ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Δραστικές περικοπές με τη σύνταξη του Μάη

Δεσμεύσεις για νέες αντιασφαλιστικές παρεμβάσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις εκλογές

Η λεηλάτηση του εισοδήματός τους από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου πρέπει να γίνει για τους συνταξιούχους κριτήριο ψήφου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Η λεηλάτηση του εισοδήματός τους από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου πρέπει να γίνει για τους συνταξιούχους κριτήριο ψήφου (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Τις νέες δραστικές περικοπές στις συντάξεις τους, που επιβλήθηκαν με το νέο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα νιώσουν τις επόμενες μέρες εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, καθώς με τη σύνταξη του Μάη θα αρχίσει να εφαρμόζεται η μείωση με αναδρομική ισχύ από την αρχή του χρόνου.

Συνολικά, η νέα λεηλασία των συνταξιούχων ανέρχεται σε 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, πέραν των άλλων μειώσεων και των χαρατσιών - υπό τη μορφή «εισφορών» - που επιβλήθηκαν στις συντάξεις τα δύο προηγούμενα χρόνια. Ο αριθμός των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που περικόπτονται ανέρχεται στο 1 εκατομμύριο και οι κρατήσεις για τους 4 προηγούμενους μήνες του έτους θα γίνει σε 8 δόσεις, δηλαδή με την καταβολή των συντάξεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Ετσι θα περικοπούν περίπου 285.000 κύριες συντάξεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, 95.000 συντάξεις σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και υπόλοιπα ταμεία εκτός ΟΓΑ (έτσι και αλλιώς οι συντάξεις των αγροτών είναι σε εξευτελιστικά επίπεδα) και 75.000 των ναυτικών, ενώ οι μειώσεις στις επικουρικές επιβάλλονται περίπου στους μισούς συνταξιούχους, 550.000!

Στις κύριες συντάξεις η μείωση ανέρχεται στο 12% για το ποσό που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ και πάνω. Για το ΝΑΤ η μείωση θα είναι 7%, αλλά επί του συνολικού ποσού της σύνταξης, δίνοντας νέο χτύπημα στη ζωή των απόμαχων ναυτικών. Το συνολικό ποσό που θα αφαιρεθεί από τους συνταξιούχους μόνο από τη μείωση στις κύριες συντάξεις εκτιμάται στα 100 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Τα υπόλοιπα 300 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο θα αφαιρεθούν από τις γλίσχρες επικουρικές συντάξεις, των οποίων σήμερα ο μέσος όρος είναι μόλις στα 212 ευρώ. Συγκεκριμένα η νέα μείωση καθορίζεται ως εξής:

-- Μείωση 10% στις επικουρικές από 200 έως 250 ευρώ.

-- Μείωση 15% στις επικουρικές από 251-300 ευρώ.

-- Μείωση 20% στις επικουρικές από 301 ευρώ και πάνω.

Ταυτόχρονα αμέσως μετά τις εκλογές όποια αστική κυβέρνηση και αν προκύψει θα προχωρήσει άμεσα και στη διαμόρφωση ενός νέου ιδιωτικού συστήματος επικουρικών συντάξεων με ατομικούς λογαριασμούς και χωρίς να υπάρχει η παραμικρή εγγύηση για τη σύνταξη που τελικά θα αποδοθεί.

Επιπλέον μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη, η κυβέρνηση με νέα παρέμβαση θα μειώσει και πάλι όλες τις κύριες συντάξεις και για αυτό για το μόνο που μιλάνε προεκλογικά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι η «προστασία» των χαμηλοσυνταξιούχων, προεξοφλώντας νέες περικοπές στις συντάξεις.

Εξάλλου, η «επιμήκυνση του εργάσιμου βίου» και η «ενεργός γήρανση» αποτελούν στρατηγικές προτεραιότητες, διακηρυγμένες με σαφήνεια εδώ και χρόνια, για την ΕΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
Αύριο οι κινητοποιήσεις σε δημαρχεία της χώρας

Ενάντια στα σχέδια με τα οποία στηρίζεται το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο και χτυπιούνται τα δικαιώματα των εργαζομένων

Με «πρόσχημα» την «αναβάθμιση» του κέντρου της Αθήνας η συγκυβέρνηση βάζει σε εφαρμογή σχέδιο για την ικανοποίηση πάγιων επιδιώξεων των μεγαλεμπόρων και των ξενοδόχων (π.χ. κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, παραχώρηση δημόσιων κτιρίων, απαγόρευση διαδηλώσεων κλπ.). Απέναντι σε αυτή την εξέλιξη κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών σε όλη τη χώρα προχωρούν αύριο Πέμπτη σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε κατά τόπους δημαρχεία. Στην Αθήνα, η παράσταση διαμαρτυρίας είναι στις 12 το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα τα σωματεία που οργανώνουν τις κινητοποιήσεις είναι: Τα κλαδικά σωματεία εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά. Τα επιχειρησιακά: «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ», «ΛΙΝΤΛ Αττικής», «Κωνσταντακάτος» και «Πράκτικερ». Τα σωματεία ιδιωτικών υπαλλήλων: Αθήνας, Λαυρίου, Ελευσίνας, Ζακύνθου, Εύβοιας, Αγρινίου, Ιωαννίνων, Ηγουμενίτσας, Αμφισσας, Λαμίας, Λιβαδειάς, Ναυπλίου, Καλαμάτας, Λευκάδας, Αρτας, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Καρδίτσας, Κατερίνης, Αλεξανδρούπολης, Δράμας, Καβάλας, Ηρακλείου Κρήτης, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Ξάνθης, Κομοτηνής, Σάμου, Ρόδου, Μυτιλήνης, Χίου. Τα σωματεία καθαριστριών Δημοσίων Σχολείων Πειραιά, Λάρισας, Βόλου και εργολαβικών συνεργείων Αθήνας, Θεσσαλονίκης.

Στην κοινή τους ανακοίνωση καταγγέλλουν ότι «η μεθόδευση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, που έρχεται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, σήμερα ήρθε να δεθεί με "την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας". Λένε, δηλαδή, πως το ξεχείλωμα των εργασιακών σχέσεων, το ωράριο - λάστιχο θα ωφελήσει εργαζόμενους και μικρέμπορους μαζί, πως αποτελεί όρο ανάπτυξης. Δε λένε, βέβαια, ακριβώς ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι από την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Δε λένε πως οι μικροί έμποροι χρεοκοπούν ο ένας μετά τον άλλον σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας της πτώσης του τζίρου από τη γιγάντωση των πολυκαταστημάτων, από την άγρια φορολογική επίθεση, από την πολιτική του ευρωμονόδρομου και των μνημονίων. Δε λένε κουβέντα για τους ήδη χιλιάδες άνεργους εμποροϋπαλλήλους, αλλά πατάνε πάνω σε αυτό για την παραπέρα εκμετάλλευσή τους».

Και καταλήγουν: «Εργοδότες - κυβέρνηση - Καμίνη ακούστε το καλά, στο γύψο δεν μπαίνει η εργατιά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιμέτωποι με τις συνέπειες του νέου μισθολογίου

Καταγγελία της ΔΑΣ

Το δεύτερο 15ήμερο του Απρίλη ξεκίνησε στο Δήμο Θεσσαλονίκης η εφαρμογή της σκληρής αντεργατικής απόφασης για την παρακράτηση από τους μισθούς των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα εντός 3 μηνών, των διαφορών «παλιού» και «νέου» μισθολογίου - πτωχολογίου. Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν ακόμη μεγαλύτερο, καθώς η διοίκηση του Δήμου παρακράτησε από το δεύτερο 15ήμερο το σύνολο της πρώτης δόσης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι του Δήμου, παραμονές Πάσχα, να μην πάρουν καθόλου μισθό ή, στην καλύτερη περίπτωση, να πληρωθούν 20 ή 50 ευρώ.

Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλει η ΔΑΣ, η διοίκηση του Δήμου, προφασιζόμενη «λάθη και παραλείψεις» της εταιρείας που έχει εγκαταστήσει το λογισμικό στη Διεύθυνση Μισθοδοσίας, παρακρατά για μήνες (από το Νοέμβρη) την προσαύξηση του μισθού για νυχτερινή εργασία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στο μηχανουργείο, στο ηλεκτρολογικό, την οδοσήμανση κ.α., όπως παρακρατά και την αμοιβή για την εργασία τα Σαββατοκύριακα και για υπερωριακή απασχόληση στο σύνολο των Υπηρεσιών του Δήμου. Ενώ οι εργαζόμενοι με δίμηνες συμβάσεις, που σε λίγες μέρες απολύονται, δεν έχουν πάρει ακόμη μισθό και το δώρο του Πάσχα. Αυτή η στάση της διοίκησης, ο συνεχής εμπαιγμός προς τους εργαζόμενους, οδήγησε την πλειοψηφία των εργαζομένων στην καθαριότητα να απέχει από την εργασία κατά τις αργίες του Πάσχα.

Η ΔΑΣ καλεί τη διοίκηση του Δήμου: Να αποδώσει άμεσα ό,τι οφείλει στους εργαζόμενους. Να πάρει πίσω την απόφαση για ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του μηχανουργείου και τη δηλωμένη πρόθεσή της για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας.

Επίσης καλεί τους εργαζόμενους να απαντήσουν στην αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η διοίκηση του Δήμου. Να προετοιμάσουν τη δράση και τις κινητοποιήσεις τους πραγματοποιώντας συνελεύσεις και συσκέψεις στους χώρους δουλειάς, οργανώνοντας τον αγώνα τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

«PHONEMARKETING»: Την τρίτη βδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων διανύουν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Phonemarketing» (τηλεφωνικό κέντρο) στη Ν. Ιωνία ενάντια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να επιβάλει την εκ περιτροπής απασχόλησή της μιας μέρας τη βδομάδα. Ετσι, με απόφαση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής και του Σωματείου Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον αγώνα τους με 24ωρες απεργίας σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη.

ΕΜΠΟΡΙΟ: Πανθεσσαλική σύσκεψη μελών των Διοικητικών Συμβουλίων κλαδικών και επιχειρησιακών σωματείων στο χώρο του εμπορίου και των υπηρεσιών πραγματοποιήθηκε, την περασμένη Κυριακή, στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το πλαίσιο πάλης της Γραμματείας Εμπορίου και Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ κι αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν συσκέψεις σε κάθε νομό της Θεσσαλίας με στόχο αυτή η πρόταση να φτάσει σε όλους τους χώρους δουλειάς, να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων κι οδηγός της πάλης τους.

Φοβούνται

«Η Δημοκρατία λέει να υπάρχει η ελευθερία του ατόμου, αλλά να μην ενοχλεί την ελευθερία του άλλου» δήλωσε την περασμένη Πέμπτη ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., με αφορμή τις απεργίες των ναυτεργατών και των οδηγών στα ΚΤΕΛ. «Συστήνω σε όλους αυτούς συγκράτηση και να δούμε τα θέματά μας την επόμενη των εκλογών» συμπλήρωσε ο Γ. Καρατζαφέρης, αφού πρώτα εκτίμησε ότι «αυτό (σ.σ. οι κινητοποιήσεις) θα είναι κακός συνοδός μέχρι τις εκλογές»... Καταγράφουμε την παραπάνω παρέμβαση όχι γιατί αποτελεί έκπληξη η τοποθέτηση του συγκεκριμένου κόμματος. Αλλά, γιατί είναι αποστομωτικό το θράσος με το οποίο τα αστικά κόμματα καλούν τους εργαζόμενους να ξεχάσουν τη συντριπτική επίθεση που δέχονται σε κάθε πτυχή της ζωής τους και να μην τιμωρήσουν τους υπεύθυνους. Φοβούνται τα συμπεράσματα με τα οποία οι εργάτες μπορούν να οπλιστούν και να φτάσουν στις κάλπες για να δυναμώσουν το μοναδικό συμπαραστάτη τους, το ΚΚΕ. Φοβούνται, γιατί δυνατό ΚΚΕ σημαίνει και δυνατή εργατική τάξη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ