ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Απρίλη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΓΕΝΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΑΕ»
Τραγικός θάνατος μετανάστη εργάτη
  • Συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι ο 45χρονος εργάτης λειτουργούσε μόνος του μια μηχανή στην οποία χρειάζονται πέντε άτομα
  • Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς

Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα
Το σημείο του εργοστασίου όπου έχασε τη ζωή του ο εργάτης τον Ιούλη του 2009. Οι συνθήκες εργασίας παραμένουν εξαιρετικά επικίνδυνες, όπως επιβεβαίωσε και το νέο δυστύχημα
Τραγικό θάνατο βρήκε χτες ένας εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, που δούλευε στην εταιρεία «Γενική Ανακύκλωση ΑΕ» στον Ασπρόπυργο. Πρόκειται για τον 45χρονο Muhamad Ιqbal του Faqeer από το Πακιστάν, ο οποίος εργαζόταν σε πρέσα δεματοποίησης χαρτιού και υπέστη ακαριαίο θάνατο, όταν δέχτηκε στην αριστερή πλευρά του κρανίου του ισχυρότατο πλήγμα από μεταλλικό εξάρτημα της μηχανής. Στο ίδιο εργοστάσιο στα τέλη Ιούλη του 2009 ένας ακόμη εργάτης βρέθηκε μετά από τρεις μέρες νεκρός, κάτω από τόνους πεπιεσμένου ανακυκλώσιμου υλικού.

Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αττικής, που βρέθηκε στον τόπο του «εργοδοτικού εγκλήματος», η παντελής έλλειψη στοιχειωδών μέτρων υγείας και ασφάλειας και η εξοντωτική εντατικοποίηση οδήγησαν στο θάνατο του εργάτη. Είναι ενδεικτικό, καταγγέλλουν συνδικαλιστές και συνάδελφοί του, πως ο 45χρονος πήγε να αλλάξει ένα σύρμα στη μηχανή, χωρίς αυτή να έχει σταματήσει να λειτουργεί! Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να πιαστεί στην πρέσα και να μπει ένα μεταλλικό εξάρτημα στο κεφάλι του. Την ίδια ώρα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων σημειώνει, πως στη συγκεκριμένη μηχανή δεν υπήρχε επαρκής φωτισμός και αντί για πέντε άτομα που χρειάζονται, τη λειτουργούσε μόνος του.

Αποφάσισαν απεργία

Αμέσως μετά το θάνατο του συναδέλφου τους, σύσσωμοι οι εργαζόμενοι του εργοστασίου αρνήθηκαν να μπουν για δουλειά αφού, όπως έλεγαν, καθημερινά «παίζουν» τη ζωή τους. Επιτόπου έκαναν γενική συνέλευση και ομόφωνα αποφάσισαν να απεργήσουν σήμερα διεκδικώντας ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του Συνδέσμου καταγγέλλει το εργοδοτικό έγκλημα υπογραμμίζοντας πως «παρά τις επισημάνσεις για έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στην συγκεκριμένη εταιρεία, όπου εργάζονται 260 εργαζόμενοι Ελληνες και αλλοδαποί, οι συνθήκες ήταν και παραμένουν απαράδεκτες και επικίνδυνες, όταν αναγκάζονται να δουλεύουν μέσα στη βρωμιά, τη σκόνη, την έντονη δυσοσμία. Το συγκεκριμένο γεγονός έρχεται να προστεθεί στη σωρεία εγκλημάτων της εργοδοσίας με σκοπό την αύξηση των κερδών των επιχειρήσεων και την ανταγωνιστικότητα».

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους - σύμφωνα με όσα «δυστυχήματα» βλέπουν το φως της δημοσιότητας - 8 εργάτες, σε όλη τη χώρα.

Ο Σύνδεσμος καλεί όλους τους εργαζομένους, Ελληνες και μετανάστες, να πάρουν μέρος στην 24ωρη απεργία, να πάρουν την υπόθεση της προστασίας της ζωής τους στα δικά τους χέρια και απαιτεί να αποδοθούν ευθύνες, να τιμωρηθεί η εργοδοσία, να παρθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

ΥΓΕΙΑ
Σκέψεις ακόμα και για καταργήσεις νοσοκομείων

Μέχρι και καταργήσεις νοσοκομειακών μονάδων ή αλλαγή του ρόλου τους με ταυτόχρονη μετακίνηση του προσωπικού μεταξύ των νοσοκομείων για να καλυφθούν τα δραματικά κενά ζητά έκθεση της τρόικας με την οποία γίνεται συνόψιση του εφαρμοστικού νόμου για την Υγεία που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και σκιαγραφείται το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα ενταθεί η επίθεση στο δικαίωμα του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

Η τρόικα, όπως αναφέρεται στην έκθεση Carone που είδε το φως της δημοσιότητας, δε φαίνεται ευχαριστημένη με τη συνδιοίκηση των νοσοκομείων, όπου οι διοικήσεις μειώθηκαν από 132 σε 80, γι' αυτό και ζητά αποτελεσματική συγχώνευση νοσοκομείων και προσαρμογή προβλέψεων είτε εντός των ίδιων των νοσοκομείων είτε εντός των περιφερειών. Αυτή η αναδιοργάνωση δομών και προσωπικού, κατά την τρόικα, πρέπει να γίνει σε μερικές περιπτώσεις όπου υπάρχει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και η ικανότητα δεν είναι απαραίτητα συνδεδεμένη με τις ανάγκες του πληθυσμού. Επίσης προτείνει την άμεση αξιολόγηση του παραγόμενου έργου αναδρομικά.

Οσον αφορά τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) υποστηρίζει ότι η συγχώνευση όλων των ταμείων Υγείας σε αυτόν θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους φόρους και στη διακύμανση των μισθών. Δηλαδή στην «επίτευξη οικονομιών κλίμακας», όπως ονομάζουν τις δραστικές περικοπές στην Υγεία. Μάλιστα για τις αμοιβές των γιατρών ζητά να γίνεται με βάση το έργο και όχι κατά πράξη ή με αντιμισθία.

ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΜΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΚΚΕ
Κοροϊδεύουν με την ανεργία

Με αφορμή την επιστολή του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εκταμίευση κονδυλίων του ΕΣΠΑ που θα επενδυθούν και θα υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα, ο Ευ. Βενιζέλος άδραξε την ευκαιρία μεταξύ άλλων να μιλήσει για τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την ανάπτυξη και μάλιστα λαθροχειρώντας πρόταξε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ την αντιμετώπιση της ανεργίας και μάλιστα των νέων, όπως είπε. Είπε βεβαίως ένα μεγάλο ψέμα, ως προς το ζήτημα της αντιμετώπισης της ανεργίας. Από τα ευρωπαϊκά κονδύλια του ΕΣΠΑ περίπου 20 δισ. μέχρι το 2013 θα δοθούν στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, κυρίως στους τομείς των μεταφορών (ολοκλήρωση μεγάλων οδικών αξόνων) και της ενέργειας (πρόγραμμα «Ηλιος», ιδιωτικές επενδύσεις στην ηλεκτρική ενέργεια κ.ά.). Τα κεφάλαια θα τα καρπωθούν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα εξασφαλίσουν κέρδη πουλώντας ακριβά στα λαϊκά στρώματα υπηρεσίες, ενέργεια κ.ά. Θα δοθούν ακόμη στη χρηματοδότηση του ταμείου εγγυοδοσίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ) προκειμένου να τους χορηγήσει νέα δάνεια. Δηλαδή δώρο άδωρο στους αυτοαπασχολούμενους που τους συνθλίβει η οικονομική κρίση και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός με τα μονοπώλια και η τεράστια φοροληστεία της κυβέρνησης. Θα δοθούν επίσης σε προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης νέων για να βρουν δουλειά. Πού; Στις καπιταλιστικές επιχειρήσεις.

Βεβαίως επενδύσεις θα γίνουν, αλλά οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν θα είναι ελάχιστες. Επίσης αυτή η καπιταλιστική ανάπτυξη γίνεται πάνω στα συντρίμμια των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Για παράδειγμα, η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ξεπέρασε το 1.084.668, ενώ η πραγματική υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο ανέργους. Οι μισθοί έχουν φτάσει στα 430 ευρώ ο κατώτατος και για τους νέους κάτω των 25 ετών στα 390 ευρώ. Ταυτόχρονα αυτή η ανάπτυξη θα γίνει με την ιδιωτικοποίηση των κρατικής ιδιοκτησίας επιχειρήσεων, άλλων κρατικών υποδομών, δημόσιας γης, ορυκτού πλούτου κλπ. ώστε να γιγαντωθούν τα μονοπώλια. Αλλά αυτή η «ανάπτυξη» δεν έχει σχέση με την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ούτε πρόκειται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σταθερές και μόνιμες έτσι που έστω να μετριάσει το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας. Με τα έργα υποδομής θα υπάρξουν προσωρινά κάποιες θέσεις εργασίας στον κλάδο των κατασκευών, αλλά τα έργα τελειώνουν. Με τα άλλα ενεργειακά προγράμματα, μερικά παραδείγματα δείχνουν το μέγεθος της απάτης για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

Για παράδειγμα θα εγκαταστήσουν 12 φωτοβολταϊκά πάρκα στη Θεσσαλία, στη Στερεά και στη Δυτική Ελλάδα που θα δημιουργήσουν προσωρινά για τα έργα 360 θέσεις εργασίας και μόνο 160 θέσεις μόνιμες. Το αιολικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη θα χρησιμοποιήσει 1.500 εργαζόμενους για την κατασκευή και μόνιμες θέσεις εργασίας 50. Ο σταθμός ηλιακής ενέργειας στο Λασίθι θα χρησιμοποιήσει 650 θέσεις για την κατασκευή και μόνιμα 70. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μαστίζονται από την κρίση, τον ανταγωνισμό με τα μονοπώλια, τη φοροληστεία και κλείνουν μαζικά. Αρα ποιες θέσεις εργασίας να δημιουργήσουν; Οσο για τα προγράμματα κατάρτισης και επανακατάρτισης των νέων, στα πάνω από 10 χρόνια που τα εφαρμόζουν γιατί η ανεργία αντί να μειώνεται αυξάνεται; Η ανεργία και ειδικά των νέων αυξανόταν και στην προ κρίσης περίοδο. Να, γιατί λέμε ότι όλα αυτά και ιδιαίτερα η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι τεράστιο ψέμα.

Η ανεργία είναι σύμφυτη με τον καπιταλισμό. Στην κρίση αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο. Και μετά την κρίση παραμένει αυξημένη, όπως και η φτώχεια και τα κουτσουρεμένα εργασιακά δικαιώματα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Αργεντινής που μετά την κρίση η απόλυτη φτώχεια αυξήθηκε από το 3,2% στο 8,5% του πληθυσμού, η σχετική φτώχεια αυξήθηκε από 19,7% του πληθυσμού το 1992 στο 25,6%, το 43% των εργαζομένων εργάζονταν χωρίς ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα και η υποαπασχόληση έφτασε στο 25%. Οι εργαζόμενοι να κλείσουν τ' αυτιά τους σε τέτοιες παγίδες. Τους έχουν σακατέψει. Στις εκλογές να συντρίψουν τα αστικά κόμματα, με πανίσχυρο ΚΚΕ, για να ισχυροποιηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα στη σύγκρουσή του με τα μονοπώλια, στην προοπτική του άλλου δρόμου ανάπτυξης, με εργατική λαϊκή εξουσία που θα κοινωνικοποιήσει τα μονοπώλια, δε θα υπάρχουν καπιταλιστές και κέρδη και μόνο έτσι θα εξαλειφθεί η ανεργία, αφού η ανάπτυξη θα γίνεται για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, γι' αυτό και θα έχει δουλειά για όλους.


Ψ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ