ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 18 Απρίλη 2003
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ταξικά, αγωνιστικά, διεκδικητικά

Στους τόπους δουλιάς, στα εργοστάσια, τα γιαπιά και στις γειτονιές, τα συνδικάτα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έχουν μπει στα γεμάτα και με καθημερινή δράση προετοιμάζουν το φετινό, ταξικό, αγωνιστικό, γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Με περιοδείες, γενικές συνελεύσεις, εκδηλώσεις και συγκρότηση επιτροπών αγώνα, απλώνεται παντού το μήνυμα της Πρωτομαγιάτικης απεργίας.

Σε εργατική αντεπίθεση κόντρα στο κεφάλαιο και τους πολιτικούς του εκφραστές και σε μαζική συμμετοχή στις κατά τόπους ταξικές απεργιακές συγκεντρώσεις, καλεί στην Πρωτομαγιάτικη προκήρυξή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων τους εργαζόμενους όλου του κλάδου.

Στην προκήρυξη η Ομοσπονδία αναφέρεται στις συνθήκες της φετινής Πρωτομαγιάς που θα γιορταστεί με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Ιράκ να διεξάγεται ταυτόχρονα με την πολύμορφη επίθεση στα δικαιώματα και τις εργατικές κατακτήσεις. Γι' αυτό, όπως επισημαίνει: «Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα κάτω από τη σημαία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου απλώνει ασπίδα προστασίας γύρω από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να βρουν αγωνιστική διέξοδο και προοπτική η αγανάκτηση, η οργή και η δυσαρέσκεια των εργαζομένων».

Η 1η Μάη μας καλεί, όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, να καταδικάσουμε αποφασιστικά την ιμπεριαλιστική θηριωδία, να προωθήσουμε την ενότητα της τάξης μας, για να βάλουμε φραγμό στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που λεηλατούν τα δικαιώματά μας, να οργανώσουμε τη δική μας αντεπίθεση, δημιουργώντας τους όρους για την ανατροπή της σημερινής κατάστασης, για να περάσει η πολιτική εξουσία σε άλλα χέρια, σε δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν αποκλειστικά τα λαϊκά συμφέροντα.

Για να ανοίξει ο δρόμος, όπως σημειώνει καταλήγοντας, που οι εργάτες θα πάρουμε τη θέση που μας ανήκει στην κοινωνία. Για να σταματήσει η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Για την οικοδόμηση της σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Σε ταξικό, ενωτικό, αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς καλεί στην προκήρυξή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλώντας τους οικοδόμους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία και στη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στο Πεδίον του Αρεως στις 10 π.μ. και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη η απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων θα γίνει στις 10 π.μ. στο άγαλμα του Βενιζέλου, ενώ στην Πάτρα στις 10 π.μ. μπροστά από το βρετανικό προξενείο. Για την υπόλοιπη χώρα ταξικές συγκεντρώσεις είχαν ανακοινωθεί μέχρι χτες σε: Αλεξανδρούπολη 9.30 στο Δημαρχείο, Ξάνθη 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κομοτηνή 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Κιλκίς 11 π.μ. πλατεία Ειρήνης, Βέροια 9.30 πλατεία Εληά, Νάουσα 9 π.μ. Εργατικό Κέντρο, Καβάλα 10 π.μ. κεντρική πλατεία, Ηράκλειο 10 π.μ. πλατεία Λιονταριών, Χανιά 10 π.μ. πλατεία Δημοτικής Αγοράς, Ρέθυμνο 10 π.μ. Δημαρχείο και Αγιο Νικόλαο 10 π.μ. κεντρική πλατεία.

  • Σήμερα στελέχη του ΠΑΜΕ στα πλαίσια των περιοδειών για την Πρωτομαγιά θα περιοδεύσουν σε υποκαταστήματα της Τράπεζας Πειραιώς και στον τομέα αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ στο Ρέντη.
ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εκβιαστικές απολύσεις

Σε ομαδικές αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων στο έργο του Προαστιακού Σιδηροδρόμου προχωράει η κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ, παραμονές εορτών, χρησιμοποιώντας αυτή την τακτική σαν εκβιασμό στα... παιχνίδια που κάνει με την κυβέρνηση, για να αυξήσει τα κέρδη της. Η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις εργασίες όλου του έργου του Προαστιακού - τουλάχιστον για 20 ημέρες - επειδή σταμάτησε η χρηματοδότηση από το κράτος! Γι' αυτό το λόγο ήδη έχουν απολυθεί 10 εργαζόμενοι, ενώ από χτες κοινοποιούνται συνεχώς απολύσεις. Τα «παιχνίδια» αυτά της ΑΚΤΩΡ ήταν γνωστά από καιρό στους εργαζόμενους που είχαν προειδοποιήσει και με στάση εργασίας ότι δε θα δεχτούν καμία απόλυση. Γι' αυτό, όπως σημειώνει και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας σε ανακοίνωσή του: «Προφανώς η ΑΚΤΩΡ ΑΕ, αγνοεί ότι και οι εργάτες έχουν ανάγκη, γι' αυτό αδιαφορεί τι θα συμβεί στις οικογένειές τους στο 10ήμερο των γιορτών. Αυτό βέβαια είναι "ψιλά γράμματα", μιας και αυτό που απασχολεί την εταιρία είναι η πάση θυσία αύξηση της κερδοφορίας της». Οι εργαζόμενοι δεν είναι διατεθειμένοι -σημειώνει- να πληρώσουν τις όποιες συνέπειες, είτε αποδεχόμενοι τις απολύσεις, είτε την αναγκαστική 20ήμερη απλήρωτη αργία. Τα δεδομένα είναι, ότι το έργο είναι σε εξέλιξη, υπάρχει αντικείμενο εργασίας και από εκεί και πέρα οι εργαζόμενοι αδιαφορούν για τα συμφέροντα και τις συμφωνίες της εταιρίας με την κυβέρνηση.

Το Συνδικάτο κάνει σαφές καταλήγοντας ότι οι εργαζόμενοι θα απαιτήσουν αγωνιστικά την ανάκληση των απολύσεων, τη συνέχιση των εργασιών χωρίς καμία διακοπή και την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών στα πλαίσια της έρευνας σύμφωνα με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων.

Εκδηλώσεις
  • Εκδήλωση με θέμα «Αφιέρωμα στην εργατική Πρωτομαγιά» διοργανώνει το Παράρτημα Κυψέλης - Κ. Πατησίων - Αχαρνών του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Απρίλη, στα γραφεία του (Λέλας Καραγιάννη 14). Στην εκδήλωση θα γίνει προβολή ντοκιμαντέρ, θα υπάρχει αφιέρωμα στην εργατική εξέγερση του Σικάγου, στο εργατικό και κοινωνικό τραγούδι, αναδρομή στις ματωμένες Πρωτομαγιές και θα γίνει συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, τις σημερινές εργατικές διεκδικήσεις και το ρόλο του ταξικού κινήματος.
  • Εκδήλωση - συζήτηση για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τις επιπτώσεις του στην εργατική τάξη και την ανεργία, διοργανώνει το ΠΑΜΕ Εύβοιας, το Σάββατο 9 Απρίλη, στις 7.30 μ.μ., στο Μαντούδι (καφενείο Ρούμπου). Θα συμμετέχουν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Θ. Κούτρας, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και ο Γ. Αργύρης, καθώς και εκπρόσωποι του Σωματείου Ανέργων Βορειοκεντρικής Εύβοιας, των αγροτών και των επαγγελματιών της περιοχής.
  • Εκδήλωση για την Πρωτομαγιά διοργανώνει το Νομαρχιακό Συμβούλιο Εύβοιας της ΚΝΕ, την Κυριακή 20/4, στις 5.30 το απόγευμα, στην αίθουσα συνεδριάσεων της ΝΕ. Θα μιλήσει η Κατερίνα Δημάκη, γραμματέας του ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.
Φοβούνται την κατακραυγή

Χτες επρόκειτο να συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), ώστε να εκδώσει και το τελικό του πόρισμα για το τραγικό ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που έπνιξε 80 ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο, αιφνιδιαστικά, η συνεδρίαση μετατέθηκε για τις 8 Μάη. Από τις πληροφορίες που διέρρευσαν, η αναβολή έγινε ύστερα από κυβερνητική παρέμβαση, επειδή το πόρισμα αποτελεί ένα άθλιο σενάριο που δεν έχει καμία σχέση με τα πραγματικά γεγονότα, δεν αναφέρει λέξη για την άθλια κατάσταση του πλοίου και, ούτε λίγο - ούτε πολύ, «βγάζει λάδι» την πλοιοκτήτρια εταιρία και την κυβέρνηση. Ετσι, θα έπεφτε ...λίγο βαρύ στην κοινή γνώμη, η οποία ακόμα θρηνεί τα 21 παιδιά που άφησαν την τελευταία τους πνοή στα Τέμπη. Βέβαια ό,τι και να κάνουν, οι χαροκαμένες οικογένειες του «ΣΑΜΙΝΑ», οι ναυτεργάτες και ο εργαζόμενος λαός δεν πρόκειται να ξεχάσουν αυτό το έγκλημα, ούτε θα πάψουν να ζητάνε δικαίωση.

Ενισχύστε οικονομικά το ΠΑΜΕ

Να ενισχύσουν και οικονομικά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, μπροστά στην Πρωτομαγιά του 2003, καλεί τους εργαζόμενους, τα συνδικάτα και τους συνδικαλιστές η Εκτελεστική του Γραμματεία. Οπως σημειώνει ο Γιώργος Κρίκας - μέλος της Γραμματείας - οι μοναδικοί οικονομικοί πόροι του ΠΑΜΕ, είναι η οικονομική ενίσχυση των ίδιων των εργαζομένων. Η ενίσχυση αυτή είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της αγωνιστικής του δράσης και της προβολής των θέσεών του. Ανάγκες που καθημερινά μεγαλώνουν, καθώς το ΠΑΜΕ αναπτύσσει και απλώνει τη δράση του στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Γι' αυτό -υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής- μπροστά στη φετινή Πρωτομαγιά καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα συνδικάτα να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να το καταστήσουν και οικονομικά ισχυρό, για να συνεχίσει πιο δυναμικά τους αγώνες για την υπεράσπιση των εργατικών δικαιωμάτων.

Η κατάθεση των χρημάτων να γίνεται στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας στον αριθμό λογαριασμού 129/590789/60.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ