ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάρτη 2023 - Κυριακή 19 Μάρτη 2023
Σελ. /48
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Στους δρόμους του αγώνα για να νικήσει η ζωή!

«Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή! Στον δρόμο του αγώνα, κερδίζει η ζωή!», δηλώνουν μαθητές και φοιτητές, που από την πρώτη στιγμή του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος πλημμυρίζουν τους δρόμους στις πόλεις, στις γειτονιές και εκφράζουν πολύμορφα, με χίλιους τρόπους, την οργή τους, δίνοντας το «παρών» και στην πανεργατική απεργία της 16ης Μάρτη, στις συγκεντρώσεις όλης της χώρας, δηλώνοντας: «Συνεχίζουμε!».

Εγιναν πραγματικά η φωνή όλων των νεκρών, δίνοντας υπόσχεση από την πρώτη μέρα ότι δεν θα αφήσουν αυτό το έγκλημα να παραγραφεί. Τσαλαπάτησαν την προπαγάνδα του «ανθρώπινου λάθους» και της «κακιάς στιγμής», καταλαβαίνοντας ότι η κατάσταση στον σιδηρόδρομο είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν, όλων όσοι υλοποιούν μια πολιτική που μετράει ως κόστος την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή μπροστά στα κέρδη των εταιρειών! Γι' αυτό και στα σχολεία, στις σχολές, στα πανό, στα αυτοκόλλητα, στα σκίτσα τους έγραψαν: «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας»!

Οι νέοι έδειξαν αποφασισμένοι να μην απέχουν από τίποτα που αφορά τους ίδιους και το μέλλον τους. Ετσι δεν άφησαν να γραφτεί γρήγορα - γρήγορα ένας επίλογος στην τραγωδία. Δόθηκαν μαζικά στον αγώνα για το δίκιο τους, δηλώνοντας ότι «με οργάνωση και αγώνα θα δικαιωθούν τα θύματα στα τρένα»! Κι αφού έντυσαν με μαύρα πανιά και με συγκλονιστικά μηνύματα τις σχολές, τα κάγκελα και τα προαύλια των σχολείων τους, έγραψαν μηνύματα στους τοίχους και τους πίνακες, έκαναν καταλήψεις και αποχές και βρέθηκαν σε κάθε πόλη στους δρόμους. Εκαναν πορείες, καθιστικές διαμαρτυρίες, βρέθηκαν έξω από δημαρχεία, σε σταθμούς του ΟΣΕ, αφήνοντας λουλούδια στις ράγες, φαναράκια και μαύρα μπαλόνια στον αέρα, έκαναν συναυλίες και τραγούδησαν «έχε τον νου σου στο παιδί».

Και φυσικά πύκνωσαν τα μπλοκ των μεγάλων συλλαλητηρίων και των απεργιακών διαδηλώσεων, με ποτάμια νεανικής οργής. Εδωσαν παλμό και χρώμα με τα συναισθήματα που τους κατέκλυζαν. Εκφράστηκαν πολύμορφα, με τους μαρκαδόρους να σχηματίζουν συνθήματα στις πικέτες να «μετρούν ανθρώπινες ζωές» απέναντι σε όσους «μετρούν κέρδη και ζημιές», να μιλούν για ένα «έγκλημα που έχει ιστορία», να υπόσχονται «εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ», για εκείνους που δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους, για τους δικούς τους που χάθηκαν άδικα, που «θα μπορούσε να ήμουν εγώ, να ήσουν εσύ». Κράτησαν «εισιτήρια χωρίς επιστροφή» με σφραγίδα έκδοσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και με κόστος «τις ζωές μας», έγραψαν στα σώματά τους και στα ρούχα τους μηνύματα για τις χαροκαμένες μανάδες και κάλεσαν «τώρα η οργή να γίνει ανατροπή».

Η νέα γενιά έκανε ξεκάθαρο ότι δεν συγχωρεί κανέναν από τους ενόχους για αυτό το προδιαγραμμένο έγκλημα. Δεν παραγράφει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων μέχρι τώρα και των εταιρειών που απολαμβάνουν «κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα». Οι νέοι δηλώνουν ότι δεν δέχονται να ζουν... τυχαία, δεν δέχονται να μετριούνται οι ζωές τους σε ευρώ, δεν σιωπούν και δεν θα κάτσουν απλά να περιμένουν το επόμενο έγκλημα. Γι' αυτό κι έβαλαν στο κάδρο των διεκδικήσεών τους γενικότερα ζητήματα ασφάλειας, όχι μόνο των μετακινήσεων και των μεταφορών, αλλά και των υποδομών στα σχολεία και τις σχολές τους. Γιατί διαδηλώνουν για το δικαίωμά τους στη ζωή, που δεν κοστολογείται!

Eurokinissi

Eurokinissi

Copyright 2023 The Associated

ΣΕΠΟΛΙΑ - ΚΟΛΩΝΟΣ - ΡΟΥΦ
Μέτρα για τις αφύλακτες διαβάσεις απαιτούν οι κάτοικοι

Κινητοποίηση το Σάββατο από συλλόγους και μαζικούς φορείς

Κινητοποίηση το Σάββατο 18 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως διοργανώνουν σύλλογοι και μαζικοί φορείς από την 3η και 4η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας, επιτροπές ταξί καθώς και ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονικής. Πρόκειται για γειτονιές τις οποίες διασχίζει χωρίζοντας στη μέση ο σιδηρόδρομος, με αποτέλεσμα να θρηνούν διαρκώς θύματα από δυστυχήματα. Μάλιστα, μόνο τα χρόνια 2017 - 2022 έχουν σκοτωθεί 5 άνθρωποι.

Στην κινητοποίηση πιο συγκεκριμένα καλούν ο Εκπολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση», ο Σύλλογος Κατοίκων Κεραμεικού - Γκάζι - Ρουφ «Μ. Αλέξανδρος», Επιτροπές Αγώνα Ταξί, η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού (μέλος της ΟΓΕ) και οι Ενώσεις Γονέων της 3ης και 4ης Δημοτικής Κοινότητας, καθώς και ο Φοιτητικός Σύλλογος Γεωπονικής.

Οι φορείς θυμίζουν στο κάλεσμά τους ότι διαρκώς θρηνούν ανθρώπους από τις γειτονιές τους στις σιδηροδρομικές διαβάσεις, σε Σεπόλια, Κολωνό και Βοτανικό. «Δεν θέλουμε να περιμένουμε το επόμενο θύμα! Γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο σημαντικά από τα κόστη, τα κέρδη και τις ζημιές που μετράνε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες!», αναφέρουν.

Απαιτούν άμεσα μέτρα ασφαλούς διέλευσης στις αφύλακτες διαβάσεις, ηχητικές και φωτεινές σημάνσεις, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, εξειδικευμένα μέτρα για τα ΑμεΑ - εξασφάλιση ορατότητας και καθαριότητας. Ακόμα, την επιτάχυνση των έργων της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια και τη λήψη μέτρων από κυβέρνηση και δημοτική αρχή για τα προβλήματα όχλησης, ασφάλειας και διατάραξης της καθημερινότητας σε κατοίκους και επαγγελματίες.

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι των συλλόγων και των φορέων της περιοχής έκαναν παρέμβαση για το ζήτημα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας στις 13 Μάρτη, όπου έγινε σχετική συζήτηση, στην οποία τοποθετήθηκε ο Νίκος Σοφιανός, δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Μεταξύ άλλων ο Ν. Σοφιανός απαίτησε να δεσμευτεί η δημοτική αρχή να φέρει εισηγητικό όπου θα αναφέρει στις 18 διαβάσεις τι μέτρα παίρνονται, με τι χρονοδιάγραμμα και τι κινήσεις θα κάνει ο δήμος για να διεκδικήσει την πλήρη υπογειοποίηση των σιδηροδρομικών γραμμών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ