ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Απαράδεκτη η εγκύκλιος Τέντε για τις καταλήψεις

Οχι στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων

Με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» καταγγέλλει ως απαράδεκτη την εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε που προτρέπει στην άσκηση διώξεων, ακόμη και στην εφαρμογή του αυτοφώρου εναντίον όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η πρόσφατη εγκύκλιος του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε που προτρέπει στην άσκηση διώξεων, ακόμη και στην εφαρμογή του αυτοφώρου εναντίον όσων συμμετέχουν σε καταλήψεις δημοσίων υπηρεσιών είναι απαράδεκτη.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, που συνεχίζει την πρακτική του ίδιου Εισαγγελέα αλλά και του προκατόχου του Γ. Σανιδά, στρέφεται ευθέως κατά των εργατικών, λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων, σε μια περίοδο μάλιστα που ξετυλίγεται μια χωρίς προηγούμενο επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα. Αποσκοπεί στον εκφοβισμό των εργαζομένων και των νέων, που, μέσα από συλλογικές διαδικασίες των οργάνων τους, αποφασίζουν να κινητοποιηθούν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με διάφορες μορφές πάλης, όπως είναι και οι καταλήψεις, οι οποίες μάλιστα συχνά έχουν συμβολικό χαρακτήρα. Στοχεύει ιδιαίτερα στην παγίωση της ποινικοποίησης των φοιτητικών και μαθητικών αγώνων, αξιοποιώντας το πρόσφατο αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που από κοινού ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου καθώς και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης Σημίτη για τα σχολεία που παραμένει σε ισχύ.

Αναδεικνύει για πολλοστή φορά το μεροληπτικό, ταξικό ρόλο της Δικαιοσύνης για την καθυπόταξη της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, που από τη μια κλείνει τα μάτια ή ολιγωρεί σε σοβαρές παρανομίες και αυθαιρεσίες της πλουτοκρατίας και του κράτους της και από την άλλη επιχειρεί να καταστείλει κάθε οργανωμένη εργατική και λαϊκή αντίσταση. Εντάσσεται στην ίδια κατεύθυνση με την απαράδεκτη πρόταση νόμου του δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη για την απαγόρευση ουσιαστικά των διαδηλώσεων.

Η άρχουσα τάξη, το πολιτικό προσωπικό της, το κράτος και η Δικαιοσύνη της επιχειρούν να εμπεδώσουν με κάθε τρόπο το "δίκαιο" της αδικίας, να τσακίσουν με την τρομοκρατία και την καταστολή τους εργατικούς και λαϊκούς αγώνες. Αλλά όσο κι αν πασχίζουν, δεν πρόκειται να τα καταφέρουν. Η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν όχι μόνο το πραγματικό δίκιο με το μέρος τους, αλλά και τη δύναμη να το επιβάλουν, ανατρέποντας στην πράξη κάθε αντιλαϊκό μέτρο, νομοθέτημα και εγκύκλιο».

Ισχυροί σεισμοί στη Μεσσηνία

Η έντονη σεισμική δραστηριότητα που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα, στη Μεσσηνία επανέφερε για άλλη μια φορά το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας, που παραμένει στα αζήτητα όλων των αστικών κυβερνήσεων, εδώ και δεκαετίες.

Λίγο πριν τις 2.30 μ.μ. σημειώθηκε η πρώτη ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 5,3 Ρίχτερ, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο 30 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Πύλου και με εστιακό βάθος τα 34 χιλιόμετρα. Στη συνέχεια ακολούθησαν δύο ακόμη μετασεισμοί, μεγέθους 4,2 και 4,5 Ρίχτερ. Ο πρώτος σεισμός έγινε αισθητός σε όλη σχεδόν την Πελοπόννησο, ενώ την ανησυχία των κατοίκων επέτεινε η μεγάλη διάρκειά του (γύρω στα 35 δευτερόλεπτα). Δεν υπήρξαν τραυματίες και ζημιές.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

12 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΤΡΟΧΑΙΑ:Συνολικά 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα σε διάφορα σημεία των Εθνικών Οδικών Δικτύων, από την περασμένη Δευτέρα 11 Απρίλη μέχρι προχτές. Πιο συγκεκριμένα, από 11 - 16 Απρίλη έγιναν 188 τροχαία (έναντι 217 του 2011) με σύνολο παθόντων 262 έναντι 279 της αντίστοιχης περσινής περιόδου. 22 άνθρωποι τραυματίστηκαν βαριά και 228 ελαφρύτερα.

ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ για την ασφάλειά τους επικαλούνται έξι δικαστικές ενώσεις και με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου περιουσιακής κατάστασης Ε. Αργύρη ζητούν να εξαιρεθούν από τη δημοσιοποίηση του «πόθεν έσχες» τους για λόγους ασφαλείας. Στην επιστολή τους, οι δικαστικές ενώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους για τη ανάρτηση έστω και μία φορά των προσωπικών τους στοιχείων που αφορούν, μεταξύ άλλων, την ταυτότητα, τις διευθύνσεις ή ακόμη και τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, γιατί όπως υποστηρίζουν δημιουργείται κίνδυνος για τη ασφάλεια τη δική τους, αλλά και των υπολοίπων μελών της οικογένειάς τους.

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ έχουν ξεκινήσει από τις 8 Απρίλη οι Γεράσιμος Τσάκαλος, Παναγιώτης Αργυρού και Χρήστος Τσάκαλος, μέλη (όπως οι ίδιοι έχουν δηλώσει) της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» με αίτημα την οριστική μεταγωγή των Γ. Τσάκαλου και Π. Αργυρού από τις φυλακές του Δομοκού λόγω των συνθηκών κράτησης όπως οι ίδιοι είχαν καταγγείλει στο πρόσφατο παρελθόν με εξευτελισμό της προσωπικότητάς τους από δεσμοφύλακες. Σύμφωνα με τον συνήγορό τους Φρ. Ραγκούση «η επιτροπή για την διερεύνηση των καταγγελιών ήταν προσχηματική».

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΙΚΑΡΙΑ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, με τελευταία την συγκέντρωση που έγινε το βράδυ της περασμένης Πέμπτης 12 Απρίλη στον Εύδηλο, βρίσκονται εδώ και τρεις βδομάδες οι εργατικές λαϊκές οικογένειες της Ικαρίας, με πρωτοβουλία των Λαϊκών Επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί στο νησί. Αγωνίζονται για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία του νησιού, που απειλείται από την απόφαση της δημοτικής Αρχής που στηρίζεται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ., ΔΗΜΑΡ, να επιλέξει ως «λύση» στην υπόθεση της «διαχείρισης απορριμμάτων», την συνεχή επιβάρυνση με ασταμάτητη ρίψη σκουπιδιών, Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων(ΧΑΔΑ) όπως αυτόν του Ευδήλου που ήδη είναι στο κόκκινο και θα έπρεπε να έχει κλείσει!

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στη συγκέντρωση, δήμαρχος και δημοτική του αρχή, έχουν ακυρώσει στην πράξη οποιαδήποτε προσπάθεια και διεκδίκηση των προηγούμενων δημοτικών αρχών του νησιού για την επίλυση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, στη βάση Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Απορριμμάτων. Με εντολή του δημάρχου τα απορριμματοφόρα μεταφέρουν τα σκουπίδια από τη νότια πλευρά του νησιού και συγκεκριμένα από τον Αγιο Κήρυκο, στον ΧΑΔΑ Ευδήλου, ενώ όταν οι Λαϊκές Επιτροπές και κάτοικοι την περασμένη βδομάδα αντιστάθηκαν στη ρίψη σκουπιδιών στον ΧΑΔΑ, ο δήμαρχος έστειλε εισαγγελέα και κατέθεσε μηνύσεις! Σε ψήφισμα των συγκεντρωμένων καταγγέλλουν τη δημοτική αρχή και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Την επανασύνδεση του ρεύματος σε 4μελή οικογένεια με έναν εργαζόμενο που αδυνατούσε να πληρώσει το λογαριασμό της ΔΕΗ, πέτυχαν με χτεσινή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν οι Λαϊκές Επιτροπές Κέντρου-Αστικών, Βατάν - Μυλαύλακου, Σταθμού Κατερίνης.

ΛΙΤΟΧΩΡΟ
Εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Εκδήλωση τιμής για τους πεσόντες στις μάχες και τους επιζώντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (1941-1944) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, διοργανώνει το Παράρτημα Λιτοχώρου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, την Κυριακή 22 Απρίλη στις 11 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης του Λιτοχώρου Πιερίας. Στην εκδήλωση θα γίνουν και τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης με τα ονόματα των ηρωικών νεκρών Λιτοχωριτών αξιωματικών και μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Εκδήλωση στο Μουσείο της Αντίστασης

Εκδήλωση - αφιέρωμα για το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι, διοργανώνει η Διοικούσα Επιτροπή του Μουσείου, την Κυριακή 22 Απρίλη στις 7 μ.μ. στον πεζόδρομο (Εθν. Αντιστάσεως 33 - Περιστέρι), για να γιορταστούν τα πέντε χρόνια από τη λειτουργία του.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει εκπρόσωπος του Μουσείου της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, ενώ στο χώρο θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας. Θα ακολουθήσει συναυλία αφιερωμένη στο πολιτικό τραγούδι. Τραγουδούν: Μανώλης Ανδρουλιδάκης και Σύλβια Καπερνάρου.

Νεκρός μετανάστης

Το πτώμα άλλου ενός μετανάστη, πρόσφυγα του ιμπεριαλισμού, εντοπίστηκε στον Εβρο, συγκεκριμένα στην παρέβρια περιοχή του Πυθίου Ορεστιάδας, 22 χρονών νέος από το Πακιστάν. Οι τοπικές αστυνομικές αρχές «πιθανολογούν» ότι στην προσπάθειά του να εισέλθει από την Τουρκία στην ΕΕ, μέσω του ποταμού, παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά με αποτέλεσμα να πνιγεί.

Την ίδια στιγμή η ΕΛ.ΑΣ υλοποιώντας την αντιμεταναστευτική πολιτική συγκυβέρνησης και ΕΕ απέλασε άλλους 55 αλλοδαπούς πίσω στις χώρες καταγωγής τους. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 απελάθηκαν συνολικά από την ΕΛ.ΑΣ 1.992 αλλοδαποί υπήκοοι στις χώρες καταγωγής τους.

ΣΦΕΑ 1967 - 1974
Εκδήλωση με αφορμή την 21η Απριλίου

Το ΔΣ του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΥΛΑΚΙΣΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΟΡΙΣΘΕΝΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΩΝ 1967-1974», στο πλαίσιο των καθιερωμένων εκδηλώσεων μνήμης, για την 45η επέτειο από την επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967, καλεί στην εκδήλωση που διοργανώνει τo Σάββατο 21 Απρίλη 2012, ώρα 11.30 π.μ. στο μνημειακό - ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου ΕΑΤ - ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης του ΣΦΕΑ 1967 - 1974 περιλαμβάνει:

Σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου του «ΣΦΕΑ 1967 - 1974», Νίκου Τριανταφύλλου.

Κατάθεση στεφανιών στην προτομή του Σπύρου Μουστακλή.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ