ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Απρίλη 2019
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Κάλεσμα σε νεολαίους για δυνατό μήνυμα αντίστασης με ισχυρό ΚΚΕ

Σε μία διαφορετική συζήτηση με νέους και νέες στο νέο κτίριο της Φιλοσοφικής του ΑΠΘ συμμετείχε ο υποψήφιος περιφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στην Κεντρική Μακεδονία, Σωτήρης Αβραμόπουλος, το απόγευμα της Δευτέρας 15/4, μαζί με νεαρούς υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους.

Ο Σωτήρης Αβραμόπουλος ήρθε αντιμέτωπος με τις ερωτήσεις που θέτουν οι νέοι άνθρωποι μπροστά στις εκλογές και παρουσίασε τις θέσεις του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Αναφέρθηκε εκτενώς στη σημασία των εκλογικών μαχών για τη νέα γενιά, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η αποχή δεν βάζει κανένα εμπόδιο σε όσους έχουν βάλει στο στόχαστρο τα δικαιώματα και το μέλλον της. Εκανε αναφορά στο προπαγανδισμένο από τον ΣΥΡΙΖΑ δίπολο «πρόοδος - συντήρηση» και στη στρατηγική του σύγκλιση με τη ΝΔ, ενώ στάθηκε επίσης στο ζήτημα της πάλης ενάντια στην ακροδεξιά και τον φασισμό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανεργίας των νέων, τα προγράμματα της ΕΕ και τη «νεανική επιχειρηματικότητα», τα κονδύλια ΕΣΠΑ και το πώς αξιοποιούνται από την Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας.

Ο Σ. Αβραμόπουλος κάλεσε τους νέους να ανεβάσουν τις απαιτήσεις τους από τη ζωή με βάση τις δυνατότητες της εποχής μας, αυτές δηλαδή που έχει διαμορφώσει η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης. Η ενδιαφέρουσα συζήτηση έκλεισε με κάλεσμα προς τους νέους να κάνουν και δική τους υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ παντού, για να φτάσει σε Ελλάδα και Ευρώπη το μήνυμα της αντίστασης, της ελπίδας και της προοπτικής, για να μη χαθεί η ευκαιρία από χιλιάδες νέους αυτήν τη φορά με την ψήφο τους και τη συμμετοχή στον αγώνα να κάνουν την πραγματική διαφορά.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
Απαράδεκτες διευκολύνσεις στη Χρυσή Αυγή

Μεγαλώνει ο κατάλογος των δημοτικών αρχών που δείχνουν ανοχή έως και στήριξη στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Μετά την Καλλιθέα, όπου η δημοτική αρχή έστειλε μέχρι και ευχαριστήρια επιστολή στους φασίστες για τη «φιλανθρωπική» τους δράση (!), ακολουθούν άλλοι δήμαρχοι που παραμονές εκλογών φαίνεται ότι επιλέγουν να καλοπιάσουν τους φασίστες, είτε παρέχοντάς τους αίθουσες για να κάνουν εκδηλώσεις, είτε καλώντας τους σε συσκέψεις για να οργανώσουν από κοινού την προεκλογική περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, στο Κορωπί η δημοτική αρχή παραχώρησε χώρο στους φασίστες της Χρυσής Αυγής για να κάνουν εκδήλωση και μάλιστα ανήμερα της 21ης Απρίλη, για να αποθεώσουν τους χουντικούς προγόνους τους, ρίχνοντας το δηλητήριό τους στην πόλη. Κεντρικοί ομιλητές θα είναι ο υπόδικος αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Ν. Μιχαλολιάκος και οι επίσης υπόδικοι Ηλ. Παναγιώταρος, Ηλ. Κασιδιάρης και Γ. Λαγός. Ο δε δήμαρχος Δ. Κιούσης δήλωσε προκλητικά ότι ο χώρος παραχωρείται σε όποιον το ζητήσει, αν υπάρχει κενό...

Από την άλλη, στο δήμο Παπάγου - Χολαργού η δημοτική αρχή αποφάσισε να προσκαλέσει τη φασιστοσυμμορία στη σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων και παρατάξεων για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων κατά την προεκλογική περίοδο, δηλαδή να τους αντιμετωπίσει σαν ένα οποιοδήποτε «νόμιμο πολιτικό κόμμα». Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απάντησε στην πρόκληση αυτή της δημοτικής αρχής, απαιτώντας «να μη δοθεί καμία διευκόλυνση και να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος στους υπόδικους εγκληματίες ναζιστές», και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και όλους τους συνδυασμούς να υπογράψουν αντίστοιχο ψήφισμα.

Παρόμοια είναι και η στάση της δημοτικής αρχής Δάφνης Υμηττού (ΝΔ), που με τη σειρά της καλεί και τη Χρυσή Αυγή σε προεκλογική σύσκεψη για κατανομή χώρων, με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» να καταγγέλλει τον δήμαρχο Μ. Σταυριανουδάκη που υπογράφει την πρόσκληση, σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη για τη «νομιμοποίηση και προβολή που παρέχει στους υπόδικους ναζιστές εγκληματίες».

Ανάλογες διευκολύνσεις στους χρυσαυγίτες παρέχει και η περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας, που παραχώρησε αίθουσα στους φασίστες για να παρουσιάσουν τους υποψηφίους τους. Καταγγέλλοντας το γεγονός, η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ θυμίζει ότι στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου ο υπόδικος ναζιστής Μίχος πήρε θέση στην εξέδρα των επισήμων πλάι στα στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, και σημειώνει ότι πρόκειται για ενέργειες που ρίχνουν νερό στο μύλο του ξεπλύματος της ναζιστικής συμμορίας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Οι Ενώσεις Στρατιωτικών να λειτουργούν με βάση το Ν. 1264

Ενόχλησε ορισμένους η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, σχετικά με το δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση στις Ενοπλες Δυνάμεις. Στα όσα ανυπόστατα διέδωσαν με ανακοινώσεις και σχόλιά τους λέγοντας ότι τάχα αυτή διασπά το συνδικαλιστικό κίνημα των στρατιωτικών και ζητώντας να αποσυρθεί, απάντησε χτες με δήλωσή του ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, σημειώνοντας:

«Από ορισμένους ζητήθηκε να αποσυρθεί η τροπολογία που κατέθεσε το ΚΚΕ, σχετικά με το συνδικαλισμό στις Ενοπλες Δυνάμεις. Αυτό το οποίο ζητάει το ΚΚΕ, με την τροπολογία του, είναι οι Ενώσεις Στρατιωτικών να λειτουργούν με βάση το Ν. 1264. Αυτό διασφαλίζει το δικαίωμα των στρατιωτικών στο συνδικαλισμό και όχι η βιομηχανία διώξεων, μηνύσεων και δικαστηρίων, που γίνεται από ορισμένους.

Εξάλλου, είναι αποδεκτό από όλους ότι ο Ν. 1264 αποτελεί τη βάση για τη συγκρότηση συνδικαλιστικών οργανώσεων από τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Στην Αίγυπτο για τη ΝΑΤΟική «τάξη και ασφάλεια»

Δραστηριότητες της κοινής διακλαδικής άσκησης Ελλάδας - Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 8» παρακολούθησε χτες στην Αίγυπτο ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης, συνοδευόμενος από στελέχη της στρατιωτικής ηγεσίας. Τις δραστηριότητες παρακολούθησαν επίσης οι υπουργοί Αμυνας της Αιγύπτου, Mohamed Zaki και της Κύπρου, Σ. Αγγελίδης.

Στις διμερείς επαφές που είχε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας με τους ομολόγους, αναφέρθηκε στην ανάγκη «αποτελεσματικής αντιμετώπισης διεθνών προκλήσεων», ενώ, συνδυάζοντας τα στρατιωτικά αυτά σχέδια με τις μπίζνες και τους ανταγωνισμούς του κεφαλαίου, είπε ότι χτίζονται οι προϋποθέσεις «ώστε να μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη» και «ασφάλεια». Συμπλήρωσε, δε, ότι ανάλογα κινείται η ελληνική πλευρά και με τους Ισραηλινούς, ότι υπάρχει κι εκεί μια άσκηση «ακόμα πιο προχωρημένη, με πλοία τα οποία ξεκινούν από την Ελλάδα και καταλήγουν στο Ισραήλ, σε συνδυασμένες επιχειρήσεις, αρκετά προκεχωρημένες».

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές
Συγκεντρώσεις και περιοδείες στην Αττική

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Πειραιά και για την Περιφέρεια.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα επισκεφτεί το μαιευτήριο «Μητέρα» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, ο Νίκος Γαρδίκης, υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου, και η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, θα περιοδεύσουν στο Π. Φάληρο και θα μιλήσουν σε σύσκεψη στο καφενείο «Δάφνη» για το ρέμα της Πικροδάφνης.

-- Στις 10 π.μ. ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα, θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην οδό Πειραιώς.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος της ΕΛ.ΑΣ. ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», θα επισκεφτεί το ΑΤ Αμπελοκήπων.

-- Στις 12 μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της «Orbit» (Λ. Κηφισίας και Λασκαρίδου) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1.30 μ.μ., ο Γιώργος Σιδέρης, υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

Αύριο, Παρασκευή:

-- Στις 6 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα επισκεφτεί τους εργάτες δήμου Ν. Φιλαδέλφειας.

-- Στις 7 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά, θα επισκεφτεί την προβλήτα Ι στο Ν. Ικόνιο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας θα επισκεφτεί το ΑΤ Κυψέλης.

-- Με αφορμή τα 20 χρόνια από την ιμπεριαλιστική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, οι Οργανώσεις Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας Αττικής καλούν σε εκδήλωση στις 7 μ.μ. στο καφενείο «Τα σκαλάκια» (Τρωάδος και Μανδηλαρά). Θα μιλήσουν ο Νίκος Σερετάκης, υποψήφιος δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Ν. Χαλκηδόνας, ο Μιλτιάδης Παναγιωτόπουλος και ο Γιάννης Καραλής, δημοσιογράφοι, μέλη της αποστολής της ΑΕΚ στο βομβαρδισμένο Βελιγράδι, και ο Γιάννης Αγγέλου, συνταγματάρχης ε.α., υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Νίκος Αγγελίδης.

-- Ο Παναγιώτης Ηλίας, υποψήφιος δήμαρχος Αίγινας, και ο Νίκος Καρπής, απόστρατος αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά, θα περιοδεύσουν: Στις 10.45 π.μ., στο Λιμεναρχείο Αίγινας, στις 12 μ. στο Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας και στη 1 μ.μ. στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Αίγινας.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Πάτρα, στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών, θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών, στη Γιάννουλη Λάρισας, θα μιλήσουν οι Τάσος Τσιαπλές, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

-- Σε εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των απορριμάτων στην Ξάνθη, στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εισηγήσεις θα κάνουν ο Γιώργος Κολλάρος, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Ξάνθης, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

Αύριο, Παρασκευή:

-- Ο Κώστας Μπασδέκης, υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, θα περιοδεύσει στην Αμφισσα: Στις 9 π.μ. σε υπηρεσίες της Περιφέρειας, στις 11 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις 11.30 π.μ. σε υπηρεσίες του δήμου, στη 1 μ.μ., σε ελαιαποθήκες στην Ιτέα. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Δεσφίνα.

-- Σε συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο ΚΑΠΗ Αγίου Γεωργίου Λάρισας (επί των οδών Κάρλας και Λαζαρίδη), θα μιλήσει ο Πέτρος Κρίκης και θα χαιρετίσει ο Ζήσης Γκαραλιάκος, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Συνάντηση με τη διοίκηση της COSCO

Τη στήριξή του στα επενδυτικά σχέδια της COSCO στον Πειραιά κατέθεσε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε στα γραφεία της με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Fu Chengqiu. Εμφαση δόθηκε στο «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα» που έχουν το λιμάνι και η Ελλάδα στη μετακίνηση εμπορευμάτων σε σχέση με άλλα λιμάνια. Αργότερα, ο Κυρ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τις αποφάσεις του ΚΑΣ, δήλωνε ότι δεν πρέπει η πολιτιστική κληρονομιά να γίνεται «άλλοθι» για την καθυστέρηση επενδύσεων και ότι οι «κανόνες του παιχνιδιού», εννοώντας προφανώς τον σφοδρό ανταγωνισμό που είναι σε εξέλιξη στον Πειραιά, δεν πρέπει να αλλάζουν εκ των υστέρων...

Θύμισε ότι η ΝΔ ήταν αποφασιστικός υποστηρικτής της επένδυσης και την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε καθεστώς γαλέρας, επιβράβευσε τη διοίκηση για τις «καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ