα κάτω, μέχρι να επιτευχθούν οι μέσοι όροι, ενώ η κατώτατη τιμή των φαρμάκων δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από αυτό που το υπουργείο θα καθορίζει ως «κατώτερο κόστος ημερήσιας θεραπείας». Επίσης, καθορίζεται ως τιμή των γενοσήμων το 65% ή το 75% της τιμής του πρωτότυπου, ενώ αυξάνεται η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη κατά 20 εκατ. ευρώ (στα 550 εκατ. ευρώ από 530).

Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «κάνει δώρο» στις πολυεθνικές εκατοντάδες εκατομμύρια, γιατί ο νέος τρόπος τιμολόγησης θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις τιμές των φαρμάκων σε μια σειρά από χώρες της ΕΕ, αφού η Ελλάδα είναι χώρα αναφοράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σειρά του, μιλάει για «σκάνδαλο "Novartis"», για «εκτίναξη δαπάνης την περίοδο 2000 - 2009», για «μη είσπραξη 241 εκατ. ευρώ από rebate το διάστημα 2006 - 2010» και πάει λέγοντας...

Αυτό όμως που δεν λέγεται από κανέναν είναι ότι το Φάρμακο είναι εμπόρευμα που παράγεται και διατίθεται από ντόπιους και ξένους μονοπωλιακούς ομίλους και αυτοί είναι που τελικά καθορίζουν, ανάλογα με τα κέρδη τους, αν και πώς το Φάρμακο θα παραχθεί ή θα διατεθεί στον κόσμο που το έχει ανάγκη. Αυτοί οι όμιλοι αποφασίζουν και τι φάρμακο θα παραχθεί.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αναφοράς της «Goldman Sachs» προς τις φαρμακοβιομηχανίες, θέτοντας σε αυτές το απάνθρωπο, κυνικό και πολύ καπιταλιστικό ερώτημα: «Η μια και έξω θεραπεία των ασθενών (one shot cure) αποτελεί βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο;»!!! Οι αναλυτές της προειδοποιούν για τον «κίνδυνο» οι νέες γονιδιακές θεραπείες να εξαντλήσουν τις «δεξαμενές» ασθενών, αφού θα τους θεραπεύουν, και τότε θα μειωθεί η «πελατεία» των φαρμακευτικών επιχειρήσεων!

Απειλές, αποσύρσεις, ελλείψεις και «δωράκια» με κριτήριο το κέρδος

Οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι ισχυρίζονται ότι οι πολύ χαμηλές τιμές που έχουν επιβληθεί στα φάρμακα που παράγουν (κυρίως γενόσημα), θα καταστήσουν την παραγωγή τους ασύμφορη με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να αποσύρουν μια σειρά από φάρμακα, μέχρι και να κλείσουν τις εταιρείες τους. Οι πολυεθνικές, από την άλλη, μιλούν για υπέρογκα clawback που επιβάλλονται στα καινοτόμα φάρμακα, ειδικά αυτά της κατηγορίας 1α (π.χ. αντικαρκινικά φάρμακα), που διατίθενται μέσω νοσοκομείων και φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. Δεν διστάζουν να απειλήσουν με απόσυρση φαρμάκων, αν δεν ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους. Η εταιρεία «ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ», μέσω του προέδρου της, Δ. Φιλιώτη, που είναι και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Φόρουμ του ΕΒΕΑ, με επιστολή της προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ εξέφρασε την αδυναμία της να προμηθεύει τα φαρμακεία του οργανισμού με δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1α («Καθημερινή» 8/2/2019), επειδή τα rebate και clawback καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνα για την εταιρεία. Αντίστοιχες επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας απέστειλαν ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και ο PIF (PhRma Innovation Forum), προειδοποιώντας τόσο για απόσυρση φαρμάκων όσο και για απώλεια θέσεων εργασίας. Αλλωστε, στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε παραδείγματα εταιρειών, όπως η «Roche» και η «Novartis», που σταμάτησαν να προμηθεύουν με ογκολογικά φάρμακα τον ΕΟΠΥΥ, ή όπως η NOVO NORDISC, που απέσυρε ινσουλίνες για διαβητικούς, εξαιτίας καθυστέρησης εξόφλησης από τη μεριά του κράτους ή ασύμφορων τιμών.

Ακόμα, όμως, και αν δεν γίνουν πράξη οι απειλές των εταιρειών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συναντάμε έντονα το φαινόμενο των ελλείψεων σε φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη έχουμε κάποιες αποσύρσεις φαρμάκων λόγω ασύμφορης για τις εταιρείες τιμής τους, και από την άλλη έχουμε το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών. Φάρμακα δηλαδή που αγοράζονται για να εξαχθούν αντί να διατεθούν στην ελληνική αγορά. Ενδεικτικά, ο τζίρος των παράλληλων εξαγωγών το 2018 υπολογίζεται σε 380 εκατ. ευρώ.

Το εμπόρευμα - Φάρμακο είναι «απελευθερωμένο» από περιορισμούς και δεσμεύσεις στην κίνησή του, «ταξιδεύει» εκεί που υπάρχει κέρδος. Αν το απαιτούμενο κέρδος δεν επιτυγχάνεται εδώ, οι επιχειρηματίες θα βγάλουν το εμπόρευμά τους εκτός συνόρων, αδιαφορώντας για τους ασθενείς που μάταια θα ψάχνουν να εκτελέσουν τις συνταγές τους.

Ο νέος νόμος, λοιπόν, έρχεται να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Να εξευμενίσει, από τη μια, την «οργή» των εταιρειών και, από την άλλη, να αντιμετωπίσει ζητήματα διάθεσης των φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Αυξάνει τις τιμές στα off - patent και γενόσημα φάρμακα, ενώ προσφέρει και 20 εκατ. ευρώ επιπλέον, για να μην πραγματοποιήσουν οι εταιρείες τις απειλές τους.

«Ματώνει» ο λαός για τα φάρμακά του - Εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο

Ομως, αν οι φαρμακοβιομήχανοι «ασφυκτιούν» από τα 1,426 δισ. ευρώ rebate και clawback που καταβάλλουν (2018), τι συμβαίνει με τους ασθενείς και τους εργαζόμενους στο Φάρμακο;

Η πραγματικότητα δείχνει ότι στη χώρα μας ο ασθενής βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αγοράσει το φάρμακό του. Η ιδιωτική δαπάνη για το Φάρμακο το 2018 έφτασε τα 1,640 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 625 εκατ. αφορούσαν τη συμμετοχή των ασθενών, 115 εκατ. τα φάρμακα που είναι στην αρνητική λίστα, 265 εκατ. τα λεγόμενα ΜΗΣΥΦΑ και, τέλος, 255 εκατ. ευρώ ήταν οι απευθείας αγορές συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Συνολικά, δηλαδή, οι ασθενείς στην Ελλάδα πλήρωσαν περίπου 1,26 δισ. ευρώ για τα φάρμακά τους το 2018!

Ο λαός, που υποφέρει από την ανεργία, τους μισθούς και τις συντάξεις πείνας, τη φοροληστεία, πληρώνει χρυσάφι και το φάρμακό του. Γι' αυτό το διαχρονικό σκάνδαλο μάταια ψάχνουμε να ακούσουμε έστω και έναν ψίθυρο από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα άλλα αστικά κόμματα.

Οσο για τους εργαζόμενους στο Φάρμακο, αρκεί να πούμε πως από το 2009 βρίσκονται χωρίς κλαδική σύμβαση, απολύονται κατά χιλιάδες (ειδικά οι ιατρικοί επισκέπτες), εργάζονται σε συνθήκες σκληρής εντατικοποίησης, αρκετοί με διευρυμένα ωράρια. Η ενοικιαζόμενη εργασία έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, ενώ η τρομοκρατία, η πίεση και η ανασφάλεια κυριαρχούν στους χώρους δουλειάς.

Οργάνωση και αγώνας που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο

Η κόντρα μεταξύ κυβέρνησης, αντιπολίτευσης, βιομηχάνων εξαντλείται σε υποθέσεις «Novartis», rebate και clawback, την ώρα που όλοι μαζί καταδικάζουν τον κόσμο που έχει ανάγκη το φάρμακο, αλλά και τους εργαζόμενους που το παράγουν, στην απελπισία και την αβεβαιότητα.

Αυτό που αποδεικνύεται, λοιπόν, είναι ότι όσο το Φάρμακο είναι στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μαζί με την Υγεία και την πρόσβαση στις διάφορες θεραπείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη.

Επομένως, οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις κενές αντιπαραθέσεις, στη σκανδαλολογία που κρύβει τον πραγματικό μας αντίπαλο, τους επιχειρηματικούς ομίλους του Φαρμάκου, οι οποίοι αποφασίζουν τι και με ποιους όρους θα παραχθεί και θα διατεθεί. Πίσω από τη σκανδαλολογία κρύβεται το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, που κατευθύνεται από την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα και μετατρέπει το Φάρμακο, την Υγεία, όλα τα κοινωνικά αγαθά και τον ίδιο τον άνθρωπο σε εμπόρευμα.

Ο μόνος δρόμος για τους εργαζόμενους και το λαό είναι η οργάνωση της πάλης απέναντι σε όλους αυτούς που τσακίζουν καθημερινά τη ζωή μας. Η μαζική συσπείρωση στα συνδικάτα και στο ταξικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ. Για να δώσουμε με αξιώσεις τη μάχη στους χώρους δουλειάς, για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους μας έκλεψαν και εξακολουθούν να μας κλέβουν, να παλέψουμε για διεύρυνση των δικαιωμάτων μας, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής, για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για να βάλουμε μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για να γίνουμε τελικά εμείς οι κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε, γιατί μόνο τότε το Φάρμακο θα πάψει να είναι εμπόρευμα και όλα τα κοινωνικά αγαθά θα αντιμετωπίζονται πραγματικά ως τέτοια.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ