ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2018
Σελ. /24
ΕΜ. ΜΑΚΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΗ
Υπεράσπιση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης και παραμύθια περί δημοκρατίας

AP

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, μίλησε χτες στην Ευρωβουλή εγκαινιάζοντας έναν κύκλο συζητήσεων για την παρουσίαση της λεγόμενης πρότασής του για τη «μεταρρύθμιση στην Ευρωζώνη και την ΕΕ». Εμφανίζεται ως ένας «οδικός χάρτης», που δηλώνει ότι θα προβάλει και στο εσωτερικό της Γαλλίας, στις «κοινωνικές οργανώσεις», ενώ αντιμετωπίζει λόγω των αντεργατικών μεταρρυθμίσεών του σειρά από εργατικές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την προσπάθεια που κάνει ο Μακρόν, ως εκπρόσωπος του κυρίαρχου τμήματος της αστικής τάξης, να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου στον ανταγωνισμό κυρίως με τη Γερμανία αλλά και άλλα καπιταλιστικά κράτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπερασπίστηκε τη συμμετοχή της Γαλλίας στην επίθεση στη Συρία το περασμένο Σάββατο, λέγοντας πως «ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία έσωσαν την τιμή της διεθνούς κοινότητας» και επαναλαμβάνοντας τα προσχήματα περί χημικών όπλων κ.ο.κ.

Κατά τ' άλλα ο Γάλλος Πρόεδρος έκανε έκκληση στα κράτη - μέλη της ΕΕ για «σθεναρή υπεράσπιση μίας ανανεωμένης ευρωπαϊκής κυριαρχίας εναντίον μιας τάσης αυταρχισμού σε ορισμένες χώρες της ΕΕ», τονίζοντας πως «η απάντηση στον αυταρχισμό δεν πρέπει να είναι η αυταρχική κυριαρχική δημοκρατία, αλλά η κυριαρχία της δημοκρατίας».

Αυτό που προτείνει είναι η ΕΕ να παίξει - ως ιμπεριαλιστικός οργανισμός - πιο ενεργητικό ρόλο στις επεμβάσεις ανά τον κόσμο για το μοίρασμα αγορών και πόρων. Προβάλλοντας δε το Ευρωκοινοβούλιο ως την «έδρα της ευρωπαϊκής νομιμότητας και λογοδοσίας», μίλησε για «αναγέννηση της Ευρώπης μέσα από το πνεύμα των πολιτών της» και συνέχισε τα ευχολόγια ότι ευελπιστεί «να ξεπεραστούν οι διαχωρισμοί μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, μικρών και μεγάλων, καθώς και οι εθνικές οπισθοδρομήσεις».

Επίσης, φάνηκε «γαλαντόμος» για την υποδοχή προσφύγων (τα θύματα των επεμβάσεων και της ΕΕ) ζητώντας «να ξεπεραστεί η τοξική συζήτηση» για τις ποσοστώσεις υποδοχής ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ, ζητώντας αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ενώ πρότεινε «δημιουργία ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που θα υποστηρίζει απευθείας οικονομικά τις τοπικές κοινότητες που υποδέχονται και εντάσσουν τους πρόσφυγες». Φυσικά, τον εκπρόσωπο του κεφαλαίου δεν τον πήρε ο πόνος για τους ξεριζωμένους αλλά τον ενδιαφέρει πώς καλύτερα θα αξιοποιηθούν ως φτηνότερη εργατική δύναμη για την κερδοφορία του κεφαλαίου.

Επίσης, τον απασχόλησαν οι τριβές που υπάρχουν σχετικά με τη διαδικασία αποχώρησης της Βρετανίας και προθυμοποιήθηκε να αυξήσει τη συνεισφορά της Γαλλίας στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ότι η Γαλλία «θα σταθεί στο πλάι κάθε κράτους - μέλους που απειλείται» και ότι «θέση της Γαλλίας είναι η υποστήριξη της Ελλάδας όταν απειλείται στην Ανατολική Μεσόγειο», οι γνωστές ανέξοδες δηλώσεις δηλαδή που σκοντάφτουν στην ίδια την πραγματικότητα των ιμπεριαλιστικών παζαριών και αντιθέσεων.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Επιταχύνει για διεύρυνση με ΠΓΔΜ και Αλβανία

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και ΠΓΔΜ ανακοίνωσε χτες η Κομισιόν, εγκρίνοντας τη λεγόμενη ετήσια δέσμη μέτρων της για τη διεύρυνση, η οποία περιλαμβάνει επτά επιμέρους εκθέσεις ανά χώρα (Μαυροβούνιο, Σερβία, Τουρκία, ΠΓΔΜ, Αλβανία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Κοσσυφοπέδιο). Πρόκειται για άλλο ένα βήμα στο σχεδιασμό για την «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» των Δυτικών Βαλκανίων, στην υλοποίηση του οποίου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει βασικό ρόλο, εν μέσω της κλιμακούμενης κόντρας ΕΕ και ΝΑΤΟ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των αγορών, των διαύλων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

«Βήμα για ολόκληρη την περιοχή»

Δεν περνά απαρατήρητο ότι για πρώτη φορά, μαζί με τη δέσμη μέτρων για τη διεύρυνση, η Κομισιόν δημοσίευσε επίσης τις ετήσιες αξιολογήσεις των προγραμμάτων οικονομικών μεταρρυθμίσεων για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία. Εκεί η ΕΕ πιέζει τις ενδιαφερόμενες για ένταξη χώρες να «ενισχύσουν τα δημόσια οικονομικά» τους, να διασφαλίσουν «οικονομική σταθερότητα», να διευθετήσουν ζητήματα όπως το «αδιαφανές επιχειρηματικό περιβάλλον» όπου «στρεβλώνεται ο ανταγωνισμός», και βέβαια να προχωρήσουν σε «πλήρη απελευθέρωση των αγορών Ενέργειας και Μεταφορών».

«Μέσω της αξιολόγησης της προόδου που έχει σημειωθεί και του προσδιορισμού των ελλείψεων, παρέχονται κίνητρα και καθοδήγηση σε αυτές τις χώρες για να προβούν στις αναγκαίες φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις», λέγεται χαρακτηριστικά από πλευράς Κομισιόν.

Στο ίδιο άλλωστε πνεύμα, στις δηλώσεις των επικεφαλής της διαδικασίας, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι «το σημερινό βήμα προόδου για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ είναι ένα βήμα προόδου για ολόκληρη την περιοχή», ενώ ο αρμόδιος για την ευρωπαϊκή πολιτική γειτονίας και τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση επίτροπος Γιοχάνες Χαν δήλωσε: «Η πολιτική διεύρυνσης εξακολουθεί να αποτελεί κινητήρια δύναμη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια. Συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό των οικονομιών (...) και τη σταθερότητά τους, κάτι που είναι επίσης προς το συμφέρον της ΕΕ. Στις συστάσεις που εκδόθηκαν σήμερα για την Αλβανία και την ΠΓΔΜ αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα προόδου, αλλά είναι επίσης σαφές - και αυτό αφορά όλα τα Δυτικά Βαλκάνια - ότι στο δρόμο για την ΕΕ δεν επιτρέπονται παρακάμψεις. Εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις. Χρειάζεται αποφασιστικότερη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων».

«Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί επειγόντως»

Στην Εκθεση της ΕΕ για την ΠΓΔΜ και στην ειδική ενότητα για την «περιφερειακή συνεργασία» αναφέρεται ότι «η χώρα διατήρησε τις καλές της σχέσεις με άλλες χώρες της διεύρυνσης και συμμετείχε ενεργά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες. Εχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ άλλων μέσω της έναρξης ισχύος της διμερούς συνθήκης με τη Βουλγαρία».

Σε μια έμμεση αναφορά στη διαφορά με την Ελλάδα στο ονοματολογικό, και πιέζοντας η ΕΕ να κλείσει το θέμα, ώστε να «τρέξουν» οι ευρωατλαντικοί σχεδιασμοί, η Εκθεση τονίζει ότι «Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί επειγόντως», ενώ καταγράφει ότι «οι συζητήσεις για το "ζήτημα του ονόματος" έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών» και ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν μετά τη συνάντηση των πρωθυπουργών Ελλάδας - ΠΓΔΜ «ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης».

Σημειωτέον, και σε ό,τι αφορά την Αλβανία, η Κομισιόν κρίνει ότι «η Αλβανία συνέχισε να συμμετέχει ενεργά στην περιφερειακή συνεργασία και να διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας. Εχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση διμερών θεμάτων με την Ελλάδα», προσθέτει, σε άλλο ένα θέμα που «τρέχει» η ελληνική κυβέρνηση.

Συνέχεια στο αλισβερίσι με την Τουρκία

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο επίτροπος Χαν δήλωσε ότι «εξακολουθεί να απομακρύνεται ουσιαστικά από την ΕΕ», καλώντας την να «αντιστρέψει επειγόντως αυτήν την αρνητική τάση, προς το δικό της συμφέρον», σε ό,τι αφορά τις διώξεις στο εσωτερικό μετά το πραξικόπημα. Ταυτόχρονα βέβαια, επισήμανε, η Τουρκία θα παραμείνει «σημαντικός στρατηγικός εταίρος της ΕΕ» και θα συνεχιστεί η συνεργασία «σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος», όπως το Μεταναστευτικό.

Παραπέρα, σε ό,τι αφορά Κυπριακό και Κυπριακή Δημοκρατία, στην Εκθεση αναφέρεται πως «δεν σημειώθηκε πρόοδος στην ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία», ενώ για τις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρεται ότι «η συνεργασία με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία για τη μετανάστευση εντατικοποιήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, οι εντάσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο δεν ευνοούσαν τις σχέσεις καλής γειτονίας και υπονόμευσαν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια».

Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές διεκδικήσεις, η Εκθεση σημειώνει ότι «η Τουρκία πρέπει να δεσμευθεί κατηγορηματικά για καλές σχέσεις γειτονίας, διεθνείς συμφωνίες και για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως προσφεύγοντας στο Διεθνές Δικαστήριο. Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΕ εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες και παρότρυνε την Τουρκία να αποφύγει κάθε είδους απειλή ή δράση εναντίον κράτους - μέλους ή πηγή τριβών ή πράξεων που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση των διαφορών».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Επίδειξη κυνισμού των μακελάρηδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Αναφερόμενος στην ομιλία χτες του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο τόνισε τα παρακάτω:

«Η σημερινή ομιλία του "αναμορφωτή" της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Γάλλου Προέδρου Μακρόν, για τη Συρία ήταν μνημείο προκλητικού κυνισμού.

"Βομβαρδίζουμε όποιον και όποτε θέλουμε, χωρίς έγκριση κανενός" απάντησε σε όσους αφελώς ή με πρόθεση ισχυρίζονται ότι αποφάσεις του ΟΗΕ ή κοινοβουλίων νομιμοποιούν ιμπεριαλιστικά εγκλήματα με χιλιάδες νεκρούς, πρόσφυγες, πυροδοτώντας γενικευμένη ανάφλεξη για τα συμφέροντά τους. Η αξιοπιστία των προσχημάτων επέμβασης ίδια με αυτή των πυρηνικών του Ιράκ που δεν βρέθηκαν ποτέ.

Γι' αυτό και πήρε συγχαρητήρια από ΝΑΤΟ, ΕΕ, την πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου, όλες ανεξαίρετα τις κυβερνήσεις.

Οπως των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και όλων των αστικών κομμάτων που σαν σημαιοφόροι του ΝΑΤΟ αναθέτουν την προστασία της Ελλάδας από την τουρκική επιθετικότητα σε τέτοιους μακελάρηδες που τους συγχαίρει ο Ερντογάν για την επέμβασή τους στη Συρία.

Βρώμικες εναλλασσόμενες συμμαχίες ενάντια στους λαούς.

Μπροστά στη βαρβαρότητα του πολέμου, της λαϊκής φτώχειας, δεν μένει άλλος χρόνος: Οι λαοί της Ευρώπης στο δρόμο ενάντια στις κυβερνήσεις, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τον ιμπεριαλισμό, τον καπιταλισμό».

Απορρίφθηκε το αίτημα για έκδοση στην Τουρκία

Απορρίφθηκε από το Συμβούλιο Εφετών Λάρισας το αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση του Agarmis Burak, που είχε συλληφθεί τον περασμένο Νοέμβρη μαζί με άλλους οκτώ συμπατριώτες του στην Καλλιθέα και κρατείται στις φυλακές Λάρισας.

Ο 24χρονος Τούρκος υπήκοος διαμένει εδώ και 17 χρόνια στην Ολλανδία και είναι πρωτοετής φοιτητής της Νομικής Σχολής. Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για την έκδοση είπε μεταξύ άλλων πως δεν θέλει να εκδοθεί στην Τουρκία, γιατί πιστεύει πως θα υποστεί βασανιστήρια. Ο εισαγγελέας πρότεινε να είναι αρνητική η απόφαση για την έκδοση του 24χρονου, με το σκεπτικό ότι η κατάσταση στη γειτονική χώρα δεν είναι καλή στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως αυτή είναι η δεύτερη απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Λάρισας στο αίτημα της Τουρκίας για έκδοση Τούρκου υπηκόου κρατούμενου, καθώς τη Μεγάλη Βδομάδα υπήρξε αρνητική γνωμάτευση και για την έκδοση του αρθρογράφου Ali Ecram Gokoglou, που βρίσκεται στις φυλακές Λάρισας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ